Most Viewed

Ο σκηνοθέτης του «Ανδαλουσιανού σκύλου» εκμυστηρεύεται τι του είναι αδύνατον να συγχωρήσει στον παλιό του φίλο Σαλβαντόρ Νταλί –γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 120 χρόνια– και παρ’ όλα αυτά παραδέχεται: «Θα μου άρεσε πολύ να έπινα ένα ποτήρι σαμπάνια μαζί του, πριν πεθάνω».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αναγνωστικό κοινό, οι συγγραφείς, οι κριτικοί, τα βραβεία, τα «κυκλώματα», οι δημόσιες σχέσεις, η παρεοκρατία... Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα, επιλέγουμε 15 αντιπροσωπευτικά λήμματα από «Το Νέο Αντιλεξικό Νεοελληνικής Χρηστομάθειας» του συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας Δημοσθένη Κούρτοβικ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Τζάμλινγκ Τένζινγκ Νοργκάι απαντά στο ερώτημα που τυραννούσε συνέχεια τον πατέρα του και τον Έντμουντ Χίλαρι – και το πνεύμα του βουνού. Φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια απ’ όταν οι δυο τους κατάκτησαν, πρώτοι στον κόσμο, την κορυφή των κορυφών.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Aν Άγιος της πεζογραφίας μας είναι ο Παπαδιαμάντης, τολμώ να ονομάσω Άγιο της Ποίησής μας τον Τάσο Λειβαδίτη», γράφει ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Δουατζής για τον πολύτιμο φίλο και δάσκαλό του, που έφυγε από τη ζωή 35 χρόνια πριν σαν σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Αμερικανίδα ποιήτρια, που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, εξομολογείται τι την καθοδήγησε στο έργο της – και συμβουλεύει. Από το βιβλίο «Τα μυστικά της συγγραφής», που μόλις κυκλοφόρησε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Η Σιωπή είναι η σάλπιγγα της Αλήθειας, η μοναδική Πυθία», γράφει ο Αμερικανός συγγραφέας και νατουραλιστής φιλόσοφος στο βιβλίο του «Περιπλανήσεις» – 10 χρόνια φέτος από την έκδοσή του στα ελληνικά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Δεν νοείται ποίηση δίχως ακρίβεια• ακρίβεια στην έκφραση, στην εικόνα, στην παρομοίωση, στη μεταφορά, στην πληροφόρηση», γράφει ο ποιητής και πεζογράφος Αργύρης Χιόνης –και θυμάται πώς κάποτε τον έκανε να κλάψει ο μαύρος πάνθηρας. Από το βιβλίο του «Όντα και μη όντα», που μόλις κυκλοφόρησε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος φαντάζεται τον «άγιο» Ρουμάνο διπλωμάτη στο Κολωνάκι του 1973 –πριν από 50 χρόνια– να σκιτσάρει με το πενάκι του το ταπεινό αυτό σπιτάκι στον αριθμό 6 της οδού Ξάνθου. Το οποίο, βέβαια, δεν υπάρχει πια...

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Οι τελευταίες στιγμές των δασκάλων του τσαγιού ήσαν γεμάτες από την εξαίσια λεπτότητα που διέκρινε ολόκληρη τη ζωή τους. Το ‘‘Στερνό Τσάι του Ρύκιου’’ θα προβάλλει πάντα ως έξοχο σύμβολο του τραγικού τους μεγαλείου», γράφει ο Ιάπωνας συγγραφέας Οκάκουρα Κακούζο –σήμερα συμπληρώνονται 110 χρόνια από τον θάνατό του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης θυμάται πώς ένιωσε σαν να ξαναγεννιέται πλάι σ’ ένα ηλιόλουστο κορίτσι από τη Σουηδία, ταξιδεύοντας με το πλοίο «Μιαούλης» από την Τήνο στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Νάξο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η τεχνική για την αποστήθιση του κειμένου, η αξία της συγκέντρωσης, η υπόδυση ενός ρόλου, οι κινήσεις στη σκηνή... Ένα πολύτιμο μάθημα από τον μεγάλο Σουηδό ηθοποιό – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Στη Γη βίωσα τα καλά και τα άσχημα, την ταραχή και τη γαλήνη, την επιτυχία και τον πόνο», εκμυστηρευόταν ο μεγάλος Βρετανός αστροφυσικός και κοσμολόγος. Έφυγε από τη ζωή πέντε χρόνια πριν σαν σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top