Η διευθύντρια παιδικής προστασίας του Χατζηκυριάκειου, Αναστασία Κατσιλιέρη (αριστερά) υποδέχεται τον εμπνευστή και διοργανωτή του Ladies Run Κίμωνα Φραγκάκη, την χάλκινη νικήτρια Στέλλα Αλεξανδρίδου και τον Χρήστο Παϊκόπουλο από το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ.

  Για μια ακόμα φορά και πάντοτε μέσω του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, ο αγώνας των Ladies ήρθε κοντά σε ευπαθείς ομάδες γυναικών. Αυτή τη φορά πρόσφερε έναν προτζέκτορα και έναν υπολογιστή στα ορφανά κορίτσια του Χατζηκυριάκειου, στον Πειραιά.

  Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, γράφτηκε ο επίλογος των πρωτοβουλιών που πήρε για την περυσινή χρονιά το Ladies Run (www.ladiesrun.gr). Μετά την ενίσχυση του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων και του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει στις φυλακές Κορυδαλλού, η οικογένεια του Ladies Run βρέθηκε στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα που για πάνω από έναν αιώνα προσφέρει στέγη και στοργή σε ορφανά κορίτσια.

  Η χάλκινη νικήτρια του τελευταίου Ladies Run Στέλλα Αλεξανδρίδου, ο διοργανωτής του αγώνα Κίμων Φραγκάκης και ο Χρήστος Παϊκόπουλος από το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ πρόσφεραν, εκ μέρους όλων των Ladies που συμμετείχαν στην διοργάνωση του Οκτωβρίου του 2017, έναν σύγχρονο ψηφιακό προτζέκτορα και έναν συνοδευτικό υπολογιστή για την καλύτερη αξιοποίηση του με πολυμέσα.

  Η οικογένεια του Ladies Run ενημερώνεται από τους ανθρώπους του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος για το έργο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

  Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, γράφτηκε ο επίλογος των πρωτοβουλιών που πήρε για την περυσινή χρονιά το Ladies Run.

  Ήταν μια μουντή Τετάρτη αλλά τα κορίτσια που μένουν στο ίδρυμα είχαν μόλις σχολάσει και οι φωνές τους γέμιζαν το προαύλιο. Η διευθύντρια παιδικής προστασίας του Χατζηκυριάκειου, Αναστασία Κατσιλιέρη, υποδέχτηκε την ομάδα του Ladies Run στα προκατασκευασμένα κτίρια που βρίσκονται κρυμμένα πίσω από τον επιβλητικό όγκο του ιστορικού οικοτροφείου.

  Ο σεισμός του 1999 έπληξε καίρια το κεντρικό Κτίριο του Χατζηκυριάκειου. Πλέον, το Οικοτροφείο και οι Διοικητικές Υπηρεσίες μετεγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς λυόμενων σπιτιών, στον περιβάλλοντα χώρο.

  Σημειώνεται ότι από τον σεισμό του 1999 το κεντρικό Κτίριο του Χατζηκυριάκειου κρίθηκε ακατάλληλο για την διαβίωση των παιδιών. Με την εκκένωση του κτιρίου, το Οικοτροφείο και οι Διοικητικές Υπηρεσίες μετεγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς λυόμενων σπιτιών, στον περιβάλλοντα χώρο. Σήμερα προχωρούν οι εργασίες και με την ενίσχυση του ΕΣΠΑ και αισιοδοξούμε ότι το οικοτροφείο θα ξαναλειτουργήσει σύντομα στην παλιά του μορφή.

  Η οικογένεια του Ladies Run βρέθηκε στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και προσέφερε έναν σύγχρονο ψηφιακό προτζέκτορα και έναν συνοδευτικό υπολογιστή για την καλύτερη αξιοποίηση του με πολυμέσα.

