Το μπλε κοστούμι όπως αξίζει να είναι σήμερα. Αρχοντικό, ευέλικτο αλλά κι επίσημο.

Εν μέσω πανδημίας και καραντίνας είναι δύσκολο να προτείνεις συνδυασμούς κλασικής ένδυσης. Ήδη φαίνεται πως η κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο θα επηρεάσει και την κλασική ανδρική ένδυση σε μεγάλο βαθμό. Μου είναι πολύ δύσκολο να προβλέψω τι πραγματικά θα γίνει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, εφόσον όλοι αναμένουμε ένα καινούργιο κόσμο, στον οποίο θα κυριαρχεί η τεχνολογία (δεσμεύομαι να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου σε επόμενο άρθρο).

Μόλις τελειώσει αυτή η περιπέτεια θα θέλουμε να βγούμε έξω και να διασκεδάσουμε. Θα θέλουμε να ντυθούμε λίγο πιο επίσημα και γιατί όχι να ξαναζήσουμε για λίγο στιγμές ρομαντικού παραμυθιού.

Είμαι όμως πεπεισμένος, ότι μόλις τελειώσει αυτή η περιπέτεια θα θέλουμε να βγούμε έξω και να διασκεδάσουμε. Είναι πολύ πιθανό να θέλουμε να ντυθούμε λίγο πιο επίσημα και γιατί όχι να ξαναζήσουμε για λίγο στιγμές ρομαντικού παραμυθιού. Επίσης, μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήδη υπάρχει λίστα αναμονής για γάμους, βαφτίσια και άλλες εκδηλώσεις. Τέλος, αν όντως οι άνδρες στο μέλλον θα χρειάζονται μόνο ένα κοστούμι το οποίο και θα φορούν μόνο σε καλέσματα και εκδηλώσεις, τότε η σημερινή πρόταση δεν μπορεί παρά να είναι ένα μπλε κοστούμι.

Προτείνουμε σακάκι σε στενή γραμμή με στενά μανίκια, ψηλές μασχάλες για καλύτερη κίνηση και 3-4 κουμπιά.

Ύφασμα & Σακάκι

Πώς όμως κάνεις ένα μπλε κοστούμι σημερινό, αρχοντικό, ευέλικτο αλλά κι επίσημο. Να το θέσουμε διαφορετικά: ένα μπλε κοστούμι για μετα-Lockdown εποχή. Με αφορμή αυτόν τον προβληματισμό παρουσιάζουμε ένα διαφορετικό μπλε κοστούμι. Χρησιμοποιήσαμε ένα ύφασμα με σύνθεση 100% Wool Super 130 και βάρος 250-260 γραμμάρια, ιδανικό για όλες τις εποχές στην Ελλάδα. Επίσης η συγκεκριμένη ύφανση και βάρος του υφάσματος μπορεί να φορεθεί από γαμπριάτικο μέχρι σκέτο σακάκι για Κυριακάτικο καφέ. Το χρώμα που επιλέξαμε είναι μπλε σκούρο ένα τόνο πριν το μπλε-μαύρο και είναι το ιδανικό χρώμα για όλο σχεδόν τον ανδρικό πληθυσμό.

Παίρνουμε έμπνευση από τη ρομαντική εποχή και συγκεκριμένα από τα σακάκια στα τέλη του 1800 με αρχές του 1900.

Ωστόσο η πρόκληση ήταν η γραμμή και το σχέδιο του σακακιού. Θέλαμε να αποφύγουμε να είναι κλασικό και «βαρετό» αλλά και κάτι πολύ στημένο, όπως τα περισσότερα μπλε κοστούμια της μαζικής παραγωγής. Ανατρέξαμε λοιπόν σε μια ρομαντική εποχή και συγκεκριμένα στα τέλη του 1800 με αρχές του 1900, όπου τα σακάκια ήταν σε στενή γραμμή με στενά μανίκια και ψηλές μασχάλες για καλύτερη κίνηση.

Επίσης δεν είχαν βάτες και κούμπωναν πολύ ψηλά, με τουλάχιστον 3 ή 4 κουμπιά καταλήγοντας σε μικρά πέτα και γιακά (βλ. φωτό με τον Βασιλιά Γεώργιο V της Αγγλίας). Απ’ όλα αυτά τα στοιχεία αφαιρέσαμε τα πολλά κουμπιά και τα μικρά πέτα. Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή στενή γραμμή, ψηλές μασχάλες και αστήρικτοι ώμοι χωρίς βάτες χαρακτηρίζουν τον κορμό του σακακιού που το κάνουν σημερινό και μοντέρνο.

