O oυκρανικός στρατός δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη (φωτογραφία: Roman Chop / Global Images Ukraine).

«Ο Ουκρανικός στρατός κατάφερε ένα σημαντικό άνοιγμα στις ρωσικές γραμμές άμυνας στη νότια Ουκρανία», δήλωσε ένας από τους πιο υψηλόβαθμους στρατηγούς της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη γραμμή (ρωσικής) άμυνας», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, υπεύθυνος για την αντεπίθεση στον νότο, στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση από το Κίεβο για μία συμβολική νίκη με την ανακατάληψη του χωριού Ρομποτίνε.

Η ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και οδήγησε τον ουκρανικό στρατό να ανακαταλάβει ορισμένες τοποθεσίες που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή, έχει «αποτύχει» δήλωσε ο Πούτιν. «Δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, έχουν αποτύχει. Σε κάθε περίπτωση, έτσι ακριβώς δείχνει σήμερα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σότσι, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά ελπίζω ότι η κατάσταση θα παραμείνει έτσι», συμπλήρωσε.

Η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη βοήθησε την Ουκρανία να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας. Ωστόσο, η ετοιμότητα της χώρας για νέες μορφές πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων, και οι ικανές στρατηγικές επικοινωνίας του Προέδρου Ζελένσκι υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την δυνατότητα της να αντισταθεί και να συγκεντρώσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Η αποτελεσματικότητα της Ουκρανίας στην αρχική ρωσική επίθεση μπορεί να αποδοθεί στην ετοιμότητά της για σύγχρονο πόλεμο, χάρη εν μέρει στη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η ετοιμότητα ήταν εμφανής στην ικανότητα της χώρας να αντέχει μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Φαίνεται ότι οι ακόλουθοι βασικοί παράγοντες συνέβαλαν στην ανθεκτικότητα της Ουκρανίας:

α. Κυβερνοασφάλεια: Η Ουκρανία έχει επενδύσει σε υποδομές και εκπαίδευση στον κυβερνοχώρο, καθιστώντας την πιο ανθεκτική στις απειλές στον κυβερνοχώρο. Αυτή η ετοιμότητα επέτρεψε στην Ουκρανία να αποτρέψει κυβερνοεπιθέσεις που θα μπορούσαν να έχουν διαταράξει κρίσιμα συστήματα και επικοινωνίες.

β. Διεθνής βοήθεια: Η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη βοήθησε την Ουκρανία να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας στον κυβερνοχώρο. Η βοήθεια αυτή υπήρξε ζωτικής σημασίας για την αποτροπή των ρωσικών απειλών στον κυβερνοχώρο.

γ. Πληροφοριακός πόλεμος: Η Ουκρανία έχει ενεργήσει προληπτικά στην αντιμετώπιση των εκστρατειών παραπληροφόρησης, διασφαλίζοντας ότι οι ακριβείς πληροφορίες ή πληροφορίες που η ίδια αποστέλλει, φτάνουν τόσο στους πολίτες της όσο και στη διεθνή κοινότητα. Αυτό βοήθησε στη διατήρηση μιας συνεκτικής αφήγησης και στη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες του Προέδρου Βολοντίμιρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα της Ουκρανίας να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη.

Η επικοινωνιακή μαεστρία του Ζελένσκι

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες του Προέδρου Βολοντίμιρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα της Ουκρανίας να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη και να γίνει σύμβολο ανθεκτικότητας. Ο πρόεδρος πέτυχε αυτό το μέγα επίτευγμα:

α. Αξιοποιώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: Ο Ζελένσκι αξιοποίησε τα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών πλατφορμών, για να επικοινωνήσει άμεσα με το παγκόσμιο κοινό. Οι συχνές ενημερώσεις του, οι συναισθηματικές εκκλήσεις και η κοινοποίηση προσωπικών ιστοριών Ουκρανών πολιτών δημιούργησαν μια ανθρώπινη σύνδεση που βρήκε απήχηση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

β. Σύμβολο αντίστασης: Η παρουσία του προέδρου στις πρώτες γραμμές του μετώπου και σε κρίσιμα σημεία, όπου εξελίσσονται τα γεγονότα συχνά συνοδευόμενη από κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετέφερε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Αυτός ο συμβολισμός τον μετέτρεψε σε παγκόσμιο σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης κατά της ρωσικής επίθεσης.

γ. Κερδίζοντας τη δυτική υποστήριξη: Οι αποτελεσματικές επικοινωνιακές προσπάθειες του Ζελένσκι κέρδισαν την υποστήριξη της κοινής γνώμης στις δυτικές χώρες. Οι συναισθηματικές ομιλίες του και οι εκκλήσεις του για βοήθεια κινητοποίησαν κυβερνήσεις και πολίτες να παράσχουν στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια, στρατιωτικό εξοπλισμό και διπλωματική υποστήριξη. Στις δυτικές μεγάλες πρωτεύουσες είναι σύνηθες φαινόμενο να κυματίζουν στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών οι Ουκρανικές σημαίες, σημάδι συμπαράστασης στον σκληρό αγώνα του Ουκρανικού λαού.

Η θερινή αντεπίθεση της Ουκρανίας

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μια αντεπίθεση για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών της. Αυτή η αντεπίθεση περιλαμβάνει έναν συνδυασμό στρατιωτικών ενεργειών, διπλωματίας και συνεχούς πληροφοριακού πολέμου.

Στρατιωτικές ενέργειες: Οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, έχουν εκδιώξει επιτυχώς τις ρωσικές δυνάμεις από ορισμένες περιοχές, ανακτώντας τον έλεγχο στρατηγικών θέσεων. Οι τακτικές σκληρού πολέμου και η χρήση σύγχρονου οπλισμού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της ρωσικής προέλασης.

Διπλωματικές προσπάθειες: Η Ουκρανία έχει εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη και να πιέσει τη Ρωσία να επιδιώξει μια ειρηνική λύση. Η επιδέξια διπλωματία του Ζελένσκι έχει κρατήσει τη σύγκρουση στο παγκόσμιο προσκήνιο, καθιστώντας δύσκολο για τη Ρωσία να δράσει ατιμώρητα.

Πληροφοριακός πόλεμος: Η Ουκρανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, διασφαλίζοντας ότι η αληθινή αφήγηση ή η αφήγηση που η ίδια προκρίνει  για τη  σύγκρουση φτάνει στη διεθνή κοινότητα. Αυτό έχει συμβάλει στη διατήρηση της δυτικής υποστήριξης και στην αποτροπή πιθανών ρωσικών προσπαθειών προπαγάνδας.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι Ουκρανοί (φωτογραφία: Reuters/Oleksandr Ratushniak/File Photo).

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Πιθανότητες επιτυχίας

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας της παραμένουν ισχυρές για διάφορους λόγους:

Διεθνής υποστήριξη: Η Ουκρανία απολαμβάνει ισχυρή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, οι οποίες παρέχουν στρατιωτική βοήθεια, κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διπλωματική υποστήριξη. Η υποστήριξη αυτή ενισχύει την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί στη ρωσική πίεση.

Ανθεκτικές ένοπλες δυνάμεις: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Έχουν αποκρούσει με επιτυχία τις ρωσικές επιθέσεις, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Διπλωματικές προσπάθειες: Οι διπλωματικές προσπάθειες της Ουκρανίας διατήρησαν τη διεθνή πίεση στη Ρωσία και κράτησαν τη σύγκρουση στο παγκόσμιο προσκήνιο. Αυτή η διπλωματική στρατηγική θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Πληροφοριακός πόλεμος: Η ικανότητα της Ουκρανίας να αντιμετωπίζει τη ρωσική παραπληροφόρηση έχει αποτρέψει τη διαστρέβλωση της αφήγησης της σύγκρουσης, εξασφαλίζοντας τη συνεχή υποστήριξη της Δύσης. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου κλιμάκωσης, της ανθρωπιστικής κρίσης και της πολυπλοκότητας της εξεύρεσης μιας μόνιμης λύσης. Το αποτέλεσμα εξαρτάται τελικά από την προθυμία της διεθνούς κοινότητας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών προσπαθειών.

Η ετοιμότητα της Ουκρανίας για τον σύγχρονο πόλεμο και οι επικοινωνιακές ικανότητες του προέδρου Ζελένσκι συνέβαλαν καθοριστικά στην ικανότητά της να αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα και να συγκεντρώνει διεθνή υποστήριξη. Η συνεχιζόμενη αντεπίθεση καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να διεκδικήσει τα εδάφη της.

Ενώ οι προκλήσεις παραμένουν, οι πιθανότητες επιτυχίας της Ουκρανίας παραμένουν εύλογες, υπό την προϋπόθεση της συνεχιζόμενης διεθνούς υποστήριξης και των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνικής λύσης. Ο κόσμος παρακολουθεί στενά καθώς η Ουκρανία μάχεται όχι μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά και στο πεδίο της πληροφόρησης και της διπλωματίας και δεν μάχεται μόνο για τα δικά της δίκαια αλλά για τα δίκαια κάθε αδύναμου απέναντι στον ισχυρό.

 

Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Φίλης. «Ηγέτες σαν τον Πούτιν πέφτουν μόνο με πάταγο».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top