Η έκθεση του Βασίλη Καρούκ με τίτλο «Sex With the Machine» παρουσιάζεται από τις 5 Απριλίου στον χώρο τέχνης Δύο Χωριά στη Μύκονο.

  «Πόσο “εξαρτημένος” είσαι από το διαδίκτυο και το smartphone σου;». Ποια είναι η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό σου όταν κάποιος σου απευθύνει την παραπάνω ερώτηση; Είμαι σίγουρος πως σκέφτεσαι ότι δεν είσαι καθόλου εξαρτημένος ούτε από το διαδίκτυο ούτε από τα smartphone, απλώς ακολουθείς τους σημερινούς ρυθμούς που, είτε σου αρέσει είτε όχι, περνούν μέσα από το ίντερνετ και τα social media.

  Πόσο ισχύει όμως αυτό; Πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν μπήκες στο διαδίκτυο, που δεν «έφαγες» πάνω από 5 λεπτά για να βγάλεις μια ωραία φωτογραφία που θα έμπαινε στο προφίλ σου, που δεν «τρελάθηκες» όταν συνειδητοποίησες ότι ξέχασες το κινητό σου στο σπίτι; Η αλήθεια είναι πώς οι περισσότεροι από εμάς είμαστε περισσότερο «δεμένοι» στις νέες τεχνολογίες από όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Μια σχέση εξάρτησης, σχεδόν ερωτική. Σε αυτό τον κόσμο -με σαρκαστική ματιά- μας μεταφέρει η έκθεση του Βασίλη Καρούκ με τίτλο Sex With the Machine, η οποία παρουσιάζεται από τις 5 Απριλίου στον χώρο τέχνης Δύο Χωριά στη Μύκονο.

  Ο γνωστός εικαστικός, με σκωπτική διάθεση, δημιουργεί ζωγραφικά έργα -πορτρέτα- που δείχνουν ανθρώπους (συχνά γυμνούς), να κρατούν μία συσκευή και να φωτογραφίζονται με αυτήν με περισσή σεξουαλικότητα. Αλλά τι ήταν αυτό που τον ενέπνευσε για τα έργα και τον τίτλο της νέας του έκθεσης;

  Δύο από τα έργα του Βασίλη Καρούκ που θα παρουσιαστούν στον χώρο τέχνης Δύο Χωριά στη Μύκονο. Αριστερά το «She wolf» και δεξιά το «Complacency».

  «Καταρχάς, η πυρετώδης σχέση μας με το διαδίκτυο και φυσικά με τα παντός τύπου κοινωνικά δίκτυα. Κυρίως όμως, η σχεδόν ερωτική μας σχέση, με τα “νέα” μας εργαλεία περιήγησης του εικονικού αλλά και του “πραγματικού” μας κόσμου, τα smartphone» μας λέει ο Βασίλης Καρούκ και συνεχίζει: «Αυτά τα μαγικά αντικείμενα, οι μικρές μας έξυπνες μηχανές τσέπης, που επιτρέπουν στην προσωπικότητά μας, να μεταλλάσσεται, να προβάλει ρόλους, πηγαίους ή συνθετικούς και να διαχέεται μέσα σε διάφορους παράλληλους κόσμους. Σε τέτοιο βαθμό πλέον, όπου γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα τα όρια της ίδιας αλλά και των διαφορετικών κόσμων μεταξύ τους. Η έκθεση, όπως και ο τίτλος Sex With the Machine, υπαινίσσεται αυτή την δυναμική σχέση (προσωπικότητας – έξυπνων μηχανών) με χιουμοριστική και ελαφρώς ειρωνική διάθεση».

  Όσο για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, μας εξηγεί: «Αυτή η “ερωτική” σχέση, αποτελεί μια κινητήριο δύναμη, μεταξύ άλλων, αλλαγής του κόσμου μας και της ίδιας της αντίληψης μας, για το τι ακριβώς είναι η κοινωνική μας ζωή. Φυσικά αυτή η σχέση, μπορεί να γίνει και τοξική όταν κάποιος μετατρέπεται σε ένα ηδονιστικό χρήστη του εαυτού του και γίνεται ένα περιεχόμενο πληροφοριακής κατανάλωσης για τους άλλους».

  Ο γνωστός εικαστικός, με σκωπτική διάθεση, δημιουργεί ζωγραφικά έργα -πορτρέτα- που δείχνουν ανθρώπους (συχνά γυμνούς), να κρατούν μία συσκευή και να φωτογραφίζονται με αυτήν με περισσή σεξουαλικότητα.

  Αλήθεια, ποια είναι η δική του σχέση με το ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα; «Το ίντερνετ είναι μέρος της ζωής μου φυσικά, καθώς και διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Τα απολαμβάνω και τα αντιλαμβάνομαι ως απίθανα εργαλεία».

  Για τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην το ρωτήσουμε για όλη αυτή την έξαρση λογοκρισίας, που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, των social media απέναντι σε έργα τέχνης. «Είμαι αντίθετος σε κάθε λογοκρισία οποιασδήποτε έκφρασης. Η λογοκρισία, δε, αναπαραγόμενων έργων τέχνης στο διαδίκτυο είναι τουλάχιστον γελοία. Το διαδίκτυο είναι φύσει ένας ελεύθερος τόπος (οφείλει να είναι) και λόγω διάφορων αυτό-δίκαιων δήθεν αντιλήψεων που παρελαύνουν στο διαδίκτυο και αποτελούν άλλοθι για τον έλεγχο του, αυτή η ελευθερία συνεχώς συμπιέζεται».

  Ironman, 2018.

  Η έκθεση Sex With the Machine του Βασίλη Καρούκ στα Δύο Χωριά θα διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου και εκτός από τα ζωγραφικά «σέλφι», ο εικαστικός παρουσιάζει μία τοιχογραφία και ένα γλυπτό – ένα έργο παιχνίδι στρατηγικής, που ο ίδιος επινόησε και σχεδίασε, γεμάτο χειρισμούς και τεχνάσματα, που οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να παίξουν μέσα στον εκθεσιακό

   

  ⇒ Ο Βασίλης Πάτμιος Καρούκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ουτρέχτης. Η τελευταία του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα, το 2017, στη Στοά Ζερμπίνι, σ΄επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου. Ανάμεσα σε άλλες, έχει συμμετάσχει στις ακόλουθες ομαδικές εκθέσεις: Paratoxic Paradoxes, Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα, 2017), Nterti Humanism, Αίθουσα Τέχνης Fagionato (Λονδίνο, 2011), Others, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης RISO (Παλέρμο, 2010), Heaven, 2η Μπιενάλε της Αθήνας, (Αθήνα, 2009), Destroy Athens, 1η Μπιενάλε της Αθήνας (Αθήνα, 2007).

   

  Sex With the Machine του Βασίλη Καρούκ
  Που: Δύο Χωριά, Μύκονος, diohoria.com
  Πότε: Από τις 5 Απριλίου έως τις 23 Μαΐου.
  Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε εδώ.

   

  Διαβάστε ακόμα: Ασπρόμαυρες ματιές στην Αθήνα που δεν γνωρίσαμε

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top