Πώς να μυρίζει ο Ryan Gosling;

Σας ακούγεται τρελό; Ειδικά τώρα που η συνάφεια με τους ανθρώπους έχει μπει σε αναστολή και ενδεχόμενα δεν θα έχετε άμεση εξήγηση; Κι όμως, οι άνθρωποι προσελκύονται από μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Οχι την ίδια. Για κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος που συνιστά τη δική του έλξη σώματος.

Αν ως τώρα πιστεύατε πως ήσασταν μόνοι και ότι ήταν λάθος να σας συμβαίνει και, γενικώς, είχατε μια συστολή να το παραδεχθείτε, είναι καιρός να αναθεωρήσετε: δεν είστε μόνοι. Η δύναμη της μυρωδιάς του ανθρώπινου σώματος είναι ισχυρή και διαρκής. Για να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι μας ελκύουν οι άσχημες μυρωδιές και ότι αυτό οφείλει να γίνει μια νόρμα. Δεν συγκρίνεται με τίποτα ένα μοσχομυρισμένο και καθαρό σώμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη ζωώδη φύση του ανθρώπου.

Οπως γνωρίζουμε πολύ καλά, τα ζώα μυρίζονται μεταξύ τους. Είναι ένα διεγερτικό στοιχείο ενότητας μεταξύ τους. Ταυτίζονται ή απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Είναι ένα πρώτο στοιχείο αναγνώρισης της ταυτότητάς τους. Ε, το έχουν και οι άνθρωποι αυτό, απλώς σε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή. Ορισμένες φορές η μυρωδιά που έρχεται από τον δυνητικό μας σύντροφο είναι μεθυστική κι άλλοτε απωθητική.

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με το εάν οι άνθρωποι εκκρίνουν φερομόνες με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα ζώα. Ορισμένες μάρκες αρωμάτων προσπαθούν να λειτουργήσουν μ’αυτές με την υπόσχεση ότι θα σας βοηθήσουν να προσελκύσετε έναν σύντροφο. Η Lindsey Bordone, επίκουρος καθηγήτρια Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia, σημειώνει για το… φερομονικό φαινόμενο: «Οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια ικανότητα με τα ζώα για να ανιχνεύουν τις φερομόνες που εκκρίνονται από άλλα ζώα του ίδιου είδους. Αντ ‘αυτού, αισθανόμαστε μυρωδιές μέσω του οσφρητικού συστήματος. Οι αντιληπτές μυρωδιές πιθανότατα παίζουν ρόλο στην έλξη, ή στην έλλειψη έλξης, στους ανθρώπους».

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε την ευεργεσία που προσφέρουν οι κολόνιες και γενικώς τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Έτσι, ενώ μερικά ζώα σηκώνουν την ουρά τους και βγάζουν μερικά φερομονικά σήματα, εμείς κάνουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα λόγω της εξέλιξής μας ως είδος. Επομένως, πρέπει να είναι κάτι άλλο, αν όχι φερομόνες. Η Bordone αναφέρει: «Δεν είναι η μυρωδιά αυτή που πραγματικά μας ελκύει στους άλλους. Μια επαναλαμβανόμενη υπόθεση σχετικά με τη μυρωδιά του σώματος και τη σεξουαλική έλξη είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επηρεάζει αυτό που αντιλαμβάνεται ως ελκυστικό».

Από την άλλη δεν θα πρέπει να λησμονούμε την ευεργεσία που προσφέρουν οι κολόνιες και γενικώς τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.  «Οι ευνοϊκές μυρωδιές που απαρτίζουν το άρωμα ενός ατόμου είναι περισσότερο ένας συνδυασμός του πλυσίματος του σώματος, του σαμπουάν, του αποσμητικού, του αρώματος, του προϊόντος μαλλιών που χρησιμοποιούνται καθημερινά ζωή. Ενώ υπάρχει η μοναδικότητα στη μυρωδιά ενός ατόμου, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που επηρεάζουν το τελικό ”αποτέλεσμα” Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να συσχετίσουμε άμεσα κάποιον με τη μυρωδιά της ενυδατικής του που παραμένει πάνω μας όταν τον φιλάμε ή το απαράμιλλο μείγμα φρέσκων προϊόντων που τον ακολουθούν». Αρα, τελικά, δεν μας μένει η αυθεντική δική του μυρωδιά.

Δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε για την έλξη που μας ασκούν οι μυρωδιές ενός έτερου σώματος.

Σύμφωνα με την Bordone: «Κάποιες άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η αντίληψη των γυναικών για μυρωδιές αλλάζει κατά τη διάρκεια διαφορετικών σημείων στον κύκλο ωορρηξίας. Αντίθετα, είναι θεωρητικό ότι οι γυναίκες εκπέμπουν μια διαφορετική μυρωδιά κατά τη διάρκεια περιόδων ωορρηξίας. Ο εγκέφαλος και το οσφρητικό σύστημα είναι πολύ περίπλοκα, οπότε είναι πιθανό ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες σε αυτήν τη διαδικασία επιλογής».

Πού καταλήγουμε; Οτι, δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα γιατί μας τραβάει μια συγκεκριμένη μυρωδιά, ενώ μια άλλη μας απωθεί. Στην πραγματικότητα, μόνο στην πράξη μπορούμε να στηριχθούμε. Στην καθημερινή μας εμπειρία. Το σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε για την έλξη που μας ασκούν οι μυρωδιές ενός έτερου σώματος.

 

Διαβάστε ακόμα: Μύσταξ – θα φορεθεί και το 2020.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top