Το No Time To Die εις διπλούν με απόσταση 63 ετών.

Παρθενογένεση στην τέχνη; Ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα υπάρξει. Ο,τι συμβαίνει στις μέρες μας σε καλλιτεχνικό επίπεδο έχει συμβεί ξανά κάποτε άλλοτε. Σπέρματα του παρελθόντος, με κάποιο τρόπο, εισβάλλουν σε δημιουργίες του παρόντος. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μόνο το αποτέλεσμα μπορεί να δικαιώσει το νέο δημιούργημα έτσι ώστε να μην υποσκελιστεί από το παρελθόν.

Τώρα που λύθηκε το μείζον (sic) ζήτημα της αυθεντικότητας στην τέχνη, ας πούμε πως ο τίτλος της 25ης ταινίας του James Bond, No Time To Die, καίτοι ευφάνταστος και τραβηχτικός, επουδενί δεν μπορεί να νοηθεί ως πρωτότυπος. Εχει υπάρξει και άλλοτε. Καταρχάς σε μια ταινία που είχε γυριστεί στο μακρινό 1958.

Στο No Time To Die του 1958 βρίσκουμε στην παραγωγή της ταινίας ανθρώπους που ασχολήθηκαν επιμελώς -στη συνέχεια- με τον James Bond.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια πολεμική ταινία βρετανικής παραγωγής. Ήταν η ιστορία ενός αμερικανού λοχία στον βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Να σημειωθεί, πάντως, πως στις ΗΠΑ, η ταινία μετονομάστηκε σε Tank Force!. Η ταινία μας μεταφέρει στη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου μια μοίρα βρετανικών αρμάτων καταστρέφεται στη μάχη από τα γερμανικά panzers.

Σκηνή από την ταινία No Time To Die του 1958.

Ένα τανκ που διοικείται από τον αμερικανό λοχία David Thatcher ( τον υποδυόταν ο Victor Mature) δέχεται επίθεση. Ο λοχίας μαζί με τον οδηγό του Trooper «Tiger» Noakes (Anthony Newley) το εγκαταλείπουν για να σωθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με το πλήρωμα του οχήματος αναγνώρισης της μοίρας που κολλάει στην άμμο. Εκεί βρίσκεται ο λοχίας Κένταλ (Leo Genn) που συναντάει τους άλλους δύο στο δρόμο για τη σωτηρία.

Οι τρεις επιζώντες, όμως, αιχμαλωτίζονται αμέσως και μεταφέρονται σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου υπό ιταλική διοίκηση. Ο Thatcher έχει ένα μυστικό και προσπαθεί να δραπετεύσει σε κάθε ευκαιρία. Για την ιστορία, η ταινία βασίστηκε σε ένα μυθιστόρημα του συγγραφέα Ρόναλντ Κεμπ. Η Warwick Productions αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας το 1955 και προσπάθησε να πείσει τον Μοντγκόμερι Κλιφτ να πρωταγωνιστήσει. Το σενάριο ανέλαβε να το γράψει ο Sy Bartlett.

Η αφίσα της ταινίας του 1958.

Τον Μάρτιο του 1957 προσλήφθηκε ο Merle Miller για να ξαναγράψει το σενάριο και στη συνέχεια ο Richard Maibaum έκανε ένα προσχέδιο. Στο σενάριο, τελικά, συμπεριλήφθηκαν πέντε στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων: δύο Άγγλοι, ένας Πολωνός, ένας Αμερικανός και ένας Αυστραλός, οι οποίοι δραπετεύουν από ένα ιταλικό στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Το No Time to Die παρουσίασε αυθεντικά άρματα μάχης Cromwell της εποχής του πολέμου, καθώς και μεταπολεμικά Centurions και Charioteers ως βρετανικά και γερμανικά άρματα μάχης. Στην εναρκτήρια μάχη ο Leo Genn διοικεί ένα τεθωρακισμένο όχημα AEC και φοράει τον μπερέ των Cherry Pickers.

Ο τίτλος No Time To Die αποδεικνύεται πολυφορεμένος. Γεγονός που δεν το λες και ευχάριστο για μια νέα ταινία.

Είναι, όμως, μόνο ο τίτλος που τραβάει το ενδιαφέρον μας; Είναι, άραγε, μια σύμπτωση που οι τωρινοί παραγωγοί της μποντικής saga δεν πρόσεξαν ή δεν γνώριζαν; Να περιμένουμε, άραγε, κάποια δικαστική μάχη όπου οι παραγωγοί του αρχικού No Time To Die θα ζητήσουν το λόγο και, φυσικά, δικαιώματα, από τους τωρινούς;

Aριστερά: το No Time To Die του Helmuth Ashley. Δεξιά: το No Time To Die του King Ampaw.

