Η διεθνής έκθεση ξεκινάει στις 20 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου 2024. (Φωτογραφία: La Biennale di Venezia)

  Λίγες ημέρες προτού ανοίξει τις πόρτες της, η 60η Μπιενάλε της Βενετία φαίνεται πως έχει γράψει ήδη ιστορία. Ο λόγος ακούει στο όνομα Adriano Pedros, καθώς είναι ο πρώτος queer επιμελητής της Μπιενάλε και ο πρώτος Λατινοαμερικάνος που επιμελήθηκε μία από τις σημαντικότερες διεθνής εκθέσεις τέχνης.

  Με τίτλο «Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere» και με 331 συμμετοχές, θα συμπεριλάβει έργα καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ στο παρελθόν στην Διεθνή Έκθεση και εστιάζει σε αυτόχθονες και queer καλλιτέχνες.

  Ο Βραζιλιάνος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Τέχνης του Σάο Πάολο, Adriano Pedros. (Φωτογραφία: MASP)

  Ο Βραζιλιάνος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Τέχνης του Σάο Πάολο, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για τη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, ανέφερε ότι η διεθνής έκθεση πραγματοποιείται «σε έναν κόσμο γεμάτο κρίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις ανθρώπων πέρα από τα σύνορα» και πρόσθεσε: «Όπου κι αν πάτε, πάντα θα συναντάτε ξένους, όπου κι αν βρεθείς, βαθιά μέσα σου είσαι πάντα ένας ξένος».

  Με τίτλο «Foreigners Everywhere» και με 331 συμμετοχές, η 60η Μπιενάλε της Βενετίας εστιάζει σε αυτόχθονες και queer καλλιτέχνες.

  Ο τίτλος και το περιεχόμενο της έκθεσης εκφράζει διαφορές και ανισότητες που εξαρτώνται από θέματα όπως η φυλή, η σεξουαλικότητα, ο πλούτος κ.λπ. Ο Pedrosa λέει πως νιώθει ότι οι δικές του εμπειρίες αντανακλώνται μέσα από το θέμα. «Έχω ζήσει στο εξωτερικό και είχα την τύχη να ταξιδέψω πολύ» και ότι συχνά αντιμετωπίζεται ως «τριτοκοσμικός ξένος», παρόλο που κατέχει «ένα από τα πιο υψηλόβαθμα διαβατήρια του Παγκόσμιου Νότου».

  Με 331 συμμετοχές, θα συμπεριλάβει έργα καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ στο παρελθόν στην Διεθνή Έκθεση και εστιάζει σε αυτόχθονες και queer καλλιτέχνες. (Φωτογραφία: Sofia Freeman, The Commercial)

  Τόνισε επίσης ότι η κεντρική θεματική μπορεί να θεωρηθεί ως «ένα κάλεσμα σε δράση. Αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για όλη την Ευρώπη, όταν ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων έφτασε στο πικ του το 2022, στα 108 εκατομμύρια – με τον αριθμό να αυξάνεται το 2023».

  Η φετινή Μπιενάλε της Βενετίας θα αποτελείται από δύο τμήματα: το «Nucleo Contemporaneo» (Contemporary Nucles), με έργα από ιθαγενείς και queer καλλιτέχνες, καθώς και το «Nucleo Storico» (Historical Nucleos), αφιερωμένο στα μοντέρνα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ου αιώνα, τα οποία άκμασαν στην Ασία, την Λατινική Αμερική, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

  Η φετινή Μπιενάλε της Βενετίας θα αποτελείται από δύο τμήματα: το «Nucleo Contemporaneo» (Contemporary Nucles) και το «Nucleo Storico» (Historical Nucleos). (Φωτογραφία: La Biennale di Venezia)

  Να σημειώσουμε ότι στην φετινή 60η Μπιενάλε της Βενετίας, η Ελληνική συμμετοχή έχει τίτλο «ΞΗΡΟΜΕΡΟ/DRYLAND», με την υποστήριξη του Onassis Culture και σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου. Η διεθνής έκθεση ξεκινάει στις 20 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου 2024.

  //Η Άννα Χατζηνάσιου είναι Ιστορικός Τέχνης / Σύμβουλος Τέχνης.

   

  Διαβάστε ακόμα: Κρυφές αρχιτεκτονικές ματιές στην Αθήνα – Ανακαλύπτοντας την design πλευρά της πόλης

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top