Με τον Αριστοτέλη Ωνάση και την Γκρέις Κέλι.

O μύθος που ακολουθεί τις σπουδαίες προσωπικότητες έχει αναλλοίωτη και κυρίως ασίγαστη φύση. Οσο κι αν τα χρόνια περνούν, δημιουργώντας επιχωματώσεις που καλύπτουν τα πραγματικά γεγονότα, τόσο η ανάγκη μας να μαθαίνουμε κρυφά μυστικά που καθόρισαν τη ζωή τους γίνεται πιο διψαλέα.

Σε ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές.

Εχουν περάσει 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (2 Δεκεμβρίου 1923, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης), κι ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουμε, πλέον, τα πάντα γι’ αυτήν, συνεχώς αναφύονται δεδομένα της ζωής της που μας φανερώνουν σκιές, δράματα, κρυφές πτυχές, αλλά και φωταγωγημένες στιγμές της καριέρας της.

Ο φωτογράφος Τom Volf φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μια σειρά από ανέκδοτες φωτογραφίες της, καθώς και χαμένα -μέχρι πρόσφατα- αρχεία.

Μια αυθεντική ντίβα.

Για του λόγου το αληθές: πριν από δύο χρόνια, η συγγραφέας Lyndsy Spence εξέδωσε μια νέα βιογραφία της μεγάλης ντίβας, έχοντας πρόσβαση στην αδημοσίευτη αλληλογραφία της και σε άλλο ανέκδοτο υλικό, το οποίο έριχνε φως στα βασανιστήρια που υπέστη στο γάμο της με τον Μενεγκίνι, την κακοποίηση από τον Ωνάση και τη σεξουαλική παρενόχληση από τον διευθυντή ενός από τα σημαντικότερα Ωδεία του κόσμου.

Η έκδοση είναι αποτέλεσμα μακράς έρευνας.

Οσο κι αν η διάθεση του κοινού έχει ηδονοβλεπτικά στοιχεία (πάντα ο κόσμος θα θέλει να μαθαίνει στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού που φωτίζει τους σταρ), στην ουσία αυτά τα στοιχεία μας βοηθούν να έχουμε ένα ολοκληρωμένο προφίλ της μεγάλης ερμηνεύτριας.

Πώς αλλιώς θα μαθαίναμε για την τρομακτική δοκιμασία που υπέστη η Diva, ειδικά το 1966, όταν η σωματική του βία που ασκούσε ο έλληνας κροίσος πάνω της, απειλούσε ακόμα και τη ζωή της: «Υπάρχουν επίσης οι τρομακτικές  πληροφορίες που προκύπτουν από το ημερολόγιο ενός από τους στενούς φίλους της, όπου περιγράφεται λεπτομερώς πώς ο Ωνάσης την οδήγησε στο να κάνει χρήση ναρκωτικών, κυρίως για σεξουαλικούς λόγους. Σε μια επιστολή προς τη γραμματέα της, η Κάλλας γράφει: «Δεν θα ήθελα ο Ωνάσης να μου τηλεφωνήσει και να αρχίσει ξανά να με βασανίζει».

Στιγμές μεγαλείου, κομψότητας και στιλ.

Με τη βοήθεια κοντινών ανθρώπων της Κάλλας, ο Volf παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της θρυλικής σοπράνο με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο.

Τώρα, έρχεται στο φως κάτι λιγότερο δραματικό για τη ζωή και την πλούσια καριέρα της Κάλλας. Ο φωτογράφος Τom Volf φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μια σειρά από ανέκδοτες φωτογραφίες της, καθώς και χαμένα -μέχρι πρόσφατα- αρχεία.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του λευκώματος.

Ολα τούτα συγκεντρώθηκαν σε ένα πολυτελές λεύκωμα που αναμένεται να εκδώσει ο οίκος Assouline υπό τον τίτλο «Maria by Callas». Με τη βοήθεια κοντινών ανθρώπων της Κάλλας (φίλοι, συνεργάτες και άλλοι καλλιτέχνες), ο Volf παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της θρυλικής σοπράνο με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο.

Πρόκειται για μια πλήρως αναθεωρημένη έκδοση που βγαίνει με σκοπό να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γέννησή της και όπως σημειώνει ο εκδοτικός, αυτή η έκδοση είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας και συνεργασίας πολλών ανθρώπων.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι ποιητές μας για την Κάλλας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top