Ο Κέβιν Πόρτερ Τζ. είναι ο τελευταίος NBAer που έρχεται να παίξει στην Ελλάδα – έστω και για έναν μήνα. (Φωτογραφία: USA Today)

    Κάποτε το άκουσμα μιας τέτοιας είδησης ήταν ικανό να στείλει χιλιάδες οπαδούς στο αεροδρόμιο για την υποδοχή. Σήμερα, σίγουρα, η «μετακόμιση» ενός NBAer από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν μοιάζει διαστημική αλλά παραμένει ικανή να προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών.

    Είμαι σίγουρος ότι κάπως έτσι θα ένιωσαν και οι φίλοι του ΠΑΟΚ όταν έγινε γνωστό ότι ο «Δικέφαλος του Βορρά» έκλεισε Κέβιν Πόρτερ Τζ.- έστω και με συμβόλαιο ενός μήνα! Όπως και να το κάνουμε, ο 24χρονος Πόρτερ ήταν μέχρι πέρσι ένα από τα πλέον «καυτά» ονόματα του NBA, αλλά είδε το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου να του κλείνει τις πόρτες του μετά την καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία από την πρώην σύντροφό του.

    Ο Κέβιν Πόρτερ Τζ., των 15,3 πόντων κατά μέσο όρο, στις τέσσερις χρονιές που πρόλαβε να αγωνιστεί στο NBA, θα είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης τουλάχιστον για ένα μήνα και με αφορμή αυτή τη μεταγραφή, θυμόμαστε τους 5 καλύτερους NBAers που πέρασαν από τα μέρη μας.

    Το 1995 ο Γουίλκινς έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης μπάσκετ, εκτός NBA. (Φωτογραφία: paobc.gr)

    Ντομινίκ Γουίλκινς

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο όνομα του NBA που έχει έρθει ποτέ στη χώρα μας – και μάλιστα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, που τέτοιες μεταγραφές έμοιαζαν εξωπραγματικές. Ο Ντομινίκ Γουίλκινς, έχοντας πάρει μέρος σε 9 All Star Games, έχοντας κερδίσει δύο φορές τον διαγωνισμό καρφωμάτων και έχοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο NBA το 1986, προσγειώθηκε στην Αθήνα την 1η Σεπτεμβρίου 1995 και αποθεώθηκε από 5.000 φίλους του Παναθηναϊκού.

    Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος τον έκαναν (τότε) τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη μπάσκετ εκτός NBA, καθώς ο Γουίλκινς υπέγραψε διετές συμβόλαιο για  7 εκ. δολάρια. Τελικά στην Ελλάδα θα μείνει μόνο μια χρονιά, αλλά αποδείχθηκε υπέρ αρκετή για να πάρει ο Παναθηναϊκός το πρώτο του Ευρωπαϊκό τίτλο το 1996, με τον Αμερικανό να έχει κατά μέσο όρο περίπου 20 πόντους.

    Βέβαια το διαζύγιο μόνο βελούδινο δεν ήταν το καλοκαίρι του 1996, με τις δύο πλευρές να κατηγορεί η μια την άλλη και τον Γουίλκινς να επιστρέφει στις ΗΠΑ, το NBA και τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

    Η Ελλάδα δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Ρόι Τάρπλεϊ, αλλά εκείνη την περίοδο δεν είχε πολλές επιλογές. (Φωτογραφία: olympiacosbc.gr)

    Ρόι Τάρπλεϊ

    Ίσως από τα μεγάλα «αν» του NBA. Ο Ρόι Τάρπλεϊ το 1988 είχε κερδίσει τον τίτλο του Καλύτερου Έκτου Παίκτη και έδειχνε να έχει μέλλον μπροστά του. Ωστόσο η αδυναμία που είχε στις καταχρήσεις είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθεί από το NBA και το 1992 θα έρθει στη Θεσσαλονίκη και στον Άρη.

