Το εσωτερικό του λιτού διαμερίσματος.

  Ενας χώρος αλλάζει χρήση και γίνεται κάτι άλλο. Λογικό και επόμενο. Ενα διαμέρισμα μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα με ορθές επεμβάσεις. Τι γίνεται, όμως, όταν ένα πρώην κατάσταση μετατρέπεται σε ιδιωτική κατιοικία;

  Το αρχιτεκτονικό γραφείοAgis Mourelatos Architects με έδρα την Αθήνα το έπραξε, καθώς ανέλαβε την αλλαγή ενός πρώην καταστήματος που στεγαζόταν σε μια παλιά πολυκατοικία στην Καλλιθέα σε ισόγειο κατοικία, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα και την ευελιξία του χώρου.

  Μια σκάλα που θυμίζει γλυπτό.

  To πρώτο πράγμα που εξασφαλίστηκε ήταν η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια του χώρου.

  Πέρα από τον κύριο στόχο της πρότασης, μπορεί κανείς να εντοπίσει τη θεμελιώδη συνθετική αρχή ενός ενοίκου που ζει στο ισόγειο σε κοινή θέα. Το απόρρητο διασφαλίζεται μέσω της διακριτικής ευχέρειας του σχεδιασμού.

  «Η αναστρεψιμότητα της κατασκευής ανεξάρτητα από το υπάρχον δομικό σύστημα ήταν υψίστης σημασίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κελύφους», σημειώνει η αρχιτεκτονική ομάδα. Ο χάλυβας, το ξύλο και ο σοβάς παρέχουν το «λεξιλόγιο» για μια ελάχιστη αρχιτεκτονική αλληλεπίδραση.

  Το σύστημα συρόμενων περσίδων είναι χαρακτηριστικό του οικήματος.

  Ο χάλυβας, το ξύλο και ο σοβάς παρέχουν το «λεξιλόγιο» για μια ελάχιστη αρχιτεκτονική αλληλεπίδραση.

  Η πρόσοψη, ως βασικό στοιχείο της κατοικίας και η «δημόσια» της όψη προς τη γειτονιά, αποκαλύπτει το διώροφο ύψος του υπάρχοντος χώρου, εισάγοντας διαφάνεια, ασφάλεια και σκίαση μέσω ενός συστήματος συρόμενων περσίδων.

  Η εσωτερική σκάλα ως συνεκτικό στοιχείο του χώρου.

  Μια πλωτή ελαφριά μεταλλική κατασκευή, κεντρική στη γεωμετρία του χώρου, φιλοξενεί τις ιδιωτικές χρήσεις της κατοικίας. Η διαφάνεια του χώρου εξασφαλίζεται από το διάτρητο ξύλινο δάπεδο που επιτρέπει τη σταδιακή ανάπτυξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των λειτουργιών.

  Η απαραίτητη σκίαση στα τζάμια εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα.

  Το αποτέλεσμα, με την αφαιρετικότητα του, θυμίζει τα γιαπωνέζικα σπίτια.

  Οι αποθηκευτικοί χώροι συνδυάζονται με το υπερυψωμένο ξύλινο πάτωμα. Η προτεινόμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση επιχειρεί να αναπτύξει μια διαλεκτική σχέση μεταξύ της υπάρχουσας κατάστασης και του τελικού σχεδιασμού, με έναν λεπτό αλλά εκφραστικό τρόπο όπου πληρούνται πλήρως οι κανόνες της δομικής κατασκευής.

  Το αποτέλεσμα, με την αφαιρετικότητα του, θυμίζει τα γιαπωνέζικα σπίτια, γνωστά για τη σπαρτιάτικη λιτότητά τους, τους άπλετους χώρους μέσα στους οποίους κινούνται οι ένοικοι, τα απαραίτητα μόλις έπιπλα και την καθαρότητα των γραμμών.

   

  Φωτογραφίες:Yiorgis Yerolymbos.
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το Τhe Greek Foundation.

   

  Διαβάστε ακόμα: Homa. το… θαμμένο boutique ξενοδοχείο στη Σέριφο.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top