Τα premium whisky cocktails, με Woodford Reserve Rye

Manhattan, Old Fashioned, Whiskey Sour: Είναι τα διασημότερα ανδρικά κοκτέιλ. Γνωρίζατε όμως ότι παραδοσιακά, φτιάχνονταν με rye whiskey και όχι bourbon; Με τον cocktail master trainer Γιάννη Πέτρο Πετρή, σας δίνουμε τις συνταγές για να τα απολαύσετε στο σπίτι και να ξέρετε να τα ζητάτε στα σοβαρά μπαρ.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

Τα τρία κοκτέιλ επί… σκηνής όπως φωτογραφήθηκαν από τη Μόνικα Κρητικού αποκλειστικά για το Andro στο Barreldier (Βουλής 7, Αθήνα). Ευχαριστούμε το μπαρ για τη φιλοξενία.

Ποιος δεν έχει πιει Manhattan, Old Fashioned ή Whiskey Sour; Είναι τα διασημότερα ανδρικά, αμερικανικά και… ουισκικά κοκτέιλ. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι παραδοσιακά, τα κοκτέιλ αυτά φτιάχνονταν με rye whiskey και όχι bourbon. Με τον cocktail master trainer Γιάννη Πέτρο Πετρή, σας δίνουμε σήμερα τις συνταγές για να τα φτιάξετε με το εξαιρετικό Rye Woodford Reserve – στο χαρακτηριστικό, κομψό μπουκάλι.

Το Woodford Reserve Rye προέρχεται από αποστακτήριο στο Kentucky που λειτουργεί από το 1812.

Γοητευτικό, μεστό, ειλικρινές. Κάπως έτσι θα χαρακτηρίζαμε το Woodford Reserve Rye με το βαθύ λαμπερό χρώμα και τις χάλκινες ανταύγειες. Ένα ουίσκι που κρύβει μια μεγάλη ιστορία και παράδοση από πίσω του, καθώς προέρχεται από αποστακτήριο στο Kentucky που λειτουργεί από το 1812 (!). Ένα ουίσκι που με την μακριά και ήπια επίγευσή του χαρίζει σαγηνευτικό χαρακτήρα στα κλασικά κοκτέιλ -αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω για να τα γευτείς όπως τους αξίζουν. Σε εκείνα τα κοκτέιλ που όπως το απαιτεί η αμερικανική παράδοση οφείλει να πρωταγωνιστεί το rye ουίσκι όπως το κοσμοπολίτικο Manhattan, το κλασσικό Old Fashioned και το παραδοσιακό Whiskey Sour.

Το Woodford Reserve Rye με το βαθύ λαμπερό χρώμα και τις χάλκινες ανταύγειες: μεστό, γοητευτικό και ειλικρινές.

Ο διακεκριμένος bartender Γιάννης Πέτρος Πετρής μας εμπιστεύτηκε τις τρεις συνταγές αυτών των κλασικών Αμερικανικών κοκτέιλ για να τα απολαύσετε στο σπίτι. Αλλά και για να ξέρετε να τα ζητάτε άψογα εκτελεσμένα σε ένα μπαρ. Ανακαλύψετε την διακριτική, γήινη παρουσία των δημητριακών και τον “απόηχο” ξηρών καρπών, αλλά και τις νότες βανίλιας και ζεστού ξύλου (πολύ διακριτικότερες πάντως απ’ότι σε ένα bourbon) που χαρίζει το Woodford Reserve Rye, μαζί με την “πικάντικη” υπογραφή του, σε ένα καλοφτιαγμένο κλασικό κοκτέιλ. Γιατί, άλλωστε, στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία.

 

Το θρυλικό Old Fashioned είναι γλυκόπιοτο, με δυνατό και στιβαρό χαρακτήρα αλλά απαιτεί υπομονή για την παρασκευή του.

Ο διακεκριμένος bartender Γιάννης Πέτρος Πετρής δείχνει τον τρόπο για να φτιαχτεί ένα αυθεντικό Old Fashioned.

1. Το Old Fashioned

Υλικά:
50ml Woodford Reserve Rye.
2 bar spoons (κοφτές κουταλιές του γλυκού) κρυσταλλική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
2 σταγόνες Angostura bitters.
Έλαια από μια φλούδα πορτοκάλι.

Εκτέλεση:
Σε ένα χαμηλό ποτήρι old fashioned βάζουμε την ζάχαρη, τις σταγόνες από τα bitters προσθέτουμε ένα παγάκι και 20ml από το ουίσκι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει ο πάγος και να δούμε ότι η ζάχαρη έχει διαλυθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο ουίσκι, αναδεύουμε ελαφρώς και συμπληρώνουμε με πάγο.

