Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης μέσα από την καινούρια του δουλειά, με τίτλο «Game Changers», καταρρίπτει το μύθο ότι για να είμαστε δυνατοί, πρέπει να τρώμε κρέας. (Φωτογραφία: IMDb)

    Ο Λούι Ψυχογιός είναι γνωστός για τον ακτιβισμό του που εστιάζει στη φύση και τα πλάσματά της. Η ταινία του The Cove, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2009, μιλάει για την απάνθρωπη σφαγή των δελφινιών στον όρμο Ταϊτζί της Ιαπωνίας. Πέρα από τη φρίκη και τις δραματικές εικόνες με το νερό να βάφεται κόκκινο, το ντοκιμαντέρ αυτό ανέδειξε το θέμα της δημόσιας υγείας, γιατί το κρέας των δελφινιών, το οποίο πωλείται καμουφλαρισμένο στις αγορές της Ιαπωνίας είναι επιβλαβές εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων βαρέων μετάλλων που φέρει.

    Ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης τώρα ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα της χορτοφαγίας και, όπως λέει, προσπαθεί να καταρρίψει έναν από τους πιο επικίνδυνους μύθους στον κόσμο: «οι άνθρωποι πιστεύουν ότι, για να είναι δυνατοί και υγιείς, πρέπει να τρώνε κρέας. Υπενθυμίζω ότι έχω ελληνική καταγωγή και έτσι τρώγαμε πολύ κρέας, όμως αυτό είναι από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος έναντι της υγείας του και του πλανήτη, να τρώει δηλαδή ζωικές πρωτεΐνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πλήθος καρδιακών παθήσεων και για το διαβήτη. Η φυτική διατροφή είναι η μόνη που μπορεί να αποτρέψει τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο του προστάτη. Χωρίς καθόλου φάρμακα. Όταν οι αρχαιολόγοι στην Αυστρία ανακάλυψαν τους μοναδικούς τάφους μονομάχων στον πλανήτη, ανέλυσαν τα οστά τους και διαπίστωσαν ότι αυτοί ήσαν χορτοφάγοι. Συνεπώς, είναι ένας πρόσφατος μύθος ότι χρειαζόμαστε ζωικές πρωτεΐνες».

    Τον Αύγουστο του 2015, όταν μαζί με την ομάδα του, φώτισαν το Empire State Building με απειλούμενα είδη. (Φωτογραφία: Grant Lamos IV / Getty Images / Ideal Image)

    Στο νέο αυτό ντοκιμαντέρ που έχει ως παραγωγό τον James Cameron, τον σκηνοθέτη του Τιτανικού, η χορτοφαγία παίρνει άλλη διάσταση, γιατί η πρωτοτυπία της ταινίας είναι ότι παρουσιάζεται μέσα από τη ματιά διάσημων αθλητών. Για παράδειγμα θα δει κανείς τον Arnold Schwarzenegger, που σίγουρα υπήρξε ένας από τους πιο δυνατούς ανθρώπους στον κόσμο, να τονίζει ότι είναι επικίνδυνο να τρώμε κρέας. «Χρησιμοποιούμε τους αθλητές, γιατί άλλο πράγμα είναι να λέω εγώ “μην τρώτε πολύ κρέας” και άλλο να βλέπεις έναν από τους πιο δυνατούς ανθρώπους στον κόσμο – δεν μιλάω μόνο για τον Schwarzenegger- αλλά και για τον Patrik Baboumian να λέει ότι είναι χορτοφάγος. Το ίδιο ισχύει και για τους πυγμάχους: δύο από τους κορυφαίους είναι βέγκαν, όπως και οι πιο ολοκληρωμένοι αθλητές μεγάλων αποστάσεων» τονίζει ο Λούι Ψυχογιός.

    Πράγματι, στην ταινία λαμβάνουν μέρος σπουδαίοι αθλητές και προσωπικότητες οι οποίοι είναι πλέον χορτοφάγοι. Είναι ο Scott Jurek, υπερμαραθωνοδρόμος, η Tia Blanco, παγκόσμια πρωταθλήτρια του σερφ, ο Damien Mander, ιδρυτής της οργάνωσης Anti-Poaching Foundation, που μάχεται τη λαθροθηρία.

    «Ο στόχος μου δεν είναι το χρήμα. Προσπαθώ να αφήσω ένα αποτύπωμα στον πλανήτη, να τον αφήσω λίγο καλύτερο από ό,τι τον βρήκα».

