Ο Μιχάλης Καγιάννης (Chivas Regal Brand Ambassador εν Ελλάδι) και ο Κίμων Φραγκάκης ήταν οι οικοδεσπότες του σεμιναρίου.

Παρακολούθησα το σεμινάριο blending του Chivas που συνδιοργανώθηκε από το Andro και δηλώνω ενθουσιασμένος από την fine drinking εμπειρία, ακόμα και υπό την συνθήκη του διαδικτυακού «συνέρχεσθαι». Ύστερα από το σεμινάριο, το μόνο που αναρωτιόμουν ήταν πότε θα καταφέρω να πάρω μέρος σε ένα αντίστοιχο event δια ζώσης, ώστε να απολαύσω τη μυσταγωγία μιας ποτογνωσίας εκλεκτών spirits, με σοφιστικέ παρέα.

Αρχικά παρέλαβα σπίτι μου το ειδικό blending kit, το οποίο περιείχε πέντε μικρά μπουκάλια από malt και grain ουίσκι, το Chivas 12 Ετών, το Chivas 13 Ετών, δύο μινιατούρες από το περίφημο Chivas Mizunara, τέσσερα ποτήρια γευσιγνωσίας, και ένα blending cup μαζί με τον γυάλινο δοσομετρητή. Λίγη ώρα πριν την έναρξη του online event, έστησα στο γραφείο μου το blending mat, τοποθέτησα πάνω του τα μπουκάλια και τα ποτήρια όπως υποδείκνυαν οι οδηγίες, αράδιασα στο πλάι τις blending cards και περίμενα ανυπόμονα να ξεκινήσουμε.

Το blending δεν είναι μια απλή προσθετική άσκηση, αλλά μια δημιουργική διαδικασία. Μια μικρή αλλαγή στις αναλογίες, μπορεί να σημαίνει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα στο ποτήρι μας. Ωστόσο, δεν θα υπήρχε ουσιαστικός λόγος να παραχθεί ένα blend, όπως λένε οι Σκωτσέζοι, αν το επιγέννημα της ένωσης δεν ήταν κάτι εξαιρετικό. Ο Μιχάλης Καγιάννης (Chivas Regal Brand Ambassador εν Ελλάδι) το συνόψισε ως εξής: ένα blend οφείλει να είναι καλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους στοιχείων του.

Ένα blend οφείλει να είναι καλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους στοιχείων του.

Η διαδραστικότητα του σεμιναρίου αποδείχθηκε εξόχως σημαντική για τους συμμετέχοντες.

Η σύντομη παρουσίαση του οίκου Chivas μας ταξίδεψε στην Σκωτία, στα αποστακτήρια του οίκου. Η εισαγωγή αυτή ήταν καθοριστική για να αντιληφθούμε το ιστορικό πλαίσιο και το terroir του αποστάγματος, αλλά με έκανε να θέσω και σαν προτεραιότητα, ένα θεματικό ταξίδι γύρω από το ουίσκι στην Σκωτία, όταν καταφέρουμε να ταξιδέψουμε ξανά.

Ο Μιχάλης Καγιάννης μας εξήγησε συνοπτικά την διαδικασία παραγωγής ενός αποστάγματος, ξεκινώντας από την βυνοποίηση των σιτηρών και φτάνοντας ως την απόσταξη σε πανέμορφους χάλκινους άμβυκες. Επίσης, μας τόνισε ότι ένα ουίσκι, για να χαρακτηριστεί ως σκωτσέζικο ουίσκι θα πρέπει να παλαιωθεί κατ’ ελάχιστον τρία έτη σε βαρέλι, παρότι κανένας σοβαρός οίκος δεν θα το άφηνε τόσο λίγο.

Ενα ουίσκι, για να χαρακτηριστεί ως σκωτσέζικο ουίσκι θα πρέπει να παλαιωθεί κατ’ ελάχιστον τρία έτη σε βαρέλι.

Το συλλεκτικό blending kit της Chivas περιείχε όλα τα χρειώδη για τους επίδοξους «αρτίστες» του blending.

Στα βαρέλια, χάνεται ένα όχι αμελητέο ποσοστό του υγρού το οποίο πολύ απλά εξατμίζεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα όταν μιλάμε για ένα ουίσκι που έχει παλαιώσει 12 χρόνια, να απουσιάζει περίπου το 30% του αρχικού περιεχόμενου. Οι Σκωτσέζοι το ονομάζουν “the Angels’ share” (το μερίδιο των αγγέλων) και με το φλεγματικό τους χιούμορ λένε πως “οι άγγελοι πίνουν πολύ, αλλά αφήνουν το καλύτερο για τον άνθρωπο”.