Αν θέλετε να κάνετε το δικό σας twist στο Old Fashioned αλλάξτε την γλυκαντική ουσία με σιρόπι σφένδαμου.

Tip:
Μπορεί το έτοιμο σιρόπι ζάχαρης να μοιάζει ο εύκολος τρόπος όμως η εμπειρία της προετοιμασίας με τον κλασσικό τρόπο αξίζει. Αν θέλετε να κάνετε το δικό σας twist αλλάξτε την γλυκαντική ουσία με σιρόπι σφένδαμου (maple syrup) ή ακόμα και σιρόπι αγαύης (για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη). Τέλος μπορείτε να αντικαταστήσετε τα bitters Angostura με εκείνα από περγαμόντο ή ροδάκινο.

 

Στο περίφημο Manhattan, το ουίσκι συναντά το βερμούτ. Ένα εξαιρετικό απεριτίφ.

Μπορούμε να κάνουμε ένα blend από βερμούτ με 10ml γλυκό βερμούτ και άλλα 10ml από ξηρό βερμούτ για μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.

2. To Manhattan

Υλικά:
40ml Woodford Reserve Rye.
20ml Γλυκό βερμούτ (rosso).
2 σταγόνες bitters.

Εκτέλεση:
Σε mixing glass (ποτήρι ανάμειξης) βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο. Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα περίπου. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι του martini. Μπορούμε να γαρνίρουμε με ένα κερασάκι μαρασκίνο ή βύσσινο σε σιρόπι.

Ένα εξαιρετικό απεριτίφ που παντρεύει αρμονικά το ουίσκι με το βερμούτ.

Tip:
Μπορούμε να κάνουμε ένα blend από βερμούτ με 10ml γλυκό βερμούτ και άλλα 10ml από ξηρό βερμούτ για μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Τέλος, μπορούμε στα υλικά μας να προσθέσουμε 5ml από κρασί Porto ή Vinsanto που θα χαρίσουν μεγαλύτερο γευστικό βάθος.

 

Φινάλε με το Whiskey Sour: Όξινο, με λαχταριστό αφρό.

Αντί για σκέτο χυμό λεμόνι μπορούμε να τον συνδυάσουμε και με κάποιο άλλο εσπεριδοειδές.

3. To Whiskey Sour

Υλικά:
50ml Woodford Reserve Rye.
30ml φρέσκο χυμό λεμόνι.
20ml σιρόπι ζάχαρης.
2 σταγόνες Angostura bitters.
1 ασπράδι αυγού.

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο σέικερ και χτυπάμε για λίγο στην φραπεδιέρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε πάγο και κάνουμε «σέικ». Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι.

Η οξύτητα του Whiskey Sour αναδεικνύεται έξοχα από τον πικάντικο χαρακτήρα του ουίσκι σίκαλης

Tip:
Αντί για σκέτο χυμό λεμόνι μπορούμε να τον συνδυάσουμε και με κάποιο άλλο εσπεριδοειδές όπως μανταρίνι ή περγαμόντο. Επίσης αν θέλουμε να του δώσουμε έναν πιο bitter χαρακτήρα μπορούμε στα υλικά να προσθέσουμε 10ml από Campari.

 

Διαβάστε ακόμα: Προτιμάτε τα whiskey cocktails σας με bourbon; Πατήστε εδώ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το πρώτο foodie hotel στον κόσμο είναι γεγονός και βρίσκεται στην Μητροπόλεως, στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου. Ενας πολυχώρος που προσφέρει καλό φαγητό, εκλεκτό καφέ, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο, μανάβικο κι αν νυστάξετε, ακόμη και ξενοδοχείο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μια διαφορετική συλλογή εκλεκτών coffee shops ξεδιπλώνεται αθόρυβα. Μετά το παρθενικό κατάστημα στον Άγιο Στέφανο, τα Cultivos Coffee άνοιξαν στη Νέα Σμύρνη και προσφέρουν έξοχα χαρμάνια της βραβευμένης Taf. Επισκεφτήκαμε το νέο στέκι και απολαύσαμε διαπεραστικό espresso, πλούσιο cappuccino και φίνο καφέ φίλτρου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου στο Κολωνάκι θα συστεγάζεται και μια... σουβλακερί. Δοκιμάσαμε τα πάντα πριν καν ανοίξει και γράφουμε. (Σούπερ και οι πατατούλες!).

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro