Ποιους προγράφει τους Έλληνες διαιτητές;

Πρωτάθλημα γιοκ αυτή την εβδομάδα (για να μείνουμε σε ελληνοτουρκικό κλίμα, ελέω επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα). Το περιμέναμε; Όχι. Είναι σωστό που οι διαιτητές δεν κατεβαίνουν; Απόλυτα. Θα έπρεπε να το είχαν κάνει πιο νωρίς.

Τα τελευταία χρόνια οι τοξίνες στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουν καταπνίξει κάθε νηφάλια φωνή (αν έχει μείνει κάποια ενεργή). Οι διαιτητές βρίσκονται στο στόχαστρο, ειδικά όταν αδικούν ή «αδικούν». Τις άλλες μέρες -τις δήθεν ήσυχες- απλώς περιμένουν τον κεραυνό να πέσει επί των κεφαλών τους (ειδικά από Πειραιά μεριά).

Το ερώτημα είναι καίριο: υπάρχει, άραγε, κάποια σκοτεινή ομάδα ατόμων στα «υπόγεια» της ΕΠΟ που απεργάζεται σχέδια εις βάρος των «ερυθρόλευκων»; Ακόμη και ο Ολυμπιακός που συχνά πυκνά στις πύρινες ανακοινώσεις του κάνει λόγο για «μαφία», δεν έχει παραδώσει στις Αρχές ούτε ένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του.

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός λόγω των ακραίων αναφορών που υπάρχουν στην τελευταία της ανακοίνωση. Άργησε πολύ, όμως.

Θα άξιζε πραγματικά, για το καλό όλων, να προσκομίσει όσα αποδεικτικά στοιχεία έχει έτσι ώστε να διαλυθεί το παραμάγαζο, αν υπάρχει, και επιτέλους το πρωτάθλημα να συνεχιστεί ακηλίδωτο. Για να μην το έχει κάνει, όμως, ως τώρα πάει να πει πως οι επιθετικές αιτιάσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη εδράζονται στην προσωπική κόντρα που έχει με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο και δευτερευόντως με τους Μελισσανίδη-Σαββίδη.

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός λόγω των ακραίων αναφορών που υπάρχουν στην τελευταία της ανακοίνωση. Άργησε πολύ, όμως. Έχουν προϋπάρξει αντίστοιχες ανακοινώσεις, αλλά και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΠΑΕ που καταφέρονταν εναντίον της διαιτησίας ειδικά και γενικά. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του κλίματος; Καχυποψία στην «καλύτερη» περίπτωση, αλλά και μίσος που γεννάει βία στη χειρότερη.

Οι διαιτητές βλέπονταν πως, πλέον, μπαίνουν για τα καλά στο κάδρο και κάποιοι εξ αυτών ενδέχεται να κινδυνεύουν, αποφάσισαν να βγάλουν τις σφυρίχτρες τους κι αυτή την εβδομάδα να μην διαιτητεύσουν τους αγώνες του πρωταθλήματος. Μια τέτοια κίνηση είναι λίγη, πολύ λίγη για να φέρει λύση.

Η κυβέρνηση, καίτοι δεν μπορεί να επέμβει λόγω του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ, οφείλει να λειτουργήσει ως ρυθμιστής της κατάστασης. Αλλωστε, ο Βαγγέλης Μαρινάκης άλλο δεν κάνει τόσο καιρό από το να την εμπλέκει άμεσα σημειώνοντας ότι έχει επιλέξει το ρόλο του ουδέτερου παρατηρητή.

Έχουμε, άραγε, τους χειρότερους διαιτητές του ποδοσφαιρικού πλανήτη; Λάθη έχουν γίνει και ορισμένα από αυτά τα λες και κραυγαλέα. Είναι, όμως, λάθη απειρίας, ασχετοσύνης ή λάθη που αποκρύβουν σκοπιμότητα; Επ’ αυτού χρειάζονται αποδείξεις και όχι λάσπη στον ανεμιστήρα.

Θα λειτουργούσε κατ’ αυτό τον τρόπο ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο Αγγλικό πρωτάθλημα αν η άλλη του ομάδα, η Νότιγχαμ, αδικούνταν ακόμη και κατάφωρα; Λογικά όχι.

Το ερώτημα είναι ρητορικό: θα λειτουργούσε κατ’ αυτό τον τρόπο ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο Αγγλικό πρωτάθλημα αν η άλλη του ομάδα, η Νότιγχαμ, αδικούνταν ακόμη και κατάφωρα; Λογικά όχι, διότι εκεί γνωρίζει πως κάθε «στραβή» ανακοίνωση τιμωρείται σκληρά. Το αντεπιχείρημα ότι στην Αγγλία δεν γίνονται λάθη, φυσικά, δεν στέκει. Λάθη θα γίνονται πάντα. Ακόμη και με τη χρήση του VAR, τα λάθη δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται.

Στη χώρα μας δεν βρέθηκε λύση ούτε με τους ξένους διαιτητές στα μεγάλα ματς. Ακόμη κι εκεί υπάρχουν άλλες απόψεις για το ποιοι ξένοι διαιτητές θα έρχονται να διαιτητεύουν. Ο Ολυμπιακός ζητάει ρέφερι επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, ποιος πιστεύει ότι στο πρώτο λάθος, ακόμη και τέτοιου διαιτητή, δεν θα υπάρξει πύρινη ανακοίνωση; Κανείς δεν μένει ανέπαφος στον τοξικό διάκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Βρισκόμαστε ακριβώς στο μέσο του πρωταθλήματος και -όπως πέρυσι έτσι και φέτος- πολλοί είναι αυτοί που ποντάρουν ότι το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει ποτέ.

Αίφνης, οι διαιτητές έχουν γίνει οι αρνητικοί σούπερ σταρ του πρωταθλήματος. Από τα χέρια τους, ή από τη σφυρίχτρα τους, καθορίζονται τύχες ομάδων, προπονητών ή παικτών. Παράδειγμα; Οσα λάθη κι αν έχει κάνει ο Μαρτίνεθ στον Ολυμπιακό, αν δεν είχε διακοπεί το ματς με τον Παναθηναϊκό, ποιος ξέρει αν η ομάδα του θα κέρδιζε στο τέλος; Με 4 βαθμούς επιπλέον (συν την τιμωρία που επιβλήθηκε στη συνέχεια στον Ολυμπιακό) μπορεί, ποιος ξέρει;, να είχε αποσοβηθεί η αποπομπή του από τον πάγκο της ομάδας.

Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε ακριβώς στο μέσο του πρωταθλήματος και -όπως πέρυσι έτσι και φέτος- πολλοί είναι αυτοί που ποντάρουν ότι το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει ποτέ. Κάτι θα γίνει και θα πέσει μπουρλότο και θα τα κάψει όλα. Αυτό θέλουμε; Σ’ αυτό πρέπει να στοιχηματίζουμε; Τότε, ας κάνουμε το σταυρό μας διότι πολλές φορές αυτού του είδους οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες γίνονται σκληρή πραγματικότητα. Βοήθειά μας!

 

Διαβάστε ακόμα: Ευρωπαίος Ολυμπιακός; Καλύτερα… Μπαλτάκος εσωτερικού.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top