Ο Παΐσιος Μεντεσίδης στο ατελιέ του στο Χαλάνδρι, που για μια ημέρα έγινε και κουζίνα και τραπεζαρία.

«Γεννήθηκα για να είμαι καλλιτέχνης» μας είχε πει πριν από μερικούς μήνες και η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να πηγαίνεις κόντρα σε αυτό για το οποίο προορίζεσαι. Ο Παΐσιος Μεντεσίδης είναι ένας από τους πλέον ταλαντούχους και αντισυμβατικούς σχεδιαστές κοσμημάτων, λάτρης του στυλ και του design. Οι δημιουργίες του, που «γεννιούνται» καθημερινά στο ατελιέ του, ξεχειλίζουν από ροκ αισθητική, κομψότητα και ολίγη γοητευτική «αλητεία».

Για μια ημέρα, όμως, αποφάσισε να αλλάξει για λίγο την καθημερινότητά του. Άλλωστε δεν είναι μόνο λάτρης της τέχνης του κοσμήματος, αλλά και αυτής του φαγητού. Έτσι κάλεσε το crew του -κολλητούς και συνεργάτες- στο ατελιέ, κι εκτός από κοσμήματα, δημιούργησαν και homemade street food, που συνόδευσε με παλόμες με premium τεκίλα Patrón.

«Ηλεκτρισμένα» κοκτέιλ, καθώς τα αρώματα της φρέσκιας αγαύης και οι δόσεις εσπεριδοειδών της Patrón Silver «εκρήγνυνται» στο χαμηλό ποτήρι, χαρίζοντας μια βελούδινη και φρέσκια αίσθηση στον ουρανίσκο. Άλλωστε αυτή η φρεσκάδα, η ισορροπία στη γεύση και η εκλεπτυσμένη νοοτροπία της, έκανα την Patrón τη Νο1 ultra premium τεκίλα στον κόσμο.

Η premium τεκίλα Patron Silver υποδέχθηκε τους καλεσμένους αυτού του ιδιαίτερου γεύματος, καθώς αποτέλεσε τη βάση για τις «εκρηκτικές» παλόμες.

– Με ποια κριτήρια συνθέτεις το «μπουκέτο» των καλεσμένων σου; 

Πρωταρχικό κριτήριο στην επιλογή των ανθρώπων που επιλέγω να περάσω τον ελεύθερο μου χρόνο και να φάω μαζί τους, είναι να μου φτιάχνουν την διάθεση μετά από μια δύσκολη μέρα. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι οι φίλοι μου. Γενικότερα επειδή οι ρυθμοί του εργαστηρίου είναι έντονοι μέσα στην μέρα, για μένα οι συναντήσεις μετά απαιτούν χαλαρότητα και οικειότητα.

«Ξέρεις ότι όσο πιο διαφορετικές είναι οι προσωπικότητες που θα συγκεντρωθούν σε μια μάζωξη, τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα είναι και η έκβαση της βραδιάς».

Ο οικοδεσπότης με την παρέα του απολαμβάνουν κοκτέιλ με premium τεκίλα Patron Silver.

– Συμφωνείς ότι το ετερόκλητο μίγμα ηλικιών, εθνοτήτων, επαγγελμάτων, ακόμα και ερωτικών προτιμήσεων είναι η κατάλληλη μαγιά για ένα πετυχημένο dinner party;

