Ξαφνικά, η μικρή επιχείρηση Gamestop έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο (φωτό: Hiroko Masuike/The New York Times).

  Είναι ηθικό το σορτάρισμα εταιρειών; Το να ποντάρεις στην χρεοκοπία κάποιας επιχείρησης ή ακόμα και μιας ολόκληρης εθνικής οικονομίας; Δεν μπορώ να το κρίνω. Ωστόσο, χθες μια ομάδα retail investors της γενιάς των memes, που επικοινωνεί μέσω του Reddit, πήρε ξεκάθαρη θέση και δημιούργησε χάος στην Wall Street.

  Η δική μου ανάμειξη στην ιστορία -αυτή θα περιγράψω- ξεκίνησε από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και κατέληξε να μου αποδώσει ένα αξιοσέβαστο κέρδος μαζί με μια γενναία ποσότητα αχρείαστου άγχους. Οι χρηματοοικονομικές λεπτομέρειες μπορούν να εντοπιστούν σε ιστοσελίδες ειδικού ενδιαφέροντος.

  Δύο μέρες πριν, έλαβα ένα μήνυμα από τον κολλητό μου, για κάποια άρθρα σχετικά με την απροσδόκητα αλματώδη πορεία της μετοχής της Gamestop, μιας εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Απ’ ότι φαίνεται, ένα hedge fund (Melvin) είχε σορτάρει την μετοχή της, δηλαδή είχε ποντάρει στην κατηφορική πορεία της μετοχής. Για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, τα μέλη του γκρουπ “WallStreetBets” αποφάσισαν να κοντράρουν αυτή την απόφαση και να ποντάρουν υπέρ της συγκεκριμένης μετοχής.

  Η τιμή της μετοχής της Gamestop είχε ήδη ανέβει κατά 50%. Επρόκειτο για αστρονομική άνοδο, μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

  Εισχωρήσαμε στο γκρουπ και διαπιστώσαμε ότι οι χρήστες έγραφαν με ενθουσιασμό, σχεδόν με φανατισμό υπέρ της προσπάθειας τους να ανεβάσουν την τιμή της μετοχής. Η τακτική τους ήταν να ασκήσουν ανελέητη πίεση στην χρηματοοικονομική θέση της Melvin, με στόχο να την οδηγήσουν στην χρεοκοπία.

  Με παρότρυνση του κολλητού μου, αποφασίσαμε να αγοράσουμε μια μετοχή, προκειμένου να παρακολουθήσουμε με πιο έντονο ενδιαφέρον την εξέλιξη της ιστορίας. Προς μεγάλη μας έκπληξη, η μετοχή ξεκίνησε να ανεβαίνει μέσα σε λίγες ώρες, και αγοράσαμε μερικές ακόμα. Μοιραστήκαμε την ανακάλυψη μας με κάποιους φίλους μας, οι οποίοι δεν ασπάστηκαν τον ενθουσιασμό μας.

  Ένα μάθημα -που δεν χρειάστηκε να πάρουμε με τον άσχημο τρόπο- είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να δίνεις επενδυτικές συμβουλές· πρώτον, χωρίς κάποιος να τις έχει ζητήσει και δεύτερον, όταν είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεις να επενδύσεις σε μια μετοχή. Ή τέλος πάντων, όταν η αυτοπεποίθηση για την θετική έκβαση έγκειται στο κλίμα που εισπράττεις από ένα chat room, σε μια γωνιά του Reddit.

  Πλησιάζοντας στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η τιμή της μετοχής είχε ήδη ανέβει κατά 50%. Επρόκειτο για αστρονομική άνοδο, μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Ένας σώφρων άνθρωπος θα έπρεπε να κλείσει την θέση του, όντας ικανοποιημένος από την μεγάλη απόδοση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η αδρεναλίνη μας είχε κυριεύσει, και το ενδιαφέρον μας για την έκβαση αυτού του κοινωνικού πειράματος, είχε πολλαπλασιαστεί.

  Οι χρηματιστές της Wall Street τρελάθηκαν με τον περίπτωση της Gamestop (Courtney Crow / New York Stock Exchange).

  Επί της ουσίας, δεν υπήρχε κανένας ρεαλιστικός λόγος για να επενδύσει κανείς στην μετοχή της Gamestop. Δεν το δικαιολογούσαν οι κινήσεις της εταιρείας, ούτε τα οικονομικά της μεγέθη. Επρόκειτο ξεκάθαρα για ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης. Προέκυψε μέσα στο γκρουπ μια σειρά από memes που ειρωνευόταν το κατεστημένο της Wall Street, αλλά και την ίδια την συμπεριφορά των retail investors. Οι ίδιοι, οι χρήστες του Reddit αυτοαποκαλούνταν πια “πίθηκοι”, αναγνωρίζοντας το παράλογο των κινήσεων τους.

