H ονομασία του έργου όπως και η κεντρική ιδέα της σύνθεσης εμπνέεται από ένα ιδιαίτερο οικιστικό χαρακτηριστικό της Μάνης (3D Visualisation από cad monkeys).

    – Ποια είναι η ιστορία πίσω από την ανάθεση του έργου Monolithoi;
    Τον Μάρτιο του 2018 βρισκόταν σε εξέλιξη η μελέτη μας για μία νέα ξενοδοχειακή μονάδα στη Μάνη, για λογαριασμό γνωστής επιχείρησης στον τουριστικό κλάδο. Μετά την παρουσίαση των σχεδίων για το ξενοδοχείο, στελέχη της εταιρείας μας ανέθεσαν το σχεδιασμό δύο εξοχικών κατοικιών στην ίδια περιοχή για ιδιωτική χρήση. Ζητούμενο τους ήταν οι κατοικίες να φέρουν τα τοπικά χαρακτηριστικά και να προσφέρουν μία εμπειρία κατοίκησης κοντά στον παραδοσιακό τρόπο ζωής της Μάνης.

    – Πώς προέκυψε η ονομασία του έργου;
    H ονομασία του έργου όπως και η κεντρική ιδέα της σύνθεσης εμπνέεται από ένα ιδιαίτερο οικιστικό χαρακτηριστικό της Μάνης, τα Ξεμόνια. Τα Ξεμόνια, μοναχικοί πύργοι ή μικρά οικιστικά σύνολα, έστεκαν μοναχικά στο τραχύ τοπίο της χερσονήσου λειτουργώντας ως παρατηρητήρια ή καταφύγια. Οι λιθόκτιστοι πύργοι από μακριά μοιάζουν σαν ένα ακόμα στοιχείο του τόπου, σαν μονολιθικές εξάρσεις του εδάφους.

    H Ήρα Δεσύπρη και ο Αριστείδης Μησιάρης είναι δύο νέοι αρχιτέκτονες, απόφοιτοι του ΕΜΠ. Το γραφείο τους, Desypri & Misiaris Architecture, με το project Monolithoi κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση καθώς διακρίθηκε στα A+Awards του Architizer.

    – Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθόρισαν το σχεδιασμό του Monolithoi;
    Η σύνθεση οργανώνεται γύρω από δύο δυναμικές εξάρσεις που εκφράζονται με την μορφή των λιθόδμητων πύργων και αποτελούν το σημείο αναφοράς για την Μανιάτικη αρχιτεκτονική. Πρότυπο  αποτέλεσε και ο χαρακτηριστικός τύπος του μακρόστενου Μεσσηνιακού σπιτιού, που απαντάται στην περιοχή της μελέτης. Οι δυο κατοικίες αποτελούν ένα συμπαγές σύνολο εκφράζοντας μια σύγχρονη ερμηνεία του Ξεμονιού, που δεσπόζει στο τραχύ τοπίο της χερσονήσου. Αναπτύσσονται σε στενή σχέση με το φυσικό ανάγλυφο αποτελώντας όπως και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αναπόσπαστο στοιχείο του τόπου που τις γέννησε.

    Τοπικά χαρακτηριστικά σμίγουν με το σύγχρονο design στο project Monolithoi των Desypri & Misiaris Architecture. (3D Visualisation από cad monkeys).

    – Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση κατά το σχεδιασμό;
    Πιστεύουμε ότι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανεξαρτήτως ερεθισμάτων πρέπει να προσφέρει κάτι καινούργιο, να αντιπροσωπεύει την εποχή στην οποία δημιουργείται και να αποφεύγονται αναχρονιστικές χειρονομίες. Επομένως πρόκληση για εμάς ήταν η σύνθεση να γίνει μέρος του τόπου, κομμάτι της εμπειρίας χωρίς όμως να υπάρχει παραπλανητική μίμηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

    Οι δύο κατοικίες που συνθέτουν το κτιριακό συγκρότημα (3D Visualisation από cad monkeys).

    – Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό του Architizer;
    Οι «Monolithoi» είχαν αρχικά δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα και τα social media διεθνούς αρχιτεκτονικού περιοδικού και είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και αρκετές αναδημοσιεύσεις. Παρόλο που γνωρίζαμε τα ετήσια βραβεία των A+Awards δεν είχαμε σκεφτεί την συμμετοχή μας μέχρι που λάβαμε ένα e-mail από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού που μας παρότρυνε να δηλώσουμε συμμετοχή καθώς το έργο είχε ήδη λάβει αρκετή αναγνώριση.

    – Τι σημαίνει για εσάς η συγκεκριμένη διάκριση;
    Τα A+Awards είναι μια μεγάλη διοργάνωση βραβείων που αναδεικνύει κάθε χρόνο  σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα. Έχουν συμμετάσχει και έχουν βραβευτεί εξέχοντα αρχιτεκτονικά γραφεία όπως τα Kengo Kuma & Associates, Zaha Hadid Architects, BIG, Richard Meier & Partners κ.α. Μας τιμά, λοιπόν, ιδιαίτερα το γεγονός ότι το έργο μας διακρίνεται στα πλαίσια μιας τέτοιας διεθνούς διοργάνωσης.

    Η διεθνής αναγνώριση του Monolithoi ήταν τέτοια, που το Architizer κάλεσε το γραφείο να δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό με το αυτό το έργο (3D Visualisation από cad monkeys).

