Στην Κέρκυρα μπορείτε να βρείτε πολλά μυστικά σημεία, αρκεί να έχετε διάθεση να τα ψάξετε.

Το νησί αυτό δικαιούμαι να το πω τρίτη πατρίδα, διότι εκεί σπούδασα (ας είναι καλά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Ξαναγύρισα μερικές φορές, για να τσεκάρω τόπους, ανθρώπους, τρόπους. Και ψηφίζω Κέρκυρα ως ανοιχτή μνήμη. Ψηφίζω τη σκηνογραφημένη καρδιά της, την τραγουδιστή της προφορά, το ιόνιο πράσινο-τιρκουάζ, τις καμαρωτές καμάρες της, την ανανεωμένη της κουζίνα. Επίσης, τις φιλαρμονικές της, το μοναδικό Μουσείο Σινικής Τέχνης, τον γαλήνιο Κήπο του Λαού δίπλα από τα ανάκτορα, τα ενετικά χωριά της.

Υστερόγραφο: οι επιλογές που ακολουθούν δεν φέρουν το τουπέ του ινσάιντερ ούτε το αλάθητο του αρθρογράφου. Είναι υποκειμενικές, μιξ γκριλ και προσωπικά τσεκαρισμένες.

Το περιβάλλον παραπέμπει σε παραδοσιακό χώρο, σχεδόν ναΐφ, με κιλίμια, ξύλινες καρέκλες, πολλές ζωγραφιές και μια ωραία αυλή.

Σταμάτης: ναΐφ, αλλά με σοβαρά ψητά 

Σταμάτης στον Βιρό για ψητά (τηλ.: 26610 39249): Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια, στην περίπτωσή μας η ταβέρνα. Είναι ένα μαγαζί σχεδόν εκτός πεπατημένης, καθώς το αγαπάνε οι Κερκυραίοι. Το περιβάλλον παραπέμπει σε παραδοσιακό χώρο, σχεδόν ναΐφ, με κιλίμια, ξύλινες καρέκλες, πολλές ζωγραφιές, μια ωραία αυλή και σοβαρά ψητά που για αυτά θα πάει κανείς ολοταχώς στο Βιρό, ένα συμπαθητικό χωριό έξω από την πόλη.


 

Ο «Παπαγιώργης» μετράει σχεδόν έναν αιώνα ζωής στο νησί. (Φωτογραφία από τη σελίδα του «Παπαγιώργης» στο Facebook)

Παπαγιώργης: για αρτιζανάλε παγωτό

Παπαγιώργης για παγωτό (Νικηφόρου Θεοτόκη 32, τηλ.: 2661 039474, papagiorgis.gr): Μετράει σχεδόν έναν αιώνα στο νησί στον κεντρικό δρόμο της Νικηφόρου Θεοτόκη η οποία κατηφορίζει την πλατεία Λιστόν. Τα παγωτά του είναι αρτιτζανάλε σε σύγκριση με τα γλυκά του. Το ωραίο είναι ότι το ζαχαροπλαστείο πάει από γενιά σε γενιά και είναι πιθανόν να σας σερβίρει ο Γιώργος Δαφνής, επίγονος του ονόματος Παπαγιώργης.


 

Ο Αριστοτέλης Μέγκουλας αποφεύγει τις δηθενιές και με έμφαση στα τοπικά προϊόντα, ανατρέπει παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές. (Φωτογραφία από τη σελίδα του Pomo d’ Oro στο Facebook)

Pomo d’ Oro: η ψαγμένη κουζίνα είναι εδώ

Pomo d’ Oro για υψηλή κουζίνα (Σκαραμαγκά 13, τηλ.: 2661 028680): Ο Αριστοτέλης Μέγκουλας είναι ένας άνθρωπος που έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη της γεύσης στην πόλη και στο νησί. Χαμηλών τόνων, ανήσυχος, εργατικός, νέος. Μπορώ να γράψω πολλά για τα μενού που στήνει, για την αναζήτηση της πρώτης ύλης, για το τελικό αποτέλεσμα. Θα πω μόνο αυτά: δίνει στο Pomo d’ Oro την αύρα της ψαγμένης κουζίνας, χωρίς δηθενιές και με έμφαση στα τοπικά προϊόντα που τα αναζητά με εμμονή, ανατρέποντας παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές. Το Pomo d’ Oro βρίσκεται στη συμπαθητική πλατεΐτσα Σκαραμαγκά.