  Όπως μας είπε ο διοργανωτής του αγώνα Κίμων Φραγκάκης, «ήταν μια ακόμα ανάμνηση για εμάς, μετά την πρόσφατη επίσκεψη μας στο καμμένο Λύρειο Ίδρυμα, ότι οι οικότροφοι και οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα αυτά συναντούν αλλεπάλληλες δοκιμασίες και έχουν διπλάσιο και τριπλάσιο κουράγιο».

  Μετά από μια μικρή κουβέντα με την Αναστασία Κατσιλιέρη που ανέτρεξε στην τεράστια ιστορία και προσφορά του Ιδρύματος, έφτασε το φορτηγάκι του ΔΕΣΜΟΥ που έφερε την προσφορά των Ladies. Η ομάδα του Ladies Run μετέφερε τον εξοπλισμό στο σαλόνι όπου τα παιδιά συγκεντρώνονται για τις ομαδικές τους δραστηριότητες.

  Ο Κίμων Φραγκάκης, η Στέλλα Αλεξανδρίδου και η Αναστασία Κατσιλέρη συνομιλούν με μια οικότροφο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος.

  Όπως σημειώνει στην ευχαριστήρια επιστολή της εκ μέρου του Διοικητικού Συμβουλίου η διευθύντρια παιδικής προστασίας του Ιδρύματος, “ο προτζέκτορας θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος Spark του οργανισμού Hellenic Hope. Στόχος του προγράμματος είναι η τεχνολογική εκπαίδευση σε παιδιά από μη προνομιούχο περιβάλλον”.

  Τα προκατασκευασμένα κτίρια βρίσκονται κρυμμένα πίσω από τον επιβλητικό όγκο του ιστορικού οικοτροφείου.

  Τα κορίτσια που μένουν μόνιμα στις δομές του ιδρύματος είναι σήμερα 84 ωστόσο υπάρχουν αρκετά ακόμα που επισκέπτονται το Χατζηκυριάκειο καθημερινά. Ακόμα και μετά την ενηλικίωση τους και την αποχώρηση από την αγκαλιά του Ιδρύματος τα παιδιά δεν κόβουν τον δεσμό που τους ενώνει και το ίδρυμα δεν παύει να μεριμνά γι αυτά. Έτσι, τα στηρίζει σε πανεπιστημιακές σπουδές ακόμα και για διδακτορικές διατριβές στο εξωτερικό. Οικότροφοι του Ιδρύματος έχουν σπουδάσει στην Αμερική, στη Σουηδία στη Γαλλία στη Γερμανία και αλλού.

  Η ομάδα του Ladies Run μετέφερε τον εξοπλισμό στο σαλόνι όπου τα παιδιά συγκεντρώνονται για τις ομαδικές τους δραστηριότητες.

  «Χαίρομαι πολύ που και εγώ συνείσφερα με τη συμμετοχή μου στο Ladies Run και που γνώρισα από κοντά τους ανθρώπους και τις προσπάθειες του Χατζηκυριάκειου ιδρύματος», τόνισε η Lady runner Στέλλα Αλεξανδρίδου.

  Κλείνουμε με τα λόγια της Lady runner Στέλλας Αλεξανδρίδου: «Είναι αληθινά σημαντικό να στηρίζουμε και να προβάλουμε τις δράσεις κοινωφελών ιδρυμάτων και οργανισμών, πόσο μάλλον όταν αφορούν στο γυναικείο φύλο. Χαίρομαι πολύ που και εγώ συνείσφερα με τη συμμετοχή μου στο Ladies Run και που γνώρισα από κοντά τους ανθρώπους και τις προσπάθειες του Χατζηκυριάκειου ιδρύματος».

  Το Ladies Run είναι μια διοργάνωση – «αδελφάκι» του Andro. Δείτε εδώ την πρόσφατη επίσκεψη της διοργάνωσης στο ΛΥΡΕΙΟ Ίδρυμα που καταστράφηκε στις φωτιές του καλοκαιριού.

   

  Διαβάστε ακόμα: Το Ladies Run στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top