Ξενοδοχεία με χαρακτήρα και αισθητική.

Η πρωτεύουσα, που σπάει τα ρεκόρ αφίξεων, περιλαμβάνει μερικά –λίγα ακόμα- ξενοδοχεία που γίνονται προορισμός για επισκέπτες αλλά και Αθηναίους. Είναι εκείνα που ανοίγουν στην πόλη, έχουν φρέσκια άποψη, εξωστρέφεια και ξεχωριστή αισθητική. Ξενοδοχεία που κάνουν πάρτι, αγαπούν την τέχνη, σε μυούν στο ζεν, σερβίρουν funky γεύσεις και ποτά και το κυριότερο εμπειρίες!

Το Apollo Palm θέλει να συστηθεί ως ένας προορισμός τόσο για επισκέπτες όσο και για Αθηναίους.

Το παιχνίδι με το κίτρινο και το λευκό, με τα βελούδα και τα μετάξια, είναι κυρίαρχο.

Apollo Palm: σαν Πλοίο της Αγάπης στου Ψυρρή

Άρτι αφιχθέν στο ξενοδοχειακό παζλ της πρωτεύουσας, εδρεύει στην καρδιά της, στου Ψυρρή. Το clean cut εξωτερικό του ανατρέπεται στο εσωτερικό όπου σε υποδέχεται μια χρυσαφί ρεσεψιόν που πατάει σε off white μάρμαρο. Τότε αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι στο Πλοίο της Αγάπης ή στην παραλιακή του Μαϊάμι. Το παιχνίδι με το κίτρινο και το λευκό, με τα βελούδα και τα μετάξια, είναι κυρίαρχο και εκφράζεται με custom made έπιπλα, όπως τα καθίσματα και οι καθρέφτες σε επιλεγμένα δωμάτια (48 συνολικά) με τη διακοσμητική υπογραφή του Studio Sans Rival που τόλμησε μια αισθητική πρόταση, η οποία σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε να παραπέσει στον λάκκο του κιτς.

Σε υποδέχεται μια χρυσαφί ρεσεψιόν που πατάει σε off white μάρμαρο.

Το Apollo Palm όμως θέλει να συστηθεί ως ένας προορισμός τόσο για επισκέπτες όσο και για Αθηναίους –οι λεγόμενοι locals- με τη διοργάνωση πάρτι είτε στο Apollo Patio, στον κήπο δηλαδή του ξενοδοχείου, που έχει το wine bar του είτε στο Rooftop που βλέπει –τι άλλο;- την Ακρόπολη με ένα κοκτέιλ ανά χείρας.

Πρόσφατα μάλιστα έκαναν και το πρώτο τους πάρτυ και έδειξαν τις διαθέσεις τους, καθώς η Alix Lacloche, οραματική γαστρονομική σκηνογράφος, όπως συστήνεται, δημιούργησε έναν έξαλλο μπουφέ γεμάτο ντομάτες, κεράσια, πορτοκάλια, όλα στημένα ζωγραφικά. Το κλου; Τα ψωμάκια «σκαλισμένα» με τη μορφή της θεάς Δήμητρας, θεάς της γεωργίας και κατ’ επέκταση του σίτου!

//Apollo Palm, Κραναού 3 Αθήνα, περισσότερες πληροφορίες εδώ


Το Shila δεν έχει ρεσεψιόν αλλά ένα μεγάλο τραπέζι που θέλει να καταργήσει τις αποστάσεις μεταξύ προσωπικού και φιλοξενούμενων.

Το Roog Garden του ξενοδοχείου.

