Οι διαφορετικές όψεις του Ρεθύμνου.

«Ο Ρέθεμνος είναι μια μικρή πολιτεία μ’ εφτά ίσαμε οχτώ χιλιάδες ψυχές χτισμένη γιαλό-γιαλό στη βορινή στεριά της Κρήτης» λέει στο «Χρονικό μιας Πολιτείας» ο συγγραφέας Παντελής Πρεβελάκης (1090-1986) ο οποίος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο. Αν κάτι λοιπόν χαρακτηρίζει την πόλη, είναι πως έχει χτιστεί πάνω την άμμο, στη μεγαλύτερη παραλία της Κρήτης, με μήκος πάνω από 12 χιλιόμετρα.

Κι αυτό ισχύει για όλο τον νομό: είναι γεμάτος παραλίες σε βορρά και νότο, παρ’ όλο το μέγεθός του. Καλό asset για τα δύο S του ελληνικού τουριστικού προϊόντος: Sea, Sun. Επιπλέον, η παλαιά πόλη είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που κηρύχθηκαν Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία, ήδη από το 1967. Έτσι σήμερα το παρελθόν γίνεται βιωμένη πραγματικότητα στα απογεύματα της Φορτέτσας, στις νότες που πετάγονται από το τέμενος Νεραντζέ που σήμερα είναι ωδείο, στα στενά δρομάκια που αναζητάς επιβιώσεις, σαν το καταΐφι που γεννιέται εδώ και ογδόντα περίπου χρόνια στο εργαστήρι του Γιώργου Χατζηπαράσχου στην οδό Βερνάρδου.

Προστιθέμενη αξία δίνει στο Ρέθυμνο και ο συνεχής του διάλογος με την ενδοχώρα, από το γειτονικό Ατσιπόπουλο, μέχρι το Ροδάκινο και τα Ανώγεια, συνθέτοντας ένα ψηφιδωτό με γεύσεις, παραδόσεις και κάμποσες μπαλωθιές. Άλλωστε, εκεί, στα βουνά, η ιστορία γράφεται συνεχώς, κάτι που «απαθανατίζει» το βιβλίο του καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Άρη Τσαντηρόπουλου «Η βεντέτα στη σύγχρονη ορεινή κεντρική Κρήτη», καλό βοήθημα για να καταλάβει κανείς τι είναι ο σασμός πέρα από τηλεοπτική σειρά.

Στον Ξυλόφουρνο Αλεξανδράκη πας για τα ψωμιά, τα παξιμαδάκια και τα τσουρεκάκια του.

Ενας φούρνος που χρονολογείται από το 1800.

Ξυλόφουρνος Αλεξανδράκη

Σε μια οδό-πέρασμα στο κέντρο της παλαιάς πόλης, βρίσκεται ένας χώρος που θα μπορούσε να αποτελεί το αντίπαλο δέος του περίφημου –πλην μαρκετινίστικου- τρίτου κύματος της αρτοποιίας που γνωρίζει η Αθήνα. Εδώ όμως είναι Ρέθυμνο, εδώ είναι ένας φούρνος που χρονολογείται από το 1800, εδώ είναι και ο Στέφανος Αλεξανδράκης, ο ιδιοκτήτης, που σπρώχνει στο «στόμα» του ξυλόφουρνου ψωμιά, παξιμαδάκια και τσουρεκάκια – αυτά τα τελευταία φυγείν αδύνατον.

//Τσαγρή 28, 28310 51716.


Στο Πρίμα Πλώρα για καλοφτιαγμένο σούσι, σεβίτσε με λάιμ και κόλιανδρο, γαρίδες σιγοψημένες στο ούζο και ούτω κάθε εξής.

Η ιδέα που διατρέχει το Πρίμα Πλώρα είναι η εντοπιότητα.

Πρίμα Πλώρα

Εδώ η ψαροφαγία σε twisted πλεύσεις ίπταται πάνω από τη θάλασσα με το βλέμμα στραμμένο στη Φορτέτσα. Εννοείται ότι εκεί πας στη δύση του ήλιου –έχοντας προηγουμένως κλείσει, αν είναι κατακαλόκαιρο- για καλοφτιαγμένο σούσι, σεβίτσε με λάιμ και κόλιανδρο, γαρίδες σιγοψημένες στο ούζο και ούτω κάθε εξής. Η ιδέα που διατρέχει το Πρίμα Πλώρα είναι η εντοπιότητα, κάτι που προσφέρει η Κρήτη απλόχερα, με υλικά, στην πλειοψηφία τους βιολογικά, όπως εκείνα τα ζουμερά ντοματίνια που σπάνε στο στόμα αφήνοντας έναν δροσερό γλυκό χυμό που θυμίζει καλοκαίρι.

