Το μόνο που τους λείπει για να γίνουν «κανονικές» κάμερες είναι μια οθόνη ‒άντε και λίγη μνήμη. Όπως θα έχετε ήδη μαντέψει, αυτή η οθόνη θα είναι το κινητό σας. (Στη φωτογραφία το μοντέλο QX-100).

Πριν από περίπου 12 χρόνια μιλούσα με έναν εκπρόσωπο της Kodak, της εταιρείας που πάνω-κάτω εφηύρε τη φωτογραφία για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς και που πλέον τελεί υπό πλήρη διάλυση και πτώχευση.

Σύμφωνα λοιπόν με το στέλεχος της Kodak, το μέλλον των digital cameras προβλέπονταν απελπιστικά δυσοίωνο (θα είχαν το πολύ πέντε χρόνια ζωής), αφού όλοι μας είχαμε αρχίσει πλέον να φωτογραφίζουμε με το… κινητό μας!

Η αλήθεια είναι ότι δεν συμφώνησα ιδιαίτερα (θυμηθείτε το πόσο απαράδεκτες ήταν οι κάμερες των κινητών πριν 10-12 χρόνια), και επιχειρηματολόγησα λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής όλες οι συσκευές που είναι της μορφής 2-σε-1, 3-σε-1 κ.λπ. δεν έχουν καταφέρει να είναι καλές σε όλες τις λειτουργίες που ευαγγελίζονται».

Αν και δεν έκανα (ιδιαίτερα) λάθος, κανείς δεν είχε υπολογίσει την εμφάνιση των smartphones, πολύ δε περισσότερο των smartphones με έμφαση στις φωτογραφικές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα τα νέα Lumia.

Παρά το γεγονός ότι μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι πωλήσεις των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών περιορίστηκαν σημαντικά, ένα smartphone δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί ακόμη και με μια μέτρια digital camera.

Ο φακός-κάμερα επικοινωνεί ασύρματα με το smartphone σας, και έτσι από την οθόνη του τελευταίου βλέπετε ό,τι και ο πρώτος!

Ο λόγος είναι απλός: Ο φακός είναι… μπάζο! Προτού τα απανταχού fan boys αρχίζουν να εξυμνούν τον «σούπερ πλαστικό» φακό της αγαπημένης τους μάρκας, σημειώνω πως αυτό το γεγονός είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Ένα smartphone θα πρέπει να είναι πρωτίστως «phone» (και μάλιστα «smart») και δευτερευόντως οτιδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ενσωματώσει φακό με αξιοπρεπές zoom, μεγάλα μηχανικά και οπτικά μέρη κ.ο.κ.

QX10_White_with_Xperia-i1_1-1200-e13783070494791

Η οθόνη του (εδώ του μοντέλου QX-10) θα είναι πρακτικά οποιοδήποτε smartphone Android ή και iPhone.

Η Sony λοιπόν, έκανε την εξής απλή σκέψη (καλά, δεν παίρνω και όρκο ότι τους άκουσα να το συζητάνε, λέμε τώρα…): «Αφού για όλα φταίει ο φακός, γιατί δεν τον… χωρίζουμε από το κινητό;». Όπερ και εγένετο! Υποδεχθείτε ένα θαυμαστής σύλληψης gadget, και ακόμη πιο θαυμαστής ποιότητας προϊόν, τους φακούς-κάμερες QX Smart Lenses.

Στην πραγματικότητα, τα δύο μοντέλα της Sony (QX-100 και QX-10) είναι δύο κανονικότατες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Μπορεί να μοιάζουν «απλώς» με φακούς, το μόνο όμως που τους λείπει για να γίνουν «κανονικές» κάμερες είναι μια οθόνη (άντε και λίγη μνήμη).

Όπως θα έχετε ήδη μαντέψει, αυτή η οθόνη θα είναι το κινητό σας. Και μάλιστα, πρακτικά οποιοδήποτε smartphone Android ή και iPhone.

Ο φακός-κάμερα επικοινωνεί ασύρματα με το smartphone σας, κι έτσι από την οθόνη του τελευταίου βλέπετε ό,τι και ο πρώτος! Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να περάσετε τον φακό μέσα από έναν φράκτη και εσείς να βρίσκεστε στην παρακάτω… διασταύρωση παίρνοντας τη λήψη σας υπό… γωνία.

Φυσικά, με το που η φωτογραφία καταφθάνει ασύρματα στο smartphone σας, μπορείτε να την κάνετε ό,τι θέλετε, με πρώτο προφανή προορισμό το sharing σε Facebook, Twitter κ.λπ.

Η λύση της Sony είναι πανέξυπνη, και ειδικά για ανθρώπους όπως ο υπογράφων, σωτήρια για τα επαγγελματικά (και όχι μόνο) ταξίδια τους. Είναι απείρως πιο βολικό να πετάω στην τσάντα μου έναν επιπλέον φακό, παρά μια ακόμη συσκευή με όλα τα παραφερνάλιά της, ενώ φυσικά τα δεδομένα μου (οι φωτογραφίες υπό γωνία που λέγαμε) θα βρίσκονται σε μια συσκευή και όχι διάσπαρτα.

Στην πραγματικότητα, τα δύο μοντέλα της Sony (QX-100 και QX-10) είναι δύο κανονικότατες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές!

Βεβαίως, το να κρατάς δύο συσκευές ταυτόχρονα δεν είναι και ό,τι πιο απλό, αλλά…
α. Η Sony το έχει κάνει αρκετά απλό και
β. Δεν είναι ανάγκη να κρατάτε τον φακό. Απλώς αφήστε τον όπου σας βολεύει.

Τα δύο μοντέλα των έξυπνων φακών QX διατίθενται σε σχετικά αλμυρή τιμή (περίπου 500 δολάρια για το πιο ακριβό και 250 δολάρια για το πιο φθηνό), αλλά μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μία λύση με ποιότητα near-DSLR.

Ο QX-100 διαθέτει αισθητήρα 20 MPixels της 1 ίντσας (μιλάμε για εξαιρετική ποιότητα εικόνας) και zoom 3,6x, ενώ ο πιο φθηνός QX-10 διαθέτει οπτικό zoom 10x και ανάλυση 18,9 MPixels.

Για να δούμε. Θα καταφέρει η Sony να αναβιώσει τις digital cameras, έστω και κατά το… ήμισυ; Η ιδέα της, αν μη τι άλλο, είναι εκπληκτική.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top