Η απλότητα σε μια φωτογραφία.

Κανείς ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το αυθεντικό. Είναι το μόνο που δεν χρειάζεται να δείξει κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Τη στιγμή που ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στην Ελλάδα (σε πόλεις, αλλά και σε νησιά) ευφάνταστες νέες κατοικίες, τα παλιά σπίτια με την ιδιαίτερη χάρη τους κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Δεν κακό, φυσικά, να αναπτύσσονται νέες αρχιτεκτονικές ιδέες, αρκεί, φυσικά, να γίνονται με μέτρο. Επί παραδείγματι: πόσα υπόσκαφα μπορεί να αντέξει αυτή η χώρα που όλα, πάνω κάτω, μοιάζουν μεταξύ τους; Γι’ αυτόν που λατρεύει την αυθεντική αρχιτεκτονική και διατηρεί μέσα του τις αρχές του απλού, αλλά συνάμα αβίαστου εσωτερικού design, το νέο λεύκωμα του ισπανού συγγραφέα και φωτογράφου Μiguel Flores-Vianna μπορεί να γίνει ένας φάρος αισθητικής.

Το πράσινο στους τοίχους προσκαλεί τον ήλιο.

To λεύκωμα είναι ένας φόρος τιμής του φιλέλληνα φωτογράφου στην ατόφια ομορφιά των ελληνικών σπιτιών.

Ο Flores-Vianna αφιερώνει το νέο του πόνημα στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Haute Bohemians in Greece». Ένας φόρος τιμής του φιλέλληνα φωτογράφου στην ατόφια ομορφιά των ελληνικών σπιτιών. Οπως σημειώνει και στα κείμενά του, η Ελλάδα είναι μια χώρα που απαθανατίστηκε από ποιητές για την απόκοσμη ομορφιά της.

Μπορεί η χώρα μας να είναι η γενέτειρα εμβληματικών μνημείων που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, την ίδια στιγμή, φιλοξενεί επίσης μια οργανική αρχιτεκτονική γλώσσα, προϊόν αιώνων αγροτικού και νησιωτικού τρόπου ζωής.

Ρουστίκ, αλλά αυθεντικό.

Αυτός ο εκπληκτικός τόμος εξιστορεί τη φωτογραφική οδύσσεια του Miguel Flores-Vianna μέσα από το πανέμορφο ελληνικό τοπίο.

Επομένως, είναι ο κληρονόμος τόσο της διαχρονικότητας της κλασικής αρχιτεκτονικής όσο και της απλότητας της ρουστίκ ζωής. Αυτός ο εκπληκτικός τόμος εξιστορεί τη φωτογραφική οδύσσεια του Miguel Flores-Vianna μέσα από το πανέμορφο ελληνικό τοπίο, προβάλλοντας ιστορικά σπίτια δίπλα σε σύγχρονα σπίτια, ενωμένα από τους πολύχρωμους χαρακτήρες που είτε ζουν είτε έχουν ζήσει σε αυτά τα μέρη – τους «haute bohemians».

Χάλκινα σκεύη. Μια παράδοση που κρατάει αιώνες.

Από τις εκλεπτυσμένες κατοικίες συλλεκτών και ζωγράφων μέχρι νησιωτικά καταφύγια, ταβέρνες αιώνων, κήπους που κόβουν την ανάσα, ακόμη και ένα ανακαινισμένο ιστιοφόρο, ο Flores-Vianna μεταφέρει τους αναγνώστες του σε έναν θαυμαστό κόσμο, λουσμένο στη λάμψη ενός αιθέριου φωτός.

Αυτός ο εκπληκτικός τόμος εξιστορεί τη φωτογραφική οδύσσεια του Miguel Flores-Vianna μέσα από το πανέμορφο ελληνικό τοπίο.

Αναδεικνύεται μια εξαιρετική γκάμα χαρακτήρων—συμπεριλαμβανομένων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο βοσκός Αλέξανδρος Ροδάκης και η βασίλισσα Αμαλία, και σύγχρονα δημιουργικά, όπως η αντικέρ Ελένη Μαρτίνου και η αρχιτέκτονας Κατερίνα Τσιγαρίδα.

Χαρακτηριστικά, επίσης, είναι τα σπίτια κατοίκων άλλων χωρών, οι οποίοι διαμένουν στη χώρα μας και μοιράζονται το πάθος για αυτή τη μαγική γη, όπως ο interior designer John Stefanidis, οι καλλιτέχνες Helen και Brice Marden και ο χρηματοδότης και φιλάνθρωπος Jacob Rothschild.

Ο αυτοεξομολογούμενος «φιλέλληνας», έχει επισκεφτεί άπειρες φορές την Ελλάδα από την παιδική του ηλικία, Flores-Vianna, προσκαλεί τους αναγνώστες του να τιμήσουν με τη σειρά τους δεόντως τη χώρα μας και κυρίως τον κρυφό χαρακτήρα και τη σπάνια πατίνα της.

Η έκδοση αριθμεί 368 σελίδες και περιλαμβάνει περισσότερες από 200 φωτογραφίες, ενώ περιλαμβάνει και κείμενα, τα οποία έχουν τη δική τους αξία, καθώς είναι γραμμένα από καρδιάς και όχι στεγνά, πληροφοριακά. To λεύκωμα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Vendome Press.

 

//To βιβλίο μπορεί να το βρει κανείς και στο Moukimou, Διογένους 15 Πλάκα, Αθήνα.

 

Διαβάστε ακόμα: «Theorist» στο Ρέθυμνο. Eνα πρωτότυπο καφέ, εστιατόριο και δανειστική βιβλιοθήκη.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top