Από αριστερά: Κίμων Φραγκάκης, Εκάβη Βαλλερά, Τίνα Κεφαλά, Κλαίρη Δανιηλίδου, Ντενίζ Δημάκη, Λευτέρης Βαρέλης.

  Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου του 2014 γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο της προσφοράς του Ladies Run σε ξενώνες όπου καταφεύγουν γυναίκες για να προστατευτούν από βίαιους πρώην συντρόφους. Σε μια ζεστή μονοκατοικία στον Χολαργό που αποτελεί εδώ και 50 χρόνια καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες, συχνά με τα ανήλικα παιδιά τους, έγινε η επίσημη παράδοση των επαγγελματικών ραπτομηχανών Brother αξίας 3.000 ευρώ που είχε ανάγκη ο ξενώνας.

  Το 2014, ενισχύσαμε τον ξενώνα ΦΟΙΒΗ στον Χολαργό.

  Την επιτροπή του Ladies Run υποδέχτηκε Κλαίρη Δανιηλίδου – Τσιμικάλη, διευθύντρια του ξενώνα ΦΟΙΒΗ. Μαζί μας βρέθηκαν και οι δύο νικήτριες εκείνης της χρονιάς: Η Ντενίζ Δημάκη, πρώτη στα 10χλμ. του Ladies Run, και η Τίνα Κεφαλά, πρώτη στα 5χλμ. Λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Ladies Run, στο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του ξενώνα στο Πνευματικό Κέντρο του Δημαρχείου Χολαργού – Παπάγου, πουλήθηκαν τα πρώτα κεντήματα που φιλοτεχνήθηκαν με τις νέες ραπτομηχανές, ώστε όσες γυναίκες του ξενώνα επιθυμούσαν, εκτός από μια δημιουργική απασχόληση, να συμπληρώσουν και το εισόδημα τους.

  Από αριστερά: Σοφία Χαβιάρα, Μάγδα Γκούμα, Κίμων Φραγκάκης, Άννι Σκουρλέτη, Κυριακή Βοϊδονικόλα, Ελευθερία Πετρουλάκη, Ντενίζ Δημάκη, Αναστασία Ντάλτα.

  Το 2016, το Ladies Run και ο Δεσμός επισκέφτηκαν τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πειραιά προσφέροντας παιχνίδια και τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη δημιουργία μιας χαρούμενης γωνίας για τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή με τις μητέρες τους. Μέχρι την επίσκεψη μας, δεν υπήρχε κάποιος χώρος που να απασχολούνται δημιουργικά τα φιλοξενούμενα ανήλικα τέκνα. Όμως από εκείνα τα Χριστούγεννα, τα παιδιά χαίρονται, όσο μπορούν, τον μικρό παιδότοπο τους.

  Το 2016, βρεθήκαμε κοντά στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πειραιά.

  H προϊσταμένη του ξενώνα Κυριακή Βοϊδονικόλα, η διοικητική υπάλληλος Σοφία Χαβιάρα, και η παιδοψυχολόγος του ξενώνα Αναστασία Ντάλτα, υποδέχτηκαν, μαζί με την οργανωτική επιτροπή του Ladies Run, τη νικήτρια του Ladies Run 2016 στα 5 χλμ. Ελευθερία Πετρουλάκη, και τη η νικήτρια του Ladies Run 2016 στα 10 χλμ. Ντενίζ Δημάκη.

  Από αριστερά: Σταματίνα Στρατηγάκη, Νένα Νικολέττου, Κίμων Φραγκάκης, Ελένη Λευκοπούλου, Ντενίζ Δημάκη, Ελευθερία Πετρουλάκη.

  Το 2018 η οικογένεια του Ladies Run υλοποίησε μια ακόμα προσφορά, αυτή τη φορά στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Αθηναίων. Μαζί με τις τρεις νικήτριες της χρονιάς, την “χρυσή” Ελευθερία Πετρουλάκη, την “ασημένια” Ελένη Λευκοπούλου και την “χάλκινη” Ντενίζ Δημάκη, επισκεφτήκαμε τα κεντρικά γραφεία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στην Ομόνοια.

