Η παράσταση «Περί Σώματος» είναι μία δουλειά και ιδέα της χορογράφου-σκηνοθέτη Στέφανι Τσάκωνα.

  Ο Τίμαιος, τα πέντε στοιχεία της φύσης, η λάμψη, η φθορά. Όλα αυτά ενταγμένα στο τοπίο του σώματος. Αν στο χορό το σώμα είναι το απόλυτο εκφραστικό κλειδί, στη ζωή είναι μια πραγματικότητα που έχει άπειρες ερμηνείες. Αυτές τις απόπειρες να καταλάβουμε -και κυρίως να αισθανθούμε- έστω και τα προάστιά του πραγματεύεται η χοροθεατρική παράσταση «Περί Σώματος» που περιλαμβάνει χορό, κίνηση και λόγο. Πρόκειται για μία δουλειά και ιδέα της χορογράφου-σκηνοθέτη Στέφανι Τσάκωνα, η οποία εμπνεύστηκε από τον Τίμαιο του Πλάτωνα για να αποτυπώσει με τη δική της γλώσσα το φαινόμενο του σώματος. Ήδη είχε προηγηθεί, πριν από 12 περίπου χρόνια, το έργο «Περί Ψυχής», μία τριλογία με κεντρικό άξονα το θυμικό: Αμφιθυμία-Επιθυμία- Ευθυμία.

  Το έργο «Περί Σώματος» μιλάει για τη γέννηση, τη ζωή, τον θάνατο, τις αισθήσεις, την σύνδεσή του με το αόρατο. «Κατά τον Τίμαιο του Πλάτωνα ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από πέντε στοιχεία της φύσης. Τον αέρα, τη φωτιά, τη γη, το νερό και τον αιθέρα (πεμπτουσία). Επίσης, αναφέρεται στο ότι το ανθρώπινο σώμα είναι η μικρογραφία του σύμπαντος. Αυτά υπήρξαν η αφετηρία για να δημιουργηθεί το έργο», τονίζει η Στέφανι Τσάκωνα. Η βουτιά σε ένα τόσο πολύπλοκο θέμα όπως αυτό που πραγματεύεται στο νέο της έργο φέρνει στην επιφάνεια τη φθορά, επομένως ένα ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορούμε να αποδεχθούμε τη νομοτέλεια του γήρατος. «Πέρα από το σώμα, υπάρχουν η ψυχή και το πνεύμα στον άνθρωπο. Αν δεν έχουμε επαφή με αυτά τα δύο, τότε σαφώς και η φυσική φθορά του σώματός μας θα μας φανεί αβάσταχτη».

  «Νομίζω πως έχει ξεκινήσει μία νέα περίοδος για τον χορό στην Ελλάδα. Αισθάνομαι πως κάποια πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο».

  Η παράσταση ξετυλίγεται μέσα από μικρά «κεφάλαια» κι ένα από αυτά είναι το lifestyle του σώματος που αποτυπώνεται μέσα από μια χιουμοριστική αλληγορία πασαρέλας. Οι καταναγκασμοί και εσφαλμένες εικόνες έτσι γίνονται μια αναπόφευκτη πραγματικότητα που ενίοτε στοιχειώνει το σώμα: «Καλλιεργείται μία συλλογική αντίληψη στο θέμα της αισθητικής. Κάποτε τα παχουλά σώματα ήταν τα ερωτικά σώματα, τώρα είναι τα σχεδόν αποστεωμένα. Τι να πει κανείς; Είναι κρίμα να χάνουμε από το οπτικό μας πεδίο την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας, σε σώματα με “ατέλειες”. Όπως έλεγε κι ένας δάσκαλός μου κάποτε: “Υπάρχουν πολλά ίδια κινέζικα βάζα, αλλά το ένα με την ατέλεια κάνει την διαφορά!” Να ΄ναι καλά εκεί που είναι!» λέει η Στέφανι Τσάκωνα.

  Το έργο «Περί Σώματος» μιλάει για τη γέννηση, τη ζωή, τον θάνατο, τις αισθήσεις, την σύνδεσή του με το αόρατο.

  Όσο για την κατάσταση του χορού στην Ελλάδα, θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο: «Νομίζω πως έχει ξεκινήσει μία νέα περίοδος για τον χορό στην Ελλάδα. Αισθάνομαι πως κάποια πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο. Βέβαια, είναι λίγο νωρίς για να δούμε το αποτέλεσμα, αλλά θα φανεί σιγά σιγά. Ο χορός ευδοκιμεί κυρίως σε χώρες που υπάρχουν χρήματα. Όμως, ταυτόχρονα, πιστεύω πως όταν ο καλλιτέχνης έχει κάτι να πει, αυτό θα γίνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Εκείνο που με θλίβει είναι πως βλέπω ξένα σχήματα να έρχονται στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και έχουν χαμηλό επίπεδο. Τι εννοώ; Παρουσιάζονται στα ΜΜΕ ως κορυφαίοι ενώ δεν είναι. Πώς το επιτρέπουν αυτό αυτοί που τους φιλοξενούν εδώ; Κρίμα».

  Περί σώματος
  Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Στέφανι Τσάκωνα
  Σκηνικά-κοστούμια: Γιούλη Γαροφαλάκη
  Μουσική επιμέλεια: Στέφανι Τσάκωνα
  Σχεδιασμός Φώτων: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
  Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Κρισάνα Αλεφαντινού, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Λευτέρης Καταχανάς, Καλλιόπη Καραμάνη, Δέσποινα Κυριακίδη
  Ακούγεται η φωνή του ηθοποιού Χριστόδουλου Στυλιανού
  Που: Θέατρο Olvio, Φαλεσίας 7, Κεραμεικός
  Πότε: Έως 26 Απριλίου
  Προπώληση Εισιτηρίων: Viva.gr
  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

   

  Διαβάστε ακόμα: Τι θα δούμε στη κεντρική σκηνή της ΕΛΣ τους επόμενους μήνες;

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top