Φυσικά και συμφωνώ! Εξάλλου όλοι έχουμε μεγαλώσει και γαλουχηθεί μέσα σε οικογενειακά τραπέζια με ξεκάθαρα ετερόκλητο μείγμα. Όλοι δεν είχαμε μια καρικατούρα θείο που μίλαγε πάντα για πολιτική και ήθελε να κάτσει με την νεολαία; Μια θεία με κρεπαρισμένο μαλλί που σου τσιμπούσε μονίμως τα μάγουλα και μια μαμά που την μια στιγμή την έβλεπες να κόβει σαλάτα, την άλλη να τηγανίζει πατάτες και μέχρι να γυρίσεις το κεφάλι σου είχε διακτινιστεί δίπλα στον μπαμπά που έψηνε; Όλα αυτά προφανώς και έχουν παίξει ρόλο στο ενήλικο υποσυνείδητο μας και μας συντροφεύουν σε κάθε μάζωξη. Ίσως αποτελούν ξεκάθαρα και τον κοινωνικό μας περίγυρο. Ή κάτι βαθιά μέσα μας, επιζητά την ποικιλομορφία όταν πρόκειται για dinner parties ή γιορτινά τραπέζια. Γενικότερα ξέρεις ότι όσο πιο διαφορετικές είναι οι προσωπικότητες που θα συγκεντρωθούν σε μια μάζωξη, τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα είναι και η έκβαση της βραδιάς. Άσε που θα χρειαστεί να πίνεις και λιγότερο, για να καταφέρνεις να παίρνεις μέρος σε όλα τα πηγαδάκια.

Το μενού είχε homemade χοτ ντογκ.

– Σύστησε μας στο crew σου που φιλοξενείς σήμερα στο ατελιέ. 

Όταν έμαθα για την συνέντευξη και το θέμα της, χρειάστηκα πέντε μόνο λεπτά για να διαμορφώσω την παρέα που θα ήθελα να πιω και να φάω μαζί της στο εργαστήριο εκείνη την ημέρα. Αρχικά χρειάστηκα δευτερόλεπτα για σκεφτώ ότι θέλω μαζί μου πρώτα την Μαλεβή, το άλλο μου μισό σε όλο το brand και στην ζωή. Έπειτα την σύνθεση ολοκλήρωσαν η Τζίνα, βοηθός μου και συνεργάτης μου στο κομμάτι του εργαστηρίου. Ο κολλητός και από Ιούνιο κουμπάρος μου, γνωστός DJ στα Αθηναϊκά στέκια και ιδιοκτήτης του Nazare Surf bar, Μike Karkas. Kαι τέλος το δώρο μας για το 2024, όπως φροντίζουμε συχνά να του λέμε, o Fabio ο οποίος φροντίζει για τα μαγικά βίντεο και εικόνες που βλέπετε στο Paisios Mentesidis. Για να είμαι 100% ειλικρινής θα ήθελα να είναι και άλλοι φίλοι μαζί μου, αν χωρούσαν φυσικά στο εργαστήριο.

Καρέ καρέ η «συνταγή» της Paloma με βάση την premium τεκίλα Patrón.

– Με τι κοκτέιλ θα υποδεχθείς το crew στο ατελιέ σου;

Με μια Paloma με βάση την premium τεκίλα Patron Silver. Σε ένα highball ποτήρι με αλατισμένο χείλος και πάγο, βάζουμε 50ml Patron Silver, 10ml lime, απογεμίζουμε με grapefruit soda και γαρνίρουμε με φλούδα grapefruit.

«Όνειρο μου να δημιουργήσω ένα μεγάλο εργαστήρι όπου θα φωνάζω τους φίλους μου και θα μαγειρεύουμε και θα τρώμε όλοι παρέα».

Ο Παΐσιος με το crew του: Μαλεβή Σπένδου, Fabio Kraniotis, Μike Karkas και Tζίνα Ματθαιοπούλου.

– Μαζεύεστε συχνά για ποτό και φαγητό στο ατελιέ;  

Καιρό ήθελα να κάνω μια μικρή, αυθόρμητη γιορτή στο εργαστήριο όπου θα μαγειρέψω και θα πιω με όλους μου τους φίλους μαζί. Αποτελεί όνειρο μου στο μέλλον, η δημιουργία ενός χώρου-εργαστηρίου, όπου στο τέλος της ημέρας θα φωνάζω τους φίλους μου και θα μαγειρεύουμε και θα τρώμε όλοι παρέα. Ελπίζω αυτή η φωτογράφηση να ήταν το έναυσμα για κάτι τέτοιο!

