screenshot-2014-11-03-07-34-35

Το «Apple Watch» ενσωματώνει μπόλικους αισθητήρες που καταγράφουν καθημερινά δεδομένα σας, όπως πόσο περπάτησες, πόσο γυμνάστηκες, πόσο ήσουν καρφωμένος στην καρέκλα. Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν από πλήθος εφαρμογών, οι οποίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν παράλληλα με τα «Apple Watch».

Την πρώτη αποκάλυψη ο Tim Cook την είχε κάνει το περασμένο φθινόπωρο. Έξι και βάλε μήνες πέρασαν και η Apple τελικά παρουσίασε το «Apple Watch». ‘Ερχεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: το «Sport», το «Apple Watch» και το «Apple Watch Edition».

Το «Sport» είναι το φθηνότερο απ’ όλα, με τιμές που ξεκινούν από τα $ 349 και $ 399 για 38 mm και 42 mm μέγεθος αντίστοιχα. Πρόκειται για ρολόγια που κατασκευάζονται από αλουμίνιο και έρχονται με καουτσουκένιο λουράκι! Το μέσου κόστους «Apple Watch» είναι ατσάλινο και κοστολογείται στα $ 549/599, μόνο που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα $ 1.100, αν κάποιος επιλέξει διαφορετικό μπρασελέ.

Και φτάνουμε στο εξωπραγματικά ακριβό «Apple Watch Edition», το οποίο θα πωλείται σε συγκεκριμένα καταστήματα (μάλλον κοσμηματοπωλεία), αφού η τιμή έναρξης είναι τα $ 10.000! Ναι, δέκα χιλιάδες δολάρια, κι αυτό γιατί είναι από χρυσό 18 καρατίων. Από τις 24 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα όλα τα μοντέλα, με την Ελλάδα πάντως να μην είναι στο πρώτο κύμα χωρών διάθεσης.

Αν κάποιος πάντως θέλει να αλλάξει το μπρασελέ, η Apple προσφέρει μια πληθώρα από επιλογές με τα καουτσουκένια να κοστίζουν $ 50, τα δερμάτινα $ 150/250 και τα μεταλλικά τύπου link να φτάνουν τα $ 450. Η επόμενη πληροφορία αφορά στην αυτονομία του «Apple Watch», η οποία προφανώς είναι ίδια για όλες τις εκδόσεις, καθώς, πέρα από τη διαφορά στα υλικά κατασκευής, όλα τα μοντέλα έχουν τις ίδιες δυνατότητες, λειτουργίες και χαρακτηριστικά.

Κάθε μήνυμα που φτάνει στο iPhone σου θα εμφανίζεται και στην οθόνη του ρολογιού σου, ενώ θα μπορείς να πραγματοποιήσεις το υπέρτατο όνειρο κάθε geek, δηλαδή να κάνεις τηλεφωνικές κλήσεις από το ρολόι σου, όπως ο Μάικλ Νάιτ στον «Ιππότη της ασφάλτου».

Δεκαοχτώ ώρες είναι η μέση αυτονομία του ρολογιού, σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας, αν χρησιμοποιεί κάποιος όλες του τις δυνατότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος θα πρέπει κάθε βράδυ να το αποχωρίζεται και να το βάζει στον ειδικό φορτιστή, ούτως ώστε το πρωί να το φορέσει ξανά. Η μέγιστη αυτονομία, με την ελάχιστη δυνατή χρήση που είναι να βλέπουμε την ώρα, φτάνει στις δυο μέρες.

hardware_gallery_slide_1_large

Το εξωπραγματικά ακριβό «Apple Watch Edition» θα πωλείται σε συγκεκριμένα καταστήματα (μάλλον κοσμηματοπωλεία), αφού η τιμή έναρξης είναι τα $ 10.000, γιατί είναι από χρυσό 18 καρατίων.

