Ο πρόεδρος της NVIDIA, Τζεν-Σουν Χουάνγκ, ίσως ο δημοφιλέστερος CEO στον κόσμο, αφότου η εταιρεία του ανακοίνωσε ρεκόρ κερδών.

    «Μιλάμε για την πιο σημαντική μετοχή στον πλανήτη» έγραφε το Reuters την περασμένη Παρασκευή, όταν η NVIDIA ανακοίνωσε την «μυθική» κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου της για το 2023. Η τρίτη σε μέγεθος, μεγαλύτερη εταιρεία στην Αμερική πλέον, έσπασε την περασμένη εβδομάδα δεκάδες ρεκόρ και έγινε το σπουδαιότερο θέμα συζήτησης κι ανάλυσης των οικονομικών αναλυτών και των τεχνολογικών «φουτουριστών». Πως κατάφερε όμως η NVIDIA να φτάσει να αξίζει περισσότερο από την Google (Alphabet) και την Amazon;

    «Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, ηλίθιε», για να παραφράσουμε τον Τζέιμς Κάρβιλ. H Wall Street αναρωτιέται εδώ και ένα χρόνο το ίδιο πράγμα, άπνοη και απολύτως αβέβαιη για το αν καταλαβαίνει οτιδήποτε για το τι συμβαίνει στον κόσμο πια. «Είναι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης αληθινή ή είναι μια άλλη φούσκα που περιμένει να σκάσει;». Μόνο που σε αντίθεση με όσα είδαμε με τα κρυπτονομίσματα, τις πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, τα NFTs, ακόμα και τις φαρμακευτικές μετοχές μετά τις καραντίνες, το ΑΙ, είναι αληθινό, και είναι εντυπωσιακό.

    Η NVIDIA ελέγχει το 80% της αγοράς για τσιπάκια υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το AI

    Πριν την έκρηξη της “Ανοιχτής Τεχνητής Νοημοσύνης”, η NVIDIA ήταν διάσημη για τα τσιπάκια της και τις κάρτες γραφικών της.

    Η NVIDIA είναι ο λιγότερος «διάσημος» τεχνολογικός γίγαντας, του οποίου τα προηγμένα τσιπ στηρίζουν το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης, και που στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, συνέτριψε τις προσδοκίες με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 265% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν επίσης στα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι. Το τρίμηνο slam-dunk της Nvidia έκλεισε «μία από τις πιο γρήγορες ανόδους στην εταιρική ιστορία», ξέσπασε η Wall Street Journal.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο αμερικανοκινέζος Τζεν Σουν Χουάνγκ – που είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται στα 60 δις δολάρια, φτάνοντας στην 24η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο – είπε μετά την ανακοίνωση του απίθανου ρεκόρ τριμήνου, ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει σε ένα «οριακό σημείο» με τη ζήτηση «να αυξάνεται παγκοσμίως σε εταιρείες, βιομηχανίες και έθνη». Κι αν κάποιος ξέρει τι συμβαίνει στην συγκεκριμένη αγορά, είναι αυτός. Η εταιρεία του ελέγχει το 80% της αγοράς για τσιπάκια υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το AI, σύμφωνα με το Reuters.

    Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των κερδών, το γραφείο συναλλαγών της Goldman Sachs ονόμασε τη Nvidia «τη σημαντικότερη μετοχή στον πλανήτη Γη», επειδή η Nvidia είναι ένας αντιπρόσωπος της ζήτησης τεχνητής νοημοσύνης και η ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης ήταν ο κύριος μοχλός της χρηματιστηριακής αγοράς τον περασμένο χρόνο.

    Η Nvidia, η μετοχή του δείκτη S&P 500 με τις καλύτερες επιδόσεις του 2023, εκθρόνισε την Tesla ως τη μετοχή με τις περισσότερες συναλλαγές ανά αξία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – και φυσικά παγκοσμίως. Πρόσθεσε περισσότερα από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία τους τελευταίους 12 μήνες, και έγινε για λίγο η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, μπροστά από την Alphabet και την Amazon.

    Καμία άλλη εταιρεία, όχι μόνο τεχνολογίας, ποτέ δεν έχει καταφέρει τέτοια αύξηση σε τέτοιο μέγεθος τόσο γρήγορα, αλλά και τόσο… σταθερά.

    Όταν ήρθε η στιγμή που η ανοιχτή τεχνητή νοημοσύνη έδειξε στον κόσμο τι μπορούσε να κάνει το ChatGPT, το μόνο που έκανεη NVIDIA ήταν δέχεται παραγγελίες, επειδή σχεδίασε το τσιπ της.

    Πως έφτασε τόσο ψηλά, τόσο γρήγορα

    Καμία άλλη εταιρεία, όχι μόνο τεχνολογίας, ποτέ δεν έχει καταφέρει τέτοια αύξηση σε τέτοιο μέγεθος τόσο γρήγορα, αλλά και τόσο… σταθερά. Συγκρίνοντας το τι έκαναν οι τέσσερις «τεχνολογικοί κολοσσοί» για να φτάσουν σε τόσο μεγάλες πωλήσεις και κερδοφορίες, όλες τους χρειάστηκαν πολύ περισσότερα χρόνια και το σημείο «καμπής» ήταν κάτι που κυνήγησαν, δημιούργησαν και κόπιασαν για να επιτύχουν. Καμία σχέση με την NVIDIA δηλαδή.

