Johnson, Sunak ή Mordaunt; Ποιος από τους τρεις θα αναλάβει την πρωθυπουργία;

«Καλωσήρθατε στην Βριταλία» (Welcome to Britaly)! Αυτός ο τίτλος του Economist μάλλον συνοψίζει εύστοχα τα όσα συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της αστάθειας που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα της Αλβιώνας, αρκεί να αναλογιστεί πως σε τέσσερις μήνες η χώρα θα έχει αλλάξει δύο μονάρχες, τρεις πρωθυπουργούς, τέσσερις υπουργούς οικονομικών και δεκάδες υπουργούς και υφυπουργούς.

Δανειζόμενοι από την ρωμαϊκή ιστορία θα μπορούσαμε να περιγράψουμε αυτή την περίοδο ως το Βρετανικό έτος των τριών ή των τεσσάρων αυτοκρατόρων. Πως προκλήθηκε αυτό το χάος; Τι οδήγησε σε παραίτηση την Liz Truss μετά από μόλις σαράντα τέσσερις μέρες στην Downing Street; Ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός των Τόρις και πρωθυπουργός; Μπορεί ο Boris Johnson να πραγματοποιήσει την ολική επαναφορά;

Οσο ισχυρή και αν είναι μία χώρα, αν προκαλέσει ανησυχία και αναταραχές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, τότε τα πολιτικά αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά.

Οι αγορές «τελείωσαν» την Truss;

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας παραίτησης έχει περίπου ως εξής: Όλα ξεκίνησαν στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο τότε υπουργός οικονομικών Kwasi Kwarteng ανακοίνωσε έναν «μικρό-προϋπολογισμό». Σε αντίθεση με την ονομασία του, κάθε άλλο παρά «μικρό» ήταν αυτό το βήμα. Ο συνδυασμός φοροελαφρύνσεων για τους πάρα πολύ πλούσιους, σε μία προσπάθεια να καταστεί το Λονδίνο Σιγκαπούρη πάνω στον Τάμεση, η προβλεπόμενη μείωση των κρατικών εσόδων, η ύφεση, η επερχόμενη άνοδος των επιτοκίων και ο υπέρογκος δανεισμός, όλα αυτά έθεσαν την Βρετανία στο στόχαστρο των αγορών.

Αποτέλεσμα; Μέσα σε λίγες ώρες η λίρα είχε κατρακυλήσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ προκαλώντας οικονομικό χάος. Τόσο έντονες ήταν οι αντιδράσεις εντός και εκτός του Συντηρητικού κόμματος, που σε δέκα μόλις ημέρες ο Kwarteng είχε αναστείλει το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων. Στις 14 Οκτωβρίου αποτελούσε και ο ίδιος παρελθόν. Οι περισσότεροι αναλυτές υπέθεσαν πως όλες αυτές οι σπασμωδικές κινήσεις της πρωθυπουργού θα οδηγούσαν στην παραίτηση και της ίδιας αργά ή γρήγορα. Κάτι που έγινε στις 20 Οκτωβρίου, μόλις σαράντα τέσσερις ημέρες μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

«Πήγαμε πολύ μακριά, πάρα πολύ γρήγορα». Σύμφωνα με αυτή την ομολογία της Truss τα ριζοσπαστικά οικονομικά μέτρα που ανήγγειλε στις 23 Σεπτεμβρίου και που κλυδώνισαν θανάσιμα την πρωθυπουργία της, έθεσαν την χώρα στο στόχαστρο των διεθνών αγορών. Αν υπάρχει ένα δίδαγμα απ’ όλα αυτά είναι πως όσο ισχυρή και αν είναι μία χώρα και όσο πρόσφατα εκλεγμένος ο ηγέτης της, αν προκαλέσει ανησυχία και αναταραχές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, τότε τα πολιτικά αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρωθυπουργία μίας πολιτικού η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της ροκάνιζε τα πανιά της για να προσαρμοστεί στους νέους πολιτικούς ανέμους, ώσπου τελικά δεν της είχαν μείνει πια καθόλου πανιά για να επιβιώσει στην Downing Street. Για την ιστορία η Truss αποτελεί την πλέον βραχύβια πρωθυπουργό, σπάζοντας το ρεκόρ του George Canning, ο οποίος πέθανε ενώ ήταν βρισκόταν στο αξίωμα για περίπου εκατό ημέρες στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σε μία επιστροφή που θυμίζει τις εκατό ημέρες του Ναπολέοντα μετά από την διαφυγή του από τη Νήσο Έλβα, ο Μπόρις επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο από τις διακοπές του στην Καραϊβική.