//Ακρωτηρίου 8, 2831 056990, primaplora.gr.


Αυτό που κάνει την Αυλή σταθερή αξία στο Ρέθυμνο είναι η μεταγλώτισση των παραδοσιακών κρητικών συνταγών σε μια ουσιώδη απόδοση.

Η Αυλή είναι μια ανάσα από την Κρήνη Ριμόντι, στο βενετικό της καταφύγιο.

Αυλή

Με την κυρία Ξεκάλου, ιδιοκτήτρια της Αυλής, μιλούσαμε στα χρόνια της έκδοσης Luxury Hotel Guide. Τότε επιχειρώντας να αναλύσουμε το σχέδιό της, ένα σετ φιλοξενίας και γαστρονομίας, πήγαμε και γράψαμε. Έκτοτε πέρασαν χρόνια και ξαναπήγαμε. Η Αυλή είναι εκεί, μια ανάσα από την Κρήνη Ριμόντι, στο βενετικό της καταφύγιο. Μεγαλώνει όμορφα στην κλασική -και πληθωρική διακοσμητικά- αυλή της έχοντας συνεργαστεί με σεφ όπως ο Γιώργος Στυλιανουδάκης ή ο Πέτρος Κοσμαδάκης, μεταξύ άλλων. Αυτό που κάνει την Αυλή σταθερή αξία στο Ρέθυμνο είναι η μεταγλώτισση των παραδοσιακών κρητικών συνταγών σε μια ουσιώδη απόδοση που παντρεύει, ας πούμε, ένα κατσικάκι φουριάρικο με πετιμέζι ή έναν ιταλιάνικο μπαμπά με ρακί.

//Χανδουλίδου 22, 2831 058250, avli.gr.


Στον Μανώλη τα πιάτα γράφουν «Κρήτη» με υλικά από αυτά που ο τόπος έχει να δώσει.

Στους τοίχους με τη γεμάτη πέτρα κρέμονται μεμοραμπίλια και βιολιά, ενώ συχνά γίνονται βεγγέρες με μουσικές, ρακές και μεζέδες.

Ο Μανώλης

Το Ατσιπόπουλο είναι δίπλα στο Ρέθυμνο, κοντά στο πανεπιστήμιο. Εκεί βρίσκεται αυτή η  ειλικρινής ταβέρνα-μεζεδοπωλείο, σε πιο local κατάσταση, που βγάζει τα τραπέζια της το καλοκαίρι στο προαύλιό της σερβίροντας πιάτα που γράφουν «Κρήτη» με υλικά από αυτά που ο τόπος έχει να δώσει, σταμναγκάθια άγρια και τραγανά, σπαράγγια, καλοθρεμμένα κρέατα, χοχλιούς με δενδρολίβανο και τσιγαριαστά μαγειρεμένα με σέβας και αμεσότητα. Στους τοίχους με τη γεμάτη πέτρα κρέμονται μεμοραμπίλια και βιολιά, ενώ συχνά γίνονται βεγγέρες με μουσικές, ρακές και μεζέδες. Αλεγκρία!

//Χαρ. Λιανδρή, Ατσιπόπουλο, τηλ.: 2831 032350.


Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μπορεί να δείτε την έκθεση «Πολύτιμα καθημερινά. Ετερογένειες» (έως τις 15 Οκτωβρίου) με σημαντικούς καλλιτέχνες.

Περιλαμβάνει μια μόνιμη συλλογή περίπου 700 έργων, σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών από το 1950 ως σήμερα με έμφαση στα έργα του Λευτέρη Κανακάκι.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στη σκιά του βενετσιάνικου τείχους, το κτίσμα που το φιλοξενεί, ένα παλαιό εργοστάσιο σαπωνοποιίας, γίνεται ένας καλός λόγος επίσκεψης ξανά και ξανά, καθώς περιλαμβάνει μια μόνιμη συλλογή περίπου 700 έργων, σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών από το 1950 ως σήμερα με έμφαση στα έργα του Λευτέρη Κανακάκι.

