Θεσμός της ομογένειας
Ο Χιώτης εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο φετινό ετήσιο γκαλά του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic American Chamber of Commerce-HACC). Η απονομή του βραβείου έγινε στο πολυτελές Rainbow Room με την εξαίσια θέα της Νέας Υόρκης και της περιοχής που την περιβάλλει, καθώς και του αγάλματος της ελευθερίας στον 65ο όροφο του Rockefeller Center στην καρδιά του Μανχάταν.
Η φετινή διοργάνωση σηματοδότησε και την επιστροφή του θεσμού μετά από τέσσερα χρόνια, λόγω της άρσης των επιβεβλημένων περιορισμών της πανδημίας. Το ετήσιο γκαλά της HACC αποτελεί πάντα μια σημαντική εκδήλωση, ένα σημείο αναφοράς για την ομογένεια, στην οποία παρίστανται εξέχοντες ομογενείς και άλλοι επίσημοι κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος ίσως σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της τιμώμενης προσωπικότητας.
Υψηλές παρουσίες-Θεσμική εκπροσώπηση
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ πολλών άλλων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Γεώργιος Σέκερης, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Γερουσιαστής της Πολιτείας του Rhode Island και Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού) Λεωνίδας Ραπτάκης, η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Μαρία Βαξεβανίδου, ο διευθυντής του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Υόρκης Νικόλαος Θωμόπουλος.
Επίσης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου, Αντώνιος Γάσπαρης, ο πρόεδρος του ΕλληνικούΔικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Ζαπάντης ο εκδότης του “Εθνικού Κήρυκα” Ηρακλής Διαματάρης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος GAEPIS, Στέλιος Τακετζής, ο εκδότης της Hellenic News of America Paul Kotrotsios, εκπρόσωποι και δημοσιοαγράφοι πολλών ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι από εφημερίδες της Αθήνας που ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALMA BANK Michael Psyllos καθώς και η σύμβουλος της τράπεζας Νάνσυ Παπαϊωάννου, η κυρία Όλγα Μπορνόζη, ο πολύ αγαπητός ελληνικής καταγωγής συγγραφέας και πολυβραβευμένος, μεταξύ άλλων, με Emmy δημοσιογράφος και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών Ernie Anastos, μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων ομογενών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν προς τον κύριο Τσάκο γραπτώς μια σειρά διακεκριμένων προσωπικοτήτων, ανάμεσά του ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, η Ελληνοαμερικανίδα Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Ο Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης παρέδωσε στον κύριο Τσάκο τιμητικό ψήφισμα της Πολιτείας του Rhode Island προς το πρόσωπό του.
Την πορεία και το έργο του κυρίου Τσάκου εκθείασαν οι πρόεδροι της HACC (Chairman and President) κύριοι Clay Maitland και Athas Ioannou, ενώ στην πορεία του Έλληνα εφοπλιστή από τα φοιτητικά του χρόνια, οπότε και γνωρίστηκαν αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Capital Link Νικόλαος Μπορνόζης. Ο κ. Μπορνόζης μίλησε για τις σπουδές του κ. Τσάκου στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στα πλαίσια των οποίων ο κύριος Τσάκος είχε διατυπώσει σε επιστημονικές εργασίες τις ιδέες του για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τη ναυτιλία, τις οποίες αργότερα έκανε πράξη κατά την ίδρυση της εταιρίας του Tsakos Energy Navigation (TEN) το 1993 η οποία εξειδικεύεται στη μεταφορά ενέργειας.
Ο κύριος Μπορνόζης αναφέρθηκε στις πραγματικά ασύλληπτες ποσότητες ενέργειας που μεταφέρει κάθε χρόνο η εταιρία, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ποσό των κερδών της εταιρίας τα πρώτα περίπου δέκα χρόνια της ύπαρξής ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων! Ο κύριος Μπορνόζης αναφέρθηκε επίσης σε δύο ακόμα διαστάσεις της δραστηριότητας και της προσωπικότητας του κυρίου Τσάκου.
Στο φιλανθρωπικό του έργο μέσω πολλών δραστηριοτήτων, κυρίως όμως μέσω του ιδρύματός του το οποίο φέρει το όνομα της πρόωρα χαμένης αδερφής του, Μαρίας, καθώς και στο γεγονός ότι ο κύριος Τσάκος αναφέρεται με περηφάνια στην ελληνική του καταγωγή, ακόμα και τα χρόνια που αυτό δεν ήταν τόσο δημοφιλές. Καταλήγοντας ο κύριος Μπορνόζης τόνισε ότι πέρα από την επαγγελματική επιτυχία και τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα ο κύριος Τσάκος ξεχωρίζει για το ήθος και την ακεραιότητά του. Είναι, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μπορνόζης, κάποιος που μπορείς να του υπογράψεις μια λευκή επιταγή και να κοιμάσαι ήσυχος ότι δεν θα σε εκμεταλλευτεί!
Τον κύριο Τσάκο προλόγισε και ο πρόεδρος του Αμερικανικού Νηογνώμονα (American Bureau of Shipping – ABS) Κρίστοφερ Ουερνίτσκι (Christopher Wiernicki) με ιδιαίτερη αναφορά εκτός από την επιχειρηματική πορεία της εταιρίας του Έλληνα εφοπλιστή, στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στη διεθνή ναυτιλία στις θέσεις και τα συμβούλια σημαντικών θεσμών της παγκόσμιας ναυτιλίας, στα οποία συμμετείχε, πολλές φορές και ως πρόεδρος στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι συνεχίζουμε την παράδοση των ετήσιων δεξιώσεων, την οποία την διακόψαμε, λόγω της πανδημίας, για κάποια χρόνια. Είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας. Είμαστε υπερήφανοι που τιμούμε τον Νικόλαο Τσάκο, ο οποίος είναι ένας πυλώνας της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είναι μαζί μας”, δήλωσε ο πρόεδρος του HACC Athas Ioannou καθώς παρέδωσε μαζί με τα άλλα μέλη του Επιμελητηρίου το βραβείο στον κύριο Τσάκο.