Shila Athens: με vintage αισθητική 

Άνοιξε στις παρυφές της πανδημίας, το καλοκαίρι του 2020 στην οδό Μαντζάρου στο Κολωνάκι. Σύντομα αρχίσαμε να το ψάχνουμε για fashion editorials κι έπειτα κάναμε μερικές στάσεις στην ταράτσα του για ένα ποτό. Το Shila εξ αρχής έδωσε το στίγμα του, εκείνο της διακριτικής αλλά γεμάτης σιγουριά φυσιογνωμίας του που πηγάζει μέσα από μια αφηγηματική αισθητική η οποία ξετυλίγεται στις έξι σουίτες του. Ξανανιωμένα έπιπλα, ανατολίτικα χαλιά, vintage ροτόντες, μαρμάρινοι νιπτήρες (αυτούς που κάποτε έβρισκες να περιμένουν τη μοίρα τους ανάμεσα στα μπάζα), ενθέσεις με ταπετσαρίες.

To vintage lobby.

Μόνα τους όλα αυτά δεν θα έλεγαν τίποτα αλλά στο Shila σημασία έχει η σύνθεση, έτσι όπως την έπλασαν οι συνδημιουργοί, η creative director Ευτυχία Στεφανίδη και ο επιχειρηματίας Shai Antebi. Μια σύνθεση που δεν περιορίζεται στο σκηνογραφικό κομμάτι αλλά κεντράρει στη μοντέρνα φιλοξενία –όσο κι αν το κτήριο και το setting εκπέμπουν το μήνυμα μιας extra large ρετροσπεκτίβας. Εξάλλου το Shila, με τις έξι σουίτες του (με κορυφαία την Garden Retreat στο ισόγειο με τον μυστικό της κήπο και το αιωρούμενο μεταλλικό κρεβάτι), είναι μάλλον guest house παρά ξενοδοχείο.

Τι σημαίνει αυτό; Εγγύτητα, αμεσότητα, εκλεπτυσμένη χαλάρωση και την πρόσκληση να γίνει κανείς μέλος της Λέσχης House of Shila που προβλέπει συμμετοχή σε διάφορα events. Κατά τα άλλα, το Shila δεν έχει ρεσεψιόν αλλά ένα μεγάλο τραπέζι που θέλει να καταργήσει τις αποστάσεις μεταξύ προσωπικού και φιλοξενούμενων. Έχει μια βιβλιοθήκη που όποιος θέλει κουρνιάζει ανάμεσα στα βιβλία και φυσικά τη βεράντα της ταράτσας γεμάτη φυτά και διακριτικές γωνιές. Έχει και μόδα: κομμάτια από δικούς μας σχεδιαστές σας περιμένουν στις σουίτες μετά από το check in για να προβάρετε και να αγοράσετε. Το ίδιο ισχύει και για αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο.

//Shila Athens, Mάντζαρου 10 Κολωνάκι, περισσότερες πληροφορίες εδώ

 


Το Mona προβάλλει ευθαρσώς το βιομηχανικό του κύτταρο και τον μποέμικο χαρακτήρα του.

Εξωτερική και εσωτερική όψη του Mona.

Mona: πεντάστερο σε ένα παλαιό εργοστάσιο υφασμάτων 

Μετράει έναν χρόνο ζωής και είναι το έτερο μέλος της οικογένειας του Shila Athens. Το δίδυμο Ευτυχία Στεφανίδη-Shai Antebi πόνταρε στο κέντρο, στου Ψυρρή, και δημιούργησε ένα πεντάστερο και φυσικά μεγαλύτερο ξενοδοχείο σε ένα παλαιό εργοστάσιο υφασμάτων από το οποίο διατήρησαν κάποια καθοριστικά στοιχεία όπως τη μεταλλική στριφογυριστή σκάλα ή τα μωσαϊκά τμήματα του δαπέδου.

Κι όλα αυτά πλαισιώνονται με custom made έπιπλα σαν το «κεντημένο» coffee table στο lounge και με κομμάτια από το στούντιο της ιδιοκτήτριας, το Shila Maison d’Objets. Αν λοιπόν το Shila Athens διακρίνεται για τον μποέμικο χαρακτήρα του, το Mona προβάλλει ευθαρσώς το βιομηχανικό του κύτταρο σε open air απόδοση. Ενώνονται ωστόσο και τα δύο μέσα από το σκεπτικό του House of Shila, το κλαμπ που τα μέλη του απολαμβάνουν ιδιαίτερα events, γαστρονομικά και μουσικά.