    Η Microsoft για παράδειγμα, πραγματικά απογειώθηκε με τα Windows 95 και μετά ξανά με το Azure 20 χρόνια αργότερα, η Amazon έκανε τη στροφή όταν κυκλοφόρησε τα Prime και AWS την ίδια χρονιά, ενώ το Netflix όταν αύξησε δραματικά τους χρήστες του με το online streaming ΚΑΙ τις δικές του παραγωγές. Καμία τους όμως δεν διπλασίασε τα έσοδα της τόσο γρήγορα όσο η NVIDIA, που από έσοδα 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έφτασε στα 61 δισεκατομμύρια το 2023. Στην πραγματικότητα, εταιρείες αυτού του μεγέθους δεν διπλασιάζουν τα έσοδα τους σε ένα χρόνο. Αυτό είναι ανήκουστο.

    Οι δυο κύριοι λόγοι που η NVIDIA μπόρεσε να υπερδιπλασιάσει τα έσοδα της ήταν πως, πρώτον, όλα τα «απαραίτητα» για την χρήση του τελικού προϊόντος της NVIDIA υπήρχαν ήδη, και μάλιστα από άλλους, και δεύτερον, πως όταν έγινε το “μπαμ” της Τεχνητής Νοημοσύνης, η NVIDIA απλά «καθόταν» και δεχόταν παραγγελίες. Η Apple για παράδειγμα, χρειάστηκε χρόνια για να φτιάξει, να εξελίξει και να συμπληρώσει το App Store της, η Microsoft επίσης περίμενε και επέμενε πολλά χρόνια μέχρι να φτιάξει μια σημαντική και μεγάλη αλυσίδα εφοδιασμού – κι αφού υπήρχαν πια πολλοί υπολογιστές παγκοσμίως που να χρησιμοποιούν τα Windows της, το Internet υψηλής ταχύτητας ήταν πολύ ασταθές όταν το Netflix κυκλοφόρησε το streaming του, ενώ η Amazon έπρεπε να δημιουργήσει όλες αυτές τις αποθήκες και το τεράστιο δίκτυο και σύστημα άμεσης παράδοσης σε σπίτια και γραφεία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, δήλωσε πως πλέον προσπαθεί να συγκεντρώσει έως και 7 τρισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει hardware υποδομές AI που θα ανταγωνίζονται την Nvidia.

    Η NVIDIA είχε τα πάντα έτοιμα να υποδέχονται τα προϊόντα της. Κι όταν ήρθε η στιγμή που η ανοιχτή τεχνητή νοημοσύνη έδειξε στον κόσμο τι μπορούσε να κάνει το ChatGPT (με την υποστήριξη της NVIDIA και των τσιπ της) το μόνο που έκανεη NVIDIA ήταν δέχεται παραγγελίες, επειδή σχεδίασε το τσιπ της, όπως ένας αρχιτέκτονας σχεδιάζει κτίρια και πληρώνεται με το χτίσιμο τους. Με την διαφορά όμως, πως η η NVIDIA μπορεί απλώς να πουλάει τα blueprints της ξανά και ξανά. 

    Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το «τρένο» της Nvidia.

    Ποιος μπορεί να σταματήσει αυτό το «τρένο» και πότε θα υπάρξει ανταγωνιστής

    Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το «τρένο» της Nvidia. Η εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ, βασιζόταν ιστορικά στην Κίνα για το ένα τέταρτο των εσόδων της, αλλά οι πωλήσεις στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που οι ΗΠΑ έθεσαν περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένων αμερικανικών τσιπ σε κινεζικές εταιρείες, δήλωσε η CFO Colette Kress.

    Επιπλέον, ο ανταγωνισμός θερμαίνεται: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, δήλωσε μεγαλοπρεπώς και δημοσίως πως πλέον προσπαθεί να συγκεντρώσει έως και 7 τρισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει hardware υποδομές AI που θα ανταγωνίζονται την Nvidia.

    Τα ερωτήματα είναι αν οι ανταγωνιστές θα προλάβουν ή θα χρειαστεί να περιμένουν ώστε η NVidia (που είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης), να μην μπορεί να καλύψει όλη τη ζήτηση, και τελικά να «κλέβουν» λίγο λίγο, κομμάτι της πίτας (που συνεχώς μεγαλώνει). Ο πιο «ευνόητος» και «λογικός», παίκτης τεχνολογίας, που πάντα φτιάχνει προϊόντα που «κατακτούν» την αγορά, είναι η Apple, η οποία όμως δεν δείχνει διατεθειμένη αυτή την στιγμή να εμπλακεί -και- σε αυτό το παιχνίδι. Το να έχει την Siri να είναι ο ψηφιακός «υπηρέτης» ή και «συμπαίκτης» μας, είναι σίγουρα κάτι που το έχει στο πλάνο της. Μέχρι να κυκλοφορήσουν τα σχέδια της όμως, η NVidia, θα παραμένει, η πιο απαραίτητη εταιρεία για το σήμερα – και κυρίως – το αύριο του τεχνολογικού κόσμου.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top