Ο Patrick Mavros πάει στο Goliath Safari Camp στη Ζιμπάμπουε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. (Φωτογραφία: Brijesh Patel)

Το Goliath Safari Camp στο Εθνικό Πάρκο Mana Pools βρίσκεται στον επιβλητικό ποταμό Ζαμβέζη, στην κάτω πλευρά από τους Καταρράκτες της Βικτώριας, στην πλευρά της Ζιμπάμπουε. Παλιότερα ήταν απλά ένα πλημμυρισμένο έδαφος και σήμερα αποτελεί ένα βασίλειο για την άγρια ζωή: ελέφαντες,βούβαλοι, λιοντάρια, στρατιές από μπαμπουίνους, τρομακτικοί κροκόδειλοι. Πηγαίνω εκεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και δεν έχω δει πουθενά αλλού κάτι τέτοιο σε όλη την Αφρική. Μοιάζει σαν μια ορχήστρα να παίζει μουσική 24 ώρες το 24ωρο: από τα καλέσματα των λιονταριών τα βράδια μέχρι τους ήχους των ιπποπόταμων το πρωί. Είναι ένα μέρος που με συναρπάζει.

Ο άνθρωπος που έχει και διευθύνει το Goliath Safari Camp ονομάζεται Stretch Ferreira και βρίσκεται εκεί τα τελευταία 35 χρόνια. Σε συναντάει από την ώρα που κατεβαίνεις από το αεροπλάνο – ένας σωματώδης, ψηλός, με γένια άνδρας που έχει το γέλιο ενός ιπποπόταμου. Η σχέση του με τη φύση είναι εξωπραγματική: το ποτάμι και τα ζώα είναι ο κόσμος του και έχει έναν μαγικό τρόπο να καταλαβαίνει το πώς συμπεριφέρονται. Ακολουθεί τα ίχνη τους πάνω στην άμμο, μπορεί να καταλάβει τι ζώο έφαγε τι βλέποντας απλά τα κόπρανά τους και φτιάχνει χάρτες στο μυαλό του για να ανακαλύψει οικογένειες άγριων σκύλων και περήφανων λονταριών. Επειδή έχει περάσει τόσα χρόνια σε αυτό το μέρος, ο Stretch έχει μετατραπεί σε έναν γητευτή ελεφάντων. Θα σταθεί απέναντι σε έναν τεράστιο θυμωμένο ελέφαντα και ξεκινάει μαζί του μια συζήτηση, από αυτές που κάνει εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα για να τον ηρεμήσει.

Αριστερά: Ο Stretch Ferreira μυεί τους καλεσμένους του στη ζωή στην άγρια φύση. Δεξιά: Επισκέπτες του Goliath Safari Camp χαλαρώνουν στην τέντα-σαλόνι. (Φωτογραφίες: Flo Coughlan)

Στο Goliath Safari Camp υπάρχουν έξι απλές, αλλά υπέρ-άνετες σκηνές, κάτω από τα δέντρα μαόνι στις όχθες του ποταμού. Κάθε σκηνή έχει μια υπαίθρια ντουζιέρα και ντόπια υφάσματα στα κρεβάτια. Μπορείς να κάνεις μπάνιο και ένας ελέφαντας να περνάει από δίπλα σου ή λιοντάρια να κάνουν την βόλτα τους έξω από τη σκηνή σου το βράδυ. Σίγουρα, αυτό μπορείς να το ζήσεις σε διάφορα καμπ στην Αφρική, αλλά ξέροντας ότι έχεις τον Stretch δίπλα σου η ατμόσφαιρα αμέσως γίνεται διαφορετική.

Να ξεκαθαρίσω και κάτι: σπάνια θα βρεθείς σε κάποιο όχημα. Άλλωστε η φιλοσοφία του Goliath Safari Camp έχει να κάνει με το περπάτημα και την εξερεύνηση σε έναν τόσο αχανές μέρος – 600 τετραγωνικά μίλια, όπου οι μοναδικοί θόρυβοι που ακούς προέρχονται από την ερημιά και τα ζώα. Μια φορά είδα έναν ιπποπόταμο να πετάει στον αέρα ένα κανό, στο οποίο βρισκόταν μέσα ένας φίλος μου. Τρελάθηκα. Ευτυχώς κατάφερε να γλιτώσει.

Μία από τις έξι απλές αλλά πολύ άνετες σκηνές του καμπ. (Φωτογραφίες: Flo Coughlan)

Υπέροχα μπάομπαμπ δέντρα βρίσκονται γύρω από το καμπ, κάποια από αυτά είναι 2.000 – 3.000 ετών. Το βράδυ που θα καθίσετε να φάτε και θα ακούτε τις ιστορίες του Stretch, οι οποίες διακόπτονται από τους ήχους των λιονταριών, των ιπποπόταμων και των κουκουβάγιων, τότε καταλαβαίνετε πόσο μακριά είστε από το σπίτι σας – και αυτό είναι κάτι μοναδικό.

[Πηγή: How to Spend it]

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Lectores της Αβάνας συνεχίζουν την υπέροχη δουλειά τους

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top