  Μόνο που, ακριβώς αυτή η παραδοξότητα σε συνδυασμό με την συλλογική στήριξη της μετοχής, ήταν που απέδιδε καρπούς. Δεν υπήρχε κάποια αυθεντία που έδινε γραμμή μέσα στο γκρούπ και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν. Όλοι πόσταραν το emoji του πυραύλου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο, ο ένας την πεποίθηση του άλλου πως δεν θα πουλήσουν. Η μετοχή έπρεπε να απογειωθεί, την ίδια ώρα που πολλοί έγραφαν πως είχε έρθει η ώρα να βγούμε από το παιχνίδι, μια κίνηση που αποδόθηκε σε bots κατευθυνόμενα από το απειλούμενο hedge fund.

  Ολα θυμίζουν τον Λύκο της Wall Street, όταν ο Λεονάρντο ντι Κάπριο δίνει, ως Τζόρνταν Μπέλφορντ, πορωτικές ομιλίες στους υπαλλήλους του, υπό την επήρεια ναρκωτικών.

  Αν έπρεπε να σας μεταδώσω το συναίσθημα με μια εικόνα, θα σας παρέπεμπα στον Λύκο της Wall Street, όταν ο Λεονάρντο ντι Κάπριο δίνει, ως Τζόρνταν Μπέλφορντ, πορωτικές ομιλίες στους υπαλλήλους του, υπό την επήρεια ναρκωτικών. Με μόνη  διαφορά ότι την ίδια στιγμή υπήρχαν αναρίθμητοι Μπέλφορντ μέσα σε ένα chat room που ήταν έτοιμο να εκραγεί.

  Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο, ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος -και εκ των πιο επιδραστικών- άνθρωπος του κόσμου, τουίταρε την διεύθυνση του γκρουπ WallStreetBets. Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, η μετοχή είχε ανέβει 50% επιπλέον στην διαπραγμάτευση εκτός ωραρίου. Εμείς είχαμε πια παρασυρθεί, είχαμε παραδοθεί στην δυναμική του όχλου και στέλναμε μεταξύ μας emoji πυραύλων.

  Η νύχτα κύλησε με πολύ άγχος και λίγο ύπνο. Είχα, πλέον, χάσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, ήμασταν κοινωνοί του Σκοπού και της τσέπης μας, κι αυτό με βασάνιζε. Από το πρωί, παρακολουθούσα όλα τα ειδησεογραφικά νέα στις ιστοσελίδες επενδυτικού ενδιαφέροντος, ούτως ώστε να δω σε ποια τιμή θα άνοιγε η διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας. Παραδέχομαι πως μου ήταν δύσκολο να συγκεντρωθώ στις υπόλοιπες εργασίες μου. Ο κολλητός μου κοιμόταν, περίπου ώσπου ο ήλιος να φτάσει στο ψηλότερο σημείο.

  Κάποια στιγμή, ξημερώματα στην Αμερική, το CNBC ανακοίνωσε ότι η Melvin είχε αποχωρήσει από τις short θέσεις που είχε αναλάβει, κάτι που σήμαινε ότι ο εχθρός είχε ηττηθεί. Ο σκοπός είχε επιτευχθεί. Ή μήπως συνέβαινε κάτι διαφορετικό; Οι χρήστες του Reddit αντέδρασαν γρήγορα. Αμέσως, υποπτεύθηκαν από την γλώσσα και το ύφος της ανακοίνωσης και παρατήρησαν ότι δεν είχε δημοσιευθεί κανένα έγγραφο που επικύρωνε τα λεγόμενα. “Τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πανικοβάλλουν τους κατόχους μετοχών, ώστε να τις πουλήσουν και να μειωθεί η τιμή τους”, έγραφαν στο γκρουπ. Αποφασίσαμε ότι είχαν δίκιο και κρατήσαμε τις ήδη κερδοφόρες θέσεις μας.

  Πόση δύναμη απέκτησε ξαφνικά ένα γκρουπ αποκεντρωμένων μικροεπενδυτών; Αποδείχθηκε, μεγάλη.

