Σπαζοκεφαλιά: υπάρχουν δεκάδες τρόποι να δέσετε τα κορδόνια των sneakers σας

Σίγουρα έχετε μάθει να δένετε τα κορδόνια σας, αλλά υπήρξε ποτέ κάποιος που να σας δείξει με πόσους ακόμα τρόπους μπορείτε να το κάνετε;

 

Είχες την εντύπωση πώς υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να δέσεις τα sneakers σου; Σκέψου αυτό: μόνο για μία Ελβιέλα με 6 τρύπες υπάρχουν 500 δις διαφορετικά δεσίματα. (Φωτογραφία: Mr. Porter)

Μπορεί να μην το είχατε σκεφτεί, αλλά οι τρόποι που δένονται τα κορδόνια είναι ολόκληρη ιστορία. Μόνο για μία Ελβιέλα με 6 τρύπες υπάρχουν 500 δις διαφορετικά δεσίματα. Κι αυτό μόνο για συνδυασμούς απόλυτα συμμετρικούς. Εδώ να προσθέσω παρενθετικά πως κάθε άκρη καλό θα ήταν να έχει μήκος 20 εκ., ώστε να πετύχετε έναν τέλειο κόμπο.

Συνεπώς, στην περίπτωση που κατέχετε το άθλημα, είναι ένας ιδανικός τρόπος να αποκτήσουν τα sneakers σας τη δική τους προσωπικότητα ανάλογα με τα κέφια και τη δημιουργικότητά σας. Ιδίως αν προμηθευτείτε κορδόνια διαφορετικών χρωμάτων και μοτίβων.

Η πλάκα είναι ότι πρόκειται για ολόκληρο τομέα στον οποίο βρίσκουν εφαρμογή τα μαθηματικά, κυρίως χάρη στις εργασίες του John Halton από το 1992. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί τύποι δεσίματος: πυκνοί, απλοί, ίσιοι και ολόισιοι (αλλά είναι σπάνιοι).

Και τι κάνουμε όταν βρεθούμε με ένα όμορφο μεν κορδόνι, μακρύ όμως ένα μέτρο; Όχι, δεν χρησιμοποιούμε το ψαλίδι μας. Αρκεί να ξέρουμε να δένουμε με το διαβολικό τρόπο που είναι ο πιο περίπλοκος, αλλά κι ο πιο ωραίος.

Σε κάποιους αρέσουν τα πυκνά και δύσκολα δεσίματα στα sneakers τους.

Τα πυκνά δεσίματα
Είναι το δέσιμο όπου κάθε τρύπα του παπουτσιού συνδέεται με δύο άλλες της απέναντι πλευράς. Παραδείγματα πυκνού δεσίματος είναι το σταυρωτό ή αμερικάνικο και το διαβολικό.

 

Τα απλά δεσίματα
Εδώ, περνάμε το κορδόνι πρώτα κάτω από την τρύπα, συνεχίζουμε στην επόμενη της ίδιας πλευράς και μετά βγαίνουμε διαγωνίως στην απέναντι. Παράδειγμα το δέσιμο της πεταλούδας.

 

Σε κάποιους άλλους τα απλά και ίσια.

Τα ίσια και τα ολόισια δεσίματα
Ένα δέσιμο είναι ίσιο όταν σχηματίζει οριζόντιες γραμμές στην επιφάνεια του παπουτσιού. Ολόισιο είναι όταν δεν υπάρχει στο δέσιμο ούτε ένα λοξό τμήμα. Παραδείγματα το δέσιμο σε ζιγκ-ζαγκ και το δέσιμο του φιδιού.

 

Το συντομότερο δέσιμο
Τι φοβόμαστε περισσότερο στη ζωή; Ασφαλώς μήπως το μάκρος των κορδονιών μας δεν είναι αρκετό. Να ξέρετε λοιπόν ότι το συντομότερο είναι το «δέσιμο της πεταλούδας». Αν θέλετε ένα όμορφο ίσιο δέσιμο, η καταλληλότερη λύση είναι εκείνο «του φιδιού» και το «ζιγκ ζαγκ». Ενώ, αν θέλετε τα παπούτσια να κρατάνε γερά και να έχουν πυκνό δέσιμο, ενδείκνυται το «σταυρωτό».

Αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορείς να δέσεις τα κορδόνια σου με πολλούς τρόπους. Πάρα πολλούς. Περίπου 2 τρισεκατομμύρια τρόπους. (Φωτογραφία: RunRepeat)

Το μακρύτερο δέσιμο
Και τι κάνουμε όταν βρεθούμε με ένα όμορφο μεν κορδόνι, μακρύ όμως ένα μέτρο; Όχι, δεν χρησιμοποιούμε το ψαλίδι μας. Αρκεί να ξέρουμε να δένουμε με το διαβολικό τρόπο που είναι ο πιο περίπλοκος, αλλά κι ο πιο ωραίος. Όσο για το απλούστερο μακρύ δέσιμο, αυτό είναι το ζιγκ ζαγκ.

Σπαζοκεφαλιά, ε! Διασκεδαστική όμως.

 

Διαβάστε ακόμα: Προσοχή στα κορδόνια

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Αυτό θα πει ευγενής ανταγωνισμός. Ο Dieter Zetsche, επί χρόνια CEO της Mercedes, βγήκε στη σύνταξη έπειτα από 49 χρόνια ευδόκιμης παρουσίας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Κι όμως, η BMW, η μεγάλη αντίπαλος της Mercedes, όχι μόνο δεν τον ξέχασε αλλά τον αποχαιρέτησε με μία εμπνευσμένη διαφήμιση (και έναν αληθοφανή σωσία). Εντάξει μια προβοκατόρικη νότα την έχει, αλλά με αισθητική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, τις έχουμε ανάγκη για να μην μας πέσει τα παντελόνι και βρεθούμε καταμεσής του δρόμου γυμνοί. Ξέρουμε, όμως, πώς πρέπει τις διατηρούμε καθαρές; Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης έπαθε, έμαθε και μάς δίνει τα φώτα του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο δαιμόνιος Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης κατάλαβε ότι το να είσαι… influencer είναι χαριτωμένο αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Και δημιούργησε ένα εξαιρετικό μικρό κατάστημα στο 5 αστέρων ξενοδοχείο Abaton Island Resort & Spa, στη Χερσόνησο της Κρήτης. Ένα concept store που έχει σε κάθε γωνία την υπογραφή του καλού γούστου και της χαράς της ζωής. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Είναι ένα από τα εμβληματικά τοπόσημα της ελληνικής πρωτεύουσας. Σηματοδότησε το θρίαμβο του ντιζάιν στα χρόνια της αθωότητας. Με αφορμή τα 100 χρόνια της αλυσίδας Hilton θυμόμαστε τα κλέη μιας άλλη εποχής και την Αθηναϊκή ιστορία του ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro