352068v2

Το security robot της Knightscope σε μέγεθος ανθρώπου.

Η εταιρεία Knightscope, μετά από ένα χρόνο δουλειάς, ετοιμάζεται να λανσάρει εμπορικά το Κ5 ως security ρομπότ, το οποίο έχει μέγεθος ανθρώπου. Το μόνο που χρειάζεται είναι αρχικές οδηγίες, ολίγον GPS και συντονισμό της εύρεσης χώρου με laser, ώστε ο σιδερένιος φίλος μας να «νιώσει» τον περίγυρό του. Καταγράφει φωτιές και διαρροές αερίων με τη χρήση καμερών, μικρο-ραντάρ και έξυπνων αισθητήρων. Χρησιμοποιεί μετά τα υπάρχοντα σταθερά και κινητά δίκτυα επικοινωνίας ή διαδρομές WiFi για να μοιραστεί τα ευρήματά του και σημαίνει συναγερμό εάν κάποιος προσπαθήσει να το απενεργοποιήσει.

Υπάρχουν πολλά ακόμη που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, αλλά αν προχωρήσουν θα αλλάξουν την αγορά υπηρεσιών ασφάλειας. Θα αφήσουν χώρο στους ανθρώπους να επεμβαίνουν επιλεκτικά, με ασφάλεια και σωστή ενημέρωση, ώστε να εξουδετερώνουν κινδύνους ή να προστατεύσουν κάποιον παθόντα.

Οι ρομποτικές τεχνολογίες απογείωσαν φέτος το Consumer Electronic Show στο Λας Βέγκας. Να φανταστείτε, μέχρι και ρομπότ-πανελίστα παρουσίασαν οι τρελοί.

Οι ρομποτικές τεχνολογίες απογείωσαν φέτος το παγκόσμιο Consumer Electronic Show στο Λας Βέγκας (5-9 Ιανουαρίου): από το νέο Samsung πλυντήριο ψηφιακών λειτουργιών με νεροχύτη έως τα διάφορα drones που χρησιμεύουν ως σταθμοί αναμετάδοσης και συντονιστές ακόμη και των συστημάτων δημόσιων μεταφορών. Να φανταστείτε, μέχρι και ρομπότ-πανελίστα παρουσίασαν οι τρελοί… (δείτε το βίντεο στο Vine).

wearable-robot

Η μονάδα κινητικής βοήθειας από την Ekso Robotics, η οποία με «μαγικό» τρόπο βοηθά άτομα με ειδικές ανάγκες να περπατήσουν.

Το πιο εντυπωσιακό που είδα στο CES ήταν η μονάδα κινητικής βοήθειας από την Ekso Robotics, η οποία με «μαγικό» τρόπο βοηθά άτομα με ειδικές ανάγκες να περπατήσουν. Μεγάλο καλό για την κοινωνία και την απελευθέρωση ανθρώπων που έχουν ειδικές ανάγκες ή αναρρώνουν από σοβαρό ατύχημα. Μπορεί ακόμη σήμερα οι τιμές τέτοιων πρωτοτύπων να είναι ακριβές, αλλά θα οδηγηθούμε σε μαζικότερες και πιο προσιτές λύσεις αρκετά σύντομα, ίσως και μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οι νέες τεχνολογίες και ο φαντεζί σχεδιασμός των drones έρχονται να ικανοποιήσουν ανάγκες ουσίας ή πολυτελείας (δείτε κάποιες εφαρμογές τους στο παρακάτω βίντεο). Κάνεις τζόκινγκ και σε καταγράφει μια κάμερα, πετάς εσύ το drone οδηγώντας το με ένα smartphone app, εκπαιδευτική χρήση για πιλότους σε θέματα αεροναυτικής, παρακολούθηση χώρων δημόσιων συστημάτων μεταφορών, επίβλεψη και πρόληψη πυρκαγιών ή εμπρησμών σε δάση, παροχή πρώτων ιατρικών βοηθειών (δείτε το video όπου σώζει άνθρωπο που έπαθε έμφραγμα) και πολλές ακόμη εφαρμογές, για μια ποιοτικότερη ζωή όλων των ανθρώπων.

 

Η βιομηχανία του 3D printing με τις ρομποτικές μονάδες και τους βραχίονες ακριβείας καταπλήσσει με λύσεις καινοτομίας, από το 3D printed ρομπότ που παρουσίασε η Intel έως την παραγωγή κανονικών ποδηλάτων (δείτε τη σύνοψη εδώ). Και ακόμη είμαστε στην αρχή της αξιοποίησης τέτοιων τεχνολογιών, οι οποίες στοχεύουν στην επίλυση κοινωνικών ή οικονομικών προβλημάτων με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα.

Ο αριθμός των εργοστασιακών ρομπότ σήμερα υπολογίζεται στο 1.000.000. Το 50% από αυτά βρίσκεται στις μονάδες παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών και το υπόλοιπο σε εργαστήρια, διαχείριση αποθηκών, εργοστάσια ενέργειας, νοσοκομεία.

Οι ρομποτικές τεχνολογίες, ήδη εδώ και πολλά χρόνια, θεωρούνται καταξιωμένες στην ιατρική και ειδικά στη χειρουργική. Εξίσου σημαντικές (και μάλλον αναντικατάστατες) θεωρούνται για την εργοστασιακή παραγωγή πολλών βιομηχανικών ειδών και προϊόντων, λόγω της ακρίβειας και της αδιάκοπης λειτουργίας τους σε πιεστικές συνθήκες. Ο αριθμός των εργοστασιακών ρομπότ σήμερα υπολογίζεται στο 1.000.000, εκ των οποίων το 50% είναι στην Ιαπωνία και το 15% στις ΗΠΑ. Το 50% από αυτά βρίσκεται στις μονάδες παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών και το υπόλοιπο μισό σε εργαστήρια, διαχείριση αποθηκών, εργοστάσια ενέργειας, νοσοκομεία.

Medi RxRobots

Medi RxRobots

Το ρομπότ που πρωτοεμφανίστηκε στο τηλεοπτικό serial «Lost in space» το 1965 και συνομιλούσε με τον Dr. Smith ήταν απλά μια χαριτωμένη φιγούρα της φαντασίας μας. Κανείς δεν φανταζόταν ότι μέσα σε 40 χρόνια θα είχαν γίνει τόσα βήματα, ώστε σήμερα να προγραμματίζονται, για να υπηρετούν με τον πιο ποιοτικά δυνατό τρόπο την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα:

Ολοκληρωμένη διαχείριση ευαίσθητων ή επικίνδυνων υλικών, ζωγραφική επιφανειών, κοπή και βαφή υφασμάτων, προγραμματισμός καλλιεργειών κλειστού χώρου, ποιοτικός έλεγχος παραγόμενων βιομηχανικών προϊοντων, tests ανθεκτικότητας υλικών, διάσπαση υλικών προς ανακύκλωση, χειρουργική, εκπαίδευση, διαχείριση βιβλιοθηκών, μεταφορές, παρακολούθηση και ασφάλεια δημόσιου χώρου, παροχή πληροφοριών στους πολίτες θα είναι κάποιοι από τους χώρους όπου θα βλέπουμε τα ρομπότ-υπηρέτες της κοινωνίας. Ένα φανταστικό μέλλον που δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, μακρινό.

 

Διαβάστε ακόμα: H ευρεία χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων αυξάνει το ΑΕΠ μιας χώρας κατά 40%.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top