Οι 100 μέρες του Μπόρις μετά την νήσο Έλβα;

Τα πράγματα αναμένονται να κινηθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς από εδώ και πέρα. Ως την ερχόμενη Δευτέρα οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 100 υπογραφές βουλευτών για να προχωρήσουν στον επόμενο γύρο. Έπειτα, τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά ως τα τέλη της άλλης εβδομάδας. Οι τρεις επικρατέστεροι διάδοχοι της Truss είναι ο Rishi Sunak, αντίπαλός της στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, η ανερχόμενη Penny Mordaunt από την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος και ο… Boris Johnson!

Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές οι Βρετανοί αναλυτές καταγράφουν περίπου 60 υποστηρικτές για τον Sunak και τον Johnson και 20 για την Mordaunt. Επομένως, μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν αποτελεί η επιστροφή του Johnson στην πρωθυπουργία, περίπου ένα μήνα μετά την βίαιη απομάκρυνσή του.

Σε μία επιστροφή που θυμίζει τις περίφημες εκατό ημέρες του Ναπολέοντα Βοναπάρτη μετά από την διαφυγή του από τη Νήσο Έλβα, ο Johnson επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο από τις διακοπές του στην Καραϊβική. Σε κάθε περίπτωση, αν ο Johnson κατορθώσει να μαζέψει τις εκατό υπογραφές των συναδέλφων του, τότε έχει ενισχυμένες πιθανότητες να επικρατήσει στην ψηφοφορία των μελών του κόμματος, όπου διατηρεί θεαματικά υψηλή δημοφιλία σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Φυσικά υπάρχουν και πολλές αντιστάσεις εντός του κόμματος, απ’ όσους θεωρούν πως οι σκιές υπό τις οποίες αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι από την πρωθυπουργία θα σκεπάζουν ακόμη τον Johnson. Οι υποστηρικτές του από την άλλη ισχυρίζονται πως είναι ο μόνος που δύναται να σώσει τους Τόρις από εκλογικό αφανισμό και που διατηρεί πραγματική λαϊκή εντολή από τις εκλογές του 2019.

Ο αρχαιογνώστης Johnson αρέσκεται συχνά να αντλεί από την ρωμαϊκή και την αρχαιοελληνική ιστορία. Έτσι το περασμένο καλοκαίρι κατά την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή συνέκρινε τον εαυτό του με τον αρχαίο Ρωμαίο πολιτικό Κιγκινάτο, ο οποίος αφού υπηρέτησε την πατρίδα ως ύπατος επέστρεψε στο χωράφι του. Οι γνώστες των κλασικών σπουδών, όμως, θυμούνται πως ο Κιγκινάτος επέστρεψε, τελικά, εσπευσμένα από το χωράφι του εκ νέου για να σώσει την Ρώμη.

Είναι ο Johnson ο Βρετανός ο Κιγκινάτος; Θα το γνωρίζουμε σε λίγες ημέρες. Όπως και να έχει, η Βρετανία πλέον παράγει περισσότερες πολιτικές εξελίξεις απ’ όσες φαίνεται πως μπορεί να καταναλώσει. Μένει να φανεί αν αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω «δυσπεψίες»…

 

Διαβάστε ακόμα: Η Αγγλία το κατάφερε κι αυτό. Έγινε… Ιταλία!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top