«Το ιδανικό απεριτίφ, πρέπει οπωσδήποτε να σε ξεδιψάει, να σε χαλαρώνει και να σου δημιουργεί την επιθυμία για ότι πρόκειται να ακολουθήσει», λέει ο Παΐσιος.

– Ποιο είναι το ιδανικό απεριτίφ προτού καθίσει η παρέα στο τραπέζι; 

Το ιδανικό απεριτίφ πρέπει οπωσδήποτε να σε ξεδιψάει, να σε χαλαρώνει και να σου δημιουργεί την επιθυμία για ότι πρόκειται να ακολουθήσει. Ένα παιχνιδιάρικο κοκτέιλ για πιο χαλαρά ή μια δροσιστική τεκίλα για πιο ροκ καταστάσεις, είναι πιστεύω οι ιδανικές επιλογές.

– Με τι μπουκιές το συνοδεύεις; 

Πάντα προτιμώ κάποιο πλατώ με ιδιαίτερα τυριά, αλλαντικά ή ιταλικές γεύσεις και κυρίως μικρές μπουκιές πίτσας με αγνά υλικά. Το ζητούμενο βέβαια είναι να μην χορτάσει η παρέα προτού καθίσει στο τραπέζι. Γιατί μεταξύ μας κανείς δεν μπορεί να είναι φειδωλός μπροστά σε ένα πλούσιο πλατώ.

Χοτ ντογκς με το καμινέτο; Όλα μπορούν να συμβούν στο ατελιέ ενός ροκ καλλιτέχνη.

– Μαγειρεύεις για τον εαυτό σου; 

Μαγειρεύω πολύ συχνά για τον εαυτό μου, με τον εαυτό μου. Για μένα η μαγειρική αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας και αποθεραπείας μετά την δουλειά. Συνήθως αναζητώ συνταγές και νέα πράγματα καθώς σκρολάρω καθημερινά στα social, και την επόμενη μέρα αγοράζω πράγματα για να δοκιμάσω να φτιάξω τις συνταγές που είδα. Κάποιες φορές πετυχαίνουν, κάποιες όχι.

– Αποκάλυψε μας μια μικρή πολυτέλεια που προσφέρεις στον εαυτό σου.

Υπερισχύει πάντα το κομμάτι της περιέργειας. Όταν μου δίνεται η δυνατότητα να αγοράσω κάτι, θα πάρω πάντα τα πιο περίεργα πράγματα. Θα πάω σε ένα ‘ψαγμένο’ σουπερμάρκετ ή ένα ντελικατέσεν  και θα αγοράσω διάφορα τυριά, αλλαντικά, μαρμελάδες, κ.α. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μου αρέσει τίποτα μετά, αλλά τουλάχιστον θα το έχω δοκιμάσει. Πολλές φορές η σύντροφος μου μου ζητάει να πάρω δύο τρία αναγκαία πράγματα από το σουπερμάρκετ και εγώ γυρνάω σπίτι με σπαράγγια, εξωτικά φρούτα ή καλά κρασιά  Στην τελική θα τρώω Δευτέρα με Παρασκευή μπανάνες και τα σαββατοκύριακα μου μάνγκο και παπάγιες. Αυτή είναι η ζωή!

«Τα χοτ ντογκ είναι μια ονειρεμένη γουρουνιά, την οποία μπορείς να κάνεις με διάφορες παραλλαγές. Όμως ξέρεις πως η καλύτερη είναι και η πιο απλή: φρέσκο μπριός ψωμάκι, λουκάνικο, κέτσαπ και μουστάρδα».

«Μαγειρεύω πολύ συχνά για τον εαυτό μου, με τον εαυτό μου. Για μένα η μαγειρική αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας και αποθεραπείας μετά την δουλειά», λέει ο Παΐσιος.

– Για ένα ρομαντικό δείπνο τί γεύσεις προτιμάς; 

Επειδή δεν ξέρεις ποτέ πως μπορεί να καταλήξει ένα ρομαντικό δείπνο, θα επέλεγα κυρίως ελαφριά γεύματα. Τώρα αν πρέπει να επιλέξω μια κουζίνα, σίγουρα αυτή θα ήταν η Ιταλική και όλες οι γεύσεις της για σίγουρα αποτελέσματα. Ίσως κάποια ελαφριά και νόστιμη μακαρονάδα συνοδευόμενη από ένα καλό κρασί.

