Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα του ελληνικού καρναβαλιού και για μια ακόμα χρονιά θα πλημμυρίσει κόσμο, ειδικά την τελευταία εβδομάδα. Οι προτάσεις που ακολουθούν δίνουν ιδέες για να χαρείς την πόλη όσο πιο αποκριάτικα, όσο πιο ποιοτικά, όσο πιο πατρινά γίνεται.
Σίγουρα η Πάτρα δεν είναι φαντεζί τουριστικός προορισμός, όμως έχει μπρίο που της το δίνουν οι φοιτητές της χάρη στους οποίους έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη αγορά. Έχει και «χειροποιητές» που φιλοτεχνούν καπέλα όπως το περίφημο πιλοποιείο –από το 1919- Κλαυδιανός (Κανακάρη 88, 2610 221909) που το «τρέχει» σήμερα ο απόγονος της οικογένειας, Παναγιώτης Καλογερόπουλος… Έχει τα κεριά του Γιώργου Αβράμη στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου, ο οποίος φτιάχνει αγαλματένιες δημιουργίες, συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1911. Έχει υψηλά κρασιά, όπως η οινοποιία Παρπαρούσης, που μας έμαθε τον σιδερίτη και την ξηρή μαυροδάφνη και που οι κόρες του αείμνηστου Θανάση Παρπαρούση, Εριφύλλη και Δήμητρα, συνεχίζουν την παράδοσή του.
Και βέβαια, έχει το καρναβάλι, το οποίο δεν είναι ούτε τα άρματα ούτε οι στολές: είναι οι ίδιοι άνθρωποί του. Είναι αυτοί που, όπως λέει ο αεικίνητος καρναβαλιστής, φωτογράφος και σέρφερ, Βασίλης Παπαϊωάννου, «με ανιδιοτέλεια αφιερώνουν άπλετο χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες που θα παρουσιάσουν κάθε χρόνο. Με τρεις λέξεις, το πατρινό καρναβάλι είναι παρέα, δημιουργία και χαρά». Ως Πατρινή, συμφωνώ με τον Βασίλη, όχι μόνο επειδή κατά καιρούς το καρναβάλι με έχει μεταμορφώσει, αλλά και επειδή όντως αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για να εκφράσει κανείς τη δημιουργικότητά του. Κάτι που είναι ορατό σε ομάδες, όπως οι Σφήκες, με κεντρικό πρόσωπο τη Βικτωρία Αγγελοπούλου, τέως αντιδήμαρχο πολιτισμού από το 1998 έως το 2002. Πρόσφατα οι Σφήκες παρουσίασαν την παράσταση Λυσιστράτη. Τώρα επιστρέφουν στις Σκάλες της Τριών Ναυάρχων στις 14 Μαρτίου για να παρουσιάσουν αποσπάσματα από την Αΐντα του Βέρντι και στη συνέχεια να παρελάσουν από τα Ψηλά Αλώνια στην πλατεία Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης.
Αλλά, αν δεν είσαι Πατρινός, πώς θα περάσεις καλά μέσα στη φρενίτιδα των ημερών, όπου οι τιμές ανεβαίνουν στον Θεό και η κοσμοσυρροή αναπόφευκτα κατεβάζει την ποιότητα; Το μυστικό είναι, αν σου βγαίνει, να πας στην Πάτρα την προτελευταία εβδομάδα ή έστω στις αρχές τις τελευταίας (δείτε και το επίσημο πρόγραμμα εδώ). Άλλωστε τότε είναι που γίνονται σοβαρά καρναβαλικά πάρτι και εκδηλώσεις, όπως ο -45 ετών πλέον- Λευκός Χορός (φέτος, Πέμπτη 14/3 στο Χάραμα) και ο Κόκκινος Χορός – ο πιο νεανικός (φέτος Παρασκευή 15/3 στο Royal). Εδώ αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη να ντυθεί είτε στα λευκά είτε στα κόκκινα αλλά και να απολαύσεις την έμπνευση των καρναβαλιστών. Τα Ταλέντα, πάλι, είναι ένα μπριόζικο talent σόου (φέτος Δευτέρα 11/3) που γίνεται στην παλιά πετρόχτιστη αποθήκη της Όθωνος Αμαλίας, όπου τώρα βρίσκεται το κέντρο Αστέρια. Εκεί παρελαύνουν οι Πατρινοί με ερμηνείες και χορογραφίες ξεδιπλώνοντας -τι άλλο;- τα ταλέντα τους!