Σε αυτόν είναι αφιερωμένη η έκθεση «Πολύτιμα καθημερινά. Ετερογένειες» (έως τις 15 Οκτωβρίου) με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Γιάννης Αδαμάκος, Μιχάλης Κατζουράκης, Bong-Jung Kim, Κατερίνα Μερτζάνη, Γιώργος Ξένος. Παράλληλα έως τις 8 Αυγούστου, στο Κτήριο Πυροβολικού, στη Φορτέτσα, γίνεται η έκθεση-εγκατάσταση «Ομοιόστασις: Maelee Lee» σε επιμέλεια της Θάλειας Βραχοπούλου με οικολογικά μηνύματα που διαπραγματεύονται ζητήματα όπως η έξαρση των πυρηνικών απειλών, η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, η κλιματική αλλαγή.

//Μεσολογγίου 32,  2831 052530, cca.gr.


Το Αλή Βαφή είναι ωραία στάση για ποτό κυρίως ή έστω για φαγητό, αξιοπρεπές χωρίς εξάρσεις, εντούτοις value for money.

Σημείο αναφοράς ο κήπος του, με λοκάλ αναφορές, τραπεζάκια καφενείου και ύφος εξελιγμένου ρακάδικου.

Αλή Βαφή

Το Ρέθυμνο έχει τη βενετσιάνικη όψη του, όμως έχει και την οθωμανική, η οποία αποκαλύπτεται όχι μόνο σε τεμένη αλλά και σε οικίες με τον δικό τους αρχιτεκτονικό παλμό. Μία από αυτές είναι το Αλή Βαφή, το αρχοντικό του ομώνυμου Οθωµανού µεγαλέµπορου στην παλαιά πόλη. Σημείο αναφοράς ο κήπος του, με λοκάλ αναφορές, τραπεζάκια καφενείου και ύφος εξελιγμένου ρακάδικου, που συχνά πυκνά φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ωραία στάση για ποτό κυρίως ή έστω για φαγητό, αξιοπρεπές χωρίς εξάρσεις, εντούτοις value for money.

//Τζανέ 65, τηλ.: 28310 23238.


Τα Ελεύθερνα είναι ένας από τους πιο περιεκτικούς αρχαιολογικούς τόπους, που σε καθηλώνει.

Η Ελεύθερνα ήταν μια πόλη που άκμασε στο παρελθόν και αποκαλύπτεται σε ποικίλες ιστορικές περιόδους που φτάνουν μέχρι τη βυζαντινή εποχή.

Ελεύθερνα 

Ένας από τους πιο περιεκτικούς αρχαιολογικούς τόπους, που σε καθηλώνει γιατί μοιάζει με νησί μέσα στο νησί, καθώς ο λόφος του Πρινέ μοιάζει να πλέει στην ενδοχώρα στις παρυφές του Ψηλορείτη, τριάντα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Η Ελεύθερνα ήταν μια πόλη που άκμασε στο παρελθόν και αποκαλύπτεται σε ποικίλες ιστορικές περιόδους που φτάνουν μέχρι τη βυζαντινή εποχή, με ακρόπολη, παλαιοχριστιανικό πύργο και τη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας που έδωσε σημαντικά ευρήματα με ανασκαφέα τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη.

Η Ελεύθερνα είναι μια χρονομηχανή που βάζεις μπρος και χάνεσαι ανάμεσα σε κινστέρνες, ταφικά μνημεία, παλιά μονοπάτια, κυπαρίσσια και χαρουπιές με απαραίτητη στάση το Μουσείο της. Και για το τέλος, ένα πέρασμα από το φιλικό καφενείο της Φιλιώς, με ωραίους μεζέδες (μυζηθροπιτάκια μιάμ-μιάμ) και χαμογελαστή ατμόσφαιρα (kafeniofilio.gr).

//mae.uoc.gr


Μέχρι και ο Μπάρακ Ομπάμα έχει λίρα από τον Οργανοποιείο της οικογένειας Παπαλεξάκη.

Οι κανονικοί πελάτες είναι μουσικοί του είδους, ανάμεσά τους οι Ψαραντώνηδες.

