Η Ορχήστρα αριθμεί περίπου 60 νέους και νέες, ηλικίας 8-25 ετών.

Η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης.

Η Ορχήστρα αριθμεί περίπου 60 νέους και νέες, ηλικίας 8-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα νεανικό τμήμα. Η σύνθεσή της ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα αποχωρούν. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν και τα μαθήματα-δοκιμές φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα πραγματοποιεί κάθε χρόνο την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της.

Η Camerata Junior έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα κ.α. Συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Κουρουπού και του Απόστολου Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για εκείνην, έχει συμπράξει με έλληνες και ξένους σολίστ, ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις.

Η σύνθεσή της Ορχήστρας ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα αποχωρούν.

Πρώτος δάσκαλος και μαέστρος της Ορχήστρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης (σήμερα επίτιμος διευθυντής της), ο οποίος την ανέδειξε σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους. Από τον Οκτώβριο του 2018 δάσκαλος και μαέστρος της είναι ο Νίκος Χαλιάσας. Βοηθός Διδασκαλίας: Μαργαρίτα Πλέστη

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου (από τις 3 μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι υποψήφιοι παρακαλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά απλή αίτηση ενδιαφέροντος μέχρι τις 31 Αυγούστου στη Γραμματεία του Συλλόγου [email protected] αναφέροντας τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, όργανο, τηλέφωνα, mail, ημερομηνία γέννησης, τάξη / επίπεδο σπουδών, Ωδείο / δάσκαλος. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν προσωπικά για την ημέρα και ώρα προσέλευσής τους.

 Ρεπερτόριο ακροάσεων

Παιδικό τμήμα (από 8 έως 15 ετών): Έγχορδα όργανα ορχήστρας.

Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν σε δύο κομμάτια επιλογής τους (κατά προτίμηση με συνοδεία πιανίστα), επιπέδου τουλάχιστον Γ’ Κατωτέρας και σε μία εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (prima vista). Οι πιανίστες θα επιλεγούν από τους υποψήφιους.

Νεανικό τμήμα

Οι υποψήφιοι θα συνοδεύονται στην ακρόαση από δικό τους πιανίστα. Θα εξετασθούν σε μία εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (prima vista) και στα εξής έργα:

– Βιολί (έως 24 ετών): ένα έργο επιλογής τους και την έκθεση (πρώτο σόλο) από το 1o μέρος ενός κοντσέρτου του W.A. Mozart

– Βιόλα (έως 24 ετών): ένα έργο επιλογής τους και την έκθεση (πρώτο σόλο) από το 1o μέρος ενός κοντσέρτου Stamitz ή Hofmeister Βιολοντσέλο (έως 24 ετών): ένα έργο επιλογής τους και την έκθεση (πρώτο σόλο) από το 1o μέρος ενός κοντσέρτου του J. Haydn

– Κοντραμπάσο (έως 28 ετών): Ένα έργο επιλογής τους.

 

Διαβάστε ακόμα: «Μolyvos goes online» – δείτε διαδικτυακά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2020.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top