  Λίγο αργότερα, όλες οι εκπομπές είχαν την Gamestop ως κύριο θέμα και περίμεναν με αγωνία το άνοιγμα των αγορών. Σε ορισμένες στιγμές, η μετοχή πουλιόταν στην διπλάσια αξία από αυτή του τελευταίου κλεισίματος. Τρέλα. Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για την Wall Street; Πόση δύναμη αποκτούσε ξαφνικά ένα γκρουπ αποκεντρωμένων μικροεπενδυτών;

  Η φημολογία οργίαζε· πολλοί συνέδεσαν την προγραμματισμένη ανακοίνωση της Fed (Κεντρικής Τράπεζας) για τα επιτόκια, με την ανεξέλεγκτη πορεία της μετοχής της Gamestop. Άλλοι ανέμεναν παρέμβαση της SEC (Επιτροπής Κεφαλαιαγορών) για έλεγχο της αγοράς και διερεύνηση στην συμπεριφορά των χρηστών. Κατά πόσο μπορούν κάποιοι να συνεννοούνται μεταξύ τους και να καθορίζουν την τιμή που τους αρέσει;

  Ο «λύκος» της Wall Street έγινε… Ρομπέν των Δασών.

  Όταν χτύπησε το καμπανάκι, το κόκκινο χρώμα πλημμύρισε την οθόνη. Όλοι οι δείκτες ήταν πεσμένοι. Σοκ. Η Gamestop ήταν 50% πάνω από το κλείσιμο, βρισκόταν περίπου στην τιμή που είχε διαμορφωθεί μισή ώρα μετά το tweet του Musk. Ξαφνικά, πολλές επενδυτικές πλατφόρμες σταμάτησαν να εξυπηρετούν τους χρήστες. Για περίπου μία ώρα από το άνοιγμα των αγορών, τα χρήματά μας ήταν δεσμευμένα, κι εμείς αδύναμοι να κάνουμε οτιδήποτε, ενώ η πορεία της μετοχής μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε τροπή. Μιλάμε άλλωστε για μια μετοχή – φούσκα. Ήθελα να ξεσπάσω.

  Οι δημοσιογράφοι αναζητούν τώρα τις επόμενες μετοχές που θα διαγράψουν αυτή την τρελή τροχιά.

  Ξαφνικά, η πλατφόρμα μου άνοιξε κι ύστερα από λίγο αποφασίσαμε να πουλήσουμε σε μια πολύ υψηλή τιμή, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από εκεί που είχαμε αγοράσει. Αποδείχθηκε ότι ήταν η υψηλότερη που θα έφτανε η μετοχή. Νιώσαμε αυτόματα ένα είδος λύτρωσης, νιώσαμε πιο ελεύθεροι από το άγχος της ζωντανής διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι μας έλειπε η αδρεναλίνη.

  Λίγες ώρες αργότερα, η σελίδα του γκρουπ WallStreetBets στο Reddit με τα 3.3 εκατομμύρια μέλη είχε κλείσει και δεχόταν άτομα μόνο με πρόσκληση. Αργότερα, άνοιξε έχοντας πλέον 4.3 εκατομμύρια μέλη. Οι διαχειριστές λένε ότι το έκαναν για να προστατέψουν την είσοδο κακόβουλων bots. Το κανάλι στο Discord (το χρησιμοποιούν οι gamers για να μιλάνε όσο παίζουν) φαίνεται να έκλεισε οριστικά για λόγους… hate speech, ενώ είχε φτάσει το ανώτατο όριο, δηλαδή τα 250.000 μέλη. Πολλοί θεσμικοί επενδυτές έχουν χρηματοδοτήσει το Discord, συνεπώς ίσως αυτό να έπαιξε το ρόλο του.

  Πολλά άρθρα γράφτηκαν σχετικά με το ποιες θα είναι οι επόμενες μετοχές που θα διαγράψουν αυτή την τρελή τροχιά. Ωστόσο, δίχως την ύπαρξη του γκρουπ προδικάζω πως οποιοδήποτε αντίστοιχο εγχείρημα θα καταλήγει σε αποτυχία. Ο (συνήθης) πανικός που με κατέβαλε σε κάθε απότομη πτώση της τιμής, απαλυνόταν βλέποντας εκατοντάδες σχόλια ανά λεπτό υπέρ της μετοχής. Μετά απ’ όλα αυτά, η ιδιαίτερη κοινότητα και ο αντίκτυπος που δημιούργησε, μπορεί να είναι βέβαιη ότι τουλάχιστον θα συμπεριλαμβάνεται σε κάποια εγχειρίδια επενδύσεων.

  Game Over.

   

  Διαβάστε ακόμα: Αξίζει να επενδύσει κανείς σε ακίνητο εν μέσω κορωνοϊού;

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top