Στην εξοχή ή στο μπαλκόνι. Κατά προτίμηση στην εξοχή: Παρέα με φίλους και εκλεκτά προϊόντα.

Το καλοκαίρι μπορεί να άργησε και να φτάσαμε στον Ιούλιο για να πάρουμε μπρος για παραλίες, να αρχίσουμε την γκρίνια για τη ζέστη και τις κουβέντες περί νησιών. Έτσι άργησε και η καθιερωμένη συνάντηση με τους κολλητούς για την οργάνωση των δικών μας διακοπών.

Και δεν μιλάω για τις διακοπές του Αυγούστου, αυτές είναι ήδη κανονισμένες –διαβάζετε έναν αμετανόητο Παρθένο– αλλά για εκείνες των… Χριστουγέννων! Και μην σας φανεί περίεργο με τους δικούς μου κολλητούς, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τι θα έχει να φάμε. Αυτά τα πράγματα πρέπει να κανονίζονται καιρό πριν. Οπότε, καταλαβαίνετε. Και μιας και είπα για φαγητό, συνάντηση χωρίς τσιμπολόγημα δεν γίνεται.

Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

Στα ψυγεία των Lidl θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ελληνικά και εισαγόμενα τυριά καθώς και πεντανόστιμα αλλαντικά.

Αυτή τη φορά αρχικά είχαμε πει να μαζευτούμε στο μεγάλο μπαλκόνι του σπιτιού, υπό το φόβο της καλοκαιρινής βροχής. Όμως ευτυχώς -διότι μετά αυτός που θα μάζευε θα ήμουν εγώ- αλλάξαμε σχέδια και αποφασίσαμε να μαζευτούμε στο εξοχικό του Γιώργου. Στην ωραία του αυλή, κάτω από τα δέντρα με την παχιά σκιά. «Έτσι θα καταλάβουμε καλοκαίρι, κι ας κανονίζουμε χειμωνιάτικες διακοπές», τόνισε στο τηλέφωνο.

Όπως ήταν φυσικό, την ευθύνη για το τι θα φάμε, ανέλαβα εγώ. «Κάτι απλό, ελαφρύ. Όχι πολλά – πολλά» ήταν οι οδηγίες που μου είχαν δώσει. Τι καλύτερο από μια ποικιλία από τυριά και αλλαντικά μαζί με κρασί σκέφτηκα, και έφυγα αμέσως για τα Lidl. Γιατί; Διότι στα ψυγεία τους έχουν μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικά και εισαγόμενα τυριά καθώς και πεντανόστιμα αλλαντικά. Όσο για το κρασί… συνεργάζονται εδώ και καιρό με Έλληνες οινοπαραγωγούς και έχουν μικρά διαμαντάκια στα ράφια τους.

Εννοείται με ένα ποτήρι ροζέ.

Να πάρετε οπωσδήποτε τη Γραβιέρα Κρήτης με τη γεμάτη γεύση, αλλά και μια ακόμα γραβιέρα από την Ίο.

Παρασκευή, λοιπόν, μετά το γραφείο και πριν γυρίσω σπίτι, βρέθηκα με ένα καρότσι να περπατώ στους διαδρόμους του πιο κοντινού Lidl. Σταμάτησα μπροστά στα ψυγεία, όπου υπήρχαν τα τυριά από τη σειρά Νώμα. Τα έχουμε πει για αυτή την ωραία πρωτοβουλία που έχουν κάνει τα Lidl συνεργαζόμενα με πολλούς Έλληνες παραγωγούς και έχουν εξασφαλίσει τα προϊόντα τους για εμάς.

Τυριά από τη σειρά Νώμα. Εγγύηση ποιότητας.

Η σειρά Νώμα είναι εξαιρετική και διαθέτει πολλά προϊόντα. Στα δικά μας: Μανούρι Θεσσαλίας, Καλαθάκι Λήμνου, Κεφαλοτύρι Νάξου και Πεκορίνο Αμφιλοχίας ήταν από τις πρώτες μου επιλογές. Και τα τέσσερα είναι δοκιμασμένα από τους φίλους, οπότε γνώριζα ότι θα τα αναζητήσουν στο πλατό.

Μανούρι Θεσσαλίας, Καλαθάκι Λήμνου, Κεφαλοτύρι Νάξου και Πεκορίνο Αμφιλοχίας. Γκαραντί επιλογές.