Πέρα από τους χορούς και τα πάρτι, υπάρχουν και αξιόλογα μαγαζιά για φαγητό και ποτό. Είναι πολλά και καλά. Αυτά που ακολουθούν είναι τσεκαρισμένα και αγαπημένα!
Tomos
Το Tomos είναι στην πιο ήσυχη γωνιά της Τριών Ναυάρχων, μια ανάσα από τις σκάλες της, και αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες του ιδιοκτήτη, Μιχάλη Τομοποσίδη. Έχει ευγενική ατμόσφαιρα, τιμά το κρασί και την αξιοπρεπή κουζίνα, κάνοντας και ελληνικές στάσεις εν μέσω ενός διεθνούς ταξιδιού με μενού που ανανεώνεται συχνά (2610 311141).
Τerra
Όταν άνοιξε, δεν σου γέμιζε το μάτι συγκριτικά με τις «υπερπαραγωγές» της πεζοδρομημένης Ρήγα Φεραίου, καθώς βρίσκεται στο τέρμα της από την πλευρά του Αγίου Ανδρέα. Ωστόσο το αεράτο μπιστρό, με τον αυθορμητισμό και την έντεχνη απλότητά του, ζωγράφισε νέους ορίζοντες στην πατρινή γευστική σκηνή, κάτι που συνεχίζει να κάνει (2610 313000).
Κρήνη
Οι κυριακάτικες έξοδοι για μεσημεριανό φαγητό δημιούργησαν μια γενιά ιστορικών μαγαζιών. Η ιδέα εξελίσσεται και οδηγεί σε χώρους με μοντέρνα πυξίδα εκτός πόλης, όπως είναι η Κρήνη, ένα απλό –στην εμφάνιση- εστιατόριο στο ομώνυμο χωριό, κοντά στην Αχάια Κλάους με έναν κεφάτο ιδιοκτήτη που κάνει την έκπληξη, καθώς διερευνά την ελληνική κουζίνα σε εκσυγχρονισμένη εκδοχή, ενώ διοργανώνει και οινογνωσίες με ανάλογο μενού (2610 525088).
Το υπόγειο 1930
Αρκετά παλιά λεγόταν Κονταξής και θυμάμαι τους γονείς μου να πηγαίνουν εκεί, στο υπόγειο της οδού Καρόλου. Ο απόγονος της οικογένειας, ο Αντώνης Κουτσουμπελίτης, αναβίωσε τον χώρο δημιουργώντας ένα υβρίδιο ουζερί και εστιατορίου τιμώντας τα ψάρια (2610 431411).
Φαγιούμ
Οι Πατρινοί αγαπάμε το Φαγιούμ κι έχουμε τους λόγους μας. Είναι ένα από τα παλαιότερα στέκια της Πάτρας το οποίο βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό στην άνω πόλη. Η έμφαση στη λεπτομέρεια είναι εμφανής, δημιουργώντας μια θεατρική ατμόσφαιρα με γεύσεις που μυρίζουν Μεσόγειο αλλά και με ενδιαφέροντα γλυκά (2610 270557).
Τρελλή Ροδιά
Η Τρελλή Ροδιά μας μεγάλωσε και, όπως φαίνεται, θα μεγαλώσει κι άλλες γενιές στην αγαπημένη περιοχή της Παντάνασσας. Άνοιξε το 1979 με ιδιοκτήτη τον Αλέξη Σίνο και σήμερα είναι η απόδειξη του πώς ένα μαγαζί μπορεί να εξελίσσεται, χωρίς να έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα από τη διακόσμησή του με το πιάνο, το κόκκινο χρώμα και τις αφίσες (2610 225965).