– Μοιράσου μαζί μας μια αγαπημένη σου συνταγή με μόλις τρία υλικά. 

Αν πούμε ότι τα αυγά, η ζάχαρη και το αλεύρι θεωρούνται ως βασικά συστατικά του πάγκου τότε η αγαπημένη μου συνταγή είναι το San Sebastian Cheesecake που φτιάχνεται εύκολα με μόλις δύο υλικά, heavy cream και cream cheese. Γενικότερα όποτε θέλω να εντυπωσιάσω και να πάω μια γρήγορη συνταγή σε τραπέζια που είμαι καλεσμένος, φροντίζω να έχω φτιάξει το αγαπημένο μου cheesecake. Δεν υπάρχει τραπέζι που να έχει σερβιριστεί και να έχει μείνει έστω και ένα κομμάτι. Μιλάμε για σίγουρη επιτυχία!

Τα χοτ ντογκ για τον Παΐσιο είναι μια ονειρεμένη «γουρουνιά».

– Σήμερα τρώμε χοτ ντογκ. Τι σου αρέσει πιο πολύ στη «γουρούνια» αυτή; Πως το σερβίρεις συνήθως;

Για την σημερινή μέρα, έψαχνα να βρω μια εύκολη και γρήγορη λύση στο να φτιάξω κάτι που θα ευχαριστήσει την παρέα μου. Παράλληλα να μπορεί να γίνει πρακτικά στο εργαστήριο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων. Έτσι σκέφτηκα τα αγαπημένα σε όλους μας χοτ ντογκ. Τα οποία έχουν ταυτιστεί με άπειρες αναμνήσεις σε συναυλίες, πάρτυ και μεταμεσονύκτιες λιγούρες. Πρόκειται για μια ονειρεμένη γουρουνιά, την οποία μπορείς να κάνεις με διάφορες παραλλαγές. Όμως ξέρεις πως η καλύτερη είναι και η πιο απλή: Φρέσκο μπριός ψωμάκι, λουκάνικο, κέτσαπ και μουστάρδα. Βέβαια ως πιο μερακλής για σήμερα πρόσθεσα και μια δική μου αγαπημένη συνταγή που είναι χειροποίητη πίκλα κρεμμύδι, και μαγιονέζα. Τα χοτ ντογκ θεωρώ πως πρέπει να σερβίρονται μόνα τους πάνω σε μια χαρτοπετσέτα.

Ο κοσμηματοποιός εν ώρα δράσης.

– Τα κοσμήματα που δημιουργείς είναι ροκ. Τι λες, υπάρχουν ροκ φαγητά και ποτά;

Νομίζω πως κάθε τι που σε κάνει να βγαίνεις από τα όρια σου και οι έντονες συγκινήσεις, σε κάνουν να νιώθεις και να αισθάνεσαι ροκ. Άρα το «ροκ» μπορεί να εννοηθεί και ως συναίσθημα. Τουλάχιστον εγώ φροντίζω να ζω και να αισθάνομαι «ροκ». Οπότε για μένα ένα καυτερό φαγητό και το συναίσθημα που θα νιώσεις μόλις το φας ή ένα σφηνάκι τεκίλα θεωρούνται «ροκ».

«Μου αρέσει όταν μαγειρεύω να σερβίρω μέσα από την κατσαρόλα, γιατί έτσι κανείς δεν αισθάνεται ξεχωριστός ή ριγμένος. Όλοι αποτελούν μέρος της ιεροτελεστίας  που αποκαλούμε φαγητό με την οικογένεια ή φίλους».

Ένα δροσερό και εύκολο κοκτέιλ με super premium tequila Patrón και τόνικ είναι το καλύτερο ποτό για ένα μεσημέρι με φίλους.

