Η Μαρία Ναυπλιώτου ήταν ένα από τα μέλη της γευστικής συμμορίας και με την βοήθεια του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου μας χάρισε μερικές μικρές στιγμές μαγειρικής έμπνευσης.

Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια, τότε που ήμασταν πιτσιρίκια και η κουζίνα στα μάτια μας έμοιαζε με άβατο. Ένας χώρος όπου πρόσβαση είχαν μόνο οι ειδικοί, δηλαδή οι γιαγιάδες μας στο σπίτι και οι μάγειρες στα εστιατόρια – ναι, τότε τους λέγαμε ακόμα μάγειρες και όχι σεφ. Ήταν το μέρος όπου μικρά θαύματα γεννιόντουσαν, θαύματα που εμείς απολαμβάναμε στο οικογενειακό τραπέζι, καθώς η πρόσβαση στην κουζίνα ήταν απαγορευμένη για «να μην τα κάνεις όλα χάλια».

Τα χρόνια πέρασαν, οι δρόμοι μας έβγαλαν στο πανεπιστήμιο και στο πρώτο δικό μας σπίτι. Η κουζίνα έπαψε να είναι άβατο, αλλά δεν απέκτησε την εικόνα του χώρου που γεννάει μικρά θαύματα. Το αντίθετο: για τους περισσότερους από εμάς το φαγητό στα φοιτητικά μας χρόνια απέκτησε τη μορφή του «αναγκαίου κακού», εκείνου του καύσιμου που καταναλώνεται στα γρήγορα στο τραπεζάκι του καφέ ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλα όσα θέλαμε. Καμιά μαγεία.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά σήμερα, όπου η μαγειρική έχει μετατραπεί σε… σπορ. Η τηλεόραση είναι γεμάτη με εκπομπές, οι σεφ αγγίζουν τα όρια του ροκ σταρ, οι food bloggers έχουν γίνει οι αγαπημένοι influencers και στα social media γίνεται διαγωνισμός για την πιο ωραία φωτογραφία φαγητού. Καμιά σχέση με το πώς βλέπαμε εμείς τη μαγειρική πριν από 25 χρόνια.

Όμως, αναρωτιέμαι και πάλι, είναι αυτή η ουσία της μαγειρικής; Η μάχη για την πιο πρωτότυπη συνταγή και το άγχος της πιο ωραίας φωτογραφίας που θα φέρει τα περισσότερα like; Μήπως έχουμε ξεχάσει τις ρίζες της – την απλότητα, τη διασκέδαση και την ομορφιά του να δημιουργείς και να μοιράζεσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα;

Ο στόχος δεν ήταν ποιος θα έκανε την πιο πρωτότυπη συνταγή, αλλά να χαλαρώσουν, να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν, να βρουν και πάλι το νόημα και την απόλαυση πίσω από τη μαγειρική.

«Το φαγητό για μένα είναι να μαγειρεύω και να τρώω μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάω» έχει πει ο γνωστός εστιάτορας, συγγραφέας και περσόνα της αμερικανικής τηλεόρασης David Chang. Και σε αυτή τη λογική μας μετέφεραν εννέα άνθρωποι, που συναντήθηκαν, δημιούργησαν και διασκέδασαν γύρω από ένα τραπέζι.

Οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου και Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο φωτογράφος Πάνος Γεωργίου, ο food blogger Δημήτρης Παπαζυμούρης, η τραγουδίστρια Πέννυ Μπαλτατζή, η σχεδιάστρια μόδας Ορσαλία Παρθένη, η αλχημίστρια γαστρονομίας Βασιλική Καρούνου και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, έχοντας δίπλα τους τον σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου, μπήκαν στην κουζίνα, φόρεσαν τις ποδιές τους και στο τέλος της ημέρας μοιράστηκαν μαζί μας τις ιστορίες, αλλά και τις συνταγές τους.

Μέσα από μια σειρά βίντεο, αυτή η παρέα του Food Gang μας έβαλε στον κόσμο και την λογική της. Άλλωστε ο στόχος δεν ήταν ποιος από όλους θα έκανε την πιο πρωτότυπη συνταγή, αλλά να χαλαρώσουν, να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να περάσουν μερικές γευστικές και ποιοτικές στιγμές. Να βρουν και πάλι το νόημα και την απόλαυση πίσω από τη μαγειρική.

