Το Liknon περισσότερο από κτίριο είναι τόπος.

  Πλούσια φύση, σχεδόν παρθένα. Ακολουθείς ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που περνάει μέσα από τις πεζούλες με αμπέλια και οδηγείσαι σε ένα υπόσκαφο κτίριο όπου βλέπεις να σε περιμένει ένα τραπέζι μοναστηριακού τύπου και ένα μπαρ.

  Θα μπορούσε να είναι σκηνικό από μια ταινία του Χόλιγουντ που διαδραματίζεται στα χρόνια του Βυζαντίου. Αυτή η πατίνα της παλαιότητας δεν είναι κάποιο τέχνασμα, είναι η ουσία του Liknon, του μουσείου του brand METAXA, το οποίο δημιούργησε το αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio.

  Μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον.

  To κτίριο έλαβε προχθές (6/7) το πρώτο βραβείο Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2023 στην κατηγορία Πραγματοποιημένο έργο. Ο ανεξάρτητος φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο μια ξεχωριστή εκδήλωση στο στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, όπου αναδείχθηκαν τα ωραιότερα έργα της χρονιάς ανάμεσα σε σημαντικό αριθμό συμμετοχών.

  Συγκεκριμένα, στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν συνολικά 226 συμμετοχές -ακόμη περισσότερες από τις 208 της περασμένης χρονιάς -και από τις 163 ομάδες συμμετεχόντων διακρίθηκαν 40 φιναλίστ.

  Το μπαρ του Liknon.

  Η βασική ιδέα των σχεδιαστών ήταν να εντάξουν στο σχέδιό τους τις παραδοσιακές πεζούλες και τις αναβαθμίδες της Σάμου.

  Η αλήθεια είναι ότι το μουσείο Liknon φαινόταν από την αρχή ότι έπαιζε γερά για να πάρει το πρώτο βραβείο και οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Βρίσκεται στο χωριό Βουρλιώτες στη Σάμο. Αυτό που αντιλαμβάνεται ακόμη και το αμύητο μάτι είναι ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός.

  Η βασική ιδέα των σχεδιαστών ήταν να εντάξουν στο σχέδιό τους τις παραδοσιακές πεζούλες και τις αναβαθμίδες της Σάμου. Το αποτέλεσμα έχει τέτοια φυσικότητα που διακρίνεις μόλις ένα πέτρινο μονοπάτι που εκτείνεται πάνω σε μια απότομη πλαγιά. Κάτι που δείχνει και τη μέριμνα των αρχιτεκτόνων να αξιοποιήσουν με δημιουργικό τρόπο το επικλινές έδαφος της περιοχής.

  Το μοναστηριακό τραπέζι σκοπεύει να υποδεχθεί τους καλεσμένους με εκλεκτά προϊόντα.

  Το Liknon βρίσκεται σε έναν αμπελώνα 100 ετών, όπου φύεται το ιδιαίτερο συστατικό του, το γλυκό μοσχάτο σταφύλι.

  Οπως αναφέρουν και οι ίδιοι, στόχος ήταν να συνδεθεί το brand Metaxa με τις ρίζες του. Το Liknon βρίσκεται σε έναν αμπελώνα 100 ετών, όπου φύεται το ιδιαίτερο συστατικό του, το γλυκό μοσχάτο σταφύλι. Κάπως έτσι αναδεικνύεται η καταγωγή του Μεταξά που είναι στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό του νησιού, με μακρά παράδοση σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και οινοποίηση.

  Εντελώς μέσα στη φύση.

  Στο Linkon, το αμπέλι είναι ο πρωταγωνιστής και η παραδοσιακή ιδέα ενός κτιρίου-μουσείου αποσυντίθεται, καθώς περιηγείσαι και εξερευνάς τον οικοτόπο του αμπελιού. Αντί για ένα κτίριο, είναι ένα τοπίο, όπου ο επισκέπτης περιπλανάται γύρω και κάτω από τα αμπέλια και βυθίζεται κάτω από τη γη για να έρθει σε επαφή με την ιστορία του brand μέσω μιας διαδραστικής εμπειρίας και μιας σειράς αισθητηριακών ενεργοποιήσεων.

  Το γεωμετρικό παιχνίδισμα της σκιάς.

  To Liknon προβάλλει όχι μόνο την προέλευση του Metaxa αλλά και τη συνέχιση και επέκταση του κύκλου παραγωγής του.

  Η αρχιτεκτονική αυτού του τοπίου είναι μια επέκταση των παραγωγικών ξερολιθικών αναβαθμίδων όπου αναπτύσσονται αμπέλια και δανείζεται τη δυναμική και την τραχύτητα του φυσικού και παραδοσιακού παραγωγικού τοπίου για να εναρμονιστεί με την κοιλάδα.

  Το Liknon από ψηλά.

  To Liknon προβάλλει όχι μόνο την προέλευση του Metaxa αλλά και τη συνέχιση και επέκταση του κύκλου παραγωγής του πέρα ​​από τα όριά του, μέσα από πειραματικά νέα προϊόντα και πρακτικές, καθώς και τη συναρπαστική εξερεύνηση των υφών του ποτού. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ποιητικό στο πώς καταφέρνει με λίγες βασικές πινελιές να φτιαχτεί κάτι τόσο αυθεντικό.

   

  //Φωτογραφίες: Claus Brechenmacher & Reiner Baumann, Nikos Daniilidis

   

  Διαβάστε ακόμα: Συνέβη στην Καλλιθέα. Ενα παλιό μαγαζί μετατράπηκε σε οικία γιαπωνέζικου στιλ.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top