Για το σχέδιο του σακακιού επιστρέφουμε στη ρομαντική εποχή. Κλασικό δείγμα το σακάκι του Βασιλιά Γεώργιου V της Αγγλίας (στη μέση) που φοράει σακάκι χωρίς βάτες, μικρά πέτα και γιακά (National Portrait Gallery, London).

Θέλαμε όμως κι ένα ανατρεπτικό στοιχείο για να του δώσει προσωπικότητα, αρχοντιά και ρομαντισμό, ώστε να διαφέρει αλλά και να μπορεί να φορεθεί και σε επίσημες εκδηλώσεις.  Έτσι το κάναμε μονόκουμπο με πόντα σταυρωτή (πέτο με μύτη όπως το σταυρωτό) κι ένα πολύ εντυπωσιακό, όχι απλά φαρδύ, αλλά πλούσιο πέτο. Αυτή την αντίθεση -ριχτοί ώμοι αλλά πλούσιο πέτο και βαθύ άνοιγμα ως μονόκουμπο- έρχεται να συμπληρώσει ένα σταυρωτό γιλέκο με 6 κουμπιά, που κουμπώνει ψηλά και δίνει έξτρα αρχοντιά στον επάνω κορμό.

Για παντελόνι προτείνουμε ένα άπιετο, ψηλοκάβαλο, σε στενή γραμμή και χωρίς θυλάκια για ζώνη.

Παντελόνι: Στόχος μας ήταν το παντελόνι να συμπληρώνει την απλότητα των ώμων και της στενής γραμμής αλλά και να στηρίζει την αρχοντιά του πέτου. Καταλήξαμε λοιπόν σε ένα παντελόνι: άπιετο, ψηλοκάβαλο, σε στενή γραμμή και χωρίς θυλάκια για ζώνη (αλλά με side adjusters), για να φορεθεί αρμονικά με το γιλέκο.

Η όλη ομορφιά σε αυτό το σακάκι κρύβεται σ’ αυτήν ακριβώς την αντίθεση, χαμηλοί ώμοι αλλά πέτα που να τονίζουν τους ώμους.

 

Συνδυασμός

Η γραβάτα ακολουθεί τον αυστηρό  συνδυασμό μπλε-άσπρο του κοστουμιού.

Αν και οι συνδυασμοί για ένα μπλε κοστούμι μπορεί να είναι άπειροι, επιλέξαμε το κλασικό λευκό πουκάμισο. Η διαφορά είναι ότι φορέσαμε ένα κολάρο με γιακά ψηλό και κλειστό.  Με αυτό το τέχνασμα χαμηλώνουμε τους ώμους περισσότερο αλλά ταυτόχρονα τους τονίζουμε, ενισχύοντας οπτικά τα πέτα να φαίνονται πιο ανοιχτά.

Η όλη ομορφιά σε αυτό το σακάκι κρύβεται σ’ αυτήν ακριβώς την αντίθεση, χαμηλοί ώμοι αλλά πέτα που να τονίζουν τους ώμους. Τέλος συνδυάσαμε μία γραβάτα σε vintage μοτίβο και κατασκευή (χειροποίητη & αφοδράριστη). Η γραβάτα ακολουθεί τον αυστηρό  συνδυασμό μπλε-άσπρο του κοστουμιού και το υποστηρίζει ακόμη περισσότερο με το ύφασμα της (ελαφρύ twill μετάξι με διακριτική γυαλάδα).

 

Εναλλακτικές Χρήσεις

Οι συνδυασμοί που μπορεί να κάνει κανείς είναι άπειροι με αυτό το κοστούμι γι’ αυτό θα δώσουμε δύο αντιδιαμετρικές στυλιστικά προτάσεις. Η πρώτη είναι με λευκή ή ανοιχτή μονόχρωμη γραβάτα, για να μετατραπεί αυτόματα σε υπέροχο γαμπριάτικο. Η δεύτερη είναι με τζην και ζιβάγκο γκρι ανθρακί ή μπλε ηλεκτρίκ, για αγορές στο Super Market με τον κωδικό SMS 2, σε περίπτωση που βαρεθήκατε τις φόρμες και τα  φούτερ!

 

Get the look

– Κοστούμι Bespoke Athens: Ready Made: €1.300 / Made to Measure Service €1.550
– Γιλέκο Bespoke Athens: Ready Made €400 / Made to Measure service: €450
– Πουκάμισο Bespoke Athens: Made to Order Service: €190
– Γραβάτα 100% Μετάξι: €165
– Μαντήλι 100% Βαμβάκι  :  €75

 

//Bespoke Athens, Αναγνωστοπούλου 15-17 Κολωνάκι.
Τ:210-3645518
Ε: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Το λουκ του μήνα – η κλασική γοητεία του γκρι κοστουμιού.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top