Η γυναίκα που έγινε γνωστή για τα εκκεντρικά της παπούτσια, την λατρεία της στην Vogue και την μαγειρική έχει μπροστά της την τελική μάχη για το Brexit (credits: Alexandros Michailidis / SOOC).

Μπορεί η Μπάρμπαρα Μπρόκολι ιδιοκτήτρια της εταιρείας παραγωγής των ταινιών του James Bond να διέψευσε τις προάλλες, το ενδεχόμενο να δούμε στην μεγάλη οθόνη μια γυναίκα στον ρόλο του θρυλικού πράκτορα, όμως υποψηφία για τον ρόλο θα μπορούσε να είναι… η πρωθυπουργός της Bρετανίας η Τερέζα Μέι.

Πολλές φορές άλλωστε τα μέσα της χώρας, έχουν χρησιμοποιήσει τον τίτλο της ταινίας «Die Another Day» στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο Πιρς Μπρόσναν για να αποδώσουν την ανθεκτικότητα της πρωθυπουργού. Η αντοχή της Μέι όμως φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή καθώς όπως αποδείχτηκε το Brexit παραμένει μια εξαιρετικά μπερδεμένη κατάσταση από την οποία η άλλοτε αυτοκρατορία μπορεί να κάνει χρόνια να συνέλθει.

Η γυναίκα που έγινε γνωστή για τα εκκεντρικά της παπούτσια, την λατρεία της στην Vogue και την μαγειρική έχει μπροστά της την τελική μάχη καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων πρόκειται να ψηφίσει επί της συμφωνίας κυβέρνησης-Ε.Ε. Ουσιαστικά, η συμφωνία είναι μια δήλωση συνθηκολόγησης από τη Βρετανία προς την Ε.Ε., σε ένα πολύ σφικτό πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί όλους τους κανόνες της Ε.Ε. χωρίς να μπορεί να διαμορφώσει από μόνη της, ως κυρίαρχο κράτος, τις εμπορικές της σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ανθεκτικότητα της Μέι παραπέμπει στην ταινία «Die Another Day με πρωταγωνιστή τον Πιρς Μπρόσναν.

Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν όμως ότι η συμφωνία θα καταψηφιστεί αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν. Από τους 639 Βρετανούς βουλευτές που θα ψηφίσουν, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χρειάζεται τους 320. Οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι όμως 315 οι οποίοι γίνονται 325 αν προστεθούν οι Βορειοιρλανδοί εταίροι του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος. Όμως εκτός της αντιπολίτευσης που τονίζει ότι σύσσωμη θα καταψηφίσει την συμφωνία, υπάρχουν 80 περίπου βουλευτές των Τόρις που υποστηρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Ό,τι και να συμβεί, η Βρετανία βγαίνει μετά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τραυματισμένη και διαιρεμένη (credits: Alexandros Michailidis / SOOC).

Ότι και να συμβεί, η Βρετανία βγαίνει μετά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τραυματισμένη και διαιρεμένη, έξαλλου πρόσφατα η εφημερίδα Guardian έγραφε «διαιρεμένα κόμματα, διαιρεμένη βουλή, διαιρεμένη χώρα». Σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Brexit αποτέλεσε μια ουτοπία των Βρετανών και ειδικά του προηγούμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος πίστεψε αρχικά ότι το δημοψήφισμα θα ισχυροποιούσε την θέση της χώρας. Αυτό που δεν υπολόγισε σωστά ο Κάμερον και αρκετοί πολιτικοί της χώρας, είναι ότι η Βρετανία δεν είναι αυτή που ήταν. Επίσης η Ευρώπη δεν είναι αυτή που ήταν. Την δεκαετία του 70′ όταν εισήχθη η χώρα στην τότε ΕΟΚ θεωρούνταν ακόμα αυτοκρατορία, ενώ η Ε.Ε ήταν ακόμα «στα σπάργανα».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα το status της υπερπόντιας βρετανικής κτήσης του Γιβραλτάρ για το οποίο η Ισπανία απείλησε ότι δεν θα ψήφιζε την συμφωνία και ανάγκασε την Μέι να υποχωρήσει. Σε κοινωνικό επίπεδο, η διαδικασία αυτή αφήνει σημάδια με δεδομένο ότι επί δυο και πλέον χρόνια ο τύπος της χώρας και ειδικότερα τα tabloids έπαιζαν το δικό τους παιχνίδι παρουσιάζοντας, όπως και στην Ελλάδα εξάλλου, μια απαξιωτική εικόνα των ηπειρωτικών Ευρωπαίων και των λεγόμενων τεχνοκρατών.Σε οικονομικό τέλος επίπεδο πρόσφατες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ίδιας της κυβέρνησης ανέφεραν ότι σε κάθε σενάριο εξόδου η χώρα θα γίνει κοινώς φτωχότερη. Αν κάποιος συνοψίσει τα παραπάνω θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια τρέλα, η οποία ενδεχομένως έχει μια και μόνο γιατρεία: το δεύτερο δημοψήφισμα.

Διαβάστε ακόμα: Κρίση στα στενά του Κερτς, διαφθορά και διχασμός 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top