Στο ξενοδοχείο θα βρεις custom made έπιπλα.

Κι αυτό εντάσσεται στη συνολική φιλοσοφία του Mona το οποίο αποφεύγει να αυτοπροσδιορίζεται ως ξενοδοχείο αλλά προτιμά να αποκαλεί τον εαυτό του καταλύτη για δημιουργικούς, επιχειρηματίες, ψηφιακούς νομάδες του εδώ και τώρα. Διόλου τυχαίο ότι στους χώρους του ανθούν παρουσιάσεις βιβλίων όπως  το “Noguchi and Greece, Greece and Noguchi” αφιερωμένο στον σπουδαίο Ιάπωνα καλλιτέχνη Isamu Noguchi. Από την άλλη το Club Monamour είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία γίνονται τα πάρτι με guest DJ’s όπως η Νεοϋρκέζα Μia Moretti. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα Pop Up Supper Events, αποκλειστικά για τα μέλη του House of Shila, όπου σεφ από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις για δείπνα με άποψη και σαφώς γεύση.

//Μοna, Κακουργοδικείου 4 Aθήνα, περισσότερες πληροφορίες εδώ


To The Foundry φιλοξενεί ένα ίσως από τα πιο όμορφα roof gardens στο κέντρο.

Aισθητική του μεσοπολεμικού μοντερνισμού σε πιο industrial βερσιόν.

The Foundry: το έξω καρδιά ξενοδοχείο 

To The Foundry είναι έξω καρδιά όχι μόνο γιατί εκεί που βρίσκεται είναι «πιο Ψυρρή δεν γίνεται», δηλαδή στην οδό Σαρρή. Είναι επίσης το ότι φιλοξενεί ένα ίσως από τα πιο όμορφα roof gardens στο κέντρο, έναν αφ’ υψηλού κήπο γεμάτο κληματαριές και αρωματικά βοτάνια. Εκεί ακριβώς χτυπάει και η καρδιά του. Η αρχή έγινε με τα περίφημα πικ νικ και φέτος, με την ευκαιρία των πέντε χρόνων του, το The Foundry διοργανώνει διάφορα γευστικά δρώμενα, μουσικά events και πάρτυ στο φως της πανσελήνου με πρίμα βίστα το Αστεροσκοπείο και την Ακρόπολη και με καλοφτιαγμένα κοκτέιλ σαν το Griega Margarita ή το La Tomatina, παρέα με τις ναπολιτάνικες πίτσες του για τις οποίες περηφανεύεται.

Το γιορτινό κλίμα ενώνεται με την υπόλοιπη πλευρά του The Foundry που μοιάζει να «μιλάει» σε εκείνους που βλέπουν το ξενοδοχείο τους όχι σαν ένα κέλυφος διαμονής αλλά σαν μια βουτιά στην εμπειρία, την κυρίαρχη τάση που χαρακτηρίζει τη νέα γενιά ταξιδιωτών. Το πάλαι ποτέ στοιχειοθετήριο ζει τη μετενσάρκωσή του προβάλλοντας τα ζωτικά του υλικά, την πέτρα ας πούμε στους τοίχους και το μάρμαρο, μέσα από την προσέγγιση των αρχιτεκτόνων Μιλτιάδη Πορτοκάλη και Έφη Μαλανδράκη.

Ενδείκνυται και για κοκτέιλ στο Roof Garden.

Η λογική του να το ζει κανείς παρά να διαμένει εκφράζεται στις 12 σουίτες διαμερίσματα, φωτεινά και down to earth, δηλαδή χωρίς διακοσμητικές εξάρσεις, με τη ματιά τους στραμμένη στην αισθητική του μεσοπολεμικού μοντερνισμού σε πιο industrial βερσιόν σε μια προσπάθεια προφανώς να δώσει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να φτιάξει τη δική του αθηναϊκή ιστορία.

