Η Οικία Leigh Fermor είναι ένα από τα σημεία αιχμής για τον τουρισμό του γραφικού χωριού της Καρδαμύλης.

Καλό το Ηρώδειο και οι άλλοι θερινοί συναυλιακοί χώροι που θα φιλοξενήσουν αυτό το καλοκαίρι πλείστες όσες εκδηλώσεις, αλλά σαν την Οικία Leigh Fermor δεν υπάρχει. Για φανταστείτε το εαυτό σας να βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού, να ακούει τζαζ μουσική και τριγύρω η φύση να σας αγκαλιάζει θωπευτικά. Δεν χρειάζεται να μείνει όνειρο, καθώς εκεί – και σε άλλα 32 σημεία της Καρδαμύλης- διεξάγεται φέτος το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Jazz της Καρδαμύλης.

Καταρχάς είναι γνωστό πως λίγες οικίες ανά την Ελλάδα είναι τόσο γνωστές όσο αυτή του Patrick και της Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη. Ο εξέχων ταξιδιωτικός συγγραφέας (και φιλέλληνας) και η γυναίκα του αγάπησαν την Ελλάδα και αποφάσισαν να ρίξουν… άγκυρα στη Μάνη και να χτίσουν ένα λιτό, αλλά άκρως καλαίσθητο σπίτι στη μαγευτική Καρδαμύλη.

Αυτή τη στιγμή το σπίτι όχι μόνο δεν έχει ερειπώσει, αλλά από το 1996 έχει πάρει νέα ζωή. Ηταν τότε που το ζεύγος Φέρμορ παραχώρησε με δωρεά την Οικία Leigh Fermor στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου αλλά και να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό.  To κόστος των εργασιών επισκευής της Οικίας Leigh Fermor καλύφθηκε εξ’ολοκλήρου από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το φεστιβάλ είναι μια ιδέα Νορβηγών μουσικών, της ομάδας Sarpsborg Jazz Club Norway και του καλλιτεχνικού διευθυντή Bjarne S. Aaserød, που γοητεύτηκαν από την Καρδαμύλη.

Μια από τις δράσεις, λοιπόν, που φιλοξενεί φέτος η Οικία Leigh Fermor είναι το 8ο Διεθνές Jazz Φεστιβάλ της Καρδαμύλης, το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Από κοινού παρέθεσαν δεξίωση πριν από λίγες ημέρες στην Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor, φιλοξενώντας για πρώτη φορά τους συντελεστές, τους καλλιτέχνες, τα μουσικά σχήματα και τους φίλους του φεστιβάλ που έχει εξελιχθεί σε κομβικό πολιτιστικό θεσμό για την περιοχή της Μάνης.

Στο φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει 78 κονσέρτα, συμμετέχουν 47 νορβηγοί μουσικοί και τραγουδιστές.

Το φεστιβάλ είναι μια ιδέα Νορβηγών μουσικών, της ομάδας Sarpsborg Jazz Club Norway και του καλλιτεχνικού διευθυντή Bjarne S. Aaserød, που γοητεύτηκαν με τις ομορφιές αυτού του μικρού χωριού της Μεσσηνιακής Μάνης, προσκαλώντας με ενθουσιασμό ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης να επισκεφθούν την Καρδαμύλη και να απολαύσουν τζαζ σε ένα ονειρικό σκηνικό σε 32 διαφορετικά σημεία, από το Παλιό Σχολείο και τις πλατείες μέχρι τις παραλίες και τα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια της περιοχής. Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιούνται δύο συναυλίες στην Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor.

Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει με ένθερμο τρόπο το Φεστιβάλ.

Στο φετινό φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται από τις 19 μέχρι τις 29 Μαΐου 2022 και περιλαμβάνει 78 κονσέρτα, συμμετέχουν 47 νορβηγοί μουσικοί και τραγουδιστές, ενώ συνολικά έχουν παρουσία 120 καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σκωτία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Βρετανία.

O Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen (δεξιά στη φωτό) εξήρε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το Φεστιβάλ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Γερουλάνου, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτριος Γιαννημάρας, οι οποίοι είχαν μια θερμή συνομιλία όπου τονίστηκε η σημασία τέτοιων πρωτότυπων καλλιτεχνικών θεσμών που προσφέρουν μια νέα πλατφόρμα συνύπαρξης ανάμεσα στους δημιουργούς, την τοπική κοινωνία αλλά και τους επισκέπτες με προορισμό το φεστιβάλ. Στη δεξίωση μουσική έπαιξαν ο Knut Hem, η Live Foyn Friis και ο κιθαρίστας Bård Helgerud.

Ο Νορβηγός Πρέσβης Frode Overland Andersen αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης, για τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Νορβηγία μέσω του φεστιβάλ, ενώ εξήρε και την ενθουσιώδη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε αυτή την ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία.

Από την μεριά της, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Ειρήνη Γερουλάνου επισήμανε: «Η Οικία Patrick Leigh Fermor μας άνοιξε την προοπτική της συνεργασίας με σημαντικά Πανεπιστήμια του κόσμου και της φιλοξενίας σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών στους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε ένα ιδανικό περιβάλλον συγκέντρωσης και δημιουργίας».

 

//Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ

 

Διαβάστε ακόμα: Πάτρικ Λη Φέρμορ. Η ευτυχία μιας μέρας στον Ταΰγετο μες στο κατακαλόκαιρο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top