Most Viewed

Ο μεγάλος Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας θυμάται ένα πυρωμένο καλοκαιρινό μεσημέρι –70 χρόνια πριν– σ’ ένα καφενείο του Γερολιμένα και την ηδονή που ένιωσε με τις μεγάλες παγωμένες γουλιές από μια μπύρα Φιξ, με σταγόνες υγρασία να στάζουν πάνω της.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Αισθάνομαι αυτό το κορμί τόσο δικό μου, που είμαι έτοιμος να μπω μέσα του και να συνεχίσω να ζω και για τους δυο μας», έγραφε για τον πατέρα του ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης. Θυμόμαστε αυτή τη συγκινητική αφήγηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο κήπος όπως δεν τον είχαμε σκεφτεί ποτέ, μέσα από το βλέμμα του μεγάλου Ιταλού ποιητή και φιλοσόφου. Έφυγε από τη ζωή –πεσιμιστής έως την τελευταία του πνοή– σαν σήμερα πριν από 185 χρόνια.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Η ευτυχία είναι ωραία αλλά χρειάζεται δουλειά», γράφει στο βιβλίο του «Από τη Νάξο στην Ουτοπία» –15 χρόνια φέτος από την έκδοσή του– ο Γερμανός φιλόσοφος, επικοινωνιολόγος και συγγραφέας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Το πάθος το πένθος το άνθος»... Ένα θαυμάσιο ποίημα του Στρατή Πασχάλη, στο πνεύμα της ημέρας, από την ποιητική σύνθεση «Η Μεγάλη Παρασκευή», που περιλαμβάνεται στο τελευταίο του βιβλίο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο συγγραφέας Κώστας Μαυρουδής αφηγείται πώς κάποτε στην τηλεόραση ενός γραφείου τελετών στην Πίζα είδε, κλεφτά, την περίφημη παρτίδα σκάκι ανάμεσα στον ιππότη και στον θάνατο από την ταινία «Η Έβδομη Σφραγίδα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Σήμερα συμπληρώνονται 65 χρόνια από την πρώτη προβολή της, στη Σουηδία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ορισμός, η ιδιομορφία, η δημιουργία, το κόψιμο, η αρίθμηση, η γεύση, η επίγευση, οι μνήμες, η απωθημένη ηδονή... Ο Απίκιος αναλύει –απολαυστικά– το παραδοσιακό, ελληνικό γλύκισμα, που συνοδεύει τον εορτασμό τής Πρωτοχρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Ένας από τους ωραιότερους τίτλους που αναγνωρίζω στη ζωή μου, είναι ότι παρέδωκα στους μεταγενέστερους τη μορφή του Παπαδιαμάντη» αφηγείται ο συγγραφέας Παύλος Νιρβάνας για τη φωτογραφία του μεγάλου Σκιαθίτη που του τράβηξε το 1906 –πριν από 115 χρόνια– στο καφενεδάκι της Δεξαμενής.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μια αρκετά άγνωστη πλευρά της ζωής του Στιβ Τζομπς –φέτος συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τον θάνατό του– είναι ο τρόπος της μύησής του στο ζεν, το οποίο έμελλε να σημαδέψει τα δημιουργήματά του στην Apple.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Στο καφενείο της πλατείας, ο καταστηματάρχης τον επανέφερε στην τάξη, καθώς εκείνος με το μολύβι "μουντζούρωνε" το μαρμάρινο τραπέζι. Με ένα σφουγγάρι ο καφετζής έσβηνε τα σχέδιά του», γράφει ο συγγραφέας Κώστας Μαυρουδής για τον μεγάλο γλύπτη –και συντοπίτη του– Γιαννούλη Χαλεπά. Σήμερα συμπληρώνονται 170 χρόνια από τη γέννησή του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι άφησε την τελευταία του πνοή, σε μια σεζλόνγκ στην αμμουδιά, ο κεντρικός ήρωας της αριστουργηματικής νουβέλας του Τόμας Μαν «Θάνατος στη Βενετία». Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την προβολή της ομώνυμης ταινίας του Λουκίνο Βισκόντι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι μιλούσε σ’ ένα του ποίημα ο Λέναρντ Κόεν για τη γυναίκα που ερωτεύτηκε στην Ύδρα του ’60 και σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή και την τέχνη του. Το θυμόμαστε με αφορμή τα πέντε χρόνια σήμερα από τον θάνατό της, στις 28 Ιουλίου 2016.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top