 

//The Fountry Σαρρή 40 Ψυρρή, περισσότερες πληροφορίες εδώ


Στο Perianth πηγαίνεις και για το Zen Center, ένα χώρο όπου «θεραπεύονται» οι τέχνες του διαλογισμού, των πολεμικών τεχνών και της  γιόγκα.

Εξαιρετικοί καμπυλωτοί τοίχοι.

Perianth: Στην καρδιά της Αγίας Ειρήνης και του ζεν 

Στην υπερδραστήρια περιοχή της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Λιμπόνα, το Perianth στέλνει φιλικούς χαιρετισμούς σε εκείνο τον κόσμο που αγαλλιάζει με  σχεδιαστικές αναζητήσεις οι οποίες επιχειρούν να δώσουν περαιτέρω ερμηνείες στην εξέλιξη μιας πόλης. Κοινώς το Perianth είναι αρχιτεκτονημένο πράγμα, καθώς φέρει τη σφραγίδα των K-Studio, ήτοι των αδερφών Καραμπατάκη. Είναι γεγονός πως όταν έχει μελετήσει κάποιος τις δουλειές τους διακρίνει σταθερά αναγνωριστικά στοιχεία κι αυτό συμβαίνει κι εδώ.

Ένα κτήριο που παίζει με τον μεσοπολεμικό μοντερνισμό του 1930, χωρίς τους κλασικούς διαδρόμους που μεσολαβούν ανάμεσα στα δωμάτια, με ένα σκουρόχρωμο μωσαϊκό, με γεωμετρίες που αγαπούν τις καμπύλες. Και με αρκετή τέχνη εντός με έργα της Ραλλούς Παναγιώτου, του Γιάννη Βαρελά, της Μαρίας Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων. Όλα αυτά εντούτοις λένε τη μισή αλήθεια του Perianth. Η υπόλοιπη εδρεύει στον πρώτο όροφο και στο Zen Center, ένας χώρος όπου «θεραπεύονται» οι τέχνες του διαλογισμού, των πολεμικών τεχνών και της πιο φιλικής (κατά τη γνώμη μας) μεθόδου γιόγκα, η οποία εμπνέεται από τις διδασκαλίες της Vanda Scaravelli με στόχο την Αφύπνιση της Σπονδυλικής Στήλης.

Για ολικό retreat.

Πέρα από το ζεν όμως, στο ισόγειο φωλιάζει μια άλλη κατάσταση: είναι το Perianth Café που βλέπει γκρο πλαν την πλατεία και όλο το πάνω-κάτω εκεί, κοινώς είναι ένα θεωρείο όπου μπορεί κανείς και να φάει ελαφρώς ή να πιεί ένα περιποιημένο κοκτέιλ, κάτι που μπορεί να συμβεί και στη σουίτα Penthouse, η οποία έχει το δικό της μπαρ και μια μικρή πισίνα. Αρκεί να την κλείσετε εσείς ή να σας καλέσουν σε κάποιο από τα ιδιωτικά events που γίνονται εκεί.

//Perianth Λιμπόνα 2 Πλ. Αγίας Ειρήνης, περισσότερες πληροφορίες εδώ

 


Το savoire vivre α λα Gatsby στηρίζεται στην σοφιστικέ απλότητα.

Το πράσινο κατακλύζει τους χώρους του Gatsby.

Gatsby

H περίπτωση Gatsby εκπροσωπεί την τάση που θέλει τα ξενοδοχεία να συνδιαλέγονται στα ίσια με την πόλη τους. Ο λόγος φυσικά δεν είναι ότι αποτελεί ένα ακόμα κτήριο της δεκαετίας του 1930 που μεταμορφώθηκε – εδώ την αρχιτεκτονική μπαγκέτα κράτησε η αρχιτεκτονική ομάδα WOA μαζί τους interiors Michaelis & Boyd. Σίγουρα τα 33 δωμάτια –oι Cool Corner Suites με την μπανιέρα δίπλα από το κρεβάτι αξίζουν εύφημο μνεία- και οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως το λόμπι με τα μεταλλικά στοιχεία επίπλωσης και τις καμπυλωτές λεπτομέρειες ή το σπηλαιώδες treatment room εν είδει SPA, προοιωνίζουνται μια διαμονή με εσάνς σοφιστικέ απλότητας, έτσι που να δημιουργείται ένα savoire vivre α λα Gatsby.