Νικόλαος Τσάκος: «Αισθάνομαι κι εγώ Ελληνοαμερικανός»!
Στο δικό του λόγο ο κύριος Τσάκος αναφέρθηκε στις σπουδές στη Νέα Υόρκη, τις οποίες θυμάται με νοσταλγία αλλά ευγνωμοσύνη, ιδιαίτερα χαρούμενος που και η κόρη του σπουδάζει πια στο Columbia, τη δική του Alma Mater, ευχαρίστησε, την οικογένεια του, την, ασφαλώς παρούσα στην αίθουσα, σύζυγό του, γνωστή σχεδιάστρια μόδας, Σίλια Κριθαριώτη και τα τρία παιδιά τους για τη δική τους συμβολή στην πορεία του.
Ανέφερε ότι θεωρεί μεγάλη του τιμή να βραβεύεται από την ομογένεια της Νέας Υόρκης και μίλησε με θέρμη για τις επιτυχίες των ομογενών τις οποίες αποδίδει στη συνάντηση του αμερικανικού εργασιακού ήθους με το ελληνικό πνεύμα και τις αρετές της δικής μας πατρίδας. “Είμαι πολύ συγκινημένος. Είναι μια ωραία και μεγάλη στιγμή για μένα, που αισθάνομαι κι εγώ Ελληνοαμερικανός. Ήρθα εδώ σε πολύ μικρή ηλικία, μεγάλωσα με το ‘αμερικανικό όνειρο’ και είναι μεγάλη χαρά να δέχομαι αυτήν την τιμή από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Είμαι εντυπωσιασμένος από την προσέλευση. Θεωρώ ότι υπάρχει δίψα από τους Έλληνες της Διασποράς να έρχονται μαζί για το καλό της μητέρας πατρίδας”.
Μετά την παραλαβή του βραβείου από τον κύριο Τσάκο και τις απαραίτητες φωτογραφίες με τα στελέχη της HACC η εκδήλωση έλαβε το χαρακτήρα γιορτής με ζωντανή μουσική. Αρχικά τραγούδησε η «επίσημη» τραγουδίστρια της βραδιάς, η ταλαντούχα και ραγδαία ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια, Αγγελική Ψώνη σε μια όμορφη επιλογή ελληνικών τραγουδιών, μετά από τον Εθνικό ύμνο της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην αρχή της εκδήλωσης.
Προς το τέλος της βραδιάς η Αγγελική Ψώνη παρέδωσε τη σκυτάλη στον διακεκριμένο επισκέπτη της εκδήλωσης από την Ελλάδα Κωστή Μαραβέγια. Ο Έλληνας τραγουδιστής, μαζί με τη σύζυγό του, επίσης διακεκριμένη ηθοποιό Τόνια Σωτηροπούλου, είχαν από την αρχή της βραδιάς τραβήξει πάνω τους τόσο τα φλας των φωτογράφων όσο και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ομογενών. Ο Κωστής Μαραβέγιας εμφανώς ευδιάθετος και χαρούμενος για την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, αστειεύτηκε, λέγοντας ότι αυτό είναι το υψηλότερο σημείο της καριέρας του, αφού ποτέ δεν είχε εμφανιστεί στον 65ο όροφο!
Ο Έλληνας ερμηνευτής τραγούδησε για πολλή ώρα τραγούδια από διάφορες περιοχές του ρεπερτορίου από το Μανώλη Χιώτη μέχρι το ροκ, καθώς και δικά του τραγούδια, ένα από τα οποία, όπως ανέφερε, είχε συνθέσει στη Νέα Υόρκη και σχεδόν όλοι οι καλεσμένοι περάσαν από την πίστα του χορού σε ένα πραγματικό ξεφάντωμα. Για μια στιγμή το μικρόφωνο πήρε και αποθεώθηκε από τους ομογενείς και η παρούσα στην αίθουσα Καλομοίρα, ενώ ο κόσμος δεν ήθελε να αφήσει τον Κωστή Μαραβέγια να φύγει.
Κάποια στιγμή εκείνος, εμφανώς ευδιάθετος από την ανταπόκριση του κοινού αλλά και τη συνεργασία του με τους εξαιρετικούς μουσικούς της ομογένειας, κυρίως προερχόμενους από το χώρο της Τζαζ, είπε ότι θα πει ακόμα ένα τραγούδι και ανανέωσε το ραντεβού του με το κοινό της ομογένειας για την προσωπική του εμφάνιση της επόμενης μέρας στο Slate του Μανχάταν, η οποία επίσης είχε μεγάλη προσέλευση και ιδιαίτερη επιτυχία.
// Οι φωτογραφίες της Brittainy Newman είναι μια ευγενική προσφορά του HACC. Οι φωτογραφίες της Brittainy Newman εμφανίζονται μεταξύ άλλων στους New York Times, ενώ πριν λίγες μέρες εμφανίστηκαν στον τύπο οι φωτογραφίες της από την ετήσια εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου.
Διαβάστε ακόμα: Ενας σπουδαίος Έλληνας. Τo Carnegie Hall τιμάει τον Λεωνίδα Καβάκο.