Η ζώνη στο κοστούμι κόβει τη σιλουέτα στα δύο οριζόντια, αφαιρώντας αρκετούς πόντους κομψότητας. Δεξιά: ο Κίμων Φραγκάκης στο φακό του Taphteam.

Μου πήρε αρκετά χρόνια να καταλάβω ότι η ζώνη δεν ταιριάζει με το κοστούμι. Σωστά διαβάσατε. Με ένα σπορ σακάκι και ένα τζινάκι είναι μια χαρά, αλλά με ένα ενιαίο κοστούμι το οπτικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα αποκαρδιωτικό: κόβει τη σιλουέτα στα δύο οριζόντια, αφαιρώντας αρκετούς πόντους κομψότητας και χάρης.

Ο λόγος που οι παλιοί φορούσαν τιράντες δεν ήταν η παραξενιά τους, η προσκόλληση σε μια γοητευτική όσο και μη πρακτική συνήθεια, όπως το ξύρισμα με το πινέλο. Οι τιράντες βοηθούσαν και βοηθούν στο να στέκεται σωστά το παντελόνι, να δημιουργεί μια αρμονική κάθετη ροή στο μάτι και βεβαίως να μη μας σφίγγει στην κοιλιά και αναγκαζόμαστε να χαλαρώνουμε τη ζώνη όταν καθόμαστε.

Ο James Bond το ήξερε από παλιά ότι ζώνη και κοστούμι δεν πάνε μαζί.

Όποιος ήρωας φοράει σήμερα τιράντες, έχει το σεβασμό μου. Προσοχή όμως, οι τιράντες απαιτούν τις ανάλογες υποδοχές – κουμπιά μέσα από το ραφτάδικο παντελόνι. Τιράντα σε συνδυασμό με «ορφανά» θηλάκια χωρίς ζώνη, είναι άκομψο, σα να ξεχάσαμε να ζωστούμε. Και τι κάνουμε όσοι δε φοράμε τιράντες διότι δεν έχουμε ή δεν μας αρέσουν οι τιράντες;

Τα πλαϊνά ζωνάκια λειτουργούν ακριβώς όπως η ζώνη κρατώντας το παντελόνι στη θέση του – και χαλαρώνουν όταν θέλεις να καθίσεις.

Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια εξαιρετική λύση που δεν είναι καινούργια αλλά κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια με τα πλαϊνά ζωνάκια ή side adjusters και την αγκράφα που οι Ιταλοί ράφτες αποκαλούν fibbieta. Τα πλαϊνά ζωνάκια έχουν αρκετά πλεονεκτήματα: Δεν πέφτει το παντελόνι, δεν φαίνεται καμμία ενοχλητική ζώνη, και βέβαια δεν χρειάζεσαι τιράντες.

Τα κρυφά πλαϊνά ζωνάκια μας χαρίζουν old school αέρα όπως κάποτε οι τιράντες.

Ως προς το πρώτο πλεονέκτημα, λειτουργούν ακριβώς όπως η ζώνη κρατώντας επαρκέστατα το παντελόνι στη θέση του – και επιπλέον χαλαρώνουν πολύ εύκολα όταν θέλεις να καθίσεις. Ως προς το δεύτερο, εκτός του προφανούς, δημιουργούν μια ωραία εικόνα στο μάτι καθώς συνοδεύονται από ένα νοητό «ζωνάρι» μπροστά, το οποίο κρύβει τα κεντρικά κουμπιά και στερεώνεται κομψά στα δύο τρίτα περίπου της κοιλιάς. Και ως προς το τρίτο, προφανώς δεν χρειάζεσαι τιράντες αλλά το λουκ αποπνέει κάτι από το old school στυλ της εποχής των τιραντών.

Υπάρχουν πλέον και ετοιματζίδικα παντελόνια με πλαϊνά ζωνάκια, ωστόσο για λόγους αισθητικής, εργονομίας και παράδοσης προτιμούμε -και ξεχωρίζουμε- τα χειροποίητα παντελόνια αυτού του είδους.

 

Διαβάστε ακόμα: 8 ζωσίματα παντελονιών που κάνουν τη διαφορά

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top