– Τί έχεις πάντα στο ψυγείο σου και «επιστρατεύεις» για αυτοσχέδια απεριτίφ όταν περνάνε φίλοι στο ξαφνικό;

Στο ψυγείο μου υπάρχει πάντα ένα κεφάλι παρμεζάνα (πεσκέσι από την θεία μου στην Ιταλία), προσούτο και βαζάκια χειροποίητης σάλτσας ντομάτας που φτιάχνω. Οπότε ξέρω σίγουρα πως σε απροειδοποίητες εφόδους ή ξαφνικές μαζώξεις είναι εύκολο να τους ταΐσω πίτσα. Γενικότερα φροντίζω στο ψυγείο μου να υπάρχει πληθώρα υλικών που μπορούν να διευκολύνουν τις αυθόρμητες αναλαμπές μου στο να δημιουργήσω κάτι.

Ανάμεσα στους επισκέπτες του Παΐσιου Μεντεσίδη και ο Κίμων Φραγκάκης.

– Πες μας τις «μυστικές διευθύνσεις» απ’ όπου ψωνίζεις. 

Αν μου υποσχεθείτε ότι θα παραμείνουν μυστικές, θα τις πω. Κάθε εβδομάδα φτιάχνω μια λίστα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις στο ψυγείο του σπιτιού μου. Έπειτα επισκέπτομαι τοπικά μανάβικα και σουπερμάρκετ από όπου ψωνίζω τα υλικά αυτής της λίστας. Γενικότερα δεν είμαι φαν της λαϊκής και της βαβούρας της, οπότε διαλέγω την αίγλη ενός τοπικού/ συνοικιακού μανάβικου για φρέσκα φρούτα και λαχανικά.  Στον Πειραιά, που μένω κοντά στο λιμάνι, υπάρχει πληθώρα από καλά οικογενειακά μανάβικα με φρέσκες και διαλεγμένες πρώτες ύλες. Εκεί θα βρεις επιπλέον ξηρούς καρπούς, ελιές, υλικά για σάλτσες και μπαχαρικά.

– Αγαπημένο σου ντελικατέσεν;

Ένα από τα καλύτερα είναι το Troufa Local Deli στο Παλαιό Φάληρο, που αποτελεί τον παράδεισο των τυριών και των αλλαντικών. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Τέλος μια μυστική διεύθυνση που αξίζει να τσεκάρεις και να περιηγηθείς για ώρες ανακαλύπτοντας πράγματα, είναι το Wok Shop στο Σύνταγμα. Το επισκέπτομαι συχνά για να φάω μια από τις πιο κολασμένες ανακαλύψεις -τα mochi!

«Όσο περισσότερα έχει πάνω ένα τραπέζι, τόσο το καλύτερο» μας λέει.

– Ποια είναι η φιλοσοφία σου στο στρώσιμο του τραπεζιού; Σου αρέσει η επισημότητα, η παράδοση, τα ανατρεπτικά ταιριάσματα ή κάτι άλλο;

Αν με τον όρο «παράδοση» εννοούμε την πιο χωριάτικη προσέγγιση και στυλ, τότε σίγουρα προτιμώ αυτόν τον τρόπο. Αν θυμάμαι κάτι από τα οικογενειακά τραπέζια και στρωσίματα, είναι το σερβίρισμα των μακαρονιών μέσα από την κατσαρόλα. Ποιος δεν θυμάται το παραδοσιακό γιουβέτσι, αχνιστό στην μέση του τραπεζιού, μέσα στην γάστρα; Μου αρέσει όταν μαγειρεύω να σερβίρω κι εγώ μέσα από την κατσαρόλα. Γιατί έτσι κανείς δεν αισθάνεται ξεχωριστός ή ριγμένος. Όλοι αποτελούν μέρος, αυτής της ιεροτελεστίας  που αποκαλούμε φαγητό με την οικογένεια ή φίλους. Επιπλέον λατρεύω την πληθώρα. Όσο περισσότερα έχει πάνω ένα τραπέζι, τόσο το καλύτερο! Γιατί πέρα από το στομάχι, φροντίζουμε να χορταίνει και το μάτι. Σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια, κάθομαι στρατηγικά στην μέση, για να έχω άμεση πρόσβαση σε όλα!