Παίρνω και Γραβιέρα Κρήτης με τη γεμάτη γεύση, αλλά και μια ακόμα από την Ίο που την δοκίμασα τις προάλλες και μου άρεσε πολύ. Για να ολοκληρώσω με τα τυριά και να καλύψω την γκάμα, προσθέτω στο καρότσι και μια μυζήθρα από την Κρήτη καθώς και ένα νόστιμο κατσικίσιο από την Μονεμβασιά.

Από τη σειρά Νώμα, επιλέξτε το χοιρομέρι από την Καρδίτσα και το φανταστικό παστράμι. Μαζί με τα ιταλικά salami, bresaola και spalla di cotto.

Δοκιμάστε να βάλετε το ναπολιτάνικο salami στην σπιτική πίτσα. Όνειρο.

Αφού ολοκλήρωσα με τα τυριά, ήρθε η ώρα των αλλαντικών. Και πάλι από τη σειρά Νώμα, επιλέγω το χοιρομέρι από την Καρδίτσα και το φανταστικό παστράμι. Από τελευταίο βάζω μια συσκευασία παραπάνω μιας και την προηγούμενη φορά είχε μεγάλο σουξέ. Συνεχίζω με το ναπολιτάνικο salami που προσωπικό το χρησιμοποιώ πολύ στις pizze που φτιάχνω αλλά και μόνο του είναι σούπερ, με bresaola και spalla di cotto για να συμπληρώσουν ιδανικά τις επιλογές από τα αλλαντικά και να μην φωνάζουν οι κολλητοί ότι δεν υπάρχει ποικιλία.

Μια τετράδα κρασιών που θα σας αποζημιώσει.

Το ροζέ Μεταφυάδες θα το λατρέψουν οι κυρίες της παρέας.

Όσο για τα κρασιά, μου πήρε λίγο παραπάνω χρόνο για να επιλέξω. Αποφάσισα όμως να μείνω σε λευκό και ροζέ που ταιριάζουν με την εποχή, με τα τυριά και τα αλλαντικά που ήδη είχα βάλει στο καλάθι. Ξεκίνησα με τον Πλάγιο Λόφο, ένα Sauvignon Blanc που ξέρω ότι αρέσει στην πλειοψηφία. Βάζω και το αγαπημένο Ξ, ένα ροζέ ημίξηρο από 100% ξινόμαυρο, που είναι ιδανικό για απεριτίφ, καλά παγωμένο. Φορτώνω και μια φιάλη παραπάνω, για να κρατήσω για το σπίτι. Τέλος, παίρνω και ένα μπουκάλι από το ροζέ Μεταφυάδες, το οποίο λατρεύουν οι περισσότερες κυρίες της παρέας.

Το Ξ, ένα ροζέ ημίξηρο από 100% ξινόμαυρο, είναι ιδανικό για απεριτίφ αρκεί να είναι καλά παγωμένο.

Για να ολοκληρώσω τα ψώνια μου για το απλό αυτό τραπέζι, βάζω και ένα κάρο παξιμάδια και κριτσίνια που χωρίς αυτά δεν γίνεται να έχει επιτυχία καμία μάζωξη. Φορτωμένος, φεύγω για το σπίτι στέλνοντας μήνυμα στην ομαδική συνομιλία (group chat) ότι τα πάντα είναι έτοιμα.

Το μέλι από τη σειρά Νώμα θα κάνει τη διαφορά πάνω στη γραβιέρα Κρήτης με λίγο παξιμάδι.

Φτάνοντας στο σπίτι, με το ζόρι κρατιέμαι να μην ανοίξω τις συσκευασίες και να φτιάξω ένα πλατό για μένα για να το απολαύσω στο μπαλκόνι με ηρεμία. Αντί αυτού παγώνω το Ξ που πήρα για το σπίτι, βάζω ένα ποτήρι και κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή για να ψάξω προτάσεις για χριστουγεννιάτικους προορισμούς. Τι κι αν ακόμα είναι Ιούλιος;

//Food styling: Μαρία Ζαφειράτου

Διαβάστε ακόμα: «Ξ» όπως λέμε Ξινόμαυρο. Ενα νέο value for money ημίξηρο ροζέ από το Αμύνταιο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top