Καγιάννης και Φραγκάκης συζήτησαν τις διαφορές μεταξύ των malt και των grain ουίσκι. Ένα malt με προσωπικότητα είναι πιο στιβαρό, με πλούσιο χαρακτήρα και γεμάτη γεύση, ενώ, το grain χαρακτηρίζεται συχνά από απλότητα, απαλότητα και ανθικά στοιχεία, και λειτουργεί περισσότερο ως καμβάς για τα κορυφαία blends.

Κατόπιν, περάσαμε στην γευσιγνωσία. Πήραμε τις blending cards μας και ετοιμαστήκαμε να εξετάσουμε, να δοκιμάσουμε και να σημειώσουμε τέσσερα στοιχεία. Το χρώμα, το άρωμα, την γεύση και την επίγευση. Φυσικά, δεν ήμασταν όλοι το ίδιο εκπαιδευμένοι. Όσο περισσότερο εξασκείται κανείς, τόσο περισσότερες γεύσεις και αρώματα μπορεί να αντιληφθεί και να συσχετίσει.

Όσο περισσότερο εξασκείται κανείς στο tasting και στο blending, τόσο περισσότερες γεύσεις και αρώματα μπορεί να αντιληφθεί και να συσχετίσει.

Thumbs up σημαίνει: πάμε να φτιάξουμε τα δικά μας blend.

Δοκιμάσαμε τις μινιατούρες των malts και ενός grain ουίσκι που αντιστοιχούσαν στο floral, το citrus, το creamy, το fruity και το smoky προφίλ -το τελευταίο ήταν και το προσωπικό μου αγαπημένο. Σε μια γευσιγνωσία, είναι σημαντικό να καθαρίζεις την παλέτα σου από δοκιμή σε δοκιμή και να διατηρείς την νηφαλιότητά σου ως το τέλος, ή… περίπου ως το τέλος. Έτσι, μάθαμε ότι για να «καθαρίσουμε» και να επαναφέρουμε τη γεύση και την όσφρησή μας, μπορούμε να πιούμε και να μυρίσουμε λίγο νερό, κόκκους καφέ ή ακόμα και το δέρμα μας, αφού έχει το ίδιο pH με την μύτη.

Κατά την γνώμη μου, μια πολύ σημαντική σημείωση σχετική με το χρώμα, για κάθε έναν από εμάς που πίνει ουίσκι, ήταν να παρατηρούμε αν υπάρχει μια πράσινη ανταύγεια στο λεπτό “στεφάνι” που ξεχωρίζει στην κορυφή του χρυσαφένιου αποστάγματος, για να βεβαιωθούμε πως το ουίσκι που μας έχουν σερβίρει είναι παλαιωμένο.

Είχε έρθει η στιγμή για το κυρίως θέμα, η ώρα να φτιάξουμε το δικό μας blend. Ο στόχος ήταν να δημιουργήσουμε με γνώμονα τα δικά μας θέλω, όμως, ο Chivas Ambassador μας έδωσε μερικές συμβουλές περί blending: Πρώτον, να μην ακούμε συμβουλές! Δεύτερον, να προσέχουμε τα καπνιστά malts και να τα μεταχειριζόμαστε με ρέγουλα, γιατί χρειαζόμαστε την αρρενωπότητα τους, αλλά δεν πρέπει να ισοπεδώνουν τα υπόλοιπα στοιχεία της “παλέτας” (κάτι που εύκολα μπορεί να μας ξεφύγει). Τρίτον, χρειάζεται μια γενναία μεζούρα από ανθικό, grain whisky που θα λειτουργήσει ως καμβάς για τα malts. Τέλος, μας τόνισε ότι τα φρουτώδη malts αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους που δίνουν στρογγυλάδα και στυλ στα πλέον ισορροπημένα blends.

Σε ένα ισορροπημένο blend, βοηθά μια γενναία μεζούρα από ανθικό, grain whisky που θα λειτουργήσει ως καμβάς για να “ζωγραφίσουν” τα malts.

To πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο blending του Andro και του Chivas στέφθηκε με επιτυχία.