Λίγο δύσκολο! Κι εδώ μπαίνει η ίντριγκα του πράγματος. Σε εκείνη την αρχική βερσιόν βρίσκουμε στην παραγωγή της ταινίας ανθρώπους που ασχολήθηκαν επιμελώς -στη συνέχεια- με τον James Bond. Συγκεκριμένα, εκείνη την ταινία είχε σκηνοθετήσει ο Τέρενς Γιανγκ, την παραγωγή είχε κάνει ο Άλμπερτ Ρ. «Cubby» Μπρόκολι και το σενάριο, όπως προαναφέραμε, έγραψε ο Ρίτσαρντ Μάιμπαουμ. Τι τους συνδέει όλους αυτούς με τον 007; Υπήρξαν, κατ΄αντιστοιχία, ο αρχικός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος των ταινιών James Bond. Πώς είπατε;

To μυθιστόρημα της Kira Peikoff με τον ίδιο ακριβώς τίτλο.

Eχουμε να κάνουμε με μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου τα στερνά τιμούν τα πρώτα; Ή, μήπως, οι τωρινοί δημιουργοί των ταινιών James Bond ξέμειναν από ιδέες και άρδευσαν μερικές από το παρελθόν; Nα ένα ενδιαφέρον ερώτημα, μαζί με κάμποσα άλλα που δημιούργησε στους ακραιφνείς λάτρεις του 007 η τελευταία περιπέτειά του, που θα άξιζε να απαντήσουν οι άνθρωποι της Eon Productions.

Μια περαιτέρω διερεύνηση του θέματος θα μας βγάλει, όμως, κι άλλα «διαμάντια». Ο τίτλος No Time To Die αποδεικνύεται πολυφορεμένος. Γεγονός που δεν το λες και ευχάριστο για μια νέα ταινία. Σκεφτείτε ότι πέραν της ταινίας του 1958 που προαναφέραμε έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες δύο ταινίες.

Το 1984, ο σκηνοθέτης Helmuth Ashley τιτλοφόρησε έτσι την ταινία του με ήρωα τον Ted Barner (John Phillip Law), έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο μιας εταιρείας στην Ινδονησία, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη δοκιμή ενός νέου όπλου λέιζερ. Συνοδευόμενος από έναν μηχανικό που εργάζεται για την εταιρεία και έναν φίλο του, ο Barner κατευθύνεται προς το χώρο δοκιμών με το λέιζερ στη ρυμούλκηση. Πριν οι τρεις τους φτάσουν πολύ μακριά, πρέπει να ξεφύγουν από έναν κακό βιομήχανο από το Τέξας που σκοπεύει να αρπάξει το λέιζερ για τον εαυτό του. Τους ακολουθεί μια γυναίκα δημοσιογράφος και καταλήγουν στον τόπο της δοκιμής, όπου τα προβλήματά τους μόλις αρχίζουν. Toυλάχιστον αυτό το… No Time To Die έχει μια μποντική χροιά (sic).

To 2006, o σκηνοθέτης King Ampaw σκηνοθετεί τη δική του βερσιόν του No Time To Die. Ηταν μια γερμανο-γκανέζικη ταινία που αφηγείται την ιστορία του Daid Dontoh, ενός οδηγού νεκροφόρας που θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει την αγάπη μιας γυναίκας που έχει ερωτευτεί, της Esi, μιας όμορφης χορεύτριας που σχεδιάζει μια περίτεχνη γιορτή για τη μητέρα της.

Τέλος, ο τίτλος No Time To Die χρησιμοποιήθηκε το 2014 από τη συγγραφέα Kira Peikoff για να τιτλοφορήσει το μυθιστόρημά της που βγήκε εκείνη τη χρονιά. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα μεταφερόμαστε σε ένα ερευνητικό εργαστήριο στην Ουάσιγκτον, όπου ένας λαμπρός επιστήμονας δέχεται επίθεση από τα ίδια του τα πειραματόζωα. Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μια ταλαντούχα βιοχημικός παρασύρεται από το διαμέρισμά της και δεν την ξαναβλέπουν ποτέ. Στη νέα Επιτροπή Βιοηθικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο πράκτορας Λες Μάλερ βλέπει να αναδύεται ένα σκοτεινό μοτίβο. Η Zoe Kincaid είναι μια μικροκαμωμένη φοιτήτρια, της οποίας η σπάνια γενετική σύνθεση μπορεί να είναι το κλειδί για μια ισχυρή ιατρική ανακάλυψη. Όταν την απαγάγουν, τότε οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να φοβούνται πως θα έρθει η οριστική καταστροφή τους.

Έπειτα από όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει: τελικά, πόσα No Time To Die υπάρχουν;

 

Διαβάστε ακόμα: Το όνομα μου είναι Μποντ. Τζέιμς Μποντ, ορνιθολόγος!

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top