Αν ενδιαφέρεσαι για ένα μικρό, βολικό, εύχρηστο, με πολλές προσωπικότητες φορητό υπολογιστή τότε το XPS 13 2on1 της Dell είναι το κατάλληλο για σένα.

Αν ζήταγα ένα ευρώ κάθε φορά που ένας φίλος ή γνωστός με ρωτούσε τι φορητό υπολογιστή να πάρει, μπορεί να μην ήμουν πλούσιος αλλά θα ζούσα πολύ πιο άνετα! Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους από τους συντάκτες τεχνολογίας και, φυσικά, και εγώ δεν θα μπορούσα να είμαι η εξαίρεση.

Αν λοιπόν είσαι κι εσύ ένα από αυτούς που ρωτάνε το geek φίλο τους τι laptop να πάρει αλλά ακόμα δεν έχεις πάρει τη σωστή απάντηση, ήρθες στο σωστό μέρος. Γιατί το XPS 13 2on1 είναι ένα από αυτά που θα σου πρότεινα. Εκτός βέβαια κι αν σε ενδιαφέρουν τα video games. Αν δεν παίζεις όμως παιχνίδια εν κινήσει και ενδιαφέρεσαι για ένα μικρό, βολικό, εύχρηστο, με πολλές προσωπικότητες φορητό υπολογιστή, η Dell σου έχει τη λύση στο πρόβλημά σου.

Ένα convertible που δεν θα κουραστείς να κουβαλάς μαζί σου όπου κι αν πηγαίνεις, καθώς το βάρος που ελάχιστα ξεπερνά το 1 κιλό, δεν θα σε προβληματίσει καθόλου. Άσε που με πάχος της τάξης των 13,7 χιλιοστών, θα μπορείς να το στριμώξεις σχεδόν σε κάθε τσάντα.

Ανασηκώνοντας το πάνω μέρος, θα βρεθείς μπροστά σε μια από τις πλέον εντυπωσιακές οθόνες που έχεις δει ποτέ σε φορητό υπολογιστή, κυρίως λόγω της ανυπαρξίας του bezel. Μόνο στο κάτω μέρος της οθόνης θα συναντήσεις περιθώριο, κι αυτό υπάρχει εκεί κυρίως για να χωρέσουν τα ηλεκτρονικά της οθόνης, αλλά και τα δυο hinges που τη συγκρατούν με το υπόλοιπο σώμα. Στις τρεις άλλες πλευρές το περιθώριο είναι ανύπαρκτο και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που το notebook έχει οθόνη διαγωνίου 13 ιντσών σε σώμα υπολογιστή που θα περίμενες να έχει το πολύ 12άρα οθόνη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα βέβαια του συγκεκριμένου XPS είναι το γεγονός ότι είναι convertible, δηλαδή μπορεί τη μια στιγμή να είναι laptop και την άλλη tablet.

Βέβαια, αν είσαι από αυτούς που κάνουν συχνά web video chats, θα πρέπει να συνηθίσεις την περίεργη θέση της –διπλής- κάμερας, η οποία βρίσκεται κεντρικά και ακριβώς κάτω από την οθόνη. Έτσι, όταν έχεις το Dell σε laptop mode, οι άλλοι θα σε βλέπουν από.. κάτω προς τα πάνω. Μικρό το κακό θα πεις και σε γενικές γραμμές συμφωνούμε, αφού αυτή η επιλογή έγινε για να μειωθούν τα bezels.

Καλό είναι να ξέρεις επίσης ότι η κάμερα είναι όπως είπαμε διπλή, το οποίο σημαίνει πως διαθέτει και laser αισθητήρα για τρισδιάστατη σάρωση του προσώπου, κάτι που την καθιστά ιδανική για αξιοποίηση του Hello συστήματος ασφαλείας των Windows 10. Δεν χρειάζεσαι κωδικό, αλλά το πρόσωπό σου, για να κάνεις log-in στο λειτουργικό. Και όχι, δεν γίνεται να προσπεραστεί αυτή η προστασία με μια απλή φωτογραφία, καθώς δεν έχει στοιχεία σε τρεις διαστάσεις.

