Για πρώτη φορά τέτοια μέρα, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια η ορθόδοξη λειτουργία ήχησε ξανά με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη (φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos).

Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε αναστάσιμες τις λειτουργίες της εορτής του Αγίου Νικολάου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και του Εσπερινού το βράδυ της Δευτέρας στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν για πρώτη φορά την ημέρα της γιορτής του.

Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα λειτουργίες, αυτή των Θυρανοιξίων του ιερού Ναού χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις 2 Νοεμβρίου του 2021, καθώς και μία ακόμα συμβολική λειτουργία την ημέρα της Αμερικανικής Εθνικής Εορτής, την Τετάρτη Ιουλίου του 2022 χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Μετά το πέρας και της εικονογράφησης η εκκλησία θα λειτουργεί πλέον κανονικά κάθε Κυριακή, ενώ θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 11 με 2.

Τη λειτουργία παρακολούθησε από το Ιερό και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος (φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos).

Η μοίρα της εκκλησίας συνδέθηκε άρρηκτα με αυτήν του αμερικανικού έθνους και των Ηνωμένων Πολιτειών τη μοιραία εκείνη Τρίτη της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

22 χρόνια μετά

Για πρώτη φορά τέτοια μέρα, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια η ορθόδοξη λειτουργία ήχησε ξανά με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη μια από τις πρώτες και πιο ιστορικές εκκλησίες της ομογένειας, η μοίρα της οποία συνδέθηκε άρρηκτα με αυτήν του αμερικανικού έθνους και των Ηνωμένων Πολιτειών τη μοιραία εκείνη Τρίτη της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν και η μικρή εκκλησία καταστράφηκε από τη φωτιά και καταπλακώθηκε από τα ερείπια των Διδύμων Πύργων του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου σε ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου καταστροφή.

Στη μεγαλοπρεπή λειτουργία στην κατάμεστη εκκλησία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος (φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos).

Ο ναός είναι κάτι πολύ περισσότερο από το χώρο λατρείας της Ελληνορθόδοξης θρησκευτικής κοινότητας, απέκτησε το χαρακτήρα ενός παναμερικανικού αλλά και πανανθρώπινου συμβόλου.

Με τις άοκνες προσπάθειες της Ομογένειας και τη βοήθεια των αρχών της Νέας Υόρκης, και παρά τα όποια εμπόδια, ο ιερός ναός όχι μόνο αναγεννήθηκε από τις στάχτες του αλλά και, χωρίς βέβαια στιγμή να χάσει τα ορθόδοξα χαρακτηριστικά του, πέτυχε ήδη να αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από το χώρο λατρείας της Ελληνορθόδοξης θρησκευτικής κοινότητας, απέκτησε το χαρακτήρα ενός παναμερικανικού αλλά και πανανθρώπινου συμβόλου, στη μνήμη των θυμάτων της 11η Σεπτεμβρίου αλλά και για την ανάδειξη των χριστιανικών και πανανθρώπινων ιδανικών.

Στη μεγαλοπρεπή λειτουργία στην κατάμεστη εκκλησία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος. Συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελος Ανδρέα Βυθούλκας και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος. Ο επίσκοπος Μηδείας μετέφερε και το εορταστικό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος είχε συλλειτουργήσει στη λειτουργία των Θυρανοιξίων και χοροστατήσει σε αυτήν της Τετάρτης Ιουλίου, αλλά την 6η Δεκεμβρίου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί καθώς βρισκόταν στους Αγίους Τόπους.

Τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την αποπεράτωση του Ναού και την εορταστική λειτουργία εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Ναού “The Saint Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine” Δημήτρης Παπακώστας (φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos).

Ο Μάικλ Ψαρρός τόνισε πως ο ιερός ναός προορίζεται να ζήσει αιώνια.

 «Η Αγία Σοφία της Διασποράς»

Στη μεγάλη σημασία της ημέρας στάθηκε στις δηλώσεις του και ο Πρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου» Μάικλ Ψαρρός, ένας από τους πιο σημαντικούς συντελεστές στη συλλογική προσπάθεια της αναδημιουργίας του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θα αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο των ομογενών και των Ελλήνων, αλλά εκατομμυρίων επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ο ιερός αυτός ναός, τόνισε ο κύριος Ψαρός, προορίζεται να ζήσει αιώνες και να αποτελέσει, από την καρδιά της Νέας Υόρκης δεδομένων των υψηλών συμβολισμών του, την Αγία Σοφία της Ελληνικής διασποράς!

O Πρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου» Μάικλ Ψαρρός (δεύτερος από αριστερά), είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συντελεστές στη συλλογική προσπάθεια της αναδημιουργίας του Αγίου Νικολάου (φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos).

Michael Psaros: «Εδώ είναι Αμερική!»

O υπογράφων έξω από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

«Μόνο που εδώ είναι Αμερική», τόνισε εμφατικά ο κύριος Ψαρός, και κανένας δεν πρόκειται να διαταράξει την απρόσκοπτη λειτουργία του Ναού για τα επόμενα πολλά χρόνιας, μια δήλωση με σαφείς αιχμές για την πολιτική της Τουρκίας και την κατάφορα παραβίαση των αρχών που διέπουν τις σχέσεις των πολιτισμένων κρατών και της UNESCO, αλλά και του ίδιου του ιδρυτή του τουρκικού κράτους, αλλά και υπερηφάνειας για το δημοκρατικό πνεύμα της δεύτερης πατρίδας.

Τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την αποπεράτωση του Ναού και την εορταστική λειτουργία εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Ναού “The Saint Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine” Δημήτρης Παπακώστας καθώς και εκ μέρους των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Θεόδωρος Μποζονέλης, αντιπρόεδρος του: “Order of St. Andrew the Apostol, χαρακτηρίζοντας ιστορική την ημέρα! Στη λειτουργία παραβρέθηκε και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο Θεόδωρος Μποζονέλης, πρώην υψηλόβαθμος δικαστικός και Άρχων του Πατριαρχείου και αντιπρόεδρος των αρχόντων (φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos).

Πεντελικό μάρμαρο-Υψηλοί συμβολισμοί

Άλλοι ομογενείς αποκάλεσαν την εκκλησία αυτή «Παρθενώνα» της ελληνικής ομογένειας, μεταφορά που προφανώς τονίζει τον έντονο συμβολισμό και ακτινοβολία του Ναού, ενώ αναφέρεται και στα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και τη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου.

Η σύλληψη του Σαντιάγκο Καλατράβα ενώ σε μια πρώτη ματιά δημιουργεί μια αίσθηση ανοίκειωσης, αφού ασφαλώς δεν πρόκειται για έναν παραδοσιακό ορθόδοξο ναό, τελικά, κατά την ταπεινή μας γνώμη «λειτουργεί» στο χώρο που βρίσκεται ο ναός και παραμένει εντός του πνεύματος της ορθοδοξίας, ενώ ενσωματώνει τις αναφορές στην ελληνική αρχαιότητα και απευθύνεται στην πανανθρώπινη κοινότητα.

Η λειτουργία έγινε σε κλίμα κατάνυξης (φωτογραφία: Φώτιος Καλιαμπάκος).

Αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό στο εσωτερικό του ναού όπου το φυσικό και το τεχνητό φως που ενισχύεται από μάρμαρο «δένεται» αρμονικά με τις υπέροχες αγιογραφίες των μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίες μόλις ολοκληρώθηκαν, και αυτές σίγουρα στο πνεύμα της ορθόδοξης παράδοσης, με ελαφρά ανοιχτότερους τόνους για να εντάσσονται στη γενικότερη σύλληψη. Παρουσιάζονται σκηνές από το βίο του Αγίου Νικολάου ενώ, σε μια μάλλον ασυνήθιστη εικόνα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απεικονίζεται με τα γυαλιά του! Εκτός από τον φωτεινό και εκπέποντα το πνεύμα της Ορθοδοξίας Ιησού του τρούλου, στο ανατολικό άκρο δεσπόζει η Παναγία που αγκαλιάζει και προστατεύει την πόλη της Νέας Υόρκης!

Ο αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα ενσωματώνει με το σχέδιό του τις αναφορές στην ελληνική αρχαιότητα και απευθύνεται στην πανανθρώπινη κοινότητα.

Η χρήση του Πεντελικού μαρμάρου προσφέρει ιδιαίτερους συμβολισμούς στον ναό.

Στη σκιά μιας τραγωδίας

Στο επίσης μεγαλοπρεπή Εσπερινό που προηγήθηκε χοροστάτησε και πάλι, ιδιαίτερα συγκινημένος  ο Επίσκοπος Μηδείας Αποστόλος. Μαζί του συλλειτούργησαν πολλοί ιερείς από τις ενορίες της Νέας Υόρκης, ενώ τη λειτουργία παρακολούθησε από το Ιερό και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι φρικτές τρομοκρατικές ενέργειες και είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες αναδημιουργίας του Ναού. Συνομιλώντας με ομογενείς μετά το πέρας της λειτουργίας ο Δημήτριος χαρακτήρισε ιστορική και «μαγική» τη συγκεκριμένη βραδιά!