  Στόχος μας, να παραδώσουμε απαραίτητα είδη, από σερβιέτες μέχρι οδοντόβουρτσες, για να βοηθήσουμε να γίνει λίγο πιο ανθρώπινη η καθημερινότητα στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων. Λόγω της φύσης του ξενώνα, του κόσμου που έρχεται και φεύγει και του ευαίσθητου πληθυσμού (ανήλικα παιδιά, ακόμα και βρέφη), η καθαριότητα και η υγιεινή είναι καίριοι παράγοντες για την αξιοπρέπεια και την ευζωία των φιλοξενουμένων. Γι αυτό ο ΔΕΣΜΟΣ πρότεινε στο Ladies Run να προμηθευτεί ποσότητες από αναλώσιμα που είναι δυστυχώς “πολυτέλεια” για αρκετές γυναίκες θύματα κακοποίησης.

  Το 2018, παραδώσαμε προσφορά στον ξενώνα Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων.

  Στα γραφεία του Δήμου μας υποδέχτηκαν η αρμόδια κοινωνική λειτουργός Σταματίνα Στρατηγάκη, μαζί με την Νένα Νικολέττου, τη νηπιαγωγό του ξενώνα, καθώς στον ξενώνα διαμένουν με τις μαμάδες τους και μικρά παιδιά. Στον ξενώνα, ο οποίος βρίσκεται σε μυστική διεύθυνση για λόγους ασφάλειας, γυναίκες θύματα ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης βρίσκουν καταφύγιο μακριά από τον θύτη, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου τους βοηθούν υλικά και ψυχολογικά να επανενταχτούν σταδιακά στην κοινωνία.

  Από αριστερά: Άννη Μαμάη, Χρήστος Παϊκόπουλος, Κίμων Φραγκάκης.

  Το 2019, το Ladies Run επισκέφθηκε το καταφύγιο Γυναικών Θυμάτων Βίας και Trafficking του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα ΝΠΔΔ που φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας και εμπορίας ανθρώπων, συχνά με τα παιδιά τους, παρέχοντάς τους ψυχοκοινωνική υποστήριξη (με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους), συνοδεία και συνηγορία σε υπηρεσίες, και φιλοξενία με πλήρη κάλυψη στις ανάγκες ρούχων, φαρμάκων και τροφίμων.

  Το 2019, ενισχύσαμε το Καταφύγιο Γυναικών Θυμάτων Βίας και Trafficking του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  Μας υποδέχτηκε η διευθύντρια του ξενώνα Άννη Μαμάη με τους συνεργάτες της. Η παρέμβασή μας αυτή τη φορά ήταν ήταν να ανακαινίσουμε τις 2 κουζίνες του ξενώνα. Η δομή τροφοδοτείται με κέτερινγκ από έξω, ωστόσο οι κυρίες που διαμένουν εκεί φτιάχνουν το πρωινό τους και φροντίζουν για τα φαγητά των παιδιών τους. Εκτός από τα ντουλάπια, τους νεροχύτες και άλλες κατασκευές, μπορέσαμε να προσφέρουμε και πολλά απαραίτητα αναλώσιμα (πάνες, καθαριστικά κ.α.) για τη λειτουργία του ξενώνα. Ο ξενώνας φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες, Ελληνίδες και πολλές ξένες, αλλά και – με εισαγγελική παραγγελία – ανήλικες γυναίκες που έπεσαν θύματα τράφικινγκ ή είναι κακοποιημένες από το σπίτι τους.

  Από το 2019 ως σήμερα, οι δράσεις του Ladies Run έχουν φέρει το θεσμό κοντά σε γυναίκες που έχουν ανάγκη όπως η στήριξη στα ασυνόδευτα κορίτσια της ΜΚΟ Ζεύξις, στις μαμάδες πρόσφυγες που διαμένουν στον ξενώνα «A step Forward» των Γιατρών του Κόσμου στην Ομόνοια, και αλλού. Καθώς όμως το θέμα της βίας κατά των γυναικών είναι και δυστυχώς φαίνεται ότι θα παραμείνει φλέγον, δεσμευόμαστε και στο μέλλον να βρεθούμε κοντά σε φορείς που στηρίζουν γυναίκες θύματα βίας.

   

  Διαβάστε ακόμα: Το Ladies Run κοντά σε γυναίκες πρόσφυγες, μητέρες και παιδιά, στο Λαύριο.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top