Αποτολμώντας να φτιάξω το δικό μου blend, ένιωσα έναν υφέρποντα ενθουσιασμό,  αφού έβαζα την δική μου νότα σε κάτι τόσο ιδιαίτερο, όπως ένα ουίσκι. Διάβαζα τις σημειώσεις από τα blending cards, και ταυτόχρονα άφηνα το ένστικτο μου να με οδηγήσει στις δικές μου αναλογίες. Όταν πλέον το blend μου ήταν έτοιμο, το εμφιάλωσα με υπερηφάνεια. Η χαρά του να μαθαίνεις, να συμμετέχεις και να δημιουργείς κάτι καινούριο μέσα στην καραντίνα, ήταν αναζωογονητική. Ανυπομονούσα να μιλήσω με τους φίλους μου και να μοιραστώ το δικό μου blend μαζί τους.

Στην συνέχεια, δοκιμάσαμε το ολοκαίνουριο 13άρι Chivas: Μέρος του blend έχει παλαιώσει σε βαρέλια που πριν περιείχαν Olorosso Sherry (ένας ενισχυμένος οίνος που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και τα διαποτίζει με το ιδιοσυγκρασιακό του άρωμα). Το Chivas Extra 13 είναι πλούσιο, γεμίζει γενναιόδωρα το στόμα, αλλά ταυτόχρονα είναι απαλό, δομημένο και γλυκόπιοτο. Όντας όχι πολύ ακριβότερο από το κλασικό 12ρι, το 13ρι έχει και συμφέρουσα σχέση ποιοτητας – τιμής.

Όταν πλέον το blend μου ήταν έτοιμο, το εμφιάλωσα με υπερηφάνεια.

Είχαμε ξεχάσει κάτι; Ασφαλώς, το Chivas Regal Mizunara, ένα εκλεπτυσμένο blend που κυκλοφόρησε αρχικά στην Ιαπωνία και οι γνώστες μπορούν να το βρουν πια σε καλές κάβες και στην Ελλάδα. Έχει παλαιωθεί σε ιαπωνικά, δρύινα βαρέλια ωστόσο παραμένει ένα σκωτσέζικο ουίσκι με λίγο πιο εξωτικό χαρακτήρα. Η ιαπωνική δρυς είναι πιο πορώδες ξύλο σε σχέση με την ευρωπαϊκή ή την αμερικανική δρύ, ωστόσο διαθέτει περίσσευμα χαρακτήρα. Ακόμα και οι Ιάπωνες βαρελοποιοί την απέφευγαν μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, διότι έχανε αρκετή ποσότητα και δεν συνέφερε.

Καθώς ο Chivas brand ambassador ξεδίπλωνε τις αρετές του Mizunara, ο εκδότης του Andro χάθηκε προς στιγμήν από τους δέκτες μας για να επανεμφανιστεί σε λίγα λεπτά φορώντας ένα αυθεντικό βαρύ κιμονό (!), για να τιμήσει όπως είπε το ιαπωνικό στοιχείο του διαφορετικού αυτού ουίσκι. Η εμφάνιση… σαμουράι δεν ήταν η μοναδική στυλιστική πινελιά της βραδιάς. Αρκετοί συμμετέχοντες, παρότι σπίτι τους, είχαν ντυθεί για την περίσταση με κομψά ρούχα, ακόμα και με σμόκιν, για να δώσουν έναν εορταστικό τόνο στο σεμινάριο. Στο τέλος της βραδιάς, ο Κίμων Φραγκάκης ανακήρυξε μεταξύ σοβαρού και αστείου και τον πιο stylish συμποσιαζόμενο.

Στο τέλος της βραδιάς ανακηρύχθηκε -μεταξύ σοβαρού και αστείου- και ο πιο stylish συμποσιαζόμενος.

Αντί επιλόγου, φτιάξαμε ένα σπιτικό highball βάζοντας εκλεκτό πάγο σε ένα ψηλό ποτήρι, μια παγωμένη premium σόδα που υπήρχε στο blending kit και μια δόση Chivas Regal Mizunara. Ακόμα και στη δοσολογία του ποτού, στη θερμοκρασία της σόδας, στην καθαρότητα του πάγου και στη σειρά με την οποία προστίθενται τα συστατικά, κρύβονται αρκετά μυστικά που μεγιστοποιούν την απόλαυση και οι παρουσιαστές τα μοιράστηκαν μαζί μας.

Κλείνοντας, ένιωθα πια ιδιαίτερη ευφορία για την εμπειρία που είχα αποκομίσει, και ανυπομονούσα για το επόμενο σεμινάριο. Όσο απολάμβανα το highball, με την κάμερα πλέον κλειστή, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα είναι το long drink που θα ζητήσω στην πρώτη μου έξοδο μετά το πέρας του εγκλεισμού.

 

Διαβάστε ακόμα: Chivas Regal Mizunara – το σοφιστικέ ουίσκι που ωριμάζει σε ιαπωνικά βαρέλια.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top