    Σε ηλικία 28 ετών, θα ξεδιπλώσει το ταλέντο του σε Ελλάδα και Ευρώπη, καταφέρνοντας να κατακτήσει το Κύπελλο Σαπόρτα με τον Άρη, ενώ αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Έναν χρόνο αργότερα θα «κατηφορήσει» στον Πειραιά και με τον Ολυμπιακό θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας. Στην Ευρώπη θα φτάσει στον τελικό της EuroLeague, όμως η απροσδόκητη ήττα από τη Γιουβεντούτ Μπανταλόνα θα σημάνει και το τέλος της συνεργασίας του με τους Ερυθρόλευκους.

    Ο Έντι Τζόνσον κατάφερε να γίνει από τους αγαπημένους παίκτες της κερκίδας. (Φωτογραφία: olympiacosbc.gr)

    Έντι Τζόνσον

    Σίγουρα όχι τόσο μεγάλο όνομα, όπως ο Γουίλκινς και ο Τάρπλεϊ, αλλά ένας πολύ καλός σκόρερ. Ήρθε στην Ελλάδα το 1994, προφανώς για τα τελευταία ένσημα της καριέρας του καθώς είχε περάσει ήδη 13 σεζόν στο NBA και ήταν 35 ετών, αλλά μόνο τουρισμό δεν έκανε.

    Στον ένα χρόνο που έμεινε στο λιμάνι, ο Τζόνσον έγινε ένας από τους αγαπημένους παίκτες της κερκίδας, στην EuroLeague έβαλε κατά μέσο όρο 22 πόντους οδηγώντας τον Ολυμπιακό μέχρι τον τελικό, ενώ στο τέλος της χρονιάς πανηγύρισε και το πρωτάθλημα Ελλάδας. Τέτοια αναζωογόνηση του έδωσε αυτή η εμπειρία, που μετά επέστρεψε στην Αμερική και έπαιξε ακόμα 4 χρόνια στο NBA.

    Ο Κλιφ Λέβινγκστον ήρθε στην Ελλάδα έχοντας ως μεγάλο κατόρθωμα τα δύο πρωταθλήματα με τους Μπουλ του Μάικλ Τζόρνταν. (Φωτογραφίες: Facebook / Atlanta Journal)

    Κλιφ Λέβινγκστον

    Σίγουρα δεν ήταν ένας εντυπωσιακός σκόρερ, ούτε καν ένα από τα μεγάλα ονόματα του NBA. Ωστόσο το 1992 ήρθε στην Ελλάδα έχοντας δύο «τίτλους» στις βαλίτσες του: συμπαίκτης του Μάικλ Τζόρνταν που του χάρισε δύο πρωταθλήματα με τους Μπουλς και θεαματικός μέσα στη ρακέτα.

    Με τον ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει μέχρι το Final-Four της EuroLeague της Αθήνας, έχοντας στη διοργάνωση 14 πόντους και 10 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Αλλά αυτό που λάτρεψαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ήταν τα εντυπωσιακά του καρφώματα. Ειδικά αυτό απέναντι στον Γκεόργκι Μουρεσάν τον 231 εκατοστών ακόμα το συζητάμε.

    Οι φήμες λένε ότι η διοίκηση του ΠΑΟ είναι έτοιμη να του προσφέρει νέο συμβόλαιο για 5 εκ. δολάρια. (Φωτογραφία: paobc.gr)

    Κέντρικ Ναν

    Μπορεί να βρίσκεται μόλις 5 μήνες στην Ελλάδα, αλλά ο Κέντρικ Ναν έχει δείξει ήδη ότι τα αξίζει τα λεφτά του. Μετά από 4 χρόνια στο NBA, ο 28χρονος γκαρντ δέχθηκε την πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και τέλη Οκτωβρίου υπέγραψε στον Παναθηναϊκό.

    Με περίπου 15 πόντους κατά μέσο όρο στην EuroLeague είναι ένας από τους παίκτες που έχουν βοηθήσει στην εξαιρετική πορεία των «πρασίνων» στη διοργάνωση. Μάλιστα, αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τη διοίκηση, με τις φήμες να λένε ότι είναι έτοιμη να του προσφέρει 5 εκ. δολάρια για διετές συμβόλαιο.

     

    Διαβάστε ακόμα: Κώστας Τσιμίκας – Ο Έλληνας που μετράει τα άστρα της Λίβερπουλ

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top