Τι ακριβώς συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα και όλοι ασχολούνται μαζί τους; (Φωτογραφία: cryptonomist.ch).

    Αν δεν έχεις ακούσει τον όρο κρυπτονομίσματα, τότε μάλλον ζεις απομονωμένος, χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ ή δεν έχεις το παραμικρό ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες τάσεις.

    Όροι όπως το Bitcoin και το Ethereum έχουν κατακλύσει την διεθνή ειδησεογραφία και τα social media. Εδώ και δύο περίπου μήνες που οι τιμές τους έκαναν ράλι ανόδου (η κεφαλοποίηση τους ξεπέρασε τα 2,5 τρις), κι ίσως ακόμα περισσότερο τις τελευταίες λίγες μέρες, απ’ όταν ξεκίνησε η πτώση, όλοι μιλούν για τα cryptos.

    Το bitcoin και το ethereum, όπως κι όλα τα κρυπτονομίσματα, τελευταία «παραφούσκωσαν».

    Παρατηρώ όλο και πιο συχνά να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στα φρεσκοανοιγμένα εστιατόρια και μπαρ, αντί άλλων ελαφρότερων ή ηδυπαθέστερων ζητημάτων. Τι συνέβη όμως κι επήλθε η απότομη πτώση; Φταίει άραγε ο Έλον Μασκ, τα περίεργα tweets του κι η ξαφνική περιβαλλοντική του ευαισθησία για την υψηλή ενεργειακή κατανάλωση του Bitcoin;

    Ευθύνονται άραγε οι κινέζοι αξιωματούχοι που ξεκαθάρισαν ότι στο εγγύς μέλλον δε θα γίνονται δεκτές πληρωμές με ψηφιακά νομίσματα; Μήπως ήταν αναμενόμενη εξέλιξη ενός μοτίβου της αγοράς;  Στην πραγματικότητα, τόσο το bitcoin και το ethereum, όπως κι όλα τα κρυπτονομίσματα, μάλλον «φούσκωσαν» πολύ. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η εμφάνιση μεγάλου πλήθους νέων retail investors, δηλαδή μικροεπενδυτών.

    Μια σειρά από applications έχουν άρει διεθνώς τα εμπόδια πρόσβασης κι έχουν δώσει την ευκαιρία σε όποιον διαθέτει κάποια χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό κι ένα κινητό με σύνδεση στο ίντερνετ, να επενδύσει σε μετοχές, παράγωγα και φυσικά, κρυπτονομίσματα.

    Υπάρχουν δυο κατηγορίες νέων μικροεπενδυτών, εκείνοι που μπαίνουν με νοοτροπία YOLO (you only live once) κι αυτοί που παρασύρονται από το FOMO.

    Υπάρχουν δυο κατηγορίες νέων μικροεπενδυτών, εκείνοι που μπαίνουν με νοοτροπία YOLO (you only live once) κι αυτοί που παρασύρονται από το FOMO (fear of missing out). Οι πρώτοι είναι ως επί το πλείστον crypto enthusiasts κι επενδύουν στα αρχικά στάδια ανόδου, ενώ οι δεύτεροι συνήθως μπαίνουν τελευταίοι βλέποντας τα μεγάλα άλματα της τιμής, ακολουθούν από φόβο μήπως χάσουν μια κοσμοϊστορική ευκαιρία (βλέπε gamestop) και βγαίνουν πρώτοι, αμέσως μόλις η τιμή ξεκινά να κατρακυλά. Και οι δυο πάντως υπηρετούν το νέο δόγμα get-rich-quick.

    Οι περισσότεροι από τους μικροεπενδυτές νέου τύπου δεν στηρίζονται σε τεχνικές αναλύσεις. Κυρίως ωθούνται σε κινήσεις με βάση κάποια «αίσθηση» που έχουν αποκτήσει από την περιήγηση τους στα social media ή σε chat groups. Απ’ ότι φαίνεται όμως, πρόκειται για παγίδα που έστησαν μόνοι τους (;). Πρόκειται για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού τα άτομα που ακολουθούν είτε έχουν ιδιοτελείς σκοπιμότητες (λέγε με Έλον), είτε είναι απλώς αφελή (hodl!).

    Ο οικονομικός αναλφαβητισμός των hoi polloi (της «μαρίδας») αποτελεί ένα σύγχρονο και οικουμενικό πρόβλημα, σε μια περίοδο αστάθειας, ανασφάλειας και σταδιακού αποκεντρωτισμού των δομών εξουσίας, όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

    Τελικά, η ραγδαία πτώση της αξίας των cryptos έφερε πανικό σε πολλούς μικροεπενδυτές που μάλλον ονειρεύονταν να «πιάσουν την καλή», αφού κανείς δε φαίνεται να σκεφτόταν «μετά τι;». Παρά ταύτα, η εμπειρία της επενδυτικής φρενίτιδας πιθανώς να έχει κι ένα σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον, αφού έφερε, ταυτόχρονα, κι ένα σημαντικό μάθημα, η τιμή του οποίου ήταν ανάλογη με το ρίσκο που πήρε κανείς.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πώς αλλάζει ο κόσμος ενώ όλοι ασχολούνται με τον κορωνοϊό.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top