Στο κέντρο η ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη μαζί με τη μητέρα της, η οποία είχε χάσει τον αδερφό της Γιάννη στις επιθέσεις του 2001 (φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos).

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομογενείς που παρακολούθησαν τη λειτουργία αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία της ηθοποιού Ανθούλας Κατσιματίδη μαζί με τη μητέρα της, η οποία είχε χάσει τον αδερφό της Γιάννη στις επιθέσεις του 2001.

Ο άτυχος νεαρός, ένας από τους πολλούς ομογενείς, θύματα των επιθέσεων, βρισκόταν στο κτίριο καθώς εργαζόταν στην εταιρία Cantor Fitzgerald, η οποία έχασε 658 ανθρώπους, σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων της στη Νέα Υόρκη καθώς και κάποιους επιπλέον επισκέπτες και εργάτες που βρισκόταν εκεί, καθώς το ένα αεροπλάνο προσέκρουσε στον όροφο ακριβώς κάτω από τους ορόφους της εταιρίας (101-106) καταστώντας αδύνατη τη διαφυγή τους.

Ο Μηδείας Απόστολος αναφέρθηκε στα γεγονότα της 11η Σεπτεμβρίου τονίζοντας το ανείπωτο πόνο για τις ανθρώπινες ζωές της ασύλληπτης τραγωδίας (φωτογραφία: Φώτιος Καλιαμπάκος).

Ο Μηδείας Απόστολος τόνισε ότι η «Ανάσταση που εορτάζεται σήμερα» είναι κυρίως για τα θύματα των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους και τις οικογένειές τους.

Σε αυτά τα τραγικά γεγονότα αναφέρθηκε ιδιαίτερα συγκινημένος κατά την ομιλία του μετά τη λειτουργία ο Μηδείας Απόστολος τονίζοντας ότι η «Ανάσταση που εορτάζεται σήμερα» είναι κυρίως για τα θύματα των επιθέσεων και τις οικογένειές τους. O Επίσκοπος αναφέρθηκε στα γεγονότα της 11η Σεπτεμβρίου τονίζοντας το ανείπωτο πόνο για τις ανθρώπινες ζωές της ασύλληπτης τραγωδίας. Ασύλληπτης σε βαθμό, όπως χαρακτηριστικά είπε, που θα πίστευε κανείς ότι επρόκειτο για μια ταινία του Χόλυγουντ, αν δεν έβλεπε τα ερείπια και τα χιλιάδες θύματα.

Πρώτος από δεξιά ο Richard Brown, ο ομογενής που ανέλαβε “pro bono” να τελειώσει την κατασκευή του Ναού όταν παρουσιάστηκαν τα προβλήματα (φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos).

Συγκινητικός ο Richard Brown

Ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και κυρίως συγκινητικός κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που ακολούθησε στο γειτονικό ελληνικό εστιατόριο «Σκίνος», με τον Άγιο Νικόλαο αλλά και τον ουρανοξύστη “Freedom Tower”, που αντικατέστησε τους λεγόμενους «Δίδυμους Πύργους» να φαίνονται πίσω του από το παράθυρο, ο Richard Brown, ο ομογενής που ανέλαβε “pro bono” να τελειώσει την κατασκευή του Ναού όταν παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μεγάλωσε στη συγκεκριμένη περιοχή.

Θα μπορούσε να υπάρξει και αυτός θύμα των επιθέσεων αυτών, και παρά τα 30 χρόνια επιτυχημένης καριέρας στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων, αυτό είναι το έργο το οποίο τον κάνει υπερήφανο ενώπιον των παιδιών του αλλά και του πατέρα του, ο οποίος δυστυχώς πρόλαβε να δει μόνο την αρχή της συμμετοχής του στο έργο.

Kάποιοι ομογενείς αποκάλεσαν την εκκλησία αυτή «Παρθενώνα» της ελληνικής ομογένειας (φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos).

Εκτός από την υπερηφάνεια, η εργασία του στην κατασκευή του Ιερού Ναού, συνέχισε ο κύριος Brown, καθώς οι παρευρισκόμενοι επίσημοι αναφωνούσαν «Άξιος», αποτέλεσε και ένα είδος θεραπείας του τραύματος από τις επιθέσεις, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ένα μέρος του εαυτού μου πέθανε εκείνη την ημέρα», ενώ από τη σημερινή ημέρα και μετά η εκκλησία θα στέκει αιώνια και θα αποπνέει το πνεύμα της ορθοδοξίας και τα πανανθρώπινα ιδανικά.

 

//Οι φωτογραφίες του Δημητρίου Πανάγου είναι μια ευγενική προσφορά της Ιεράς Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

 

Διαβάστε ακόμα: Στίβεν Ράνσιμαν, ο σερ που λάτρεψε το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top