Eίναι όμορφη η Αθήνα; Τα κτίριά της είναι δελεαστικά στο μάτι; Τα πάντα είναι θέμα πρόσληψης, αισθητικής, αλλά και τοποθέτησης μέσα στον αστικό χάρτη. Τίποτα δεν είναι μονοσήμαντο. Υπάρχουν κτίρια εντός της πόλης που θα άλλαζαν την εικόνα της προς το καλύτερο αν έπαυαν να υπάρχουν κι άλλα που είναι πραγματικά στολίδια.
Ένα από αυτά τα τελευταία είναι το Kinglin, ένα ακίνητο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις βήματα μακριά από το Μουσείο της Ακρόπολης. Παράλληλα, είναι μια από τις εξαιρετικές αφίξεις διαμερισμάτων υψηλής ποιότητας που μπορεί να βρει κανείς στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η τάση που θέλει τα παλιά νεοκλασικά να αποκτούν μια πραγματική χρήση, αν μη τι άλλο είναι ενδιαφέρουσα. Αρκεί, φυσικά, η εσωτερική τους ανάπλαση να γίνεται με μέτρο και αισθητική. Στο συγκεκριμένο αυτές οι προϋποθέσεις υφίστανται.
Το ακίνητο αποτελείται από 5 ανεξάρτητα διαμερίσματα οργανωμένα σε 3 διαφορετικούς ορόφους. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη θέση του, οι αναφορές στην αντίληψη της ομορφιάς και της μορφής, ενσωματωμένες στον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας, θεωρήθηκαν από το Studio Bonarchi ως κύρια στοιχεία του έργου από την αρχή.
Το κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα της αθηναϊκής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζεται από την απλότητα των γεωμετρικών μορφών, στεγάζει μια οικογένεια διπλωματών.
Η δωρική λεπτομέρεια της πρόσοψης διατηρήθηκε με προσοχή και σύνεση και η παρουσία της αντικατοπτρίστηκε στους πλήρως ανακατασκευασμένους εσωτερικούς χώρους. Επιφάνειες από μάρμαρο σε ποικίλες αποχρώσεις και σχέδια επιλέχθηκαν σχολαστικά για να δημιουργήσουν έναν διάλογο με τους δοξασμένους όγκους μαρμάρου που λάμπουν από την Ακρόπολη.
Ομοίως, μια χρωματική παλέτα που αποτελείται από κρεμ, μπεζ, τερακότα και σκούρες καφέ αποχρώσεις που προέρχονται από τους πολύτιμους «γείτονες» του Kinglin – τα αγάλματα και τα κεραμικά που εκτίθενται στο διπλανό μουσείο.
Μια επιλογή από έπιπλα κατά παραγγελία, βελγικοί καναπέδες από λινό και σκανδιναβικά κομμάτια μαζί με τα εμβληματικά ιταλικά φώτα Via bizzuno σε ορειχάλκινο χρυσό δημιουργούν ένα «σκηνικό» διαχρονικής κομψότητας μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα.
Η βασική φιλοσοφία του έργου σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο από τον Βαγγέλη Μπόνιο και την ομάδα του, ώστε να αναδεικνύεται το αθηναϊκό φως ως αληθινό στοιχείο της ουσίας όταν περνάει από τα λευκά λακαρισμένα παράθυρα και τα παραδοσιακά παραθυρόφυλλα στο χρώμα της ελιάς.
Φωτογραφίες:Katerina Avgerinou & Vangelis Paterakis.
⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το Τhe Greek Foundation.
Διαβάστε ακόμα: Συνέβη στην Καλλιθέα. Ενα παλιό μαγαζί μετατράπηκε σε οικία γιαπωνέζικου στιλ.