«Θα μπορούσα να είχα ασχοληθεί και με την πολιτική αν δεν ήταν τόσο τοξική», λέει ο Βασιλειάδης στο Andro.

Είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε το επιτυχημένο site kariera.gr, το έφτασε στην κορυφή, το πούλησε και μετά το εξαγόρασε εκ νέου από την εταιρεία στην οποία το είχε πουλήσει. Πρόσφατα έγραψε και βιβλίο, με τίτλο «Μικρός ήθελα να γίνω ταξιτζής» (εκδόσεις Key Books). Εκεί, παραδίδει μαθήματα επιχειρείν με γενναιοδωρία και άπλετο χιούμορ. Με ανάλογη άνεση και αμεσότητα μίλησε στο Andro και μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά -και το νόημα- της επιτυχίας.

«Στόχος μου είναι να δημιουργώ επιχειρήσεις και να είμαι πραγματικά επιδραστικός στις ζωές των άλλων».

-Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Όταν έχεις γράψει βιβλίο με τίτλο “μικρός ήθελα να γίνω ταξιτζής” η απάντηση είναι προφανής. Πάντως μπορεί να μην ήταν απόλυτα έτσι, αλλά ήθελα σίγουρα να κάνω κάτι εμπορικό. Μια επιχείρηση που να λύνει προβλήματα, και να παράγει κέρδη.

-Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Δεν είμαι σίγουρος ότι το όραμα είναι μια συγκεκριμένη σκέψη που κάνεις μια δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι μια πορεία εξέλιξης που ξεκίνησε για μένα περίπου στα 19 μου και αλλάζει συνεχώς, έχοντας στον πυρήνα της το να δημιουργώ επιχειρήσεις, και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, το να είμαι πραγματικά επιδραστικός στις ζωές των άλλων.

-Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Στην Kariera προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να βρουν το καλύτερο δυνατό ταίριασμα μεταξύ τους. Ο κατάλληλος άνθρωπος να βρεθεί στην κατάλληλη θέση.

-Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Μια διαρκής πεποίθηση ότι όταν η ιστορία δεν πάει καλά είναι διότι δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος της. “Θα την βρω την άκρη”, λέω πάντα. Και όταν δεν τα καταφέρνω, λέω απλά ότι θα μου πάρει τελικά περισσότερο χρόνο.

-Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να μπορείς να περνάς τη μέρα σου δημιουργικά αλλά χωρίς την αγωνία του αν σου βγαίνουν τα οικονομικά “κουκιά”. Και να ματσάρεται το καλεντάρι σου με τις προτεραιότητές σου.

-Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Και ναι και όχι. Μπορεί να έχεις προσωπικές δυσκολίες και να το ρίξεις στη δουλειά και αυτό να βοηθήσει. Μπορεί από την άλλη να είσαι “down” και αυτό να μη σε αφήνει να σκεφτείς καθαρά και να αποδώσεις. Σίγουρα η υγεία συνδέεται πάντως πολύ με την επαγγελματική επιτυχία. Το σώμα σου μπορεί να σε εγκαταλείψει πριν το μυαλό σου.

Η είσοδος των γραφείων της kariera.gr.

-Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Όλες μου οι επαγγελματικές αποτυχίες (και δεν είναι λίγες) έχουν προέλθει από το γεγονός ότι υπερτιμώ το πόσα μπορώ να κάνω ταυτόχρονα: Από το να ξεκινάω ένα νέο και δύσκολο project, πριν σταθεροποιήσω το προηγούμενο. Αυτό το έχω διδαχθεί, αλλά δεν το έχω εμπεδώσει και ξανακάνω το ίδιο λάθος συχνά!

-Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Για πολλές και καμία. Για παράδειγμα το να ξεκινήσω μια επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, σε ένα αντικείμενο που δεν ήξερα τόσο καλά, μου στοίχισε πολλά χρήματα και πολλή κούραση. Αλλά από την άλλη μου έμαθε αγορές που δεν ήξερα, μου άνοιξε την πόρτα της Ασίας και με έβαλε σε ένα mindset διεθνούς δραστηριότητας. Οπότε και αυτό το λάθος τελικά βοήθησε να βρω το δρόμο μου σήμερα.

-Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Σε μεγάλο βαθμό ναι. Όποτε ακούω κάποιον να λέει ότι δεν δουλεύει για τα χρήματα, του λέω να πάει εθελοντής σε ιδρύματα που βοηθάνε παιδάκια που το έχουν ανάγκη. Τα χρήματα δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία, αλλά προσφέρουν ασφάλεια, περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσεις θέματα υγείας, εκπαίδευση και ένα καλό σπίτι στα παιδιά σου, αλλά και υπέροχες διακοπές, όμορφα ταξίδια, νόστιμα φαγητά. Είμαι ο τελευταίος που θα απαξιώσω τα χρήματα, αν και προφανώς δεν είναι το μόνο που χρειάζεται κανείς στη ζωή του. Η έλλειψή τους  μπορεί αν σου δημιουργήσει πολλές δυσκολίες. Όπως ίσως και το να τα έχεις σε υπερβολικό βαθμό (που για εμένα δεν ισχύει).

-Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που βρέθηκαν μέσω των sites μας, πάνω από 1.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας μέσα στα 26 χρόνια μου ως επιχειρηματίας, χιλιάδες προσωπικές ώρες mentoring, coaching, διδασκαλίας και καθοδήγησης σε επίδοξους επιχειρηματίες. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, μόλις τώρα μπαίνω στη φάση της ζωής που αυτό ακριβώς το μέρισμα προς τους άλλους γίνεται μεγαλύτερη προτεραιότητα πλέον για μένα.

-Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω αρκετά νωρίς και  κάνω γυμναστική γιατί με βοηθάει να ξεκινώ τη μέρα μου με καθαρό μυαλό.

-Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Στο εστιατόριο όχι, email τη νύχτα σπάνια, στο γραφείο το γουικέντ ναι, και δουλειά στις διακοπές όχι, αν δεν είναι πολύ επείγον το θέμα. Γενικά δεν απαντάω διαρκώς σε emails και τηλέφωνα γιατί θέλω να ορίζω εγώ το πρόγραμμά μου και όχι όσοι μου στέλνουν κάτι ή με καλούν.

-Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Έλα μου ντε. Πάντως όπως και να έχει, σήμερα οι επιχειρηματίες ως επί το πλείστον θέλουν να δημιουργούν και να έχουν τους υπαλλήλους τους χαρούμενους. Τουλάχιστον στις εταιρίες που έχουν ένα μέγεθος και πάνω. Ίσως οι πολλές δεκαετίες με έντονη (κρατικοδίαιτη) διαφθορά να έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο επιχειρηματία με Rolex, Porsche και πούρο που πατάει επί πτωμάτων, το οποίο όμως νομίζω πως σήμερα φθίνει όλο και πιο πολύ.

«Επιτυχία σημαίνει να μπορείς να περνάς τη μέρα σου δημιουργικά αλλά χωρίς την αγωνία του αν σου βγαίνουν τα οικονομικά “κουκιά”».

Παρά τον τίτλο του δεν είναι ένα νοσταλγικό βιβλίο αλλά ένα εγχειρίδιο για σύγχρονους επιχειρηματίες.

-Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Να μπουν στο επίκεντρο 4-5 πράγματα στα οποία μπορούμε να είμαστε δυνατοί παγκοσμίως: τουρισμός, ναυτιλία, υπηρεσίες, ενέργεια νέων μορφών. Και να χτιστεί ένα σχέδιο για να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Φτάνει πια με τις μικρές επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Όσο μεγαλώνει μια εταιρεία, τόσο πιο υγιής και καινοτόμα μπορεί να είναι και έτσι να δώσει πίσω και στην κοινωνία και στους ίδιους της τους υπαλλήλους.

-Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Ειδικά στους διεθνείς, την τεχνολογία τους. Μεγάλες επενδύσεις οδηγούν σε πολύ καλά portals. Εμείς είμαστε τυχεροί στην Kariera που σε γενικές γραμμές ζούμε σε μια αγορά χωρίς “λαμόγια”. Και ο ανταγωνισμός είναι περισσότερο της λογικής “ο καλύτερος να κερδίσει”.

-Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Όταν κάνουν λιγότερα από όσα μπορούν. Τους πιστεύω και τους εμπιστεύομαι. Αλλά θέλω και να δίνουν πάντα το 100% τους και να βάζουν τον πήχη ψηλά.

-Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Πολλές και συχνά “τρελές” ιδέες. Διεθνής προσανατολισμός. Πίεση σε όλους γύρω μου να στοχεύουν σε κάτι μεγάλο.

-Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Αξιοπιστία. Παλιάς κοπής “μπέσα”. Και σκληρή δουλειά.

-Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Ακριβώς τα ίδια. Ποτέ μου δεν ξεχώρισα τους άντρες και τις γυναίκες. Ίσως μόνο να προσθέσω ότι οι γυναίκες με πολλές επαγγελματικές ευθύνες και παιδιά έχουν ακόμα πιο δύσκολο έργο και χρειάζονται ακόμα περισσότερη επιμονή και δύναμη.

-Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Το προσπαθώ. Δεν το πετυχαίνω πάντα. Προσπαθώ να τους προσφέρω αυτό που τους υπόσχομαι. Με το να τους δίνω ένα όραμα που να τους “πορώνει”. Με το να είμαι πάντα δίκαιος. Και με το να είμαι εγώ ο πρώτος που θα φαω το “ξύλο” όταν χρειαστεί.

-Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Φωνάζω (αν και πλέον λιγότερο). Είμαι συχνά απόλυτος αν και προσπαθώ πολύ να είμαι περισσότερο περίεργος για το γιατί γίνεται κάτι, και λιγότερο επικριτικός.

-Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Αναμφίβολα κάποιος συνδυασμός της διδασκαλίας και της γραφής. Ίσως ακόμα και η πολιτική, αν δεν ήταν τοξική στη χώρα μας.

-Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Παλιότερα μόνο με το ένστικτο. Τώρα θέλω περισσότερα data που τελικά θα με βοηθήσουν να χρησιμοποιήσω καλύτερα το ένστικτο στο τέλος.

«Δεν απαντάω διαρκώς σε emails και τηλέφωνα γιατί θέλω να ορίζω εγώ το πρόγραμμά μου και όχι όσοι μου στέλνουν ή με καλούν».

Η ομάδα του kariera.gr στις «Ημέρες Καριέρας».

-Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Όλοι οι στενοί μου συνεργάτες αλλά και ορισμένοι κοντινοί μου άνθρωποι που με νοιάζει τι θα σκεφτούν για μια απόφασή μου.

-Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Αυτή την περίοδο ομνύω στο “focus is the new genius”. Δουλεύω πολύ στην προσπάθειά μου να συγκεντρώνομαι σε αυτά που έχουν σημασία τώρα.

-Ποιος επιχειρηματίας σας έχει εμπνεύσει με το success story του;
Πολλοί και από πολλές γενιές και αντικείμενα. Παλιότεροι που έχω διαβάσει γι αυτούς αλλά δεν έχω “ζήσει” (όπως π.χ. ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης, ο Στρατής Ανδρεάδης, η Καίτη Κυριακοπούλου), μεγάλα ονόματα του σύγχρονου επιχειρείν που έχω γνωρίσει προσωπικά όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος και ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος. Αλλά και άνθρωποι της γενιάς μου: ο Νίκος Γουλής, ο Δημήτρης Μέμος, ο Γιώργος Δρανδάκης, ο Αλέξης Πανταζής, ο Γιώργος Τσαρούχας. Γενικά μελετάω πολύ τις ιστορίες των επιχειρηματιών και προσπαθώ να μάθω από τους “συναδέλφους” μου.

-Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Σχετικά απλό στα σχέδια. Ξύλο και ανοιχτά χρώματα. Ζεστός φωτισμός, βιβλία και πολύ τσάι που πίνω συχνά.

-Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Essentialism του Greg KcKeown και όλα τα βιβλία του Patrick Lencioni με πρώτο το The Advantage.

-Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Προφανώς ως πρότυπα, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν ύβρις: Θα πω τον Αριστοτέλη και τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι για την ευρύτητα του πνεύματος. Τον Τσώρτσιλ για την αποφασιστικότητα στα δύσκολα. Τον Μεγάλο Αλέξανδρο για τον sky is the limit τρόπο σκέψης.

«Θα ήθελα να με θυμούνται ως κάποιον που τους πίεσε όλους να πετύχουν ό,τι περισσότερο μπορούν και αξίζουν».

-Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Να μαθαίνω εύκολα γλώσσες.

-Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Η φθηνότερη είναι ότι προσφέρουμε φαγητό το πρωί και το μεσημέρι. Λύνει πολλά για όλους, και δε στοιχίζει πολλά. Η ακριβότερη ήταν η απόφαση να δημιουργήσουμε δική μας τεχνολογία εσωτερικά, με κόστος πολλών εκατομμυρίων.

-Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Το βιβλιοπωλείο Rizzoli στη Νέα Υόρκη. Το μαγαζί με όστρακα στο νησάκι Ile St Louis στο Σηκουάνα, στο Παρίσι.

-Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Την πίστη του ότι η αγάπη τα κερδίζει όλα, και ότι είναι καλύτερα να εμπιστεύεσαι, παρά να κρατάς “πισινές”.

-Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Είμαι σίγουρος. Και στοχεύω να φροντίσω για αυτό με το να μη με “πάρουν σηκωτό” από τη διοίκησή της, έχοντας δημιουργήσει δομές και διάδοχη κατάσταση.

-Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Ως κάποιον που έβαζε τους γύρω του στη διάθεση του “lets book a flight and go”! Κάποιον που τους πίεσε όλους να πετύχουν ό,τι περισσότερο μπορούν και αξίζουν.

 

Διαβάστε ακόμα, BlueCycle: Τα δίχτυα των ψαράδων που έγιναν βραβευμένο design.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top