Μήπως νετάρει λάθος η κάμερα; (φωτογραφία: sooc)

Kάποτε, παλιά, ήταν αναπόσπαστο μέρος της λύσης κάθε ζητήματος. Τώρα είναι μέρος του προβλήματος που ακόμη και όταν δεν υπάρχει, εκείνοι ξέρουν να το δημιουργούν. Και να θέλεις να αγιάσεις, οι φίλτατοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι δεν σε αφήνουν. Προσφέρουν τόσες πολλές ευκαιρίες για να παραδεχθείς μέσα σου ότι το επάγγελμα δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες του.

Μια απλή σταχυολόγηση πρόσφατων γεγονότων θα πείσει και τον καθένα για το πώς οι δημοσιογράφοι στις μέρες μας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του επαγγέλματος και γίνονται οιονεί βασιλιάδες σε ρημαγμένο βασίλειο.

Στην εκπομπή του Λιάγκα (άλλη μια φορά αρνητικός πρωταγωνιστής) ανακάλυψαν μια γιαγιά του Κασσελάκη που τους έδωσε την είδηση στο πιάτο: παλαιότερα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτή η γηραιά κυρία δεν είναι γιαγιά του διεκδικητή του συριζαϊκού θρόνου.

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο παρουσιαστής Δημήτρης Οικονόμου χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ψοφίμι που μοιάζει με τα ψοφίμια στον θεσσαλικό κάμπο». Εδώ έχουμε να κάνουμε με αισθητική, δημοσιογραφική και λεκτική κακοφωνία στα όρια της αισχρότητας.

Αντί ο παρουσιαστής να ζητήσει συγγνώμη και να το σταματήσει εκεί, σκύβοντας το κεφάλι για την κολοσσιαία «πατάτα» του, βγήκε κι από πάνω κάνοντας υποδείξεις στον Στέφανο Κασσελάκη. Το χειρότερο; Ως τώρα δεν έχει κινηθεί το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ και δεν έχει ξεκουνηθεί το ΕΣΡ για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο παρουσιαστής Δημήτρης Οικονόμου χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ψοφίμι που μοιάζει με τα ψοφίμια στον θεσσαλικό κάμπο». Εδώ έχουμε να κάνουμε με αισθητική, δημοσιογραφική και λεκτική κακοφωνία στα όρια της αισχρότητας. Τέτοιου είδους εκφράσεις δεν θα τις ακούσεις καν από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, κι όμως βγαίνουν από τον απύλωτο στόμα ενός δημοσιογράφου.

Η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε ευθέως μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις εις βάρος της επί σκοπώ, γράφοντας πως ήταν εκείνη που έκανε πόλεμο φθοράς στον Αλέξη Τσίπρα. Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα έστειλε εξώδικο στο εν λόγω σάιτ, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Άντε τώρα να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας.

Για να παραμείνουμε σε… αριστερό πλαίσιο, το τελευταίο διάστημα τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα δεν τις μαθαίνουμε από τον ίδιο, που, ολοένα και περισσότερο θυμίζει τον Κώστα Καραμανλή που ως Βούδας καθόταν στη γωνιά του και άφηνε τους «κύκλους» να μιλάνε αντ’ αυτού.

Στην περίπτωση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το ρόλο του «κύκλου» έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος της Αυγής, Θανάσης Καρτερός. Ό,τι γράφει αναλύεται από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος ως «θέση Τσίπρα». Εύλογα θα αντιτάξει κανείς πως ο κ. Καρτερός γράφει σε κομματική εφημερίδα, επομένως δεν χρειάζεται να αποδείξει τα αυτονόητα. Κι όμως, υπάρχει ένα αυτονόητο που μένει να εξηγηθεί: αν θέλει να έχει τη θέση επιτελάρχη, καλό είναι να πάψει να δηλώνει δημοσιογράφος. Δεν γίνεται να είναι και παπάς και ζευγάς.

Η δημοσιογραφία του 21ου αιώνα νοείται με διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα. Εχει πάψει από καιρό να είναι διεκδικητική, μαχητική και αποκαλυπτική.

Υπάρχουν κι άλλα, δυστυχώς πολλά, παραδείγματα που δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι η δημοσιογραφία του 21ου αιώνα νοείται με διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα. Εχει πάψει από καιρό να είναι διεκδικητική, μαχητική και αποκαλυπτική. Εχει μετατραπεί σε δημοσιολογία (ο καθένας έχει και μια άποψη) κάκιστου είδους. Eκεί που ξεφτίζει το ρεπορτάζ, ανθεί η καθ’ υπόδειξη ερμηνεία των γεγονότων από ανθρώπους που φορούν παραμορφωτικά γυαλιά.

Αν έχει δίκιο ο κόσμος που απαξιώνει το επάγγελμα και δεν έχει σε υπόληψη τους άρχοντες των ΜΜΕ; Ούτε λόγος! Και να θέλεις να εναντιωθεί σ’ αυτή την ισοπέδωση, δεν βρίσκεις πολλά επιχειρήματα να αντιτάξεις. Το μόνο που μπορείς να πεις, αν σε ακούσει κανένας, είναι ότι όλοι αυτοί (οι προαναφερθέντες και κάμποσοι ακόμη) δεν αποτελούν το σύνολο της δημοσιογραφίας. Το επάγγελμα είναι υπέρτερο αυτών.

Δεν είναι, όμως, και άτρωτο. Δεν μπορεί να τους αποβάλλει, αλλά να τους ανέχεται. Το ίδιο ισχύει και για τους χιλιάδες συναδέλφους που ούτε φορείς ψευδών ειδήσεων είναι ούτε έχουν προσχωρήσει σε κάποιο καπετανάτο (πολιτικό, οικονομικό, αθλητικό ή άλλο), αλλά συνεχίζουν να κάνουν ακάματα τη δουλειά τους έτσι όπως τους την έμαθαν οι παλαιότεροι.

Ματαιοπονούμε θέλοντας να προβάλλουμε τα καλά… άνθη του επαγγέλματος; Ίσως και ναι, καθώς τα άνθη του κακού έχουν βαθύτερες ρίζες και ξέρουν να επιβιώνουν κάτω από όλες τις συνθήκες.

 

Διαβάστε ακόμα: Μας «γλεντάει» ο Κασσελάκης… και μας αρέσει (!)

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top