Όλα αυτά είναι εφικτά και χάρη στο γεγονός ότι η -συνολικά εξαιρετική- Infinity Edge οθόνη του είναι φυσικά αφής, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει και την τεχνολογία Windows Ink.

Πέρα από την κάμερα, υπάρχει και δεύτερος βιομετρικός τρόπος προστασίας των δεδομένων, αφού δίπλα στο εξαιρετικό πληκτρολόγιο υπάρχει ένας αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων και αυτός συμβατός με το Windows Hello για άμεσο login στο λειτουργικό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα βέβαια του συγκεκριμένου XPS είναι το γεγονός ότι είναι convertible, δηλαδή μπορεί τη μια στιγμή να είναι laptop και την άλλη tablet. Τα δυο hinges που στηρίζουν την οθόνη στο πληκτρολόγιο, επιτρέπουν στην πρώτη να μπορεί να κάνει στροφή 360 μοίρες και έτσι, γυρίζοντας, να τοποθετείται ακριβώς στην πλάτη τη πληκτρολογίου. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάτοχός του μπορεί να το πάρει στα χέρια και να το αξιοποιήσει σαν κανονικό tablet, με τα Windows 10 σε tablet mode.

Φυσικά, αυτή η δυνατότητα περιστροφής επιτρέπει στη συσκευή να τοποθετείται στο γραφείο και με διάφορους άλλους τρόπους, ανάλογα με το πώς βολεύεται κάποιος. Π.χ. μέσα σε ένα αεροπλάνο, για να δεις ταινία, βολεύει να περιστραφεί η οθόνη 270 μοίρες και να στηριχθεί με τα πληκτρολόγιο πάνω στην επιφάνεια του τραπεζιού.

Η οθόνη είναι πανέμορφη και προσφέρει υψηλή φωτεινότητα, το πληκτρολόγιο μαζί με το touchpad προσφέρουν κορυφαία χρηστικότητα, η αυτονομία μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 10 ώρες χρήσης.

Όλα αυτά βέβαια είναι εφικτά και χάρη στο γεγονός ότι η –συνολικά εξαιρετική- Infinity Edge οθόνη του είναι φυσικά αφής, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει και την τεχνολογία Windows Ink. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερο ταλαντούχοι χρήστες έχουν την επιλογή για χρήση ενός Ink συμβατού digital pen, ώστε να σχεδιάζουν στην οθόνη ό,τι θέλουν!

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την ίδια τη χρήση του υπολογιστή, θα είσαι απόλυτα ικανοποιημένος ανά πάσα στιγμή. Η οθόνη είπαμε είναι πανέμορφη και προσφέρει υψηλή φωτεινότητα, το πληκτρολόγιο μαζί με το touchpad προσφέρουν κορυφαία χρηστικότητα, η αυτονομία μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 10 ώρες χρήσης.

Ναι, είναι σχεδόν αδύνατο να παίξεις παιχνίδια λόγω των υποσυστημάτων, από την άλλη όμως δεν πρόκειται ποτέ να ακούσεις τον παραμικρό θόρυβο να βγαίνει από το XPS, πέρα από τον εντυπωσιακό ήχο που παράγουν τα ηχεία. Ανεμιστήρας δεν υπάρχει, μηχανικά μέρη δεν υπάρχουν, άρα καμμία πηγή αχρείαστου θορύβου.

Μερικές θύρες παραπάνω θα θέλαμε είναι η αλήθεια, καθώς η μια USB Type-C μάλλον δεν αρκεί. Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα των μικρών διαστάσεων και του χαμηλού βάρους, τα οποία σε συνδυασμό με το μετατρεπόμενο σχεδιασμό του, κάνουν το XPS ένα εργαλείο που δύσκολα θα μπορείς να αποχωριστείς μόλις το αποκτήσεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Canon EOS M5 – Η mirrorless που θες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top