 

Οι δύο παραλίες έχουν και διαφορετική θερμοκρασία νερού, επομένως είναι μια επιλογή δύο σε ένα.

Πόρτο Τιμόνι: αυθεντική, χωρίς ξαπλώστρες

Πόρτο Τιμόνι για μπάνιο: Ποιος θα έλεγε ότι υπάρχουν καινούργιες παραλίες στο νησί; Κι όμως η συγκεκριμένη είναι γέννημα της γεωλογίας, γι’ αυτό και έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι μια λωρίδα γης που περιλαμβάνει στην ουσία δύο παραλίες, το Λιμνί και το κατεξοχήν Πόρτο Τιμόνι. Είναι στη βόρεια Κέρκυρα, στην περιοχή του Αρίλα και του Αφιώνα, και για να φτάσει κανείς θέλει περπάτημα περίπου είκοσι λεπτά. Αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι θεαματική, πεντακάθαρη, απάνεμη και αυθεντική, χωρίς ξαπλώστρες, ομπρέλες και τα συναφή. Σημειωτέον ότι οι δύο παραλίες έχουν και διαφορετική θερμοκρασία νερού, επομένως είναι μια επιλογή δύο σε ένα. Λένε μάλιστα ότι είναι όμορφο το εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού το οποίο βρίσκεται σε μια σπηλιά και βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου.


 

Ένας χώρος με ατμόσφαιρα, παλιά έπιπλα φαρμακείου και με την πατίνα του χρόνου που χαρακτηρίζει την πόλη της Κέρκυρας στα ωραία της. (Φωτογραφία από τη σελίδα του Πλους στο Facebook)

Βιβλιοπωλείο Πλους: μια «μπουτίκ» βιβλίων

Πλους για βιβλία και άλλα (Νικηφόρου Θεοτόκη 91): Παλιότερα αυτό το «μπουτίκ» βιβλιοπωλείο βρισκόταν σε έναν παράδρομο και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα το έβρισκες. Τώρα πήγε στη Νικηφόρου Θεοτόκη στο κατέβασμά της και πέφτεις πάνω του. Είναι ένας χώρος με ατμόσφαιρα, παλιά έπιπλα φαρμακείου και με την πατίνα του χρόνου που χαρακτηρίζει την πόλη της Κέρκυρας στα ωραία της. Έχει και αναγνωστήριο καφέ πλέον, κάτι που του δίνει ένα παραπάνω πόντο για να σταθεί κανείς περισσότερο στο χώρο του.


 

Ένα μαγαζί δίπλα στα ιστιοπλοϊκά και μέσα στο βενετσιάνικο κάστρο. (Φωτογραφία από την επίσημη σελίδα του Ιστιοπλοϊκού)

Ιστιοπλοϊκός: φαγητό μέσα σε βενετσιάνικο κάστρο

Ιστιοπλοϊκός για βενετσιάνικο δείπνο (26610 38763, corfu-sailing-restaurant.com): Είναι ένα εστιατόριο που βρίσκεται στο παλιό κάστρο, οπότε συνδυάζει κανείς και μια επίσκεψη σε αυτό το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, υπόδειγμα οχυρωματικής δόμησης. Μπαίνεις εντός του φρουρίου και κατεβαίνεις μια στοά. Ώσπου αντικρίζεις την έκπληξη. Ένα μαγαζί δίπλα στα ιστιοπλοϊκά και μέσα στο βενετσιάνικο κάστρο. Με αξιοπρεπή κουζίνα, κυρίως στο ελληνικό ρεπερτόριο. Ο Ιστιοπλοϊκός είναι απλός, χωρίς φιοριτούρες, αλλά η ατμόσφαιρά του είναι όλα τα λεφτά. Και αυτό με κεφαλαία.


 

Εδώ και τρία χρόνια άνοιξε και το Puppet Guest House, οπότε μιλάμε για  μια «καθετοποιημένη» ιδέα, δηλαδή πίνεις στο ισόγειο, κοιμάσαι στον πάνω όροφο.

Puppet: για ποτό, κρασί και ύπνο

Αυτό το μικρό –μα πολύ μικρό- μπιστρό καφέ με τον πάγκο παρατηρητήριο στην οδό Ευαγγελίστριας έχει χαρακτήρα και ωραία μουσική που γίνεται πιο γλυκιά εξαιτίας της άνεσης που αποπνέει ο χώρος. Ο καφές είναι ωραίος,  έχει και σπιτική λεμονάδα, ενώ από το απόγευμα και μετά τα κρασιά και τα ποτά γενικώς πάνε σύννεφο. Αρκεί να βρεις να κάτσεις. Εδώ και τρία χρόνια άνοιξαν και το Puppet Guest House, οπότε μιλάμε για  μια «καθετοποιημένη» ιδέα, δηλαδή πίνεις στο ισόγειο, κοιμάσαι στον πάνω όροφο, όσο για τα όνειρα, ο Φρόιντ δεν είναι Κερκυραίος.

(Δ. Κόλλα  1, 2661 040707).


 

Στον Φόρο βρίσκεις πιάτα ειλικρινή, παραδοσιακά και μαγειρεμένα με οικειότητα.

Ταβέρνα Φόρος: σαν προπολεμικό καπηλειό 

Το 2011 η απογραφή κατέγραψε τρεις κατοίκους στην Παλιά Περίθεια. Μπορεί ανάμεσά τους να είναι και ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Φόρος, ο Θωμάς, ο οποίος σκιτσάρει ό,τι βρει μπροστά του.  Το όνομα δεν έχει σχέση με κανένα βενετσιάνικο χαράτσι, αν και οι δυτικοί αφέντες των Επτανήσων ήταν δεξιοτέχνες στη φορολογία. Ο Φόρος λοιπόν είναι η πλατεία, λέξη που έρχεται από το forum και που μαρτυράει τη θέση της ταβέρνας στο χωριό. Η Παλιά Περίθεια εδώ και κάποια χρόνια έχει αρχίσει να ζωντανεύει και ο Φόρος διατηρεί την αρχετυπική στόφα του με μια εικονογραφημένη απλότητα –κουρελούδες, κουδούνια, χάλκινα σκεύη- που παραπέμπει σε προπολεμικό καπηλειό με πιάτα ειλικρινή, παραδοσιακά και μαγειρεμένα με οικειότητα.

(Τηλέφωνο: 695 595 0459)


 

Εισέρχεστε σε ένα γαλήνιο σύμπαν όπου καλλιεργούνται και λαχανικά, ενώ κυκλοφορούν παπάκια και κότες, μαζί με ένα μπουκέτο γατιά.

 

Dr Kavvadia Organic Farm: ένας ξενώνας γεμάτο γαλήνη

Πηγαίνοντας προς τη βόρεια Κέρκυρα, περνάς από την περιοχή του Τζάβρου. Εκεί υπάρχει ένας εκτός πεπατημένης προορισμός, η οργανική φάρμα του δόκτορος Καββαδία, ο οποίος ήταν ορθοπεδικός . Η μεγάλη του αγάπη ήταν οι γερόντισσες ελιές του από τις οποίες έβγαζε μια ειδική ποικιλία λαδιού, τη λιανελιά. Η αγάπη λοιπόν είναι μεταδοτική και πέρασε στον εγγονό του Απόστολο ο οποίος εξέλιξε τον οικογενειακό ελαιώνα και έκλεισε σε ένα καλαίσθητο μπουκάλι το λάδι. Παράλληλα δημιούργησε ένα γαλήνιο σύμπαν όπου καλλιεργούνται και λαχανικά, ενώ κυκλοφορούν παπάκια και κότες, μαζί με ένα μπουκέτο γατιά. Είναι η παρέα που θα υποδεχτεί όποιον αποφασίσει να πάει να μείνει στη φάρμα, στο αγροτόσπιτο που έχει μετατραπεί σε ξενώνα, με λιτή και αρμονική αισθητική που τιμάει τη γη που τη γέννησε.