Και φυσικά να εμπνεύσουν. Κάτι που το καταλάβαμε βλέποντας και πάλι τα βίντεο αυτού του διαφορετικού «Food Gang». Και το σημαντικότερο; Πήραμε μερικά μικρά, αλλά πάντα χρήσιμα, γευστικά μαθήματα – 8 μαθήματα που ο καθένας μας μπορεί να εφαρμόσει στη κουζίνα του, σε ένα βράδυ που έχει φωνάξει τους φίλους του, για μια συγκέντρωση γύρω από το τραπέζι.

Μάθημα 1
Στο μυαλό όλων μας τα ζυμαρικά «φυτρώνουν» στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σωστά; Λάθος. Ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, μέσα από τη συνταγή του, δεν μας χάρισε μόνο ένα σπαρταριστό πιάτο, αλλά μας έδειξε ότι το να φτιάξει κάποιος τα δικά του ζυμαρικά δεν χρειάζεται γνώσεις πυρηνικής φυσικής. Απολαύστε και εμπνευστείτε:

 

Μάθημα 2
Γευστικά η Ταϊλάνδη με την Κρήτη είναι πιο κοντά από ότι φαίνεται στον χάρτη. Αρκεί να ξέρεις να συνδυάζεις κατάλληλα της γεύσεις, όπως στο πιάτο της Ορσαλίας Παρθένη γαρίδες τάι με αχνιστά αλμυρίκια.

 

Μάθημα 3
Ποτέ δεν είναι αργά για να μπει κάποιος στην κουζίνα και να μάθει να μαγειρεύει. Όπως άλλωστε είπε ο Χρήστος Χωμενίδης, που παρουσίασε τα εντυπωσιακά χινκάλι γεμιστά με μοσχαρίσιο ταρτάρ, «ο λόγος που ξεκίνησα να μαγειρεύω ήταν η κόρη μου. Ήθελα όταν θα μου έλεγε “μπαμπά κάνε μου κάτι να φάω” να μην φωνάζω delivery για να μου φέρει ένα τοστ».

 

Μάθημα 4
Ποιος είπε ότι η μαγειρική δεν είναι τέχνη; Η Πέννυ Μπαλτατζή, πέρα από το πανέμορφο κριθαράκι καρμπονάρα με μεσογειακό καλαμάρι, εξήγησε και τη λογική της: «Υπάρχουν κοινά στοιχεία στη σύνθεση ενός τραγουδιού με τη σύνθεση συστατικών στη κουζίνα, καθώς όλα έχουν να κάνουν με τη δημιουργία».

 

Μάθημα 5
Πολλά πιάτα, έστω κι αν δεν το γνωρίζουμε, κρύβουν ωραίες ιστορίες πίσω τους. Όπως το σατωμπριάν με πουρέ πατάτας και pepper sauce που δημιούργησε ο Δημήτρης Παπαζυμούρης, ένα πιάτο που έχει πάρει το όνομά του από τον Φρανσουά-Ρενέ ντε Σατωμπριάν, κατά πολλούς ιδρυτή του γαλλικού ρομαντισμού.

 

Μάθημα 6
Πολλοί άνθρωποι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά χαλαρώνουν καθισμένοι στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση. Άλλοι μπαίνοντας στην κουζίνα, καθώς όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Πάνος Γεωργίου φτιάχνοντας ριζότο γεμιστά με “χιόνι” φέτας, «το μαγείρεμα είναι διαλογισμός».

 

Μάθημα 7
Το φαγητό μπορεί να γίνει παιχνίδι και δημιουργία. Πώς; Δες στο παρακάτω βίντεο με τι τρόπο επέλεξε η παρέα του “The Food Gang” να φάει τη σοκολατόπιτα με σάλτσα πραλίνας της Μαρίας Ναυπλιώτου.

 

Μάθημα 8
Είναι ωραίο να έχεις χόμπι στη ζωή. Όμως είναι ακόμα πιο ωραίο να μπορείς να μεταμορφώνεις το χόμπι σου σε επάγγελμα και να το κάνεις κομμάτι της καθημερινότητάς σου. «Πάντα είχε ιδιαίτερη σχέση με τη μαγειρική και την προετοιμασία της μαγειρικής, με αποτέλεσμα στην πορεία του χρόνου από χόμπι να γίνει επάγγελμα» είπε η αλχημίστρια γαστρονομίας Βασιλική Καρούνου, που εντυπωσίασε την παρέα του “The Food Gang” με το παραδοσιακό κερκυραϊκό πιάτο χοιρινό dolce garbo.

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 ελληνικά Syrah

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top