Σφυριά, μπότες και τεκίλες στο Χαλάνδι.

– Σε εμπνέει να μαγειρεύεις μόνος, συγκεντρωμένος και τελειομανής, ή προτιμάς το χαλαρό τσιμπολόγημα με φίλους και ποτό γύρω από την κουζίνα καθώς ετοιμάζεις κάτι απλό και παρεΐστικο;

Αγαπημένη μου συνήθεια είναι τα ψησίματα και τα μπάρμπεκιου σε αυλές. Να ψήνουμε και να τσιμπολογάμε όλοι πάνω από την ψησταριά.  Οπότε αν είχα να επιλέξω θα επέλεγα αυτήν την πιο παρεΐστικη και απλή προσέγγιση. Εξάλλου είναι πιο εύκολο οι μαζώξεις να συνοδευτούν από ένα, δύο ποτάκια παραπάνω.

«Είμαι απρόβλεπτος στο κομμάτι που αφορά την μουσική. Συνήθως ταιριάζω το είδος της κουζίνας που θα μαγειρέψω, με το είδος της μουσικής που θα ακούσω».

Μια από τις αγαπημένες του συνήθειες είναι τα ψησίματα και τα μπάρμπεκιου σε αυλές με φίλους.

– Τι μουσική ακούγεται στα dinner parties σου;

Είμαι απρόβλεπτος στο κομμάτι που αφορά την μουσική. Συνήθως ταιριάζω το είδος της κουζίνας που θα μαγειρέψω, με το είδος της μουσικής που θα ακούσω. Ας πούμε όταν μαγειρεύω Ιταλικές συνταγές, θα βάλω να παίζουν στο background ιταλικές μελωδίες. Όταν ψήνω κρέατα θα παίζω ροκ / country ή όταν φτιάχνω γλυκά γαλλικά τραγούδια. Συνήθως όταν μαζευόμαστε για φαγητό παίζει κάποια χαλαρή playlist, βασισμένη στην θεματολογία της βραδιάς σαν χαλί για να συντροφέυει τις κουβέντες μας.

Η Patrón είναι ένα premium απόσταγμα που ειδικά στην reposado εκδοχή του, πινεται και σκέτο.

– Ποια είναι τα μυστικά σου στην κουζίνα; Χάρισε μας ένα tip που «κάηκες» για να μάθεις. 

Η κουζίνα θέλει μεράκι, περιέργεια, υπομονή και όρεξη. Μιλώντας ξεκάθαρα σε ερασιτεχνικό πλαίσιο. Ορμώμενος λοιπόν από το κομμάτι της περιέργειας και της αναζήτησης ένα πράγμα που έχω εξελίξει και με λες και ‘pro’ είναι το κομμάτι των αυγών. Έχω καεί κυριολεκτικά και μεταφορικά για να φτιάξω τα τέλεια scrambled eggs ή το τέλειο αυγό ποσέ. Δεν είναι εύκολο γιατί τα αυγά αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας μας καθώς και μια εύκολη γρήγορη λύση. Γι’ αυτό και θεωρώ επιτυχία να είναι τέλεια, κάθε φορά που τα φτιάχνω, όσες φορές και αν τα φτιάξω. Το μυστικό που δίνω παιδιά είναι «κάντε αυγά με υπομονή σε χαμηλή φωτιά, όσο και αν τα βιάζεστε». Δεν θα γίνει πιο γρήγορα αν είσαι από πάνω του και το κοιτάς στα μάτια. Εκτός και αν είναι αυγά μάτια.

«Φροντίζω στο ψυγείο μου να υπάρχει πληθώρα υλικών που μπορούν να διευκολύνουν τις αυθόρμητες αναλαμπές μου στο να δημιουργήσω κάτι», λέει ο Παΐσιος Μεντεσίδης.