Το σημείο πάντως που χτυπάει δυνατά η καρδιά του Gatsby είναι το Geko, το εστιατόριο που καταλαμβάνει τη στοά κι εκεί γίνεται το παιχνίδι, δηλαδή η απεύθυνση του ξενοδοχείου στην πόλη. Το Geco ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα την γευστική του πορεία και έχει τρεις σοβαρές υπογραφές, του Νίκου Ρούσσου, της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του executive chef του ξενοδοχείου, του Παναγιώτη Φλάκα.

Θαυμάζεται και για την κουζίνα του.

Η ιδέα στρέφεται γύρω από ένα κεφάτο all day εστιατόριο με bar food menu, απογευματινά απεριτίφ και brunch. Σε κάθε περίπτωση το μοίρασμα ορίζει τα ίδια τα πιάτα, γιατί πώς να ερμηνευτεί αλλιώς  το κεμπάμπ τόνου που φτιάχνει η παρέα μόνη της; Το Geko, σύμφωνα με την ομάδα του, έχει πολλά ακόμα να δείξει, με σαφή διάθεση να αποτελέσει έναν εστιατορικό προορισμό εντός, εκτός αλλά επί τα αυτά του Gatsby.

//Gatsby Λέκκα 18 Αθήνα, περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

 


Η ουσία στο Dave Red είναι η αμεσότητα, η απουσία σοβαροφάνειας και βέβαια το νεανικό του πνεύμα, γιατί προφανώς γλυκοκοιτάζει τη γενιά Ζ.

To κόκκινο κυριαρχεί.

Dave Red

Στην πλατεία Ομονοίας, με τα συν και με τα πλην της, γράφει το μανιφέστο του το Dave Red Athens. Η έκφραση δεν είναι τυχαία διότι αυτό το κτήριο στην οδό Βεραντζέρου φιλοξενούσε τα γραφεία του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά ποιος είναι ο Dave; Είναι ο κύριος με τη γενειάδα, που πρωταγωνιστεί στο μεγάλο κόκκινο γκραφίτι που καλύπτει την πλάγια πλευρά του κτηρίου.

Το Red προφανώς δεν είναι το επώνυμό του αλλά η υπενθύμιση για το επαναστατικό παρελθόν του κτηρίου που ενσαρκώνεται με κόκκινο χρώμα ως βασικό διακοσμητικό μοτίβο. Η ουσία στο Dave Red είναι η αμεσότητα, η απουσία σοβαροφάνειας και βέβαια το νεανικό του πνεύμα, γιατί προφανώς γλυκοκοιτάζει τη γενιά Ζ.

Το retro μπαρ του ξενοδοχείου.

Εξ ου και λεπτομέρειες που παραπέμπουν σε ένα τέτοιο κλίμα:  δωμάτια με πικάπ και βινίλια,  στις κρεμάστρες των δωματίων κρέμονται μπλουζάκια που μπορείτε να αγοράσετε, ένα υπόγειο κλαμπ, το Dave Underground, με καλεσμένους DJ’s, ένα χαλαρό μπαρ,το Dave’s, κάμποσα πάρτι και μια ατμόσφαιρα «go with the flow» σε ένα ξενοδοχείο που αποτελεί την πιο φρέσκια όψη της αλυσίδας Brown.

//Dave Red Βερανζέρου 25 Αθήνα, περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Διαβάστε ακόμα: Τhe Newel Metaxourgeio. Eνα ακόμη boutique hotel στο καταπονημένο κέντρο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top