Τalks
Το Talks έχει μια αστική, θα έλεγα, φυσιογνωμία που είναι ορατή στη διακόσμησή του και στο ύφος του. Βρίσκεται στην κάτω μεριά της πλατείας των Υψηλών Αλωνίων –ναι, εκείνη με το ηλιακό ρολόι-, είναι ζωντανό, έχει ωραία μουσική, ειδικά όταν παίζει ο δικός μας Γιώργος Γκανασούλης, και προτείνει αξιοπρεπή πιάτα και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (2610 311322).
Abbey
Στον χώρο του, που βγαίνει σε ένα πλατύ πεζοδρόμιο προς την πλατεία των Υψηλών Αλωνίων και είναι ωραιότατα τις ανοιξιάτικες νύχτες, όταν ζεσταίνει ο καιρός, κυριαρχούν η ζωντάνια και τα πλούσια πιάτα, ενίοτε μαξιμαλιστικά. Προσωπικά το ψηφίζω για τα κοκτέιλ του, τα οποία είναι χάρμα… ποτηριών! Άλλωστε για αυτά έχει βραβευτεί επανειλημμένα (2610 362549).
Νότος
Ένα μαγαζί που λατρεύτηκε γιατί χάρισε στην Πάτρα κάτι που της έλειπε: ένα τζαζ μπαρ το οποίο μετρά κοντά τριάντα χρόνια ζωής και δεν το βάζει κάτω. Οι μουσικές είναι φυσικά το φόρτε του, καθώς διοργανώνει και live. Ο χώρος έχει κάτι από Νέα Ορλεάνη, τα ποτά είναι άψογα και η ατμόσφαιρα χαλαρή. Το φετινό του αποκριάτικο πάρτι θα γίνει την Τετάρτη 13/3, εννοείται για μεταμφιεσμένους (261 062 1181).
Αργώ
H Aργώ είναι ένας προορισμός που συνδέθηκε με οικογενειακές εκδηλώσεις μας και σε όλες τις περιστάσεις υπερέβη τις προσδοκίες μας. Θα πας εκεί για ψάρι και αν πετύχεις και ψαρόσουπα, απλά λες «ναι», όπως και στα υπόλοιπα πιάτα, γιατί είναι έντιμα, νόστιμα και οικονομικά με θέα τη θάλασσα, αφού το εστιατόριο βρίσκεται στην περιοχή της μαρίνας. argopatras.gr
Λαβύρινθος
Ονομάζεται και ταβέρνα του Αντύπα, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1930 και φημίζεται για τα μαγειρευτά του. Ωστόσο, την τελευταία φορά που πήγα περίμενα κάτι παραπάνω στην ένταση των γεύσεων από ένα ταβερνείο που έχει γράψει ιστορία στην Πάτρα (261 022 6436).
Majestic
Ένα από τα καλά της Πάτρας είναι ο καφές της. Πού; Στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα στο Majestic, που για μας είναι απλά ο Τσιτσάρας. Αρχικά βρισκόταν στην πλατεία Τριών Συμμάχων (τη γνωστή με το ρολόι), στο ξενοδοχείο Majestic, από όπου πήρε το όνομά του. Εκεί πήγαιναν όλοι οι παλιοί Πατρινοί, γιατί ο πατέρας Τσιτσάρας, ο κύριος Γιάννης, ήταν εμβληματική προσωπικότητα. Η παράδοση συνεχίζεται, καθώς ο γιος του, ο Ηλίας, συνεχίζει ακάθεκτος, οπότε όλοι θα περάσουν από εκεί για μια καλημέρα κι έναν γρήγορο, μερακλίδικο, εσπρέσο (2610 275756).
Διαβάστε ακόμα: Νικόλας Μπαρελιέ – «Το σπίτι είναι ιερός χώρος, ποτέ δεν έρχονται φίλοι στο ξαφνικό!»