Οι δύο ερευνητές θα μπορούν να μείνουν στην οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη (φωτογραφία: Leonidas Kourgiantakis).

Είναι από τα μέρη όπου οι τουρίστες, οι ταξιδιώτες και οι ερευνητές ομονοούν. Η Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη είναι από εκείνα τα σημεία της Ελλάδας που θέλεις να επισκεφθείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου, να περιδιαβείς τα δωμάτια του, να αισθανθείς να σε διαπερνάει η ενέργειά του και φυσικά να μαγευτείς από την ανεπιτήδευτη απλότητά του.

Άλλωστε, μετά την ανακαίνιση στην οποία προχώρησε το Μουσείο Μπενάκη με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το σπίτι άνοιξε ξανά και έχει δεχθεί ουκ ολίγους επισκέπτες για ξεναγήσεις. Τώρα, το Μουσείο Μπενάκη δίνει τη δυνατότητα σε δύο ερευνητές να διαμείνουν σ’ αυτό για 1.5 μήνα για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

Στο πρόγραμμα φιλοξενιών εργασίας της Οικίας Leigh Fermor, το Μουσείο Μπενάκη συνεργάζεται με τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η προκήρυξη των δύο θέσεων εντάσσονται στο πρόγραμμα φιλοξενιών εργασίας και η πρώτη θέση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023, ενώ η δεύτερη την άνοιξη του 2024.

Στο πρόγραμμα φιλοξενιών εργασίας της Οικίας Leigh Fermor, το Μουσείο Μπενάκη συνεργάζεται με τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Freie Universität Berlin (Centrum Modernes Griechenland), το Princeton University (Stanley J. Seeger ’52 Center for Hellenic Studies) και το UCLA – University of California Los Angeles (Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture).

Με κοινά κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί, το κάθε ένα από τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα επιλέγει από δύο φιλοξενούμενους ανά ακαδημαϊκό έτος επιπλέον εκείνων του Μουσείου, μέσα από αντίστοιχες διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης προτάσεων των ενδιαφερομένων.

Το λιτό πλην εντυπωσιακό σαλόνι του σπιτιού (φωτογραφία: Leonidas Kourgiantakis).

Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να συνοδεύονται από ένα μέλος της οικογενείας τους (παιδιά μόνο άνω των 16 ετών) ή σύντροφο. Στις φιλοξενούμενες / στους φιλοξενούμενους παρέχεται ένα δωμάτιο με διπλό κρεβάτι, προσωπικός χώρος εργασίας, ένα γεύμα την ημέρα (και για το συνοδεύον μέλος) καθώς και ελεγχόμενη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της Οικίας Leigh Fermor.

To Μουσείο Μπενάκη δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει απευθείας χρηματοδότηση και ως εκ τούτου οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν τα έξοδά τους κατά τη διάρκεια παραμονής τους καθώς και τις μετακινήσεις τους προς και από την Οικία. Οι φιλοξενούμενες / οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να έχουν φροντίσει για την ιατρική τους ασφάλιση.

Οι φιλοξενούμενοι αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην εκπόνηση και τη συγγραφή των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους.

Οι φιλοξενούμενοι διαμένουν στην Οικία Leigh Fermor κατά δύο (2) περιόδους ανά ακαδημαϊκό έτος και οι φιλοξενίες εργασίας απονέμονται μετά από αξιολόγηση. Στις επιτυχούσες / στους επιτυχόντες παραχωρείται φιλοξενία για μία από τις δύο περιόδους του ακαδημαϊκού έτους, κατά την οποία θα εκπονήσουν έρευνα σε γνωστικά πεδία σχετικά με τις θεματικές του Μουσείου, οι οποίες καλύπτουν όλη την πορεία της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και επίσης πλειάδα πολιτισμών σε ολόκληρο τον κόσμο (Ισλάμ, Κίνα, Αφρική, Προκολομβιανή Αμερική, Κορέα κ.ά.).

Μια από τις πολλές γωνιές του σπιτιού (φωτογραφία: Leonidas Kourgiantakis).

Ως εκ τούτου, οι φιλοξενούμενοι αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην εκπόνηση και τη συγγραφή των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους. Πριν την αναχώρησή τους, οι φιλοξενούμενοι υποβάλουν έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων τους στην Οικία Leigh Fermor.

Το Μουσείο Μπενάκη μπορεί να προσκαλέσει τις φιλοξενούμενες / τους φιλοξενούμενους στην Αθήνα ώστε να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικίας Leigh Fermor, το προσωπικό του Μουσείου και μέλη του ευρύτερου κοινού, κατά την κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτή είναι η μυθική οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top