Το κυρίως σαλόνι του διαμερίσματος.

  Πώς μπορεί να ανακαινιστεί ένα ρετιρέ διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60 δίχως να υπάρξει δραστική αλλαγή στην εσωτερική του διαρρύθμιση; Δίχως, ακόμη, να αλλάξουν η θέση και οι διαστάσεις των υπαρχόντων ανοιγμάτων της πρόσοψης ή του σχεδιασμού της οροφής, που ενυπάρχουν στο διαμέρισμα από προηγούμενη ανακαίνιση.

  Ενας μοντέρνο σεκρετέρ και η στυλιστική πρόταση στο τζάκι.

  Κι όμως, γίνεται. Η συνεργασία της Αναστασίας Φιλιππαίου (Σύμβουλος Αρχιτεκτονικού και Εσωτερικού Σχεδιασμού) και της AP ERGONplus που ανέλαβε την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου της ανακαίνισης, έδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

  Ο χώρος του γραφείου και η βιβλιοθήκη που δεσπόζει.

  Το συγκεκριμένο διαμέρισμα βρίσκεται στον Λυκαβηττό, έχει εμβαδόν 140 τ.μ. και έχει πανοραμική θέα στην Αθήνα. Όλα τα προϋπάρχοντα έπιπλα στον ενιαίο χώρο καθιστικού/τραπεζαρίας /κουζίνας αφαιρέθηκαν και σχεδιάστηκαν νέα, δημιουργώντας μια συνεχή προσαρμοσμένη σύνθεση, η οποία, από τα έπιπλα κουζίνας, εξελίσσεται σε βιβλιοθήκη. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο ανοιχτός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά ως χώρος καθιστικού, φαγητού ή μελέτης.

  Ο απαραίτητος χώρος για τα κρασιά και το εντυπωσιακό μπαλκόνι με άπλετη θέα στην Αθήνα.

  Αυτή η νέα σύνθεση επικρατεί οπτικά στο εσωτερικό του διαμερίσματος λόγω των συμπαγών μαύρων κατακόρυφων επιφανειών από ματ λάκα, σατινέ πόρτες και την εσωτερική επένδυση του τοίχου.

  Η αρχιτεκτονική πρόταση για την ανακαίνιση περιελάμβανε επίσης τη σχεδίαση μιας σειράς επίπλων.

  Όλες οι οριζόντιες επιφάνειες, εκτεθειμένες ή κρυμμένες πίσω από τα ερμάρια, είναι κατασκευασμένες από φυσικό ξύλο βελανιδιάς, συμπληρώνοντας το δάπεδο από ξύλο βελανιδιάς, το οποίο ακολούθησε συγκεκριμένη επεξεργασία για να αποκαλύψει τον φυσικό τόνο και την υφή του.

  Ο λειτουργικός πάγκος της κουζίνας.

  Σε αυτόν τον ανοιχτό χώρο, η φούσκα του τζακιού σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από ένα ενιαίο κομμάτι μεταλλικού φύλλου και η εστία ήταν επενδυμένη με πέτρα από ηφαιστειακή λάβα.

  Η αρχιτεκτονική πρόταση για την ανακαίνιση περιελάμβανε επίσης τη σχεδίαση μιας σειράς επίπλων από μαύρο μάρμαρο, λαμαρίνα με ανάγλυφη υφή και ξύλο βελανιδιάς, ρυθμίζοντας τον τόνο στο εσωτερικό του διαμερίσματος.

  Το συμπαγές μαύρο χρώμα των επιφανειών αντισταθμίζεται από τον παρθένο λευκό τοίχο.

  Το συμπαγές μαύρο χρώμα των επιφανειών αντισταθμίζεται από τον παρθένο λευκό τοίχο και την οροφή, αλλά κυρίως από την αφθονία του φωτός που εισέρχεται στο διαμέρισμα από όλη την περίμετρο.

  Από έξω προς τα μέσα.

  Στο μπαλκόνι, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μια νέα προσαρμοσμένη μεταλλική πέργκολα με αυτοματοποιημένες περιστρεφόμενες περσίδες και ενσωματωμένο και πλήρως κρυφό σύστημα αποστράγγισης νερού. Αυτή η πέργκολα επιτρέπει τη ρύθμιση της έντασης του φωτός και του αερισμού του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου και ως εκ τούτου την εκτεταμένη χρήση του μπαλκονιού.

   

  Φωτογραφίες: Vassilis K. Makris
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: Πώς ένα προσφυγικό σπιτάκι στη Νίκαια έγινε design κατοικία.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top