Οργανοποιείο οικογένειας Παπαλεξάκη

Από την οδό Δημακοπούλου κάθε τόσο ξεχύνονται χειροποίητες μελωδίες, καθώς εκεί βρίσκεται ένα κατάστημα που φιλοτεχνεί κρητικά παραδοσιακά όργανα με τη φροντίδα της οικογένειας Παπαλεξάκη. Ειδικότητα –τι άλλο;- η λύρα. Μάλιστα κάποια τη χάρισαν και στον πρώην POTUS, Μπάρακ Ομπάμα. Ωστόσο οι κανονικοί πελάτες είναι μουσικοί του είδους, ανάμεσά τους οι Ψαραντώνηδες. Το πέρασμα από το οικογενειακό οργανοποιείο είναι μια μικρή ιστορία δεξιοτεχνίας που ξεκινάει από ένα κομμάτι ξύλο το οποίο σμιλεύεται υπομονετικά μέχρι να γίνει η λύρα, να δοκιμαστεί ηχητικά και στη συνέχεια να γίνει κτήμα του εκάστοτε λυράρη.

// Δημακόπουλου 6, 2831 050842, papalexakis.gr.


Το Theorist φτιάχνει ωραίο καφέ και παράλληλα σερβίρει σνακ και χορτοφαγικά πιάτα στο πνεύμα των καιρών.

Τον σχεδιασμό υπογράφει η αρχιτέκτονας Ελευθερία Πυρούδη.

Theorist

Μια σχετικά νέα άφιξη στην πόλη, που θα έλεγε κανείς ότι συντονίζεται με το πανεπιστημιακό της κύτταρο. Φοιτητούπολη γαρ το Ρέθυμνο, έχει τώρα και το Theorist, ένα αρχιτεκτονημένο καφέ-δανειστική βιβλιοθήκη με ουκ ολίγα βιβλία στο δυναμικό της. Τον σχεδιασμό υπογράφει η αρχιτέκτονας Ελευθερία Πυρούδη, η οποία όρισε ως κεντρικό στοιχείο τη σκάλα που σαν πύργος δίπλα της υψώνεται η βιβλιοθήκη. Το Theorist φτιάχνει ωραίο καφέ και παράλληλα σερβίρει σνακ και χορτοφαγικά πιάτα στο πνεύμα των καιρών, ενώ φιλοξενεί και εκθέσεις στον χώρο του.

//Καζαντζάκη 1, 2831 025351.


Η Μεγάλη Τριόπετρα στα δυτικά είναι περίπου ατέλειωτη με ωραία παχιά άμμο και γερούς αέρηδες όταν φυσάει δυτικά.

Η γλυπτή παραλία, που στην ουσία είναι δύο.

Τριόπετρα

Οι νότιες παραλίες του νομού Ρεθύμνου είναι τόσο γοητευτικές που ακυρώνουν τον όρο best of, γιατί η κάθε μια τους είναι κάτι τέτοιο. Τι να πεις δηλαδή για τον Άγιο Παύλο και τις αμμοθίνες του; Τι να πεις για το κουκλίστικο Δαμνόνι; Και τι για την Τριόπετρα, τη γλυπτή παραλία, που στην ουσία είναι δύο, καθώς τις χωρίζει μια γλώσσα γης, κάτι σαν χερσόνησος. Στη μύτη της βρίσκονται τρεις βράχοι, εξ ου και το όνομα «Τριόπετρα». Η Μικρή Τριόπετρα είναι πιο κλειστή και έχει άμμο αλλά και βράχια.

Γειτονεύει με τις εκβολές του Ακουμιανού Ποταμού που αποτελεί φυσικό σύνορο για την άλλη σταρ-παραλία, τον Άγιο Παύλο, επομένως η εξόρμηση στην Τριόπετρα μπορεί να περιλάβει και ένα πέρασμα από εκεί. Η Μεγάλη Τριόπετρα στα δυτικά είναι περίπου ατέλειωτη με ωραία παχιά άμμο και γερούς αέρηδες όταν φυσάει δυτικά. Όσο για τις ανέσεις, οι Τριόπετρες είναι λίγο οργανωμένες με ταβέρνες, δωμάτια και ομπρέλες χωρίς να κάνουν θόρυβο. Και κάτι ακόμα, εδώ γίνονται αρκετά yoga retreats, οπότε η Τριόπετρα θεωρείται ένας προορισμός νιρβάνας. Αλλά και χωρίς γιόγκα έτσι είναι!

 

Διαβάστε ακόμα: Πού θα πάμε και τι θα φάμε στην αυθεντική και σοφιστικέ Τήνο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top