    Ο Ψυχογιός, παράλληλα με τη σκηνοθετική του καριέρα, είναι από εκείνους που ίδρυσαν την οργάνωση OPS (Οceanic Preservation Society), η οποία προωθεί το ζήτημα της σωτηρίας των ωκεανών. Μία από τις δράσεις της ήταν και το ντοκιμαντέρ που ακολούθησε το The Cove και είχε το χαρακτηριστικό όνομα Racing Extinction (Koύρσα εξαφάνισης). «Με αυτή την ταινία συνειδητοποιήσαμε ότι αν θέλεις να σώσεις τους ωκεανούς, πρέπει να αλλάξεις τα όσα συμβαίνουν στην ξηρά, γιατί ό,τι κάνουμε εκεί, επιδρά στις θάλασσες. Δεν μπορείς να τα διαχωρίσεις. Με την επόμενη ταινία αντιληφθήκαμε ότι αν θέλεις να σώσεις τους ωκεανούς, να μην επηρεάσεις το κλίμα και να διατηρήσεις την άγρια φύση, πρέπει να κόψεις το κρέας» τονίζει ο Λούι Ψυχογιός, κάνοντας μια σύνδεση ανάμεσα στις δουλειές του έως τώρα.

    Εκτός από φωτογράφος και σκηνοθέτης, ο Λούι Ψυχογιός είναι δύτης και ιδρυτής της οργάνωσης OPS (Οceanic Preservation Society), η οποία προωθεί το ζήτημα της σωτηρίας των ωκεανών. (Φωτογραφία: OPS)

    Ποιο όμως είναι το ηθικό πλεονέκτημα μέσα από ομολογουμένως επίπονες δουλειές (στα γυρίσματα του The Cove στην Ιαπωνία, σχεδόν τους κυνηγούσαν οι ψαράδες); Την απάντηση έδωσε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό 2board: «Το πιο συναρπαστικό είναι να βλέπεις και να ακούς για ανθρώπους που άλλαξαν τις ζωές τους επειδή είδαν κάποια ταινία. Όταν ξεκινήσαμε το The Cove, στην Ιαπωνία θανάτωναν 23.000 δελφίνια το χρόνο και τώρα σκοτώνουν λιγότερα από 3.000. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι καλά, το ότι οι Ιάπωνες δεν δηλητηριάζονται από τοξικό κρέας. Όταν ήμουν στο φεστιβάλ Sundance ως κριτής λίγα χρόνια πριν, συνάντησα κάποιον ο οποίος μου είπε ότι το Racing Extinction άλλαξε τη ζωή του. “Είχα δύο κτηνοτροφικές μονάδες, τις ξεφορτώθηκα εξαιτίας της ταινίας”. Όταν θέλεις, μπορείς να επηρεάσεις τον κόσμο. Συναρπαστικό ήταν επίσης όταν φωτίσαμε το Empire State Building με απειλούμενα είδη. Είχαμε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο views μέσα σε πέντε μέρες. Θεωρήσαμε ότι αυτό είχε φτάσει στο όριό του και τότε μας κάλεσε ο πάπας. Ήθελε να φωτίσουμε το Βατικανό με απειλούμενα είδη, όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρώνονταν στο Παρίσι και έτσι φτάσαμε στα 4,4 δισεκατομμύρια views μέσα σε πέντε μέρες».

    Το μυαλό του Λούι Ψυχογιού παραμένει και στην Ελλάδα, μάλιστα μιλάει μερικά σπαστά ελληνικά, όπως φάνηκε από το τηλέφωνο. Πιστεύει ότι ως Έλληνες, είμαστε ζωντανοί και δυνατοί και αυτό τον εντυπωσιάζει. Εξάλλου, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, ξυπνάει η καταγωγή του: «αισθάνομαι να επιστρέφω στην πατρίδα, ότι γυρίζω στις ρίζες μου σε έναν τόπο όπου ο σκοπός των ανθρώπων είναι να ζουν καλά». Ίσως αυτό να τον κάνει εν τέλει να βάζει και άλλους σκοπούς στη ζωή του: «Σίγουρα στόχος μου δεν είναι το χρήμα. Προσπαθώ να αφήσω ένα αποτύπωμα στον πλανήτη, να τον αφήσω λίγο καλύτερο από ό,τι τον βρήκα». Σημειωτέον, ο Λούι Ψυχογιός είναι χορτοφάγος…

    //Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία θα δείτε στο gamechangersmovie.com και στη σελίδα στο Facebook The Game Changers.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος σου λύνει όλες τις απορίες για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top