Μπορεί για τα δεδομένα των smartwatches οι συγκεκριμένες τιμές αυτονομίας να φαίνονται καλές, δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο αν κάποιος το συγκρίνει με παραδοσιακά ρολόγια αντίστοιχου κόστους. Οπότε με κάποιον τρόπο πρέπει το «Apple Watch» να διαφοροποιηθεί από αυτά, ώστε να «αντέξει» τον ανταγωνισμό.

Διαβάστε ακόμα: Έφτασε η ώρα των νέων smartphones.

Και εδώ έρχεται το κομμάτι «δυνατότητες» με την πρώτη που παρουσιάστηκε να αφορά στη δυνατότητα αλλαγής του τρόπου εμφάνισης της ώρας. Θέλεις να στη δείχνει ο Μίκυ Μάους; Αγοράζεις το αντίστοιχο ψηφιακό face plate. Είσαι λάτρης των πολλαπλών καντράν ή μήπως προτιμάς μια περισσότερο ψηφιακή εμφάνιση; Όπως και να έχει, θα βρεις σίγουρα την εμφάνιση που σου αρέσει και θα την κατεβάσεις/αποκτήσεις από το ειδικό store του «Apple Watch».

Μπορείς ακόμα να προσθέτεις στην αρχική εικόνα αρκετές πληροφορίες, όπως τα επόμενα ραντεβού σου, αντίστροφη μέτρηση και πολλά ακόμα στοιχεία. Κάθε μήνυμα και ειδοποίηση που φτάνει στο iPhone σου θα εμφανίζεται και στην οθόνη του ρολογιού σου, ενώ θα μπορέσεις να πραγματοποιήσεις το υπέρτατο όνειρο κάθε geek άντρα, το οποίο δεν είναι άλλο παρά να κάνεις τηλεφωνικές κλήσεις από το ρολόι σου, όπως ο Μάικλ Νάιτ στον «Ιππότη της ασφάλτου».

Αν δεις μια όμορφη ύπαρξη στο μπαρ και αντιληφθείς ότι φοράει ένα «Apple Watch», μπορείς να ζωγραφίσεις μια καρδούλα στο δικό σου «Apple Watch» και να τη στείλεις στο κορίτσι. Το τι θα γίνει μετά δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, πάντως.

Απλώς θα πρέπει να περιμένεις μερικά χρόνια ακόμα, όταν η Apple θα κυκλοφορήσει το «Apple Car», ώστε να συνομιλείς με το αυτοκίνητό σου. Αν πάλι δεν βρίσκεις κάποιον στο τηλέφωνο, μπορείς να μιλήσεις και στη Siri, το γνωστό ψηφιακό βοηθό του iOS.

Μια ενδιαφέρουσα λειτουργία, κοινωνικού ενδιαφέροντος, είναι το digital touch, μέσω του οποίου δύο συσκευές Apple Watch μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ανταλλάσοντας δεδομένα. Αν λοιπόν δεις μια όμορφη ύπαρξη στο μπαρ και αντιληφθείς ότι φοράει ένα «Apple Watch», μπορείς να ζωγραφίσεις μια καρδούλα στο δικό σου «Apple Watch» και να τη στείλεις στο κορίτσι. Το τι θα γίνει μετά δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, πάντως.

Το «Apple Watch» ενσωματώνει μπόλικους αισθητήρες που καταγράφουν σε καθημερινή βάση δεδομένα σας, όπως πόσο περπάτησες, πόσο γυμνάστηκες, πόσο ήσουν καρφωμένος στην καρέκλα του γραφείου κατά τη διάρκεια της μέρας. Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν από πλήθος εφαρμογών, οι οποίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν παράλληλα με τα «Apple Watch».

hero_milanese_large

Η επιτυχία ή η αποτυχία του «Apple Watch» έγκειται αποκλειστικά στο πόσο χρήσιμο θα φανεί σε όσους το αποκτήσουν. Γιατί κανείς, πέρα από τους early adopters και το φανατικό κοινό της Apple, δεν πρόκειται να αποκτήσει ένα ακριβό ρολόι που πρέπει να το φορτίζει κάθε δυο μέρες, αν πραγματικά δεν κάνει τη ζωή του ευκολότερη.