www.drkavvadia.com


 

Γαλακτομπούρεκο, κρέμες και ριζόγαλα. Βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Γαλακτοπωλείο Περικλή Αλέξη: το γαλακτομπούρεκο είναι must

Ραντεβού στην Πίνια ή αλλιώς στην πλατεία Βραχλιώτη όπου κάτω από τις καμάρες βρίσκεται δεκαετίες επί δεκαετιών ένα ιστορικό πλέον γαλακτοπωλείο. Τα πράγματα σοβαρεύουν διότι το κερκυραϊκό βούτυρο που διατίθεται προς πώληση αγκαλιάζει το θαρραλέο γαλακτομπούρεκο που η φήμη του έχει συνεπάρει διάσημους, άσημους, λεπτούς, ευτραφείς, Έλληνες και ξένους. Μαζί και οι κρέμες και το ρυζόγαλο, τα οποία είναι πλούσια στη γεύση, με μια πληθωρικότητα απενοχοποιημένη που κουβαλάει την αυτοπεποίθηση της ιστορίας και της παράδοσης εκεί στο μικρό μαγαζί της πλατείας με τα λίγα τραπεζάκια και τον πολύ κόσμο.

(Αγίου Βασιλείου 12,  2661 039012)


 

Το παλιό καφενείο του Ευτύχη στέκει ακόμα εκεί στην πλατεία.

Καφενείο Ευτύχης: για φρέσκια λεμονάδα και γλυκά 

Κάμποσα χιλιόμετρα έξω από την πόλη στο δρόμο προς την Παλαιοκαστρίτσα, κάνεις μια ορεινή παράκαμψη και φτάνεις στους Λάκωνες που μοιάζουν με μπαλκόνι. Είναι ένα καλοβαλμένο κερκυραϊκό χωριό με ό,τι αυτό σημαίνει αρχιτεκτονικά, συγκεκριμένα ομοιομορφία στα κτίρια, καμάρες ή αλλιώς βόλτα. Όμως εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι η θέα προς τις δαντέλες των βράχων που απαρτίζουν την κατά τα άλλα απογοητευτικά τουριστική Παλαιοκαστρίτσα. Το παλιό καφενείο του Ευτύχη στέκει ακόμα εκεί στην πλατεία, τα τραπεζάκια απλώνονται νωχελικά στο μπαλκόνι και οι καφέδες, τα γλυκά και η φρέσκια λεμονάδα κάνουν το κάδρο ακόμα πιο ταξιδιάρικο.

(Λάκωνες, 694 286 4714)


 

Στο σπίτι του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

Μουσείο Καποδίστρια: μια πολύτιμη βουτιά στην ιστορία

Αφού το 2021 είναι η χρονιά που τιμάμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι επίκαιρη μια βόλτα στο Μουσείο Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα, σε ένα από τα κτήματα της οικογένειας. Μια αγρέπαυλη που περιστοιχίζεται από έναν γαλήνιο κήπο, φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ο οποίος υπήρξε προηγουμένως υπουργός εξωτερικών της  Ρωσίας. Μαζί εκτίθενται πολύτιμα έπιπλα και κειμήλια της οικογένειας, ενώ το ψηφιακό υλικό κάνει πιο ζωντανή την περιήγηση. Αξίζει η ανάπαυλα στο καφέ του μουσείου στην ηρεμία του κήπου στη σκιά της ιστορίας.

Capodistriasmuseum.com, 26610 32440

 

Παξοί: ένας σοφιστικέ προορισμός, “δίπλα” στην Κέρκυρα

Αξίζει να επισκεφτείτε στη συνέχεια τους Παξούς, τον πιο περιζήτητο μικρό προορισμό του Ιονίου.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top