– Ποια είναι η αγαπημένη σου έθνικ κουζίνα; Έχεις ταξιδέψει στον τόπο καταγωγής της;

Από τις πιο αγαπημένες μου κουζίνες είναι η Ιαπωνική κουζίνα. Λατρεύω την απλότητα, αλλά συνάμα τη γευστικότητα και το βάθος της.  Δεν μου έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία να ταξιδέψω στην Ιαπωνία αλλά είναι στα άμεσα σχέδια μου. Βέβαια σε όποιον Ευρωπαΐκό προορισμό και αν έχω πάει, φροντίζω να επισκέπτομαι τουλάχιστον ένα μέρος με Ασιάτικη κουζίνα. Έτσι μια από τις πιο γευστικές και ιδιαίτερες εμπειρίες  που έχω ζήσει, ήταν η επίσκεψη στο Kodawari Ramen στο Παρίσι. Πρόκειται για  ένα γαστρονομικό ταξίδι, όπου τρως σαν να βρίσκεσαι μέσα στην παλιά ψαραγορά του Τόκυο δίπλα από φρέσκα ψάρια υπό τους ήχους εμπόρων και πουλιών, τρώγοντας φρέσκο ράμεν. Όλη σου την εμπειρία συντροφεύει το εξαιρετικά σχεδιασμένο τοπίο, με πλαστικές σακούλες (!), πόστερς και άλλες εικόνες.

Η premium τεκίλα Patron ήταν εκεί για να συνοδεύσει το γεύμα είτε σκέτη, reposado αριστερά είτε υπό μορφή paloma με γκρέηπφρουτ.

-Ώρα για brunch και Bloody Marias με με super premium tequila Patrón: Τι φαγητά θα έχει το τραπέζι; 

Ακούγοντας αυτές τις λέξεις βλέπω μπροστά μου ένα στρωμένο τραπέζι με φρέσκα ξεροψημένα ψωμιά, αυγά μάτια, βούτυρο, μαρμελάδα ντομάτας και τυρί καμαμπέρ. Νομίζω πως μου άνοιξε η όρεξη!

«Μια συγκέντρωση που θα μου μείνει αξέχαστη ήταν ένα αυθόρμητο τριήμερο σε ιστιοπλοϊκό, με ήλιο, λιμοντσέλο και φρέσκο χταποδάκι και σεβίτσε».

Φυσικά το κλείσιμο του τραπεζιού έγινε με γλυκό -red velvet- και έξτρα κοκτέιλ Patrón.

– Ιστορίες με ποτά, φαγητά και γέλιο: Θυμήσου ένα απρόοπτο, διασκεδαστικό περιστατικό από τα δείπνα που έχεις παραθέσει. 

Πριν δύο καλοκαίρια, οικογενειακό ψήσιμο στην πατρίδα μου στη Θεσσαλονίκη: Έχουν έρθει διακοπές οι συγγενείς μας από την Ιταλία μαζί με κάτι φίλους. Γενικότερα εμείς αγαπάμε τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια και θέλουμε να τους κάνουμε να αισθάνονται την Ελληνική φιλοξενία. Έτσι έχουμε φροντίσει να υπάρχουν διάφορα ελληνικά φαγητά και κυρίως πολύ τζατζίκι. Φυσικά και το ψήσιμο συνοδεύεται με ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες και άπλετο κρασί. Πιστεύω πως όλοι έχουν στο μυαλό τους, την εικόνα την οποία περιγράφω… Καθώς έχει ανάψει το γλέντι και έχει μαζευτεί και η μισή γειτονιά, πάνω στον χορό η θεία μου μεταφέρει ένα μεγάλο μπολ με τζατζίκι για να το φέρει στο τραπέζι.  Στην διάρκεια της διαδρομής της έρχεται να φτερνιστεί, και χωρίς να το σκεφτεί το κάνει. Ε, αυτό ήταν! Γυρνάει το μπολ, πέφτει μέσα με τα μούτρα, το τζατζίκι πέφτει κάτω και αρχίζουν να γλιστράνε ο ένας μετά τον άλλον. Μιλάμε για την απόλυτη κλισέ Ελληνική καταστροφή! Βέβαια για όλους έχει παραμείνει μια αξέχαστη εμπειρία, που την μοιραζόμαστε μέχρι και σήμερα με την πρώτη ευκαιρία!