    – Πώς είναι να βγαίνεις από τη σχολή και να μπαίνεις στην αγορά; Πώς ξεκινήσατε; Πως το καταφέρατε;
    Η μετάβαση από τα ακαδημαϊκά σχεδιαστήρια στον κόσμο της αγοράς ήταν κάτι για το οποίο ανυπομονούσαμε από τα φοιτητικά κιόλας χρόνια.  Βρίσκαμε ιδιαίτερα συναρπαστικό το στάδιο κατά το οποίο η αρχιτεκτονική μελέτη περνάει από το σχεδιαστήριο στην εφαρμογή. Ήδη από τα τελευταία χρόνια των σπουδών είχαμε στραμμένο το βλέμμα έξω από τα ακαδημαϊκά όρια αναζητώντας αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να μας δώσουν την ευκαιρία εφαρμογής της αρχιτεκτονικής μελέτης. Η αρχή έγινε με τη συμμετοχή μας σε δύο αρχιτεκτονικούς φοιτητικούς διαγωνισμούς απ’ όπου αποσπάσαμε την πρώτη θέση. Δύο εντελώς διαφορετικοί διαγωνισμοί που όμως αποτέλεσαν για εμάς μία δυνατή αφετηρία και ένα σημαντικό εφόδιο στο ξεκίνημά μας.  Αυτή η ενασχόληση και ο προβληματισμός γύρω από την άσκηση της αρχιτεκτονικής σε πραγματικές συνθήκες έκαναν πιο ομαλή την μετάβαση στην αγορά και την προσαρμογή μας σε μια πληθώρα μεταβλητών. Είναι νωρίς για να χρησιμοποιήσουμε την λέξη τα “καταφέραμε”. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά και με επιμονή αναμένοντας να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της σκληρής προσπάθειας.

    «Το αρχιτεκτονικό έργο, σε όλα τα στάδια του, δεν είναι προϊόν της εργασίας ενός μόνο ανθρώπου».

    – Ωστόσο παρά το μικρό χρονικό διάστημα που δραστηριοποιήστε έχετε αναλάβει ένα σημαντικό αριθμό έργων. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος εργασίας που σας βοηθάει να αντεπεξέρχεστε και να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα στις μελέτες σας;
    Η αρχιτεκτονική είναι ένα σύνθετο αντικείμενο το οποίο απαιτεί μια πληθώρα παραγόντων και διαδικασιών προκειμένου να μπορέσει να δώσει αξιόλογα αποτελέσματα. Το αρχιτεκτονικό έργο, σε όλα τα στάδια του, δεν είναι προϊόν της εργασίας ενός μόνο ανθρώπου, αλλά αντιθέτως είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ όλων των συντελεστών του. Θεμελιώνοντας λοιπόν ακέραιες συνεργασίες με τους κατάλληλους συναδέλφους και συνεργάτες καταφέρνουμε να εμβαθύνουμε και να ανταποκρινόμαστε σε όλα τα στάδια της μελέτης και της κατασκευής. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις συνεργασίες, είναι με την ομάδα των CAD Monkeys, ένα 3D Visualisation Studio το οποίο δημιουργεί τους φωτορεαλισμούς των μελετών μας.

    Κατοικία στην Αίγινα, Desypri & Misiaris Architecture (3D Visualisation από cad monkeys).

    – Γενικά μιλώντας, ποιο είναι το challenge στη σχέση με τους πελάτες; Ποιο είναι το πιο δύσκολο σημείο στην επαφή μαζί τους;
    Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα έχουμε σταθεί πολύ τυχεροί στο θέμα των ανθρώπων που μας έχουν πλησιάσει και μας έχουν εμπιστευτεί.  Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στην επαφή με τους πελάτες βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ιδιότυπης αυτής «γνωριμίας». Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να θεμελιωθεί μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης είναι ο πιο κρίσιμος.  Είναι σημαντικό να μπορέσει κανείς να κατανοήσει τους χρόνους και τις πολύπλοκες διεργασίες που απαιτούνται για τη σύλληψη και σχεδίαση ενός πρωτότυπου αρχιτεκτονικού έργου βασισμένο στα ζητούμενα του πελάτη.

    Κατοικία στη Νάξο, Desypri & Misiaris Architecture (3D Visualisation από cad monkeys).

    – Πώς φαντάζεστε τον τέλειο πελάτη;
    Να είναι άμεσος, ειλικρινής και λογικός. Να εισάγει εξ αρχής όλα τα ζητούμενα στην πολύπλοκη εξίσωση του σχεδιασμού. Να έχει όραμα και πάνω απ’ όλα να ξεχωρίζει και να εκτιμά την καλή αρχιτεκτονική. Νομίζω όμως ότι τον έχουμε συναντήσει ήδη.

    Κατοικία στη Γλυφάδα, Desypri & Misiaris Architecture (3D Visualisation από cad monkeys).

    – Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;
    Αυτό που σίγουρα φιλοδοξούμε άμεσα είναι η σωστή και ποιοτική ολοκλήρωση των έργων μας η οποία θα ανατροφοδοτήσει τη σκέψη μας με νέες ιδέες και προβληματισμούς για τα επόμενα έργα. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της αρχιτεκτονικής τα επόμενα χρόνια καθώς τον τελευταίο καιρό η χώρα μας αφήνει πίσω τη δύσκολη περίοδο της κρίσης και η οικοδομική δραστηριότητα φαίνεται να εκκινεί ξανά. Μάλιστα παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερος είναι ο κόσμος που επιζητεί έργα με ουσία, με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και ποιότητα.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ilya Botanic Suites – αναπάντεχο ντιζάιν στην Αλόννησο.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top