Οδηγός του μοντέρνου gentleman για τα old school κοκτέιλ με ουίσκι

Είναι ωραίο να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα αλλά ακόμα ωραιότερο να χαίρεσαι σταθερές αξίες. Τα διαχρονικά, ανδρικά κοκτέιλ με ουίσκι γίνονται με ένα μεστό ουίσκι όπως το εμβληματικό Jack Daniel's, και ακόμα δύο (άντε τρία) υλικά όπως βερμούτ και bitters. Χωρίς αφρούς, καπνούς και παρδαλά αξεσουάρ σε βαζάκια και καρτούτσα. Απολαύστε, κλασικά.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

Εξ αριστερών, το κλασικό Manhattan, το old school Old Fashioned και το διαχρονικό Whiskey & Soda .

Τα κλασικά ποτά κρύβουν μια γοητεία που διατηρείται αναλλοίωτη στο χρόνο. Όσο και να λέμε ότι μας αρέσουν οι καινοτομίες και οι νέες δημιουργίες, πάντα θα επιστρέφουμε σε αυτά που ονομάζουμε old school κοκτέιλ. Διότι μέσα στην απλότητα τους είναι πολύπλοκα -έχουν βάθος- και την ίδια στιγμή πίνονται τόσο μα τόσο ευχάριστα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Παράλληλα λειτουργούν και σαν καμβάς στον οποίο μπορούμε να προσθέσουμε την δική μας πινελιά (το λεγόμενο twist στην γλώσσα των bartenders) και να τους δώσουμε έναν άλλο χαρακτήρα, χωρίς όμως αυτό να τους στερήσει την αυθεντικότητα τους..

Τρεις απλές συνταγές με Jack Daniel’s που αναδεικνύουν το κεχριμπαρένιο του χρώμα, τις νότες από καπνισμένο ξύλο, την καραμέλα και φυσικά τη βανίλια του γενναιόδωρου αυτού ουίσκι στο τετράγωνο μπουκάλι.

Σας παραδίδουμε τρεις απλές συνταγές με Jack Daniel’s. Μπορείτε εύκολα να τις φτιάξετε στο σπίτι και να τις απολαύσετε στο έπακρο, ή να ξέρετε πως να τις ζητάτε σε ένα καλό μπαρ. Αναδεικνύουν το κεχριμπαρένιο του χρώμα, τις νότες από καπνισμένο ξύλο, την καραμέλα και φυσικά τη βανίλια του γενναιόδωρου αυτού ουίσκι στο τετράγωνο μπουκάλι.

Το πιο… Νεοϋορκέζικο κοκτέιλ προδίδεται από το όνομα του. Η μαστοριά είναι του bartender Γιάννη Πετρή.

Manhattan

Ένα κοκτέιλ – aperitivo που μπορεί να είναι το πρώτο ή και το τελευταίο της βραδιάς.

Υλικά:
40ml Jack Daniel’s.
20ml Γλυκό βερμούτ.
2 σταγόνες bitters.

Εκτέλεση:
Σε mixing glass (ποτήρι ανάμειξης) βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο, και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα περίπου. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι του martini. Μπορούμε να γαρνίρουμε με ένα κερασάκι μαρασκίνο ή βύσσινο σε σιρόπι.

Tip:
Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ γλυκό βερμούτ γιατί θα καλύψει την παρουσία του ουίσκι και ούτε να ανακατεύσουμε για πολύ ώρα με τον πάγο για να μην μας «νερώσει».

 

Κλασικό, ανδρικό και πάνω απ’ όλα αρωματικό, το μυθικό Old Fashioned.

American Old Fashioned

Ελαφρώς γλυκό, με γεμάτο χαρακτήρα και στιβαρό προφίλ. Ένα “παλιομοδίτικο” αλλά και τόσο μοντέρνο πότο που μπορεί να κλείσει ευχάριστα μια βραδιά.

Υλικά:
60ml Jack Daniel’s
3 σταγόνες από αρωματικά bitters
1 κουταλιά του μπαρ σιρόπι ζάχαρης.

Εκτέλεση:
Σε ένα ποτήρι τύπου old fashioned, βάζουμε 2 παγάκια και την μισή ποσότητα από το Jack Daniel’s, τα bitters και το σιρόπι ζάχαρης. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν λίγο τα παγάκια και αρωματίζουμε με έλαια από εσπεριδοειδή. Στη συνέχεια προσθέτουμε και άλλο πάγο, καθώς και το υπόλοιπο Jack Daniel’s.

Tip:
Γαρνίρουμε με φλούδα από κόκκινο γκρέιπφρουτ.

 

Όταν το απλό γίνεται εξαιρετικό, στα σωστά χέρια.

Jack and Soda

Και για φινάλε ένα ποτό που δεν το λες κοκτέιλ αλλά είναι ένα άκρως δροσιστικό και ευχάριστο long drink που έχει και αυτό τα μυστικά του. Προσφέρεται για μια απογευματινή ώρα, π.χ. με φίλους μετά το γραφείο.

Υλικά:
50ml Jack Daniels’
120ml Παγωμένη σόδα από γυάλινο μπουκάλι

Εκτέλεση:
Σε ένα ποτήρι τύπου Highball (κολονάτο), βάζουμε τα παγάκια, προσθέτουμε το Jack Daniel’s και απογεμίζουμε με παγωμένη σόδα.

Τip :
Όσο πιο αργά βάζουμε την παγωμένη σόδα στο ποτήρι, τόσο περισσότερες φυσαλίδες θα διατηρήσουμε. Προτιμήστε μια ουδέτερη σόδα χωρίς άλλα αρώματα για να μην χάσει τον… “ουισκένιο” χαρακτήρα του το ποτό.

Ο Jack αυτοπροσώπως. Cheers!

Φωτογραφίες: Μόνικα Κρητικού για το Andro.gr.

//Ευχαριστούμε το Tiki Bar (Φαλήρου 15), για τη φιλοξενία και τον Γιάννη Πετρή για την παρασκευή των εξαιρετικών κοκτέιλ.

 

Διαβάστε ακόμα: Η καλύτερη πίτσα στην Ελλάδα έφτασε από την Αντίπαρο στην Αθήνα. 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο γνωστός σεφ μάς συστήνει το νέο του «παιδί» που άνοιξε πρόσφατα στο Χαλάνδρι. Ένα μαγαζί όπου υμνεί τον ραφιναρισμένο καφέ Taf, την υγιεινή διατροφή και φιλοδοξεί να γίνει το στέκι των vegans και των χορτοφάγων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro