Η Έλενα Παπαρίζου και ο leader των Måneskin.

Δεν χρειάζεται να χαλάμε τις καρδιές μας. Ναι, η Eurovision είναι ένα πανηγύρι όπου «φύονται» όλα τα περίεργα μουσικά «φρούτα» της Ευρώπης. Κι αν έχουν δει τα ματιά μας τόσα χρόνια που διεξάγεται ο διαγωνισμός. Το κιτς πάει χέρι χέρι με την έλλειψη μουσικότητας, αλλά ακόμη κι έτσι οι φανατικοί δεν σηκώνουν κουβέντα.

Μπορεί να μην παρακολουθείς τη Eurovision για τα τραγούδια (ποιος νοιάζεται μπρος σε τόσο «ευφάνταστες» παρουσίες;) εντούτοις υπάρχουν τραγούδια που όλα αυτά τα χρόνια έχουν μείνει στην ιστορία. Με αφορμή τον σημερινό τελικό θυμόμαστε τα πέντε καλύτερα όλων των διαγωνισμών.

Η Έλενα είχε το «πακέτο» και δικαίως έφερε την πρωτιά στην Ελλάδα.

#5. Helena Paparizou – My Number One (Greece, 2005)

Όχι επειδή είναι το δικό μας κορίτσι, ή μάλλον όχι μόνο. Από το χρυσαφένιο μέικ-απ και το σέξι φόρεμα μέχρι την καλοεκτελεσμένη χορογραφία, η Έλενα είχε το «πακέτο» και δικαίως έφερε την πρωτιά στην Ελλάδα. Α, και το τραγούδι; Για Eurovision, πολύ άνω του μετρίου.

Ηταν μια μαγική περίοδος για την Ελλάδα από κάθε άποψη. Είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Euro στο ποδόσφαιρο, η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και η νίκη της Παπαρίζου ήταν σαν να τρίτωνε το καλό.


Πώς μπορείς να ξεχάσεις την σχεδόν αποκρουστική εμφάνιση των Lordi;

Τα «τέρατα» από την Ισλανδία παρουσίασαν ένα σφιχτοδουλεμένο χαρντ ροκ ύμνο με 80s στοιχεία παρωδίας.

#4. Lordi – Hard Rock Hallelujah (Finland, 2006)

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του θεσμού. Τα «τέρατα» από την Ισλανδία παρουσίασαν ένα σφιχτοδουλεμένο χαρντ ροκ ύμνο με 80s στοιχεία παρωδίας. Όσο για την τρομακτική εμφάνισή τους, είναι σίγουρα κάτι που δεν θα ξεχάσουν οι θεατές του «χαζοχαρούμενου» θεσμού.

Οι Lordi νίκησαν στον διαγωνισμό λαμβάνοντας 292 πόντους κι αυτή ήταν η πρώτη νίκη για τη Φινλανδία στον διαγωνισμό της Eurovision. Το τραγούδι στη συνέχεια έγινε cult. Να σκεφτεί κανείς πως τον Μάιο του 2006 περίπου 80 χιλιάδες κόσμου ξεκίνησαν να το τραγουδούν στην Market Square του Ελσίνκι σπάζοντας έτσι το ρεκόρ των τραγουδιών που έχουν αποδοθεί σε karaoke.

 


Η Ruslana αποθεώθηκε παρά το ανατολικοευρωπαϊκό κιτς που έφερε στο διαγωνισμό.

Οι «άγριοι χοροί» της Ruslana ήταν ίσως το πρώτο τόσο ροκ κομμάτι που ανέβηκε στο βάθρο.

#3. Ruslana – Wild Dances (Ukraine, 2004)

Ανατολικοευρωπαϊκό κιτς, καταιγιστικός ρυθμός, επική διάθεση βεληνεκούς game of thrones και απανωτά «hey!» που σου κολλάνε στη μνήμη. Οι «άγριοι χοροί» ήταν ίσως το πρώτο τόσο ροκ κομμάτι που ανέβηκε στο βάθρο.

Το τραγούδι χρησιμοποιείται στο soundtrack του βιντεοπαιχνιδιού του 2008 Grand Theft Auto IV. Η αμερικανίδα αθλήτρια της γυμναστικής και παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 Jordyn Wieber αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί αυτό το τραγούδι ως μουσική άσκησης στο πάτωμα. Το σινγκλ συμπεριλήφθηκε στο επίσημο άλμπουμ συλλογής που ονομάζεται The Very Best of Eurovision για τον εορτασμό της 60ής επετείου του διαγωνισμού.


Το αθώο γκλαμ των ABBA δεν περιορίστηκε στη Eurovision, χτίζοντας σημαντική καριέρα στο γκρουπ.

Oι ABBA έμειναν στην ιστορία.

#2. Abba – Waterloo (Sweden, 1974)

Σίγουρα το πιο διάσημο κομμάτι που βγήκε από τη Eurovision, είναι ένας ποπ ύμνος που δεν θα χρειάζονταν κανένα διαγωνισμό για να κάνει καριέρα. Εξαιρετικά φωνητικά, ανεβαστική ενορχήστρωση και μια αύρα ανόθευτης χαράς και αθώου γκλαμ που θα μείνει για πάντα στη μουσική ιστορία.

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι μεταφορικοί και αναφέρονται σε μια γυναίκα που «παραδίδεται» σε έναν άντρα και υπόσχεται να τον αγαπήσει, παρομοιάζοντάς το με την ήττα του Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλώ το 1815.


Το Zitti e Buoni έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες προβολές από κάθε άλλο τραγούδι της Eurovision στο Youtube.

Οσο δεν παίρνει σέξι.

#1. Måneskin – Zitti e Buoni (Italy, 2021)

Το πιο σέξι κομμάτι στην ιστορία του διαγωνισμού είναι τόσο καλό, στακάτο και «αλήτικα» ρυθμικά που σε λίγα χρόνια πιθανόν να έχουμε ξεχάσει ότι βγήκε από τη Eurovision. Οι Måneskin δεν έπαιξαν ροκ για να ξεχωρίσουν, είναι ροκ έτσι κι αλλιώς και αυτό τους βγαίνει αβίαστα. Ουσιαστικά έκαναν χάρη στο θεσμό που έλαβαν μέρος και δικαίως πήγαν σπίτι τους με την «κούπα».

Για τους μη γνωρίζοντες ιταλικά, ο τίτλος σημαίνει «Σκάσε και φέρσου καλά». Το συγκρότημα είναι γίνει αρχικά γνωστό από τη νίκη του στο κλασικό Μουσικό Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο 2021. Το Zitti e Buoni έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες προβολές από κάθε άλλο τραγούδι της Eurovision στο Youtube.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Depeche Mode επιστρέφουν και είναι πιο σκοτεινοί από ποτέ.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top