«Επιλέγω να κάνω πράγματα με φίλους μου εκτός δουλειάς, για να ξεχνιέμαι και να βγαίνω από το πλαίσιο της εργασίας».

– Ένα καταστροφικό δείπνο που κουράστηκες εσύ να ετοιμάσεις και απέτυχε το φαγητό;

Είναι μια κουραστική μέρα στο εργαστήριο να φτιάξω ένα ωραίο δείπνο στην Μαλεβή. Έτσι έχω προετοιμάσει το κλίμα και την διάθεση, λέγοντας της πως σήμερα άστα όλα πάνω μου, θα μαγειρέψω… Αγοράζω τα υλικά για μια ελαφριά και συνάμα γευστική πίτσα και παγώνω ένα ωραίο κρασί Όβηλος για να ανοίξουμε στο δείπνο μας. Έχω γυρίσει σπίτι με διάθεση, βάζω μουσική και ξεκινάω το μαγείρεμα. Η πίτσα πάει τέλεια, μέχρι που μπερδεύομαι και βάζω τη λάθος στιγμή ένα τυρί που έπρεπε να μπει στο τέλος. Αυτό ήταν! Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο και από πίνακα αφαιρετικής ζωγραφικής. Τα υλικά ανακατεύτηκαν, κόλλησαν και έγιναν μια μεγάλη αποτυχία. Οπότε αυτό που είχα ως ειδυλλιακό τελείωμα της μέρας, κατέληξε σε σουβλάκια και μπύρες! Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, δεν μου ακούγεται και τόσο κακό!

– Και μια αυθόρμητη συγκέντρωση που σου έχει μείνει αξέχαστη.

Αυθόρμητο τριήμερο σε ιστιοπλοϊκό, με ήλιο, λιμοντσέλο και φρέσκο χταποδάκι και σεβίτσε. Άντε καλοκαίρι, πολύ αργείς!

«Αυτήν την περίοδο με πετυχαίνετε πάνω σε δημιουργικό και καλλιτεχνικό οίστρο, καθώς αρχές Απρίλη θα κυκλοφορήσει η νέα μας συλλογή με τίτλο “FIRE IN THE HOLE”».

– Πάνω σε τι δουλεύεις αυτόν τον καιρό;

Αυτήν την περίοδο με πετυχαίνετε πάνω σε δημιουργικό και καλλιτεχνικό οίστρο. Από ώρα σε ώρα σκάει η νέα μας… πειρατική συλλογή με τίτλο «FIRE IN THE HOLE». Πρόκειται για μια συλλογή που έχω δουλέψει βάζοντας όλο μου το είναι και αποτυπώνει στο 100% την ιδιοσυγκρασία μου. Είναι μια συλλογή επηρεασμένη από την θάλασσα και τους πειρατές. Εκεί θα βρείτε καινούργιες υφές, νέες αλυσίδες δουλεμένες όλες στο χέρι, πειρατικά κοψίματα καθώς και μια νέα σειρά από ακατέργαστες πέτρες που είχαμε καιρό να βγάλουμε. Η καμπάνια της νέας συλλογής έγινε εξολοκλήρου στο Μπαλί, βασισμένη στο #createdfortheadventurous πνεύμα μας και πιστεύουμε πως θα την αγαπήσετε όσο και εμείς. Yo, ho, ho mates και stay tuned  για τα νέα μας πράγματα λοιπόν!

 

//Food styling: Μαρία Ζαφειράτου
Κεραμικά πιάτα, μπολ, οβάλ πιατέλα και γκρι λινές πετσέτες φαγητού, όλα Interni Store (Λ. Κηφισίας 190, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6775 080)

 

Διαβάστε ακόμα, Σπύρος Πολυκανδριώτης: «Το καλό φαγητό ενώνει φύλα, φυλές και φίλους».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top