Διαβάστε ακόμα: Project Ara – Το κινητό της Google που συναρμολογείς μόνος σου.

Κάτι ακόμα που μπορείς να κάνει με το «Apple Watch» είναι να πληρώσεις. Στο σουπερμάρκετ, στο σινεμά, όπου υπάρχει υποστήριξη «Apple Pay», αντί να βγάλεις μετρητά ή την πιστωτική, πατάς δυο φορές το κεντρικό πλήκτρο και αμέσως γίνεται η πληρωμή. Προς το παρόν, βέβαια, πρέπει να ζεις κυρίως στην Αμερική, για να λειτουργήσεις αυτή τη δυνατότητα.

Από τη στιγμή που η Apple έχει δώσει δωρεάν σε όλους τους developers τη σουίτα εφαρμογών ανάπτυξης λογισμικού για το «Apple Watch», θα δούμε πληθώρα από apps.

Γενικότερα, πρέπει να ζεις στην Αμερική για να εκμεταλλευτείς τις περισσότερες από τις ιδιαίτερες λειτουργίες που έδειξε η Apple, όπως το να ανοίγεις την πόρτα του δωματίου σου στο ξενοδοχείο ή τη γκαραζόπορτα στο σπίτι σου. Τη δυνατότητα να καλέσεις οδηγό της Uber, πάντως, μπορεί να τη δούμε και στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, οι δυνατότητες και λειτουργίες θα γίνουν περισσότερες με τις διάφορες εφαρμογές που θα κυκλοφορήσουν σιγά-σιγά.

Από τη στιγμή που η Apple έχει δώσει δωρεάν σε όλους τους developers τη σουίτα εφαρμογών ανάπτυξης λογισμικού για το «Apple Watch», θα έχουμε πληθώρα από apps. Τώρα, βέβαια, το αν θα κάνουν κάτι διαφορετικό ή θα είναι απλές μεταφορές των iPhone Apps ώστε να χωράνε σε οθόνη διαγωνίου 2 ιντσών αυτό μένει να το δούμε.

Όπως και νά ‘χει, η επιτυχία ή η αποτυχία του «Apple Watch» έγκειται αποκλειστικά στο πόσο χρήσιμο θα φανεί σε όσους το αποκτήσουν. Γιατί κανείς, πέρα από τους early adopters και το φανατικό κοινό της Apple, δεν πρόκειται να αποκτήσει ένα ακριβό ρολόι που πρέπει να το φορτίζει κάθε δυο μέρες, αν πραγματικά δεν κάνει τη ζωή του ευκολότερη.

Το «Apple Watch» είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια την Apple, καθώς μπαίνει σε μια αγορά που έχει ήδη μεγάλο ανταγωνισμό με πολλά smartwatches σε διάφορες –και πάντα χαμηλότερες- τιμές. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που το υψηλό κόστος απόκτησης αναμφίβολα φέρνει και τη σύγκριση με την παραδοσιακή αγορά ρολογιού.

Πόσοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν 400 δολάρια/ευρώ για ένα ρολόι με καουτσουκένιο λουράκι, όταν με τα ίδια χρήματα μπορείς να πάρεις ένα Citizen, ένα Seiko ή κάτι τέτοιο; Ειδικά από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ακόμα αν η Apple θα έχει ετήσιο κύκλο ανανέωσης των «Apple Watch», όπως κάνει με τα iPhone, iPad και τους υπολογιστές της.

 

Διαβάστε ακόμα: Το νέο Nintendo 3DS/3DS XL – Εξέλιξη και αναβάθμιση και για τις δύο κονσόλες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top